Azi în Timişoara, mâine în toată ţara? Ce ne-a mai rămas din speranţele Proclamaţiei

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Sâmbătă, 11 martie, se împlinesc exact 33 de ani (o generaţie) de la momentul în care, într-o zi ploioasă de primăvară timpurie, în jur de 15.000 de timişoreni îl ascultau pe regretatul George Şerban citind, în Balconul Operei, textul Proclamaţiei de la Timişoara. Era primul document programatic ieşit din revoluţia al cărei „kilometru zero” a fost în aceeaşi Piaţă a Operei. La finalul discursului lui Şerban, cu mari speranţe, din vocile miilor de timişoreni prezenţi se auzea o scandare care s-a mai auzit şi în zilele din decembrie: „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”. Din păcate, n-a fost să fie chiar aşa.

Dar Timişoara îndrăznea în acea zi să fie din nou altfel decât restul ţării. Aşa cum fusese şi în decembrie, când timp de şase zile timişorenii au stat neclintiţi în picioare în faţa celui mai violent regim comunist de la cel al lui Stalin. Şi când spun „altfel” nu mă refer că timişorenii ar fost mai bizari decât restul, din contra. Timişoara reprezenta normalitatea care trebuia instaurată în România, atât timp cât am avut, sau cel puţin aşa se spunea, o revoluţie anticomunistă învingătoare. Atât de „învingătoare”, încât conducerea ţării a fost preluată de activişti de rangul II şi III, ofiţeri de Securitate sau agenţi dovediţi ai KBG (generalul Militaru de exemplu). România era singura ţară din fostul bloc comunist în care schimbarea regimului s-a făcut cu mari jertfe umane şi, paradoxal în aceste condiţii, singura în care comuniştii rămâneau la putere.

Dar Timişoara era altceva, inclusiv prin adoptarea Proclamaţiei. Cei care au fost văzuţi dansând au fost consideraţi nebuni de cei care nu puteau auzi muzica”, e o cunoscută butadă  a lui Nietzsche. Timişorenii “dansau” pe “muzica” democraţiei şi libertăţii, pe care prea puţini din restul ţării o auzeau. În aceste condiţii, nu de puţine ori, în acea perioadă, maşini cu numere de TM erau atacate mai ales în sudul şi estul ţării. Fiindcă securiştii încă erau la post, iar aspiraţia pentru democraţie a timişorenilor a fost transformată, chiar la oră de vârf la TVR prin Cornelius Roşiianu, într-o încercare de separare de ţară. Nu întâmplător, doar patru zile mai târziu Securitatea punea în scenă, violentele evenimente de la Târgu Mureş.

Din proclamaţie, în conştiinţa românilor a rămas celebrul „punct 8” care le dădea o pauză de la conducerea ţării foştilor nomenclaturişti şi securişti. Ce a urmat era de prevăzut. O spoliere a tuturor resurselor ţării, un jaf planificat, principalii profitori fiind aceiaşi securişti şi foşti nomenclaturişti. În mod cert, dacă e să cauţi cauzele pentru care România se află în continuare la coada Europei este şi aceea că „punctul 8” nu a fost niciodată în practică. Dar nu vreau să fac o istorie contrafactuală aici, ci mă voi opri la un alt punct din proclamaţie, foarte prezent şi astăzi în societate.

“Pentru victoria Revoluției din Timișoara s-au jertfit, alături de români, și maghiari, și germani, și sârbi și membri ai altor grupări etnice care de secole conlocuiesc în orașul nostru pașnic, în buna înțelegere. Timișoara este un oraș românesc și european, în care na­ționalitățile au refuzat și refuză naționalismul. Invităm pe toți șovinii din România, indiferent că sunt români, maghiari sau germani, să vină la Timișoara, la un curs de reeducare în spiritul toleranței și al respectului reciproc, singurele principii care vor domni în viitoarea Casa a Europei”, se arăta la punctul 4, unul mult mai apropiat de valorile oraşului, de ceea ce ne place să-I spunem “spiritul Timişoarei”. Un punct despre multiculturalite, toleranţă, europenism. Fiindcă tot în acea perioadă, aceeaşi securişti sădeau germenii naţionalismului, chiar şovinismului, germeni care au crescut mari şi inundă întreag ţară. Vă amintiţi? “Nu ne videm ţara!”;Ei n-au mâncat salam cu soia.”. (De parcă activiştii şi securiştii doar salam cu soia au mâncat din magazinele lor speciale.).

