Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță primul caz de variola maimuței în cel mai vestic județ al țării.
Pacientul are de 32 de ani și a fost diagonisticat recent cu variola maimuței. El se află în izolare la domiciliu, starea lui fiind staționară. Acesta a avut istoric de călătorie, fiind plecat din țară.
„În urma efectuării anchetei epidemiologice a fost stabilit un contact apropiat, care a fost informat despre necesitatea izolării la domiciliu, urmând a fi monitorizat, împreună cu pacientul prin medicul de familie”, a anunțat DSP Timiș.
Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate.
Însă, în ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă, pentru că răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.
Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament.
Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Comentarii prin facebook