Azi în Timişoara, mâine în toată ţara? Ce ne-a mai rămas din speranţele Proclamaţiei

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Sâmbătă, 11 martie, se împlinesc exact 33 de ani (o generaţie) de la momentul în care, într-o zi ploioasă de primăvară timpurie, în jur de 15.000 de timişoreni îl ascultau pe regretatul George Şerban citind, în Balconul Operei, textul Proclamaţiei de la Timişoara. Era primul document programatic ieşit din revoluţia al cărei „kilometru zero” a fost în aceeaşi Piaţă a Operei. La finalul discursului lui Şerban, cu mari speranţe, din vocile miilor de timişoreni prezenţi se auzea o scandare care s-a mai auzit şi în zilele din decembrie: „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”. Din păcate, n-a fost să fie chiar aşa.

Dar Timişoara îndrăznea în acea zi să fie din nou altfel decât restul ţării. Aşa cum fusese şi în decembrie, când timp de şase zile timişorenii au stat neclintiţi în picioare în faţa celui mai violent regim comunist de la cel al lui Stalin. Şi când spun „altfel” nu mă refer că timişorenii ar fost mai bizari decât restul, din contra. Timişoara reprezenta normalitatea care trebuia instaurată în România, atât timp cât am avut, sau cel puţin aşa se spunea, o revoluţie anticomunistă învingătoare. Atât de „învingătoare”, încât conducerea ţării a fost preluată de activişti de rangul II şi III, ofiţeri de Securitate sau agenţi dovediţi ai KBG (generalul Militaru de exemplu). România era singura ţară din fostul bloc comunist în care schimbarea regimului s-a făcut cu mari jertfe umane şi, paradoxal în aceste condiţii, singura în care comuniştii rămâneau la putere.

Dar Timişoara era altceva, inclusiv prin adoptarea Proclamaţiei. Cei care au fost văzuţi dansând au fost consideraţi nebuni de cei care nu puteau auzi muzica”, e o cunoscută butadă  a lui Nietzsche. Timişorenii “dansau” pe “muzica” democraţiei şi libertăţii, pe care prea puţini din restul ţării o auzeau. În aceste condiţii, nu de puţine ori, în acea perioadă, maşini cu numere de TM erau atacate mai ales în sudul şi estul ţării. Fiindcă securiştii încă erau la post, iar aspiraţia pentru democraţie a timişorenilor a fost transformată, chiar la oră de vârf la TVR prin Cornelius Roşiianu, într-o încercare de separare de ţară. Nu întâmplător, doar patru zile mai târziu Securitatea punea în scenă, violentele evenimente de la Târgu Mureş.

Din proclamaţie, în conştiinţa românilor a rămas celebrul „punct 8” care le dădea o pauză de la conducerea ţării foştilor nomenclaturişti şi securişti. Ce a urmat era de prevăzut. O spoliere a tuturor resurselor ţării, un jaf planificat, principalii profitori fiind aceiaşi securişti şi foşti nomenclaturişti. În mod cert, dacă e să cauţi cauzele pentru care România se află în continuare la coada Europei este şi aceea că „punctul 8” nu a fost niciodată în practică. Dar nu vreau să fac o istorie contrafactuală aici, ci mă voi opri la un alt punct din proclamaţie, foarte prezent şi astăzi în societate.

“Pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care na­ționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”, se arăta la punctul 4, unul mult mai apropiat de valorile oraşului, de ceea ce ne place să-I spunem “spiritul Timişoarei”. Un punct despre multiculturalite, toleranţă, europenism. Fiindcă tot în acea perioadă, aceeaşi securişti sădeau germenii naţionalismului, chiar şovinismului, germeni care au crescut mari şi inundă întreag ţară. Vă amintiţi? “Nu ne videm ţara!”;Ei n-au mâncat salam cu soia.”. (De parcă activiştii şi securiştii doar salam cu soia au mâncat din magazinele lor speciale.).

Există de ceva timp o dezbatere în Timişoara, dacă faimosul ei spirit mai există. (Sau ce-a mai rămas din “Proclamaţia de la Timişoara”.) Personal, cred că mai există, dar mult atenuat. Se vede tot mai rar. L-am văzut cel mai bine la protestele din 2017, la alegerile din 2020 şi, mai recent, la deschiderea oficială a TM 2023. Dar, în acelaşi timp, la ultimul eveniment reţelele de socializare, chiar o parte din media, au fost pline de imunde reacţii din care au răzbătut din toţi porii intoleraţa, rasismul, homofobia, chiar obscurantism. O expoziţie fotografică, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean a fost recent vandalizată.

Politic, un fost primar al Timişorei timp de opt ani şi care ar sta bine în sondaje a preluat până la ultima virgulă logoreea AUR-istă cu „străinii, duşmanii poporului”; „România colonie” etc.. Singurul europarlamentar din Timişoara vorbeşte pe vocea Kremlinului. Singurul ministru din Timişoara a iscat isteria naţională cu canalul Bâstroe, altă temă dragă Rusiei, chit că vin specialiştii în domeniu şi-l contrazic. Oare asta e Timişoara la care visam într-o ploioasă duminică de martie, în 1990? Pe de altă parte vreau să cred că încă Timişoara nu e lovită atât de năpraznic de valul „suveranist” cu iz putinist cum este restul ţării…

P.S. La începtul anilor 90, la orice manifestare democratică, securiştii şi foştii nomenclaturişti ajunşi la putere răspundeau cu o contramanifestaţie. La Proclamaţia de la Timişoara s-a răspuns cu o abjectă „Proclamaţie de la Podul Înalt”. Ştiţi cine a citit-o? Un individ pe nume Marian Enache. Ştiţi cu ce se ocupă ipochimenul în acest moment? E preşedintele CCR, abonat la vreo câteva pensii speciale. Nu străinii l-au pus, ci „români verzi” de-ai noştri. Uneori chiar ne merităm soarta…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Nelu & Ghiță a spus: (martie 9th, 2023 at 08:56 )