Există de ceva timp o dezbatere în Timişoara, dacă faimosul ei spirit mai există. (Sau ce-a mai rămas din “Proclamaţia de la Timişoara”.) Personal, cred că mai există, dar mult atenuat. Se vede tot mai rar. L-am văzut cel mai bine la protestele din 2017, la alegerile din 2020 şi, mai recent, la deschiderea oficială a TM 2023. Dar, în acelaşi timp, la ultimul eveniment reţelele de socializare, chiar o parte din media, au fost pline de imunde reacţii din care au răzbătut din toţi porii intoleraţa, rasismul, homofobia, chiar obscurantism. O expoziţie fotografică, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean a fost recent vandalizată.

Politic, un fost primar al Timişorei timp de opt ani şi care ar sta bine în sondaje a preluat până la ultima virgulă logoreea AUR-istă cu „străinii, duşmanii poporului”; „România colonie” etc.. Singurul europarlamentar din Timişoara vorbeşte pe vocea Kremlinului. Singurul ministru din Timişoara a iscat isteria naţională cu canalul Bâstroe, altă temă dragă Rusiei, chit că vin specialiştii în domeniu şi-l contrazic. Oare asta e Timişoara la care visam într-o ploioasă duminică de martie, în 1990? Pe de altă parte vreau să cred că încă Timişoara nu e lovită atât de năpraznic de valul „suveranist” cu iz putinist cum este restul ţării…

P.S. La începtul anilor 90, la orice manifestare democratică, securiştii şi foştii nomenclaturişti ajunşi la putere răspundeau cu o contramanifestaţie. La Proclamaţia de la Timişoara s-a răspuns cu o abjectă „Proclamaţie de la Podul Înalt”. Ştiţi cine a citit-o? Un individ pe nume Marian Enache. Ştiţi cu ce se ocupă ipochimenul în acest moment? E preşedintele CCR, abonat la vreo câteva pensii speciale. Nu străinii l-au pus, ci „români verzi” de-ai noştri. Uneori chiar ne merităm soarta…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Nelu & Ghiță a spus: (martie 9th, 2023 at 08:56 )

De facto, momentul 1989 a însemnat niște modificări de acte, denumiri, circuite de suprafață ale banilor și alte asemenea acte simbolice. Arhitectura puterii s-a schimbat puțin, dar cei învățați cu puterea s-au repliat foarte rapid. Comunismul a căzut, comuniștii (& beizadelele lor) sunt la putere.
Când o să văd cerșind un fost securist sau o să aud de un gest de vendetta al fiului unui deținut politic, o să încep să cred. Dar dacă răspunzi celui mai violent regim comunist prin declarații și tirade idealiste în presă și la TV, cel mai violent regim comunist continuă să facă ce știe el mai bine.
Ce credeți c-ar spune un american când ar afla că fiul unui manifestant din martie 1990 lucrează acum pe un salariu mizer la firma securistului împotriva cărui se manifesta atunci? Eu cred că și-ar spune că suferim de disonanță cognitivă, dacă nu cumva de oligofrenie.
(Nu aveți idee câtă simpatie suscită războiul lui Putin în societatea românească: între pensionarii militari, drept-credincioși practicanți, mica intelectualitate din rural și nu numai. Mentalitatea de rob și Robu e mai comodă decât judecarea cu propria minte. Cu propria minte judecă supra-oamenii, a propos de Nietzche. Credeți că sunt manifestări independente acuzele de nazism aduse lui Fritz ori Iohannis de justificarea invadării Ucrainei prin necesitatea denazificării? S-ar putea să aibă o rădăcină comună.
Între noi și cei răi, foști, securiști etc. există o relație dialectică, cum ar zice moș Marx: ne avem unii pe alții ca bețivul violent și nevasta umilă și bătută; după o vreme, nici ea, nici vecinii nu mai iau în calcul divorțul. Ba mai mult, ea va vărsa câteva lacrimi la moartea lui.)

timișorean mâhnit a spus: (martie 9th, 2023 at 09:15 )

Felicitări, Ino! Ai sintetizat excelent întreaga perioadă de 33de ani din istoria Timișoarei.

Jack a spus: (martie 9th, 2023 at 12:57 )

Dar eu Aur voi vota. Pnl=Psd= mafia. Iar Usr a promovat ateismul si homosexualii. Asa ca nu imi ramane decat sa votez Aur!

Reos a spus: (martie 9th, 2023 at 13:49 )

Din toate dacă te gândești au ajuns unii la concluzia că votează AUR ,cred că orice comentariu este fără rost.

