Ce Timişoară ne dorim? De vineri începând trebuie să ne hotărâm

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Peste două zile Timişoara va deveni oficial Capitală Europeană a Culturii, fiind probabil cel mai important eveniment cultural şi diplomatic din ultimele decenii pentru oraşul nostru. De la revoluţie, când numele îi era pronunţat în toate limbile mapamondului, Timişoara n-a mai fost atât de mult în lumina reflectoarelor. Ar mai fi tratatul încheiat în 1996 între România şi Ungaria şi care a rămas în cărţile de istorie şi documentele diplomatice drept Tratatul de la Timişoara. Anvergura evenimentului din weekend este dată şi de prezenţa a sute de oficiali de peste hotarele României, 100 de ziarişti străini şi mulţi turişti.

Într-un cuvânt, va fi o o mare provocare pentru Timişoara şi pentru care s-a lucrat imens în ultimii ani. Nu mă pronunţ asupra programului strict din prima zi, văd că sunt foarte mulţi „pricepuţi” în domeniu, care şi-au dat cu părerea pe reţelele de socializare. Chiar personal am cu totul alte preferinţe muzicale, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să le îmbrăţişeze. Că e Caliu, că e K-lu, şi mai ştiu eu cine, nu asta e marea problemă a deschiderii.

Zilele dinaintea evenimentului de vineri au fost umbrite de unele controvese, mai mult sau mai puţin artificiale. Unele poate ar merita o discuţie, altele sunt ridicole. De la interzicerea teraselor la trupele care vor urca pe scenă, de la turnul de plante care ar bloca vizibilitatea catedralei (sic!) la scandalul invitaţiilor. Probabil, în spatele unor astfel de dispute sunt oameni cu bună credinţă, dar în mod cert sunt unii mânaţi doar din dorinţa de-a face scandal, de-a dezbina, într-un moment în care adevăraţii timişoreni trebuie să arate solidaritate, atitudine civică, responsabilitate.

Şi aici aş vrea să ating un alt subiect sensibil, dar nu înainte de-a face un scurt prolog. Este vizibil cu ochiul liber că în ultimii ani asistăm la o recrudescenţă a naţionalismului primitiv, căruia i se spune acum, că sună mai bine, „suveranitate”. Un fenomen care, trebuie recunoscut, ia amploare şi în Europa, dar şi în Statele Unite (trumpismul). O amplificare care aminteşte de perioada neagră dinaintea ultimului război mondial. De astfel de manifestări n-a fost ocolită, din păcate, nici Timişoara, leagănul României, chiar exemplu european, în ceea ce priveşte toleranţa, multiculturalitatea, incluziunea. Aşa cum avem două sau mai multe Românii, avem mai nou şi două Timişoare. Una europeană, a speranţei, a toleranţei, devotată “spiritului” ei. Şi o altă Timişoară, revanşardă, intolerantă, obtuză. În Timişoara cosmopolitismului şi nu altundeva s-a strigat în stradă „Să nu uiți, Herr Fritz / Timișoara nu-i Auschwitz” sau „Marş în Germania!”.

Ori, există pericolul ca astfel de manifestări să se repete şi vineri seara. Deja, pe reţelele de socializare, există chemări la huiduieli împotriva primarului. Avem şi precedente în acest sens, la Ziua Timişoarei sau o încercare mai timidă la deschiderea Târgului de Crăciun. Acum este cu totul şi cu totul altceva. Capitala Culturală nu este a lui Dominic Fritz, nu este a primăriei, nici a Consiliului Judeţean, cu atât mai mult a Guvernului. Este a Timişoarei, a tuturor dintre noi care ne considerăm timişoreni. Să mergi să huidui într-o zi emblematică pentru oraş, când ochii Europei sunt ţintiţi pe tine, înseamnă ori să fii defect, ori să nu fii timişorean.