De facto, momentul 1989 a însemnat niște modificări de acte, denumiri, circuite de suprafață ale banilor și alte asemenea acte simbolice. Arhitectura puterii s-a schimbat puțin, dar cei învățați cu puterea s-au repliat foarte rapid. Comunismul a căzut, comuniștii (& beizadelele lor) sunt la putere.
Când o să văd cerșind un fost securist sau o să aud de un gest de vendetta al fiului unui deținut politic, o să încep să cred. Dar dacă răspunzi celui mai violent regim comunist prin declarații și tirade idealiste în presă și la TV, cel mai violent regim comunist continuă să facă ce știe el mai bine.
Ce credeți c-ar spune un american când ar afla că fiul unui manifestant din martie 1990 lucrează acum pe un salariu mizer la firma securistului împotriva cărui se manifesta atunci? Eu cred că și-ar spune că suferim de disonanță cognitivă, dacă nu cumva de oligofrenie.
(Nu aveți idee câtă simpatie suscită războiul lui Putin în societatea românească: între pensionarii militari, drept-credincioși practicanți, mica intelectualitate din rural și nu numai. Mentalitatea de rob și Robu e mai comodă decât judecarea cu propria minte. Cu propria minte judecă supra-oamenii, a propos de Nietzche. Credeți că sunt manifestări independente acuzele de nazism aduse lui Fritz ori Iohannis de justificarea invadării Ucrainei prin necesitatea denazificării? S-ar putea să aibă o rădăcină comună.
Între noi și cei răi, foști, securiști etc. există o relație dialectică, cum ar zice moș Marx: ne avem unii pe alții ca bețivul violent și nevasta umilă și bătută; după o vreme, nici ea, nici vecinii nu mai iau în calcul divorțul. Ba mai mult, ea va vărsa câteva lacrimi la moartea lui.)

timișorean mâhnit a spus: (martie 9th, 2023 at 09:15 )

Felicitări, Ino! Ai sintetizat excelent întreaga perioadă de 33de ani din istoria Timișoarei.

Jack a spus: (martie 9th, 2023 at 12:57 )

Dar eu Aur voi vota. Pnl=Psd= mafia. Iar Usr a promovat ateismul si homosexualii. Asa ca nu imi ramane decat sa votez Aur!

Reos a spus: (martie 9th, 2023 at 13:49 )

Din toate dacă te gândești au ajuns unii la concluzia că votează AUR ,cred că orice comentariu este fără rost.

Poli 21 a spus: (martie 9th, 2023 at 13:51 )

Mai ino, faci vorbire de un eveniment deosebit din Timisoara dar nu uiti sa introduci in continut si mizeria numita orbu, probabil la indemnul celor ce te stipendiaza la ora actuala. Asta pentru ca slugarnicia voastra a celor de la RB a facut ca in materialele tale sa proslavesti pe toti incepand cu ceausescu si ajungand azi la fritzulache si usr. Prevad ca urmeaza haur.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Fetele de la Poli, de la 2-0 la 0-1 contra campioanei în doar două săptămâni

Prim-divizionara feminină Politehnica, liderul incontestabil al campionatului a „reuşit” duminică cel mai slab meci, chiar într-o partidă cu miză, contra campioanei, U Olimpia Cluj. Dacă în urmă cu doar două săptămâni, alb-violetele se impuneau în ultima etapă a sezonului regular, 2-0, iată cu astăzi el au pierdut, 0-1, acasă, după o evoluţie foarte palidă. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fetele de la Poli, de la 2-0 la 0-1 contra campioanei în doar două săptămâni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prim-divizionara feminină Politehnica, liderul incontestabil al campionatului a „reuşit” duminică cel mai slab meci, chiar într-o partidă cu miză, contra campioanei, U Olimpia Cluj. Dacă în urmă cu doar două săptămâni, alb-violetele se impuneau în ultima etapă a sezonului regular, 2-0, iată cu astăzi el au pierdut, 0-1, acasă, după o evoluţie foarte palidă. Cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fetele de la Poli, de la 2-0 la 0-1 contra campioanei în doar două săptămâni
Consiliul Județean Timiș dorește să preia un nou drum pentru a-l moderniza și a-l aduce la standarde moderne. Șoseaua va fi clasificată ca și drum județean și va ajuta la scurtarea traseului dintre Coșteiu și Boldur, prin Jabăr. Șoseaua se apreciază că va avea lungimea de aproximativ șapte kilometri și cuprinde mai multe bucăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș preia un nou drum pentru a-l moderniza
Joi, 21 martie 2024, de la ora 19, la Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26), asociația Euro CulturArt și Fundația Aquatim prezintă Noaptea de Poezie, în cadrul programului omonim ce se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România. Poeții Șerban Foarță, Daniela Rațiu, Marcel Tolcea și Costel Stancu, alături de muzicienii Ilie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Joi, la Muzeul Apei Timișoara e Noaptea de Poezie
Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Salonul de Carte Bookfest Timișoara revine cu cele mai noi cărți, între 𝟐𝟏 𝐬̦𝐢 𝟐𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, la Centrul Regional de Afaceri. Sunt anunţate p𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 la această manifesare culturală de tadiţie pentru vestul României. La Bookfest vor veni personalitățile marcante ale culturii românești contemporane: 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 Pârvulescu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Bookfest Timişoara îşi deschide porţile săptămâna viitoare
Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Top