And justice for all? Nu în România!

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

O ştire recentă, care n-a fost mult mediatizată şi aparent banală într-o ţară cu atâtea probleme mi-a produs un imens gust amar şi o oarecare revoltă interioară. Da, într-o ţară cangrenată de ticăloşie, corupţie, minciună, hoţie, impostură, ipocrizie, plagiate, ajungi să oboseşti să te mai revolţi, atingi o anume alienare şi e greu să te mai facă ceva să te înfurii. Şi, totuşi, mi s-a întâmplat cu această ştire.

Pe scurt, un poliţist rutierist din Vaslui a amendat doi pensionari, cu 195 de lei fiecare, pentru că ar fi traversat neregulamentar o stradă. Putea să le dea şi avertisment, potrivit legii, dar omul şi-a arătat puterea şi a tăiat amenda. Cei doi pensionari s-au dus la comandantul poliţiei şi s-au plâns că nu au bani, au promis că nu vor mai face aşa ceva şi s-au rugat ca amenda să fie schimbată cu un avertisment. Împresionat, comandantul îi solicită şefului de la Rutieră să rezolve situaţia. Acesta din urmă discută cu agentul, care schimbă procesul verbal în avertisment, dar face şi o plângere la DNA. Procurorii anticorupţie deschid dosar penal, iar în cele din urmă fostul şef al Poliţiei Vaslui a fost condamnat la trei ani de închisoare. Cu executare, fiindcă anunţase că refuză să facă muncă în folosul comunităţii.

Aşadar, ce avem aici? Într-o ţară în care beizadelele de bani gata fac, noapte de noapte, „liniuţe” în marile oraşe, fără să fie deranjate de nimeni, un rutierist amendează doi nevoiaşi pentru o infracţiune minoră. Probabil ca să-şi admire muşchii în oglindă şi să-şi facă planul de amenzi. Un procuror DNA a descoperit cazul vieţii sale şi deschide un dosar penal unui poliţist care a dat semne de umanitate. Aici e marea corupţie din România, după cea a chelnerilor şi a „naşilor” de tren! În fine, fiindcă în România nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, se găseşte şi un judecător să-l bage după gratii pe singul OM din această poveste. Sigur, probabil o fi în litera legii, dar spiritul legii mai contează?

Asta e justiţia în România, în care doar cei care fură oul ajung la închisoare, iar cei care fură boul ajung să facă legi. Marii corupţi sunt apăraţi de legiuitori, CCR, CSM, cu tot cu miliardele de euro furate. Şi nimănui nu-i pasă. Apropo, chiar în aceste zile se împlinesc şase ani de la OUG 13, iar lucrurile sunt chiar mai rele decât atunci. Ministrul Justiţiei „ştie” o sentinţă înainte ca aceasta să fie dată, apoi se întâlneşte cu o judecătoare din completul care trebuie să se pronunţe în speţa respectivă. Nu mai deranjează pe nimeni, orice simţ al revoltei este atrofiat. „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, e cea mai proastă glumă din Constituţie, atâta timp cât în mâinile unor indivizi care fiecare cumulează câte două-trei pensii speciale stă atât de arzătoarea problemă a pensiilor speciale. Da, mă refer la cei din CCR, care poate n-ar trebui să se pronunţe în această speţă, având un interes patrimonial imediat. Aşa cum un consilier local nu are voie să voteze o hotărâre în care are un anume interes.

Dar nu ne mai pasă şi devenim părtaşi la toate acestea. Cu atât mai mult cu cât folosim dreptul de vot ca să alegem  primari pe patternul „ştim că-i hoţ, dar a mai făcut ceva”. Sau votând sclipiciuri şi zorzoane în locul proiectelor de anduranţă. Şi nu va fi mai bine, cât timp vom vota hoţii, ştiind că sunt hoţi; cât timp vom vota impostorii, ştiind că sunt impostori; cât timp vom vota corupţii, ştiind că sunt corupţi; cât timp vom vota mincinoşii, ştiind că sunt mincinoşi; cât timp vom vota ticăloşii, ştiind că sunt ticăloşi; cât timp vom vota plagiatorii, ştiind că sunt plagiatori. De fapt, această ultimă chestiune e de „acord fin” pe prea puţini îi interesează.

