În România, funcționarii „performează” de-acasă, nu șomează tehnic, ca fraierii

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dincolo de pierderile umane, criza Covid-19 aduce omenirea în pragul unei crize economice poate mai dureroase decât pandemia în sine. Administrația Trump aprobă un plan de relansare economică în valoare de 2.200 miliarde de dolari. Nici Germania nu stă să vadă cum îi cade în cap industria auto, cu efecte dezastruoase în economiile mici de la periferia Europei. Franței i s-a acceptat de către Uniunea Europeană să pompeze de la bugetul național 300 miliarde de euro ca ajutor de stat în economie.

Sunt și scheme de ajutor promovate de Bruxelles prin care sunt alocate sume mai mici pentru toate țările uniunii, României revenindu-i în primă fază un miliard de euro. Dar ce este miliardul ăla pentru dezastrul ce va veni? Ministrul Câțu nu mai știe cum să calmeze spiritele cu promisiuni de mai bine, asigurând toată lumea că guvernul nostru va interveni și el cumva, cândva. De aici pornim.

Da, de aici pornim. SUA, Germania, Franța și altele „vaccinează” economiile cu sute de miliarde. Noi nu avem sutele alea puse deoparte, căci fostele noastre guverne s-au spart în generozitate, au cheltuit ca la păcănele, iar acum nouă ni se promit cârnații din porcul netăiat și mort între timp. Adică pornim de la minus. De unde nu știam cum să petecim deficitul până la acele trei procente prognozate și convenite cu Europa, de unde nu aveam bani pentru dublarea alocațiilor copiilor și de unde nu aveam bani pentru majorarea cu 40% la sută a pensiilor, uite că nu avem nici miliardele bune ce vor ridica deficitul la 10% și vor duce creditările externe în incertitudine și oricum foarte scumpe pentru o economie în prăbușire. Autostrăzi în Moldova? Să fim serioși! Spitale, infrastructură în educație? De unde?

Cam acesta e peisajul încă dinainte de venirea pandemiei de Covid-19. S-au închis fabrici, guvernul cheltuie bani neprevăzuți pentru șomaj tehnic, cumpără heirupistic aparatură medicală și probabil va stopa tot ce înseamnă investiții pentru acest an. Ce era de făcut? Mai sub imperiul emoției, mai sub logica austerității extreme, un performant om de afaceri timișorean, Romeo Dunca, a propus recent luarea unor măsuri dure ca suport pentru economia românească din perioada pandemiei: „Fără milă! Tăiați absolute tot, de la pensii speciale la salarii nesimțite! Altfel ne ducem pe râpă”, spunea omul de afaceri, intrat în politică cu PNL pentru funcția de președinte al CJ Caraș-Severin.

Dunca gândește că la nivel de țară totul ar merge ca în firma sa, că teama de faliment îl face pe ministru, secretarul de stat sau directorul de la stat să aplice politici de austeritate ca managerul de la privat. Și e normal să gândești așa. Ce se întâmplă în realitatea de zi cu zi? Firma germană Continental și-a trimis oamenii în concediu de odihnă și, probabil, apoi, dacă nu pornesc afacerile în amonte, angajații vor ajunge în șomaj tehnic cu 75% salariu. Nu e un caz singular, multe firme trec prin așa ceva. La Flextronics, tot în concediu de odihnă al omului și ce-o mai fi după. Industria de ospitalitate e în pragul dezastrului, iar alții stau cu ochii pe culoarele de transport europene pentru a putea înjgheba ceva la afacere.

Dar mass-media ne oferă și știri extraordinare. Administrația locală „lucrează” la foc continuu. Da, de acasă, cum credeați altfel? Primarul Robu a anunțat că în instituția condusă de dumnealui nu e cazul de șomaj tehnic, că ai lui lucrează senzațional mai de-acasă, mai de la birou. CJ Timiș a trimis oamenii să lucreze de acasă, profesorii sunt acasă, iar la Finanțe se asigură o permanență de-ți vine rândul la săptămână să mergi la lucru.

Vă imaginați cum se derulează lucrul ăla de acasă? Dacă nu știați până acum, administrația locală e de o anchilozare cumplită. Acolo aproape fiecare funcționar stă după un teanc de un metru de registre, de dosare, aproape totul e pe suport de hârtie, ca în perioada interbelică. Cum să lucreze oamenii ăștia de acasă? Ce să facă? Să sape în grădină, să gătească vreo ciorbă de burtă, ce să facă?

