În România, funcționarii „performează” de-acasă, nu șomează tehnic, ca fraierii

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dincolo de pierderile umane, criza Covid-19 aduce omenirea în pragul unei crize economice poate mai dureroase decât pandemia în sine. Administrația Trump aprobă un plan de relansare economică în valoare de 2.200 miliarde de dolari. Nici Germania nu stă să vadă cum îi cade în cap industria auto, cu efecte dezastruoase în economiile mici de la periferia Europei. Franței i s-a acceptat de către Uniunea Europeană să pompeze de la bugetul național 300 miliarde de euro ca ajutor de stat în economie.

Sunt și scheme de ajutor promovate de Bruxelles prin care sunt alocate sume mai mici pentru toate țările uniunii, României revenindu-i în primă fază un miliard de euro. Dar ce este miliardul ăla pentru dezastrul ce va veni? Ministrul Câțu nu mai știe cum să calmeze spiritele cu promisiuni de mai bine, asigurând toată lumea că guvernul nostru va interveni și el cumva, cândva. De aici pornim.

Da, de aici pornim. SUA, Germania, Franța și altele „vaccinează” economiile cu sute de miliarde. Noi nu avem sutele alea puse deoparte, căci fostele noastre guverne s-au spart în generozitate, au cheltuit ca la păcănele, iar acum nouă ni se promit cârnații din porcul netăiat și mort între timp. Adică pornim de la minus. De unde nu știam cum să petecim deficitul până la acele trei procente prognozate și convenite cu Europa, de unde nu aveam bani pentru dublarea alocațiilor copiilor și de unde nu aveam bani pentru majorarea cu 40% la sută a pensiilor, uite că nu avem nici miliardele bune ce vor ridica deficitul la 10% și vor duce creditările externe în incertitudine și oricum foarte scumpe pentru o economie în prăbușire. Autostrăzi în Moldova? Să fim serioși! Spitale, infrastructură în educație? De unde?

Cam acesta e peisajul încă dinainte de venirea pandemiei de Covid-19. S-au închis fabrici, guvernul cheltuie bani neprevăzuți pentru șomaj tehnic, cumpără heirupistic aparatură medicală și probabil va stopa tot ce înseamnă investiții pentru acest an. Ce era de făcut? Mai sub imperiul emoției, mai sub logica austerității extreme, un performant om de afaceri timișorean, Romeo Dunca, a propus recent luarea unor măsuri dure ca suport pentru economia românească din perioada pandemiei: „Fără milă! Tăiați absolute tot, de la pensii speciale la salarii nesimțite! Altfel ne ducem pe râpă”, spunea omul de afaceri, intrat în politică cu PNL pentru funcția de președinte al CJ Caraș-Severin.

Dunca gândește că la nivel de țară totul ar merge ca în firma sa, că teama de faliment îl face pe ministru, secretarul de stat sau directorul de la stat să aplice politici de austeritate ca managerul de la privat. Și e normal să gândești așa. Ce se întâmplă în realitatea de zi cu zi? Firma germană Continental și-a trimis oamenii în concediu de odihnă și, probabil, apoi, dacă nu pornesc afacerile în amonte, angajații vor ajunge în șomaj tehnic cu 75% salariu. Nu e un caz singular, multe firme trec prin așa ceva. La Flextronics, tot în concediu de odihnă al omului și ce-o mai fi după. Industria de ospitalitate e în pragul dezastrului, iar alții stau cu ochii pe culoarele de transport europene pentru a putea înjgheba ceva la afacere.

Dar mass-media ne oferă și știri extraordinare. Administrația locală „lucrează” la foc continuu. Da, de acasă, cum credeați altfel? Primarul Robu a anunțat că în instituția condusă de dumnealui nu e cazul de șomaj tehnic, că ai lui lucrează senzațional mai de-acasă, mai de la birou. CJ Timiș a trimis oamenii să lucreze de acasă, profesorii sunt acasă, iar la Finanțe se asigură o permanență de-ți vine rândul la săptămână să mergi la lucru.

Vă imaginați cum se derulează lucrul ăla de acasă? Dacă nu știați până acum, administrația locală e de o anchilozare cumplită. Acolo aproape fiecare funcționar stă după un teanc de un metru de registre, de dosare, aproape totul e pe suport de hârtie, ca în perioada interbelică. Cum să lucreze oamenii ăștia de acasă? Ce să facă? Să sape în grădină, să gătească vreo ciorbă de burtă, ce să facă?

Ei însă vor primi salarii și mai mari – numele domnului Dragnea fie lăudat! – și întregi. Cei din privat, cu salariile indiscutabil mai mici, le vor avea și mai mici. Doar 75% din salariul de bază și, firește, fără primele și adaosurile cu care patronii le mai „îndulceau” veniturile. Practic, cu excepția celor ce mai produc, toți devenim bugetari, dar nu toți la fel. Bugetarii vechi, ăia titulari pe postul ăsta, sunt altfel, nu ca fraierii veniți mai nou la vălăul ăsta cu bani de la bugetul de stat.