Poli 21 a spus: (martie 9th, 2023 at 13:51 )

Mai ino, faci vorbire de un eveniment deosebit din Timisoara dar nu uiti sa introduci in continut si mizeria numita orbu, probabil la indemnul celor ce te stipendiaza la ora actuala. Asta pentru ca slugarnicia voastra a celor de la RB a facut ca in materialele tale sa proslavesti pe toti incepand cu ceausescu si ajungand azi la fritzulache si usr. Prevad ca urmeaza haur.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Trei meciuri în aceeași zi, toate în deplasare, pentru echipele SCM Timișoara

Cele trei echipe de seniori ale clubului SCM joacă sâmbătă, 26 aprilie, în etapele de primă ligă. Toate cele trei evoluează în deplasare, în partide cu miză. În ordine cronologică, vor intra în teren rugbiștii, handbaliștii și baschetbaliștii. SCM USV Timișoara dispută al doilea meci din seria celor cinci consecutive pe teren străin. Campionii României...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei meciuri în aceeași zi, toate în deplasare, pentru echipele SCM Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Ambasadorul Qatarului a fost invitat să participe la cea de a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri, organizat de CCIAT

Miercuri, 23 aprilie, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a participat la o întâlnire de lucru cu Osama Yousef A.A. Alqaradawi, Ambasadorul Statului Qatar în România, la sediul Ambasadei. Scopul principal al vizitei a fost invitarea ambasadorului Statului Qatar la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara, care va avea loc în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ambasadorul Qatarului a fost invitat să participe la cea de a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri, organizat de CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timp de două zile, pe 9 și 10 mai, la Timișoara va fi sărbătoare. În Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara vor fi organizate mai multe ceremonii, militare și religioase, activități sportive, spectacole și evenimente pentru copii. Astfel va fi marcată Ziua Europei, respectiv Ziua Independenței României. Vineri, 9 mai, de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale vor fi sărbătorite la Timișoara
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș anunță că în 24 aprilie a fost confirmat un nou focar de pestă porcină africană, într-o exploatație nonprofesională din localitatea Izvin. După confirmarea pestei a fost convocată sedința cu toți membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost depistat un nou focar de pestă porcină africană, în localitatea Izvin
Cele trei echipe de seniori ale clubului SCM joacă sâmbătă, 26 aprilie, în etapele de primă ligă. Toate cele trei evoluează în deplasare, în partide cu miză. În ordine cronologică, vor intra în teren rugbiștii, handbaliștii și baschetbaliștii. SCM USV Timișoara dispută al doilea meci din seria celor cinci consecutive pe teren străin. Campionii României...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei meciuri în aceeași zi, toate în deplasare, pentru echipele SCM Timișoara
Președintele liberalilor timișeni, Marilen Pirtea, acuză actuala administrație locală a USR că favorizează liceele unde învață copiii membrilor acestui partid, în detrimentul altor copii, adică fără ca deciziile administrative să fie bazate pe echitate și acces egal al tinerilor la educație. Situația de la Colegiul Tehnologic de Vest Timișoara a intrat în atenția sa, acum...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pirtea acuză Primăria Timișoara că favorizează liceele unde învață copiii membrilor USR
Check Art Festival este unul dintre evenimentele cu tradiție, unde comunitatea se reunește în Iulius Town pentru a se bucura de atmosfera vibrantă și de manifestările artei sub formă de spectacole speciale. Primăvara aceasta, Check Art Festival va avea loc duminică, 27 aprilie 2025, și va anima întregul parc. Fantasticul prinde viață în cadrul Check...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Statuile vivante, marioneta gigant, mimii și bufonii revin duminică în Iulius Town, în cadrul Check Art Festival
Lucrările de finisare a complexului de clădiri componente ale noului campus Lenau continuă și se apropie de final. Proiectul inițial a trebuit completat cu lucrări suplimentare, contractul fiind atribuit în luna noiembrie a anului precedent,ceea ce a prelungit și mai mult termenul de finalizare a lucrărilor care au costat 50 de milioane de lei.  Scopul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la noul campus școlar Lenau avansează/FOTO
Miercuri, 23 aprilie, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a participat la o întâlnire de lucru cu Osama Yousef A.A. Alqaradawi, Ambasadorul Statului Qatar în România, la sediul Ambasadei. Scopul principal al vizitei a fost invitarea ambasadorului Statului Qatar la cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri Timișoara, care va avea loc în perioada...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ambasadorul Qatarului a fost invitat să participe la cea de a doua ediție a Forumului Internațional de Afaceri, organizat de CCIAT
Liberalul Alin Popoviciu, acuzat că ar fi fost parte a unei ”întâlniri” muzicale deocheate cu Viorica de la Clejani, spune că întâlnirea nu a fost una deloc astfel, iar clipul postat pe Tik Tok de politician, de la concertul susținut de cântăreață la Ruga de la Giroc, a fost doar un interviu pe care i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ”Interviu” cu lăutari. Alin Popoviciu a gustat din plin muzica  Vioricăi de la Clejani, în ciuda textelor deocheate ale acesteia
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.