Azi în Timişoara, mâine în toată ţara? Ce ne-a mai rămas din speranţele Proclamaţiei

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Sâmbătă, 11 martie, se împlinesc exact 33 de ani (o generaţie) de la momentul în care, într-o zi ploioasă de primăvară timpurie, în jur de 15.000 de timişoreni îl ascultau pe regretatul George Şerban citind, în Balconul Operei, textul Proclamaţiei de la Timişoara. Era primul document programatic ieşit din revoluţia al cărei „kilometru zero” a fost în aceeaşi Piaţă a Operei. La finalul discursului lui Şerban, cu mari speranţe, din vocile miilor de timişoreni prezenţi se auzea o scandare care s-a mai auzit şi în zilele din decembrie: „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”. Din păcate, n-a fost să fie chiar aşa.

Dar Timişoara îndrăznea în acea zi să fie din nou altfel decât restul ţării. Aşa cum fusese şi în decembrie, când timp de şase zile timişorenii au stat neclintiţi în picioare în faţa celui mai violent regim comunist de la cel al lui Stalin. Şi când spun „altfel” nu mă refer că timişorenii ar fost mai bizari decât restul, din contra. Timişoara reprezenta normalitatea care trebuia instaurată în România, atât timp cât am avut, sau cel puţin aşa se spunea, o revoluţie anticomunistă învingătoare. Atât de „învingătoare”, încât conducerea ţării a fost preluată de activişti de rangul II şi III, ofiţeri de Securitate sau agenţi dovediţi ai KBG (generalul Militaru de exemplu). România era singura ţară din fostul bloc comunist în care schimbarea regimului s-a făcut cu mari jertfe umane şi, paradoxal în aceste condiţii, singura în care comuniştii rămâneau la putere.

Dar Timişoara era altceva, inclusiv prin adoptarea Proclamaţiei. Cei care au fost văzuţi dansând au fost consideraţi nebuni de cei care nu puteau auzi muzica”, e o cunoscută butadă  a lui Nietzsche. Timişorenii “dansau” pe “muzica” democraţiei şi libertăţii, pe care prea puţini din restul ţării o auzeau. În aceste condiţii, nu de puţine ori, în acea perioadă, maşini cu numere de TM erau atacate mai ales în sudul şi estul ţării. Fiindcă securiştii încă erau la post, iar aspiraţia pentru democraţie a timişorenilor a fost transformată, chiar la oră de vârf la TVR prin Cornelius Roşiianu, într-o încercare de separare de ţară. Nu întâmplător, doar patru zile mai târziu Securitatea punea în scenă, violentele evenimente de la Târgu Mureş.

Din proclamaţie, în conştiinţa românilor a rămas celebrul „punct 8” care le dădea o pauză de la conducerea ţării foştilor nomenclaturişti şi securişti. Ce a urmat era de prevăzut. O spoliere a tuturor resurselor ţării, un jaf planificat, principalii profitori fiind aceiaşi securişti şi foşti nomenclaturişti. În mod cert, dacă e să cauţi cauzele pentru care România se află în continuare la coada Europei este şi aceea că „punctul 8” nu a fost niciodată în practică. Dar nu vreau să fac o istorie contrafactuală aici, ci mă voi opri la un alt punct din proclamaţie, foarte prezent şi astăzi în societate.

“Pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care na­ționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”, se arăta la punctul 4, unul mult mai apropiat de valorile oraşului, de ceea ce ne place să-I spunem “spiritul Timişoarei”. Un punct despre multiculturalite, toleranţă, europenism. Fiindcă tot în acea perioadă, aceeaşi securişti sădeau germenii naţionalismului, chiar şovinismului, germeni care au crescut mari şi inundă întreag ţară. Vă amintiţi? “Nu ne videm ţara!”;Ei n-au mâncat salam cu soia.”. (De parcă activiştii şi securiştii doar salam cu soia au mâncat din magazinele lor speciale.).

Există de ceva timp o dezbatere în Timişoara, dacă faimosul ei spirit mai există. (Sau ce-a mai rămas din “Proclamaţia de la Timişoara”.) Personal, cred că mai există, dar mult atenuat. Se vede tot mai rar. L-am văzut cel mai bine la protestele din 2017, la alegerile din 2020 şi, mai recent, la deschiderea oficială a TM 2023. Dar, în acelaşi timp, la ultimul eveniment reţelele de socializare, chiar o parte din media, au fost pline de imunde reacţii din care au răzbătut din toţi porii intoleraţa, rasismul, homofobia, chiar obscurantism. O expoziţie fotografică, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean a fost recent vandalizată.

