Un an de la invazie. Ucraina rezistă orcilor trecutului, România suferă în războiul hibrid

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Gândiţi-vă puţin la viaţa noastră cotidiană. Cu serviciu, şcoală, cumpărături, facturi, drumuri, întâlniri cu prietenii. Seri liniştite cu copiii, un film la TV, Netflix, cu o carte în mână. Sau seri cu prietenii, la un meci de fotbal, un joc de cărţi, discuţii nesfârşite sau pur şi simplu… o băută.  Weekend-uri cu excursii, cinematografe, spectacole de teatru, restaurante, cluburi. Vieţi mai mult sau mai puţin anoste, mai agitate sau mai searbăde, mai aventuroase sau mai liniştite. Cu speranţe, iubiri şi iluzii, cu eşecuri şi succesuri, cu bucurii, dureri, depresii. Cu nunţi, zile de naşteri, petreceri, dar şi cu înmormântări. Vieţi normale, într-o societate… cât de cât normală a secolului XXI.

Imaginaţi-vă acum că, într-o dimineaţă, toate acestea s-au destrămat… O rachetă, urmată de o a doua, a treia, apoi bombe, proiectile de tun, gloanţe. Întunericul a căzut din cer. Şi tot acel cotidian din jurul nostru s-a năruit. La început nu te dezmeticeşti, nu înţelegi nimic. Realizezi într-un final. Cei patru călăreţi ai Apocalipsei (războiul, foamea, bolile, moartea) au ajuns lângă tine. Totul se prăbuşeşte în neant, nimic nu mai e ca înainte. Bătrânii părinţi nu mai răspund la telefon. (S-a întâmplat ceva cu ei?, te gândeşti cu groază.) Prietenul cu care ai băut o bere, în urmă cu două zile, a fost ucis. Familiile se destramă, bărbaţii ajung pe front, femeile şi copiii iau cruntul drum al pribegiei. Atrocităţi şi drame sfâşietoare la orice pas. Destine frânte. Apar apoi tot mai multe imagini terifiante. O mamă îşi ţine în braţe ce a mai rămas din copilul sfârtecat de o bombă. Un copil pentru care a făcut atâtea sacrificii îi zace inert în poale. Mâini ridicate spre cer: “Unde eşti, Doamne? De ce?”. Lacrimile au secat de mult, doar o durere insuportabilă îţi aminteşte că încă exişti. Suferinţe pe lângă care propria moarte e o eliberare, o alinare. În această dimineaţă se împlinişte un an de când ucrainienii trăiesc zilnic toate acestea. Sau 12 luni. Sau 52 de săptămâni. Sau 365 de zile. Sau 8.760 de ore.

În cât mai puţine cuvinte posibile, aceasta e faţa reală a războiului. (Tot aud expresia “faţa hidoasă a războiului”, de parcă ar putea avea şi o faţă nehidoasă.). Un război primitiv, în care nu sunt vizate nu doar ţinte militare, ci şi şcoli, magazine, cinematografe, instituţii, biserici, orfelinate etc. Cu inimaginabile atrocităţi, inclusiv prin violuri,  s-a încearcă să se instaureze teroarea şi frica. Un război barbar început de ultimul dictator dement şi sângeros al lumii. După Hitler, Stalin, Pol Pot, Ceauşescu, Idi Amin ş.a. La finalul lui o să se numere morţii, răniţii, prizonierii, clădirile distruse, pagubele materiale etc. Nu o să fie contabilizate însă niciodată dramele la nivel uman, suferinţele, durerile nesfârşite. (Cum se măsoară suferinţa?) Ori acestea întrec cu mult cifrele reci care urmează unei conflagraţii.

Câteva cuvinte şi despre România în contextul acestui război. Dacă ucrainienii sunt în faţa unei invazii reale, România a fost/este teatrul unui război hibrid. Unul mai vechi, dar intensificat în cursul acestui an. La început am dat dovadă de multă compasiune şi solidaritate. Sigur, cu excepţia haitei necrofage a lui Şoşoacă şi a celor ca ea, care voiau să sfârtecăm Ucraina, alături de Ungaria, Polonia, Slovacia, pe modelul Poloniei împărţite prin pactul Ribbentrop – Molotov. Trolii ruşi au intrat însă în  scenă mai tare ca niciodată şi au activat o adevărată armată de imbecili utili. Indivizi despre care legendarul Umberto Eco vorbea încă din 2015: „Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili care până acum îşi exprimau părerea doar în baruri, în faţa unui pahar de vin, fără să facă vreun rău comunităţii. Camarazii lor îi reduceau imediat la tăcere. Dar acum au acelaşi drept la cuvânt precum un laureat al premiului Nobel”.

