O zi din viaţa unui “babuin” român

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Babuinul” este specia din România identificată de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, evident PSD, în 90% dintre antreprenori. Acei antreprenori români care-i fac domnului Câciu bugetul anual, pe care apoi acesta îl împarte după cum vor muşchii lui. Pe de o parte, din taxele şi impozitele plătite de “babuin” se dau salarii la profesori, poliţişti, medici, funcţionari publici etc. Pe de altă parte, banii rezultaţi din aceleaşi taxe şi impozite, dl. Câciu îi trimite baronilor locali pentru ca aceştia să facă poduri care se dărâmă după şase luni.

Iar la urma urmei, chiar salariul domnului Câciu e plătit tot de “babuin”. Dacă nu ştiţi, dl Câciu este acel “briliant” economic care afirma, pe fondul creşterii fără precedent a numărului de angajaţi la stat, că e „total incorectă” abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susţine salariile unui anumit număr de bugetari. În genialitatea sa, el argumenta cu faptul că 1,2 milioane de salariaţi de la stat plătesc 32% din volumul contribuţiilor pentru pensii şi 28% din totalul asigurărilor sociale de sănătate. De parcă acele salarii nu ar fi plătite tot de “babuini”.

Dar cum decurge o zi din viaţa unui “babuin” al lui Câciu? El se trezeşte, în general, pe la ora 6.00. De multe ori pleacă la lucru fără să-şi vadă copiii dimineaţa, care se trezesc mai târziu pentru a merge la şcoală. “Babuinul” trebuie să fie primul la locul de muncă, oricare ar fi acesta, că vorbim de o fabrică, o societate de construcţii sau o mică firmă de IT, restaurant etc. Până la a veni angajaţii la lucru, “babuinul” citeşte cu multă groază rubricile economice ale ziarelor. Fiindcă în România ministrului de Finanţe, Câciu, nu există predictibilitate în afaceri, “babuinul” trebuie să ştie ce taxă nouă mai apare, ce impozit se măreşte, ce TVA creşte. Toate de la o zi la alta. Şi pentru oricare din variante, “babuinul” trebuie să facă tot felul de calcule, alte planuri de afaceri. Cu mari regrete, unele dintre aceste planuri presupun şi disponibilizarea unor angajaţi. Ca de exemplu, cei care nu erau cu normă întreagă, dar pentru care constribuţiile la stat sunt întregi.

Nu ştiu dacă dl. Câciu a identificat “babuini” şi în alte ţări, dar în mod cert aceştia nu trăiesc tot timpul cu astfel de angoase. Apoi, “babuinul” trebuie să fie tot timpul în mijlocul lucrătorilor. Că e vorba de şantier sau birou. Fiindcă la angajaţii români, în bună parte, trebuie să stai în spatele lor ca să-şi facă treaba. Nu mai vorbesc – şi trebuie să recunoaştem acest lucru – despre angajaţii care au rămas cu năravuri din alte vremuri şi sunt convinşi că “dacă nu curge, picură”. Cu alte cuvinte, dacă e ceva de furat de la locul de muncă, acel ceva trebuie neapărat furat.

Apoi, aproape zilnic, “babuinul” mic şi mijlociu (mai puţin cel mare) trebuie să ia contact cu funcţionarul român, acea specie superioară lui, dacă ne-am lua după dl Câciu. Fiindcă birocraţia din România presupune o interacţiune aproape cotidiană cu Măria Sa, funcţionarul public, pentru cel mai mic aviz. E perioada cea mai grea din zi. Deoarece cu funcţionarul român, plătit regeşte, fie că e de la finanţe, fie din primării, direcţii, agenţii etc., trebuie să te porţi cu mănuşi. Toate nemulţumirile, toate problemele trebuie să le laşi la uşă pentru a-i zâmbi frumos funcţionarului, eventual trebuie să-i dai şi un cadou pentru a-şi face treaba. Dacă îl prinzi la telefon, schimbând ponturi la pariuri sau o reţetă nouă de fructe de mare, trebuie să zâmbeşti politicos şi să nu dai semne de nerăbdare. Şi aici e cazul fericit, în care funcţionarul îşi cunoaşte meseria. Că trebuie cumva stimulat pentru a şi-o face, e o altă discuţie.