Politic, un fost primar al Timişorei timp de opt ani şi care ar sta bine în sondaje a preluat până la ultima virgulă logoreea AUR-istă cu „străinii, duşmanii poporului”; „România colonie” etc.. Singurul europarlamentar din Timişoara vorbeşte pe vocea Kremlinului. Singurul ministru din Timişoara a iscat isteria naţională cu canalul Bâstroe, altă temă dragă Rusiei, chit că vin specialiştii în domeniu şi-l contrazic. Oare asta e Timişoara la care visam într-o ploioasă duminică de martie, în 1990? Pe de altă parte vreau să cred că încă Timişoara nu e lovită atât de năpraznic de valul „suveranist” cu iz putinist cum este restul ţării…

P.S. La începtul anilor 90, la orice manifestare democratică, securiştii şi foştii nomenclaturişti ajunşi la putere răspundeau cu o contramanifestaţie. La Proclamaţia de la Timişoara s-a răspuns cu o abjectă „Proclamaţie de la Podul Înalt”. Ştiţi cine a citit-o? Un individ pe nume Marian Enache. Ştiţi cu ce se ocupă ipochimenul în acest moment? E preşedintele CCR, abonat la vreo câteva pensii speciale. Nu străinii l-au pus, ci „români verzi” de-ai noştri. Uneori chiar ne merităm soarta…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Nelu & Ghiță a spus: (martie 9th, 2023 at 08:56 )

De facto, momentul 1989 a însemnat niște modificări de acte, denumiri, circuite de suprafață ale banilor și alte asemenea acte simbolice. Arhitectura puterii s-a schimbat puțin, dar cei învățați cu puterea s-au repliat foarte rapid. Comunismul a căzut, comuniștii (& beizadelele lor) sunt la putere.
Când o să văd cerșind un fost securist sau o să aud de un gest de vendetta al fiului unui deținut politic, o să încep să cred. Dar dacă răspunzi celui mai violent regim comunist prin declarații și tirade idealiste în presă și la TV, cel mai violent regim comunist continuă să facă ce știe el mai bine.
Ce credeți c-ar spune un american când ar afla că fiul unui manifestant din martie 1990 lucrează acum pe un salariu mizer la firma securistului împotriva cărui se manifesta atunci? Eu cred că și-ar spune că suferim de disonanță cognitivă, dacă nu cumva de oligofrenie.
(Nu aveți idee câtă simpatie suscită războiul lui Putin în societatea românească: între pensionarii militari, drept-credincioși practicanți, mica intelectualitate din rural și nu numai. Mentalitatea de rob și Robu e mai comodă decât judecarea cu propria minte. Cu propria minte judecă supra-oamenii, a propos de Nietzche. Credeți că sunt manifestări independente acuzele de nazism aduse lui Fritz ori Iohannis de justificarea invadării Ucrainei prin necesitatea denazificării? S-ar putea să aibă o rădăcină comună.
Între noi și cei răi, foști, securiști etc. există o relație dialectică, cum ar zice moș Marx: ne avem unii pe alții ca bețivul violent și nevasta umilă și bătută; după o vreme, nici ea, nici vecinii nu mai iau în calcul divorțul. Ba mai mult, ea va vărsa câteva lacrimi la moartea lui.)

timișorean mâhnit a spus: (martie 9th, 2023 at 09:15 )

Felicitări, Ino! Ai sintetizat excelent întreaga perioadă de 33de ani din istoria Timișoarei.

Jack a spus: (martie 9th, 2023 at 12:57 )

Dar eu Aur voi vota. Pnl=Psd= mafia. Iar Usr a promovat ateismul si homosexualii. Asa ca nu imi ramane decat sa votez Aur!

Reos a spus: (martie 9th, 2023 at 13:49 )

Din toate dacă te gândești au ajuns unii la concluzia că votează AUR ,cred că orice comentariu este fără rost.

Poli 21 a spus: (martie 9th, 2023 at 13:51 )

Mai ino, faci vorbire de un eveniment deosebit din Timisoara dar nu uiti sa introduci in continut si mizeria numita orbu, probabil la indemnul celor ce te stipendiaza la ora actuala. Asta pentru ca slugarnicia voastra a celor de la RB a facut ca in materialele tale sa proslavesti pe toti incepand cu ceausescu si ajungand azi la fritzulache si usr. Prevad ca urmeaza haur.