Vineri, dar şi pe parcusrul acestui an, trebuie să ne hotărâm ce Timişoară ne dorim. Ce Timişoară vrem să construim. Una cu care să ne mândrim, a valorilor europene, sau una de grotă, a „şoşocismului”, a extremismului AUR-ist, care să ne tragă nu înapoi, fiindcă Timişoara nu a fost niciodată primitivă, ci spre alte zone ale ţării. Este decizia noastră, a timişorenilor. Şi da, preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a observat corect, într-un editorial, că există o oarecare izolare, la nivel guvernamental, a evenimentului din weekend, Probabil din motive politice, având un primar „altfel”. Dar asta poate fi şi de bine, dar trebuie să fim solidari din nou şi să arătăm că şi Timişoara este „altfel”, adică o oază de normalitate într-o ţară care se cufundă în mizerie, minciună, corupţie, impostură, hoţie, ipocrizie şi nu în ultimă instanţă într-un gregar naţionalism populist.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Dacă credeți că popularul personaj de bancuri Robulă și ai lui vor tăcea, vă înșelați.
Nici aureții nu vor răbda să nu se facă simțiți, fiindcă proști sunt destui în Timișoara (și săraci și debusolați și deprimați etc.), dar pentru a fi agățați, le trebuie ceva palpabil, să le dea curaj, să dezlege potaia naționalistă din ei, s-o cheme la haită. De profundul sentiment anti-american, pro-rus al sârbilor, știe toată lumea (poate face vreunul figura cu steagul Maicii Rasyia, care se așa .. cu taica Wagner)!!!
Atitudinea guvernului e clară. De a lui Iohannis, nu mai zic: are 1.35 m înălțime politică la faza asta! Și urcarea lui a început ca primar al Sibiului – capitală culturală europeană! Deși știe ce înseamnă evenimentul, nu vine. De la USL-ul local, ce să aștepți când ei nu sunt uniți nici măcar în interiorul partidelor lor, chestiune valabilă mai ales pentru PNL!
Însă grija pentru buna desfășurare a evenimentelor nu trebuie să dea bătăi de cap Primăriei, ci altcuiva. Acelor băieți care au făcut posibil la București evenimentul numit 10 august, care filmează în draci la orice manifestație și care, vorba unui protestatar: ăștia ne filmează la o manifestație, iar la următoarea, te trezești cu ei printre noi, strigând mai abitir ca noi! Da, e treaba Poliției și a Jandarmeriei. Și mai e și treaba altora, dotați pentru a preveni incidente grave. În principiu, ei sunt apolitici și au onoare (onoarea de-a nu fi făcuți de râs de niște terchea-berchea cu gura mare). În realitate, … vom vedea.

Jack a spus: (februarie 15th, 2023 at 12:40 )

Care Capitala Culturala? Aia unde Fritz si Usr propun cel putin 4 evenimente intr-o zi dedicate homosexualilor??

@Jacqouille la Fripouille a spus: (februarie 15th, 2023 at 13:14 )

mergi cu spatele mai pe lângă ziduri și nu te așeza în poala nimănui! Chiar dacă se prezintă ca fiind Baba Novac! Nu te uita în ochii vânzătorului când cumperi vaselină sau margarină!
Cel mai sigur ești în Rusia, într-o celulă cu încă 20 de apărători ai familiei tradiționale, condamnați pe viață.

Boomer a spus: (februarie 15th, 2023 at 13:19 )

@Jack
Sunt mii de evenimente. Faptul ca tie doar cele 4 ti-au ramas in minte spune multe… :))

Anti a spus: (februarie 15th, 2023 at 13:34 )

@Jack, ti-e ciuda ca n-ai fost invitat? Tu poti sa te prezinti din proprie initiativa, insa sa ai grija sa nu uiti vaselina acasa.

Kroko a spus: (februarie 15th, 2023 at 13:35 )

Dom’le ziaristu,din pacate nu prea sunteti „ancorat in realitate „si va dau doar doua , sa le zic exemple: pt.Herr Fritz s-a strigat ce s-a strigat( e drept, nu prea academic,nici ortodox..),dar s-a strigat caci era clar ca deja s-a prefigurat esecul electoral,poate nu ati observat,printre altele, ca e PRIMUL si singurul primar al Timisoarei din lungul sir de vreo o suta in cei cam 3OO de ani,in timpul caruia Timisoara S-A MICSORAT ca populatie !!!!! De necrezut! Uluitor!!! Su a doua chestie intrebarea din titlu este – sa nu zic idioata,dar macar penibila! Ce conteaza ce Timisoara ne dorim,caci oricum o fac cum vor ei ! Care ei? Nici asta nu e clar,caci PSD Timis e un fel de fantoma,PNL Timis e de fapt o uniune de grupuri si grupulete, iar USR mai exista ???