Ei însă vor primi salarii și mai mari – numele domnului Dragnea fie lăudat! – și întregi. Cei din privat, cu salariile indiscutabil mai mici, le vor avea și mai mici. Doar 75% din salariul de bază și, firește, fără primele și adaosurile cu care patronii le mai „îndulceau” veniturile. Practic, cu excepția celor ce mai produc, toți devenim bugetari, dar nu toți la fel. Bugetarii vechi, ăia titulari pe postul ăsta, sunt altfel, nu ca fraierii veniți mai nou la vălăul ăsta cu bani de la bugetul de stat.

Da, oameni buni, asta este lejeritatea cu care statul ajută echitabil toți românii, cu complicitatea agențiilor ministeriale, a primarilor, a președinților de consilii județene. Ce cerea Romeo Dunca? Tăierea pensiilor speciale, tăierea salariilor nesimțite? Sacrificii din partea tuturor, câte puțin de la fiecare în vreme de război? Pardon, nu se poate!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Ochiul limpede a spus: (martie 29th, 2020 at 14:35 )

Care funcționari,exista diferența între activitatea prestata la locul de munca și activitatea de-acasă? Mai bine spus majoritatea nu au statut de funcționari și mai degraba de pile ancorate în sistem la bani publici. La nivel național duduie sistemul bugetar de astfel de indivizi. Într-o era a informatizării totale încă mai avem nevoie de o grămadă de funcționari cu diverse grade, trepte pentru o grila salariala cât mai,, grasa”. Oricând în domeniul privat se pot lua o grămadă de masuri în funcție de situație dar sistemul bugetar este intangibil. Cat despre favoritisme financiare, pe acest principiu sistemul bugetar a fost construit și capusat. Unitate, fraternitate, echitabilitate în momente de criza poate în alta parte dar nu la noi.

Mitropolit a spus: (martie 29th, 2020 at 17:18 )

Bine ca la medici nu le dati pensii speciale si la spitalul militar au trebuit cumparate echipamente de protectie de la farmacia de vis-a-vis fiindca la romani orice promovare merge numai pe pile, acatiste, loje si conduita neacademica de tip grooming. Unde sunt acuma facatorii de miracole bisericesti? Nu va dati seama ca la epidemia asta acuma actioneaza fara mila ingerii si arhanghelii Domnului?

N-ati votat la referendumul pentru familie asa ca acuma boicotati epidemia! Iubirea conteaza si nu stampileaza pe buric!

Cand apare un naiv care nu e ca voi si deci nu e de la voi il bagati la clisma de la Agentie, de la DNA, de la toate neamurile voastre de taranoi inculti ajunsi pe functii cu pile si cu munca in aer liber, unsi preoti si masoni cu destine nepieritoare care niciodata nu vor mai vedea lumea la fel.

Matrix-ul ne va salva.

Aici Neo. Romania te iubesc.

EURO AKBAR a spus: (martie 29th, 2020 at 18:18 )

Neo 🙂 si STROE a iubit ROMANIA cum puțini au făcut-o și pentru aia a murit ca un amarastean … ce la vie ! 🙁 ..!

Victoraggio a spus: (martie 29th, 2020 at 22:19 )

Nu este chiar așa.

victoraggio a spus: (martie 30th, 2020 at 11:01 )

Ba se poate. Vedeți Companiile de Stat din transporturi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar

Timișoara a ales ca Dominic Fritz să continue pe scaunul de primar al orașului. Votul din această vară s-a concretizat marți seara, atunci când el a depus jurământul. Și-a prezentat programul, unul ambițios, anunțând ceea ce a denumit ”autonomie strategică”. Primăria trebuie să aibă inițiativă spune vechiul și noul primar, trebuie să devină un jucător...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup

Victorie la acelaşi scor şi calificare la pas în faza următoare. CSM Lugoj a câştigat cu 3-1 partida retur, disputată în Ungaria la Tatabanya cu MÁV Előre Foxconn Székesfehérvár în Challenge Cup. Aşadar, după 3-1 şi acasă echipa bănăţeană rămâne constanta Banatului, an de an din Europa. Pe seturi, 25-23, 15-25, 25-21 și 25-16, cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație

Performanţă premiată. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, care recompensează cadrele didactice universitare care inovează în procesul de predare, doi dintre laureați fiind din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Anul acesta, un număr record de 67 de proiecte au fost înscrise la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş organizează cea de a treia ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei – Expo Mobila Timișoara. Evenimentul va avea loc în perioada 21 – 24 noiembrie 2024, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Timișoara. Evenimentul se adresează atât celor care doresc să-și achiziționeze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiș pregătește ediția a treia din 2024 a Expo Mobila

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Victorie la acelaşi scor şi calificare la pas în faza următoare. CSM Lugoj a câştigat cu 3-1 partida retur, disputată în Ungaria la Tatabanya cu MÁV Előre Foxconn Székesfehérvár în Challenge Cup. Aşadar, după 3-1 şi acasă echipa bănăţeană rămâne constanta Banatului, an de an din Europa. Pe seturi, 25-23, 15-25, 25-21 și 25-16, cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul, cea mai europeană echipă a Banatului! Calificare în optimile Challenge Cup
Descărcarea arheologică de pe șantierul de reabilitare a căii ferate dintre Ronaț Triaj și Arad scoate la iveală descoperiri istorice dintre cele mai interesante. În zona amintită au fost descoperite 21 de situri arheologice, iar cel cu numărul 10 este cu adevărat valoros Specialiștii de la Muzeul Național de Istorie au descoperit 21 de situri,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un cimitir sarmatic și o așezare veche de 3500 de ani au fost descoperite pe șantierul căii ferate Ronaț Triaj – Arad
Timișoara a ales ca Dominic Fritz să continue pe scaunul de primar al orașului. Votul din această vară s-a concretizat marți seara, atunci când el a depus jurământul. Și-a prezentat programul, unul ambițios, anunțând ceea ce a denumit ”autonomie strategică”. Primăria trebuie să aibă inițiativă spune vechiul și noul primar, trebuie să devină un jucător...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz a depus jurământul pentru al doilea mandat de primar
Alegerile locale din această vară au desemnat persoanele care vor ocupa în următorul mandat de patru ani un loc de consilier local. Cu o singură excepție, cei aleși de popor au depus, marți seara, jurământul pe funcție. La doar o săptămână de la momentul festiv vom avea și prima ședință a consiliului local în actuala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are de marți un nou consiliu local
Performanţă premiată. La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Gala Burselor ANIS, acordate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, care recompensează cadrele didactice universitare care inovează în procesul de predare, doi dintre laureați fiind din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Anul acesta, un număr record de 67 de proiecte au fost înscrise la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Profesorii de la UPT, premiaţi cu burse pentru inovație în educație
În dotarea ISU Timiș a întrat, de marți, un nou utilaj performant, care va ajuta la realizarea intervențiilor efectuate. Este vorba de un cap tractor și o cisternă de mare capacitate. Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a recepționat echipamentul, vital pentru siguranța timișenilor: un cap tractor performant, care va fi utilizat împreună cu o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ISU Timiș are acum o cisternă de 30.000 de litri, în urma unui proiect finanțat de Consiliul Judeţean
La noul Campus Lenau se trage tare pentru recuperarea decalajelor, afirmă viceprimarul Ruben Laţcău, care a anunţat că s-a ajuns la 75% din totalul lucrările necesare. Investiția Primăriei include o clădire cu 48 de săli de clasă, 5 laboratoare, o sală de sport de mari dimensiuni, precum și spații administrative și tehnice. Investiția Primăriei Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările la Campusul Lenau în baza noului contract. S-a ajuns la 75% din total
Printr-o sentinţă definitivă, Tribunalul Timiş l-a validat pe Sorin Zbăgan în calitatea de consilier local la Buziaş. Acesta, deşi a fost pe lista AUR pe locul II, nu a fost validat de conducerea partidului, fiind în schimb validat cel aflat pe locul III, un fost antrenor de lupte, dovedit ca bătăuş de copii. Cazul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AUR pierde în justiţie la Buziaş. Bătăuşul de copii nu ajunge consilier local. Un scenariu aproape identic la Sânnicolau Mare
Top