1 Trackbacks pentru acest articol

Știri pe scurt – 10 martie 2023 » ComputerBlog.ro Says:

[…] 33 de ani de la Proclamația de la Timișoara, soluția pe care am ales să o ignorăm; […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Parcare supraetajată

TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Primăria Timișoara

Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara

Atunci când timișoreanul de rând de abia își face cafeaua de dimineață și pornește spre serviciu, cele două forțe politice principale din viața politică locală se duelează în comunicate pline de pilde și urări, pe teme deja disputate și ”certate” în plenul Consiliului Local Timișoara. După ce s-au certat și contrat fără un scop realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Ultima șansă de a scăpa de baraj. Poli întâlnește CSM București

Liga Națională de handbal a ajuns la etapa a XXIII-a care programează un meci pe teren propriu pentru SCM Poli. Echipa alb-violetă va fi gazdă pentru CSM București, vineri, 31 martie, la ora 16.00, la sala Constantin Jude. Cele două echipe sunt despărțite de șase locuri în ierarhie: CSM București este pe poziția a șasea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultima șansă de a scăpa de baraj. Poli întâlnește CSM București
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Timișoara este o locație excelentă pentru a te muta cu serviciul, aici sunt cele mai scăzute niveluri ale chiriilor dintre marile orașe ale României. Conform datelor imobiliare.ro, cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București, se apropie de 30% în cazul garsonierelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, joi, la Timișoara, contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, respectiv noul Spital Municipal Lugoj. Sunt contracte de sute de milioane de euro, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Joi, la Timișoara, s-a semnat contractul de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Este vorba...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății a semnat contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara și pentru Spitalul Municipal Lugoj/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara propune actualizarea procedurii privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate din oraş. Scopul este de-a stimula conformarea proprietarilor la prevederile legale referitoare la aspectul estetic-arhitectural al imobilelor deținute. Prin acest demers municipalitatea îşi doreşte îmbunătățirea aspectului patrimoniului și, totodată, de a crește atractivitatea turistică și investițională a orașului. Astfel, în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara modifică procedura de majorare a impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate
La intersecția dintre drumul județean și cel comunal care traversează comuna Dudeștii Noi, Consiliul Județean Timiș va amenaja un nou sens giratoriu. O lucrare de 1,4 milioane de lei, care va oferi siguranță sporită pentru traficul din centrul comunei periurbane a Timișoarei. Acest sens giratoriu era absolut necesar, spune Alin Nica, șeful CJ Timiș, instituție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Dudeștii Noi a fost predat spre constructor amplasamentul viitorului sens giratoriu din centrul comunei/FOTO
Două societăți din București și Caransebeș, sancționate cu 80.000 lei pentru că au acumulat cantități mari de deșeuri pe terenurile deținute pe Bulevardul Eroilor de la Tisa și pe Calea Urseni. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului monitorizează și iau măsuri, în permanență, în cazul persoanelor fizice și juridice care depozitează deșeuri pe domeniul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firme amendate drastic pentru că nu făceau curat la „locul de muncă”
Programul care finanțează infrastructura sportivă de la școlile și liceele din Timișoara, revine cu o nouă ediție. Prin Sportul pentru toți se acordă finanțări nerambursabile instituțiilor de învățământ și organizațiilor non guvernamentale care propun proiecte de reamenajare și îmbunătățire a facilităților sportive din școlile din Timișoara. Programul este finanțat de Decathlon România și implementat local...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă șansă pentru mai multe școli din Timișoara de a îmbunătăți infrastructura sportivă
Cei doi secunzi ai lui Dominic Fritz, Ruben Lațcău și Cosmin Tabără, descoperă în această perioadă Asia, acolo unde au plecat, ambii, în scop de serviciu. Primul s-a deplasat în Taiwan, pentru a împărtăși experiența Timișoarei în domeniul viitorului orașelor, cel de-al doilea a dezbătut la Tokyo pe probleme culturale. Timișoara a fost prezentă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarii Timișoarei, în vizite de lucru în Asia. Tabără a dezbătut cultura la Tokyo, Lațcău orașul viitorului în Taiwan
Două volume dedicate istoriei regiunii în care trăim, „Banatul otoman. Studii istorice” și „Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII”, semnate de istoricii Ioan Hațegan și Alexandru Kósa, cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” ai filialei Timișoara a Academiei Române au fost lansate la Timișoara. Organizator al evenimentului a fost Fundația Politehnica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Istoria Banatului, prezentată în două volume lansate în organizarea Fundației Politehnica Timișoara/FOTO
Atunci când timișoreanul de rând de abia își face cafeaua de dimineață și pornește spre serviciu, cele două forțe politice principale din viața politică locală se duelează în comunicate pline de pilde și urări, pe teme deja disputate și ”certate” în plenul Consiliului Local Timișoara. După ce s-au certat și contrat fără un scop realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara
Top