Dar avem şi funcţionarul român “prost” sau “dobitoc”, vorba unui fost ministru, coleg de partid cu dl Câciu. Ori acest gen de funcţionar numit şi politruc habar nu are ce trebuie să facă. Iar tu, “babuin”, trebuie să-i faci treaba, , să-i explici precum unui analfabet funcţional ce are de făcut.  Ori, astfel de contacte cu funcţionarul public român costă şi timp şi mulţi, foarte mulţi nervi. “Babuinii” din alte ţări nu au astfel de probleme, mai ales cu “proştii” şi “dobitocii”, fiindcă acolo nu toate amantele, beizadelele, finii, naşii, politrucii sunt angajaţi în sistemul de stat pentru că nu ştiu nimic altceva ce să facă.

Apoi, “babuinul” trebuie să-şi rezolve problemele la bănci. Alte bătăi de cap, alte calcule, după ce politica înţeleaptă a domnului Câciu a făcut dobânzile tot mai mari. Din nou, pe şantiere, birouri, fabrici. La amiază poate ajunge la un prânz frugal, iar dacă nu, “babuinul” îşi ia un sandvici de la o tonetă.

Seara târziu, “babuinul” se întoarce acasă. E fericit atunci când îşi prinde copiii cu care mai stă de vorbă de una alta. Uneori despre banii cu care trebuie să contribuie la “fondul clasei”. Sigur, pe hârtie şi în declaraţiile dlui ministru al Educaţiei, colegul de cabinet al domnului Câciu, acestea nu există. În fine, după miezul nopţii, “babuinul” se pune la culcare. Nu, nu are un somn odihnitor. Tot la o oră, două se trezeşte din cauza unui coşmar în care îl vede pe domnul Câciu stabilind alte taxe şi impozite. Altele decât cele din coşmarul precedent…

P.S. Sigur, rândurile de mai sus nu sunt valabile pentru toţi “babuinii”. Sunt mulţi “babuini” (sau poate aceştia fac parte din cei 10% antreprenori corecţi ai dlui Câciu) bine racordaţi poltic. Ei ştiu ce înseamnă parandărătul, nu au probleme cu funcţionarul public, dar mai ales “ştiu” să facă drumuri care se sparg după o lună, poduri căzătoare sau chiar ace, brice şi carice pe care instituţiile publice le achiziţionează cu de zece ori mai mult decât preţul pieţei.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Kroko a spus: (iulie 23rd, 2022 at 08:44 )

Poate ca NOI=ROMANII ne-am ales – ALESII, tocmai din cauza babuinilor exploatatori ! O fi mentalitatea ?!?

romica a spus: (iulie 23rd, 2022 at 09:49 )

Majoritatea romanilor nu au ales fiindca nu au mers la vot.

Werner Bauhaus a spus: (iulie 23rd, 2022 at 10:06 )

cîți, câci, ciuci, ciolaci, cseki etc.
Noi de la Rîm ne tragem, ei se pare, după apucături, că nu prea…

Dan A. a spus: (iulie 23rd, 2022 at 20:22 )

Cei 10% babuini bine ancorati politic nu se tem de schimbari, indiferent ce partid vine la guvernare, „pleaca ai nostrii, vin ai nostrii” toti sunt mana in mana. Problema e cand se schimba generatiile, noii babuini poitici vin din spate, avizi de bani si putere, iar cei vechi se agata cu dintii de pozitia detinuta. Si cum toti au ceva la dosar, sta in puterea „celor noi” sa-i dea jos pe „cei vechi”. Uneori pasnic, azi iti merge, maine nu, de raman astia gura casca si nu pricep, adica 20 mi-a mers, si acum, asa deodata, cum dreaq? Pentru cei incapatanati se mai aplica si legea, din cand in cand, cu executare sau cu suspendare, ca da si bine la prostime, „uite ce tara democratica avem”!

G.A. a spus: (iulie 24th, 2022 at 19:33 )

@Dan A
Exact: folosesc legea împotriva dreptății! Ca un fel de procedeu de judo.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top