“Nu suntem cu ruşii!”, urlă această hoardă activă de idioţi, dar tot ce fac este în slujba lui Putin. Fiindcă, evident, cu excepţia aceloraşi şoşocişti, nimeni nu revendică făţiş admiraţia faţă de Kremlin, dar mulţi o fac altfel, mai insidios. Cei mai mulţi fără să ştie, fiindcă tocmai de aceea se şi numesc idioţi utili. Nu e lăudat Putin, dar e criticată lumea occidentală, Uniunea Europeană etc., în numele “suveranismului”, a „patriotismului”.

Conspiraţii şi fake news-usuri de un grobianism extrem sunt date ca adevăruri la televiziuni. (CNA nu mai există?). “UE ne obligă să desfiinţăm fermele de animale şi să înfiinţăm unele de gândaci”; “UE vrea să desfiinţăm firmele de deratizare”, citeam pe burtiera unei televiziuni, zilele trecute. “Nu suntem cu ruşii!”, urlă şi televiziunile infractorilor, Realitatea, RTV, Antena 3. Dar tot ce fac este în slujba ruşilor, băgând aceleaşi spaime în români vizavi de “monstruozităţile” de la Bruxelles. Dacă în urmă cu un an puţini vorbeau făţiş împotriva UE, acum sunt cu nemiluita. “România, colonia UE”, Sclavii Europei”, se aude tot mai des. Nu e interesantă această transformare?

La nivel de guvernare ne-am comportat OK în acest conflict. Curios însă, guvernanţii au ascuns, din motive electorale, văzând acest val, să spună exact ajutoarele acordate Ucrainei. Ce paradox! Politicienii români nu-şi asumă niciodată greşelile, dar nu-şi asumă nici lucrurile bune. De frica armadei de imbecili.

La nivel de modele ne place Viktor Orban, că e antieuropean, “suveranist” de-al nostru, dar o detestăm pe Maia Sandu, fiindcă e pro-occidentală, prea progresistă. Inclusiv politicieni pe care nu-i poţi bănui de pro-putinism au preluat teme dragi Moscovei, iar acum sunt speriaţi că nu pot opri tăvălugul. La fel serviciile secrete. Să mai spun că discursul lui Putin de zilele trecute (nu cel scurt de pe stadion) a atins exact teme pe care le auzim de un an în România? Pe deoparte credinţă, patrie, familie, în contrapondere cu un occident decadent, controlat de ocultă, Soros, LGBT etc.

Da, invazia din Ucraina a depăşit de mult graniţele celor două ţări aflate în conflict. Aici nu e doar un război între Rusia si Ucraina. E o confruntare mult mai amplă, între un imperialism retrograd, cu o latură mesianică, obscurantistă şi un occident deloc perfect, dar mult, mult mai dezirabil.

P.S. 1. Canalul Bâstroe. Un diferend care ar trebui rezolvat cu calm, diplomatic. A fost însă transformat de unii politicieni PSD, televiziunile infractorilor etc. într-o adevărată isterie naţională. Ce mi se pare cu adevărat îngrijorător aici este că, părere personală, cei care urlă acum abia au aşteptat un an de zile un motiv palpabil pentru a arăta cu degetul: „V-am spus că ucrainienii sunt răi?”. Pe cale de consecinţă, cel care îi pedepseşte pe cei „răi”, e bun. Nu-i aşa? Un fel de putinism cu premeditare. Şi mai e o  chestiune interesantă aici. Cei care îşi băteau joc până acum de problemele de mediu, acum au devenit cei mai mari activişti în domeniu.

P.S.2. Când am terminat rândurile de mai sus mi-a venit o oarecare confirmare a celor scrise: românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei. Trolii şi-au făcut datoria.

 

 

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Stelu a spus: (februarie 24th, 2023 at 08:39 )

Domnule Ino Ardelean si dumneavoastra lasati impresia ca scrieti sub dictare. De ce? Pentru ca ucrainenii au recunoscut ei insisi faptul ca au dragat peste limita admisa albia Canalului Bâstroe. Iar lucrarile au fost decise de Kiev INAINTE de invazia lui Putin. Asta ca sa punem totul in concordanta cu realitatea.

În timpul războiului vostru nu s-a întâmplat nimic deosebit! a spus: (februarie 24th, 2023 at 08:57 )