Ion a spus: (februarie 15th, 2023 at 13:50 )

S-a terminat cu Timisoara in 1918.
Iar cu arta/capitala is multe de spus.
Idiotul ala pus de Nica director la Muzeul de Arta a bagat in depozite o expozitie emblematica pentru Timisoara, cea a grupului Sigma. In locul ei a aninat o expozitie morbida cu 30 de lucrari, intr-un spatiu de peste 250 m patrati, si e la vizitare din septembrie, va sta pana in aprilie.
Cine e de vina? Oltenii? Auristii?
A dat jos din balamale 50 de usi interioare de palat si le-a bagat prin beciurile Palatului Baroc. Nimeni nu s-a sesizat, absolut nimeni.
Pupila lui Bazil Popovici face asta.

Dil a spus: (februarie 15th, 2023 at 16:03 )

@Kroko, inteleg ca, dupa neuronul tau, Fritz e de vina ca recensamantul s-a facut in anul 2022. Daca era altcineva primar, rezultatul era acelasi. Si DA, are dreptate, pentru a doua observatie: in Timisoara nu mai sunt doar locuitori ai cetatii, ce au crescut in acest oras si au adoptat modalitatile de comportare in societate mostenit de la strabuni, in acest oras. Sunt foarte multi veniti din alte zone, oameni maturi, cu tarele lor si cu modul lor de comportament in societate, in functie de educatia si anturajul in care au crescut. De aceea exista posibilitatea ca multi idioti utili sa fie manipulati pentru scandaluri si atacuri (sper doar) verbale la adresa conducerii orasului.

lawnmower a spus: (februarie 16th, 2023 at 14:30 )

De acord ca scandalurile nu fac bine dar tot stau si ma mir de ipocrizia publica a sustinatorilor teoriei ca traim „visul timisorean” in prezent (aia care nu-si asuma nicio greseala in ultimii doi ani ci doar compara mereu totul cu „ce era pe vremea lui Robu”) legat de schela din centru. Spre exemplu ce cuvinte retinute si bine alese sunt servite din toate sursele sa o apere. Desi este in mod obiectiv urata, in cel mai bun caz o copie ieftina a interventilor urbane occidentale. Daca ar fi fost autorizata de Robu acea actiune ar fi urlat toti ca din gura de sarpe si s-ar fi costumat iar in maimute. Insa pentru ca suntem civilizati si abonati la banul public tacem din gura si relativizam totul ca sa nu ne facem de ras.

@Dill a spus: (februarie 16th, 2023 at 17:10 )

Dile, poate ca tu ai meleoane de neuroni,dar nici unul nu functioneaza, precum se intampla de multe ori cu spermatozoizii! E greu sa-ti explic,dar incearca sa faci un mic efort sa intelegi,ca acest recensamant(ca multe altele de altfel) a fost facut de statul roman, prin reprezentantii lui din localitati,adica Primariile conduse de DN Primari(in cazul nostru Herr..)Deci lasa vrajeala ta politica idioata cu care ai fost instruit, cu cetatenii veniti si aciuiti, caci cu atat mai mult era de datoria primarului sa ia masuri c totul sa fie cat mai corect,dar daca nu te pricepi la nimic si nici colegii userei,atunci asta iasa=harababur totala,incorectitudine si departe-departe de relitate !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica Dominic Fritz

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în București. Ei întâlnesc CSM București, duminică, la ora 17.30, în sala Apollo. Înfruntarea face parte dintr-un set de patru jocuri programate la aceeași oră, jocuri cu implicații în zona barajului și a retrogradării directe. Celelalte trei sunt: CSM Focșani –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Top