Într-o ţară în care ne-am pierdut orice urmă de solidariate (cu excepţia grupărilor mafiote), nu mai vorbesc de spirit de revoltă, un om ajunge la puşcărie fiindcă a arătat umanitate. Nu e fragment din Camus, nu e nici măcar din Orwell. E România. România reală.

P.S. Un individ dubios, fost angajat SRI, cu şcoală SRI, a fost prins cu nişte escrocherii şi i-a fost interzis să mai vândă asigurări. Ştiţi ce-a ajuns? Şeful ROMARM, adică răpunzător de 15 fabrici strategice de armament. Se întâmplă în România, nu în Gabon. Dar mai contează?

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

TM a spus: (februarie 2nd, 2023 at 11:26 )

Domnule Ardelean ati atins o coarda sensibila . Articol excelent.

stefan sandu a spus: (februarie 2nd, 2023 at 13:36 )

Poveste frumoasa si plina de invataminte!
Doar ca povestea poate fi usor distorsionata, in scopul manipularii.
Eu as fi cerut un punct de vedere politistului care a dat amenda.
Daca as fi fost ziarist, nu povestitor!
V-ati pus problema, macar o secunda, ca cei doi batrani (cat de batrani?) s-au opus legitimarii , invocand ca snt parintii, unchii , nasii , etc., prefectului, primarului , sefului politiei, sau mai stiu eu cui?
Ca l-au amenintat pe politistul de la rutiera? Ca daca vorbeau omeneste nu le-ar fi dat amenda, i-ar fi mustrat verbal doar?
Eu (relativ batran) am fost de multe ori in situatia asta , am fost doar mustrat, nici un politist nu a incercat sa imi faca PV.
Ar fi bine daca ziaristii ar relata informatii, nu povesti! din care sa traga concluzii apocaliptce!

@ ȘS a spus: (februarie 2nd, 2023 at 19:41 )

Tratamentul hipersecreției de moralină se face pe alte site-uri.
Articolul e unul foarte bun.
Să nu privim degetul autorului, ci la peisajul spre care indică. Altfel, ne putem preface că zburăm în bătaia săgeții, în țara lui Dacă-Vodă, practicând ceea ce franțujii numesc la masturbation intelectuelle.

tm a spus: (februarie 3rd, 2023 at 08:32 )

„agentul, care schimbă procesul verbal în avertisment”

Procesul verbal de contraventie , odata intocmit , poate fi contestat doar in instanta si poate fi anulat sau preschimbat in avertisment printr-o sentinta data de un judecator .

„un judecător să-l bage după gratii pe singul OM din această poveste”

Ati avut macar curiozitatea sa cititi motivarea sentintei date de judecator ?
In motivare ati fi fost lamurit pe deplin de ce si pentru ce a fost condamnat politistul .

PS Judecatorul aplica legea asa cum e ea , buna sau rea , iar legiuitorul e Parlamentul Romaniei .
Poate de aceea ar trebui sa fim mai atenti cand trimitem in Parlament personaje ca Mitica Dragomir , Marean Vanghelie , Anghel Iordanescu , Daniel Ghita si lista ar putea continua la nesfarsit …

Mihai a spus: (februarie 5th, 2023 at 11:00 )

Toate acesyea in timp ce avem un prim-ministru si ministru de interne plagiatori. Un fost presedinte sperjur si suspect de fraudare a alegerilor prezidentiale, un alt fost presedinte ce si-a abandonat semeniu din Bucovina de Nord (eu l-as incadra la inalta tradare), altul acuzat devmineriade, actualul un penal hot de case. Un antiroman prin mutenia sa. Este jalnic.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top