Da, oameni buni, asta este lejeritatea cu care statul ajută echitabil toți românii, cu complicitatea agențiilor ministeriale, a primarilor, a președinților de consilii județene. Ce cerea Romeo Dunca? Tăierea pensiilor speciale, tăierea salariilor nesimțite? Sacrificii din partea tuturor, câte puțin de la fiecare în vreme de război? Pardon, nu se poate!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Ochiul limpede a spus: (martie 29th, 2020 at 14:35 )

Care funcționari,exista diferența între activitatea prestata la locul de munca și activitatea de-acasă? Mai bine spus majoritatea nu au statut de funcționari și mai degraba de pile ancorate în sistem la bani publici. La nivel național duduie sistemul bugetar de astfel de indivizi. Într-o era a informatizării totale încă mai avem nevoie de o grămadă de funcționari cu diverse grade, trepte pentru o grila salariala cât mai,, grasa”. Oricând în domeniul privat se pot lua o grămadă de masuri în funcție de situație dar sistemul bugetar este intangibil. Cat despre favoritisme financiare, pe acest principiu sistemul bugetar a fost construit și capusat. Unitate, fraternitate, echitabilitate în momente de criza poate în alta parte dar nu la noi.

Mitropolit a spus: (martie 29th, 2020 at 17:18 )

Bine ca la medici nu le dati pensii speciale si la spitalul militar au trebuit cumparate echipamente de protectie de la farmacia de vis-a-vis fiindca la romani orice promovare merge numai pe pile, acatiste, loje si conduita neacademica de tip grooming. Unde sunt acuma facatorii de miracole bisericesti? Nu va dati seama ca la epidemia asta acuma actioneaza fara mila ingerii si arhanghelii Domnului?

N-ati votat la referendumul pentru familie asa ca acuma boicotati epidemia! Iubirea conteaza si nu stampileaza pe buric!

Cand apare un naiv care nu e ca voi si deci nu e de la voi il bagati la clisma de la Agentie, de la DNA, de la toate neamurile voastre de taranoi inculti ajunsi pe functii cu pile si cu munca in aer liber, unsi preoti si masoni cu destine nepieritoare care niciodata nu vor mai vedea lumea la fel.

Matrix-ul ne va salva.

Aici Neo. Romania te iubesc.

EURO AKBAR a spus: (martie 29th, 2020 at 18:18 )

Neo 🙂 si STROE a iubit ROMANIA cum puțini au făcut-o și pentru aia a murit ca un amarastean … ce la vie ! 🙁 ..!

Victoraggio a spus: (martie 29th, 2020 at 22:19 )

Nu este chiar așa.

victoraggio a spus: (martie 30th, 2020 at 11:01 )

Ba se poate. Vedeți Companiile de Stat din transporturi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Test important înainte de play-out, contra unei echipe ce vrea în Liga 1

CSC Dumbrăviţa încheie sezonul regular din Liga a II-a cu un meci pe teren propriu, în compania unei formații deja calificate matematic în play-off, FK Csikszereda. Partida va avea loc sâmbătă, la ora 14.00 – la fel ca întreaga etapă a 19-a – pe stadionul „Ștefan Dobay”. Meciul nu va fi televizat, dar va putea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Test important înainte de play-out, contra unei echipe ce vrea în Liga 1
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Doi profesori din cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara, Irina Sferdian si Lucian Bojin, au fost parte din echipa de experți în procesul arbitral în care Statul Român a obținut decizia favorabilă în dosarul Roșia Montană. Astfel, UVT și-a adus contribuția la unul dintre cele mai importante procese internaționale ale României....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara, reprezentată în echipa care a adus României succesul în procesul cu Roșia Montană
Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată
Visul iubitorilor de rugby din Timișoara de a beneficia de condiții de calitate la meciurile echipei orașului vor deveni realitate, Consiliul Local Timișoara aprobând vineri proiectul „Refunctionalizare teren de sport, reabilitare și extindere clădiri existente, inclusiv utilități” pentru baza sportivă situată în Ronaț, cea unde se află și stadionul unde joacă echipa de rugby a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 40 de milioane de lei pentru stadionul de rugby din Timișoara. Va avea tribune acoperite și nocturnă
O firmă din Timişoara având licenţa valabilă până în 2029 și 163 de autorizații de exploatare a sloturilor şi-a anunţat falimentul, motivul fiind suprataxarea impusă de guvernanţi. Firma a lăsat datorii la stat în valoare de peste 1,8 milioane de lei, arată site-ul specializat playresponsibly. Firma Automatic Leisure SRL, cu licență valabilă până în 30.09.2029...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmă de păcănele din Timişoara a intrat în faliment lăsând datorii la stat de 1,8 milioane de lei
Top