În ceea ce privește România, cel mai trist este c-am devenit un fel de debara uitată a Europei și a lumii, un fel de braț mort cu apă stătută al fluviului tumultuos al întâmplărilor lumii acesteia. Dacă n-ar fi bazele de la Kogălniceanu și Deveselu, probabil că știrile despre România în presa străină ar fi încă și mai rare decât înainte de 1989. Un fel de pașalâc ignorat și de Înalta Poartă, în care relațiile feudal-levantine se reconstituie natural și fără niciun efort. Probabil că și rușii mai au vreo câțiva angajați, cei mai slabi și în pragul pensiei, la departamentul pentru România al FSB. Un somnambul care în stare de trezie arată la fel, doi (trei-patru-cinci- etc.) plagiatori și două hoarde interne care sărbătoresc perpetuu marele jaf – ăștia privesc lucrurile cu atenție bovină și îngrijorarea curcii uitătoare-n lemne. O opoziție (?) compusă din impotenți controlați și sabotați cu mare ușurință din umbră, care nu mai e în stare nici măcar să hrănească o firavă speranță că se poate schimba ceva. Și o turmă de oi capii cărora le face cu ochiul revenirea lucrurilor și vremurilor etern pierdute, care se duc la vot pentru că-i în drumul spre biserică sau crâșmă. Un guvern mai eficient în depopularea țării decât ciuma bubonică. Un oblomovism colectiv, dar fără bunăstarea lui Oblomov, o procrastinație masochistică, un somn de moarte recunoscut și-n imnul național. Rachetele termobarice ale lui Putin n-ar exploda în România, din lipsă de oxigen.

Mumulenka a spus: (februarie 24th, 2023 at 10:58 )

Evident, nu se putea sa n-avem si aici un troll putinist.
Nu conteaza ca is rapiti copii, violate femei si ucisi barbati de criminalul de la Kremnlin: VAI, CANALUL!
Exact ghertoii aia care „stiu ei” mai bine cum e cu vaccinu’, masca, Soros si homosexualii care le-ameninta copiii abrutizati de religie si bautura plus bataia crestineasca dau lectii pe tot internetul romanesc.
Evident, delta din capu’ lor o sa ramana bine mersi o mlastina. Cum e si acu’

tm a spus: (februarie 24th, 2023 at 14:43 )

In 1999 o tara aflata la 50 de km de Timisoara era victima agresiunii celei mai puternice aliante militare din lume , NATO.
100 de zile NATO si aliatii sai au bombardat zi si noapte Srbija , au distrus infrastructura civila , iar 15.000 de sarbi isi pierdeau viata .
Asta pentru ca Srbija nu a vrut sa se lase ciopartita si sa cedeze Kosovo .

Poate ca pe atunci dv. , domnule ziarist , stateati degajat la o bere cu prietenii sau savurati un film de actiune.
Tragedia Ucrainei seamana izbitor cu cea a Srbijei .
Dar de Srbija nu i-a pasat nimanui .

Wanda89 a spus: (februarie 24th, 2023 at 19:57 )

@tm
Ai dreptate, în mare măsură!
Mie, că român, îmi pasă…
https://youtu.be/NO1o4NzzEkU

@puTiM a spus: (februarie 24th, 2023 at 22:08 )

cele 100 de zile au fost 79
NATO a folosit 786 de avioane care au efectuat 37645 misiuni.
nici măcar sârbii nu dau 15000 morți de partea lor
nu știu unde erai atunci (poate la școala de Cartemultănusecereprostsăfiisăaiputere de la Câmpina), dar Timișoara a manifestat multă simpatie și compasiune cu sârbii (și antiamericanism, e-adevărat).
tragedia Ucrainei diferă net de cea a Serbiei (care rămâne totuși o tragedie pentru familiile și comunitățile care au pierdut oameni): valorile noastre sunt mai apropiate de ale Occidentului decât de ale Maicii Rusia, Zelenski nu e Miloșevici, dacă Serbia ar fi fost cucerită de NATO, nu ne-ar fi pândit ștergerea de pe fața pământului ca nație etc. Și mai sunt ele câteva diferențe deloc minore.

Cum te-ai nimerit cu Stelu pe aceeași pagină de comentarii, cred că se potrivește de minune vechiul îndemn: Mai dispersați, băieți, mai dispersați!!!

Wanda89 a spus: (februarie 25th, 2023 at 11:55 )

@@puTiM

Cred că te pricepi și la fotbal, la fel de bine. Ai o inteligență mult peste medie.

tm @puTiM a spus: (februarie 25th, 2023 at 14:08 )

„dar Timișoara a manifestat multă simpatie și compasiune cu sârbii ”

Da , multa . La mitingul de sprijinire a Serbijei au fost in Piata Unirii 30 de persoane .
Normal ca Zelenski nu e Milosevic . Milosevic a fost licentiat in Drept , Zelenski e actor de comedie .
Slobo a inteles ca nu ai cum sa te pui cu NATO , pe cand actorul nu intelege ca nu poti sa te pui cu Rusia , oricat sprijin militar primesti .
Srbija a capitulat de aceea razboiul a durat 79 de zile . Cu toate astea i-au trimis pe sarbi cu minim 30 de ani in urma .
Din pacate pt Ucraina , razboiul cu Rusia o sa-i trimita in secolul 19 .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara

Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

robu si popoviciu

Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul

CSM Petrolul Ploieşti a redus din diferenţă în seria decisivă pentru rămânerea în liga de elită la baschet masculin. A fost 83-79 în meciul trei din seria cea mai bună din cinci partide, într-un joc disputat pe teren prahovean. După trei partide Timişoara rămâne în faţă, 2-1 la general. Partida disputată luni seara a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deznodământul se amână. Timişoara pierde meciul 3 cu Ploieştiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Linia feroviară dintre Caransebeș și Craiova va beneficia de 20 de miliarde de lei în vederea reabilitării. Proiectul era blocat, fiind necesară actualizarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, a fost emisă autorizația de construire pentru alte două tronsoane de cale ferată, aflate între Ronaț Triaj/Timișoara și Glogovăț/Arad. Majorarea prețurilor la materialele de construcții, a transporturilor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pot demara lucrările de reabilitare pe sute de kilometri din calea ferată dintre Craiova și Arad

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul secretar general al PNL Timiş, Alin Popoviciu a fost reprimit în PNL, cu braţele deschise. Popoviciu este considerat un apropiat al actualului preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga. În schimb, Cătălin Iapă, yesman-ul fostului preşedinte al PNL Timiş, Nicolae Robu, a fost refuzat. De asemenea, au fost respinse şi adeziunile de reintegrare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Popoviciu, reprimit în PNL. Cătălin Iapă, omul lui Nicolae Robu, refuzat
Specialişti aşteptaţi la un eveniment de tradiţe organizat sub egida UPT. Asociația de Sudură din România, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Timișoara și Sucursala ASR Timișoara organizează, în zilele de 18-19 aprilie 2024, la Facultatea de Mecanică a UPT (Bd. Mihai Viteazu nr. 1), Conferința „SUDURA 2024”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment ce aduce aminte de o tradiţie politehnică importantă, sudura
Școala generală nr. 1 din Timișoara, situată în Fabric, va fi transformată în școală verde inteligentă. Atingerea acestui deziderat va mai dura, deocamdată primăria a anunțat că va lansa licitația pentru găsirea unei firme care să se ocupe de proiectare și execuție. Investiția este finanțată din fonduri PNRR pe care Primăria Timișoara le-a atras anul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lansează licitația pentru reabilitarea celei mai vechi școli generale din Timișoara
Titu Bojin nu mai candidează pentru preşedinţia CJ Timiş. S-o fi săturat şi el, după ce la ultimele alegeri locale a obţinut doar 4,06, pe atunci candidând pentru ALDE. Acum e lider judeţean al PUSL, partidul fondat şi controlat de fostul turnător la securitate Dan Voiculescu. Zilele trecute, Bojin a anunţat că PUSL nu va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (2). Timişul are o nouă „echipă câştigătoare”: Piedone-Bojin. Secta „Robiştilor” promovează unul dintre cele mai insalubre personaje din spaţiul public
Premisă: * Marile companii din IT&C din Statele Unite ale Americii au concediat zeci de mii de angajați în ultimele 18 luni; * Din experiența crizelor precedente, mișcările din piața globală se simt în România la o diferență cuprinsă între șase și nouă luni față de momentul declanșării în SUA; * Pentru a avea o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Analiză: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României. Rata de angajabilitate a studenților UPT aproape de 100%
Intrat în cursă perntru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin afirmă că are de luptat cu cea mai mizerabilă campanie făcută până acum, în spatele căreia se ascund mafia imobiliară şi lumea interlopă. Principalul contracandidat al lui Bugarin este latifundiara Alina Sperlea (PSD-PNL), o afaceristă cu averea ascunsă.   Primarul Dumbrăviţei, Horia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Bugarin intră oficial în cursa pentru un nou mandat de primar al Dumbrăviţei: “Haideți să ne opunem împreună mafiei imobiliare și interlopilor!”
Primăria Timișoara a anunțat amplasarea a nouă cișmele de apă potabilă  în 6 parcuri administrate municipalitate: Parcul Copiilor (2), Parcul Civic (3), Parcul Central (1), Parcul Alpinet (1), Parcul Catedralei (1), Parcul Adolescenței (1). Prima cișmea a fost deja montată în Parcul Adolescenței. În această săptămână, va fi dată în folosință și cea din Parcul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În șase parcuri din Timișoara vor fi amplasate cișmele cu apă potabilă
DRDP Timișoara a anunțat că în această seară (16 aprilie), de la ora 20 până la miezul nopții, 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐨𝐯𝐢𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐮 𝐯𝐚 funcționa în 𝐏𝐓𝐅 Moravița, 𝐏𝐓𝐅 Jimbolia și 𝐏𝐓𝐅 Cenad, din judetul Timiș, ca urmare a lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii rețelelor de comunicații de date puse la dispoziție de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se întrerupe temporar emiterea de roviniete în punctele de trecere a frontierei din Timiș
Top