Gâlceava între “conţopistul” Bogdan Aurescu şi “idiotul util” Rareş Bogdan, uvertură a asaltului “AUR”-iştilor din PNL?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Umiliţi pe unde sunt prinşi în relaţia lor cu PSD-iştii, PNL-iştii au început gâlceava între ei. Precum membrii unei galerii la fotbal, care atunci când nu găsesc fani ai echipei adverse se bat între ei. Din capul locului, în urma schimbului de replici contondente între prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aş înclina să spun că… ambii au dreptate. Mai mult sau mai puţin.

Rareş Bogdan are dreptate când spune că Aurescu e un ministru slab. Aurescu e un bun conţopist, bun jurist sau cum doriţi să-l definiţi, dar cu o anvegură diplomatică şi politică nu mai sus de genunchiul broaştei. Pe de altă parte, nu poţi să-l bănui că n-ar fi un pro-european. În schimb, Rareş Bogdan nu are dreptate când spune că nu (şi) PNL l-a pus în funcţie, menţionând misterios că de acest lucru s-a ocupat… „Statul”. Statul paralel, Oculta, Soros? N-a fost prea clar. Acelaşi Rareş Bogdan îl acuză pe Aurescu de eşecul Shengen. Da, ministrul de Externe poartă o parte din vină aici. Dar înaintea eşecului, demagogul lider PNL, iar nu Aurescu, urla că a rezolvat problema, ridicând la cote de Everest aşteptările românilor, de unde şi căderea în abis a fost extrem de dureroasă. Iar din Consiliul JAI, acolo unde s-a luat decizia, face parte „Doctor” Bode, iar nu Aurescu.

Pe de altă parte, ministrul are o extrem de mare dreptate când spune că Rareş Bogdan este o goarnă putinistă. Şi nu de acum, ci de vreo doi ani, prin poziţiile sale populiste anti-europene nefăcând altceva decât să sufle vânt din pupa în pânzele croite la Kremlin. Rareş Bogdan este un demagog prin definiţie. El n-are credinţe doctrinare – cu liberalismul are legături câte are Şoşoacă cu decenţa -, el se urcă pe orice val populist îi trece prin faţă. Dacă valul e pro-european, se urcă pe el. Dacă e anti-european, cum e în ultima perioadă, e bun şi ală. Eurodeputatul vrea să pară un om al poporului, dar e din ăla mai pe icre negre, mai pe Dubai. „Ultimul lucru care poţi să spui despre Rareşl Bogdan este că ar fi putinist”, au sărit să-l apere unii colegi. OK, nu vrea eticheta de „putinist”, atunci să şi-o asume pe cea de „idiot util”. Tertium non datur.

Altceva este însă interesant în această dispută, care deja începe să se lase cu tranşee adânci în PNL. Atât „conţopistul”, cât şi „idiotul util” (uite că, nu-l fac putinist, dacă spun colegii lui că nu e aşa!) sunt creaţiile aceluiaşi autor, pe nume Klaus Iohannis. Ori se pune acum problema care dintre cei doi au primit girul preşedintelui. Dacă aş fi pe conspiraţii, aş spune că amândoi, într-un moment de genul aruncatul paltonului pe capotă, Iohannis pornind războiul ca să pună în umbră scandalul luxoasei deplasări în Japonia. Dar nu e aşa. Probabil doar unul să-l fi primit. Să fie Rareş Bogdan, prin a cărui mână să fie pedepsit Aurescu, pentru aceeaşi comentată vizită? Puţin probabil şi asta.

Aş merge pe faptul că Rareş Bogdan, în atacul lui, nu l-a avut în spate pe preşedinte, ci a fost un act asumat sau susţinut de alţii din partid. Le-aş spune „AUR-iştii” din PNL (ca să nu le zic AUR-olaci). Rareş Bogdan are o vocaţie de Iago. (Prima dată am vrut să scriu Brutus, dar ucigaşul lui Cezar era un democrat şi lupta pentru o democraţie subminată de autocratul Cezar.) Şi aşa cum i-a „lucrat” pe Ludovic Orban, Florin Cîţu, poate acum da atacul şi la preşedintele care intră tot mai mult în irelevanţa finalului de mandat.

Dacă ne uităm la cei care îi iau apărarea lui Rareş Bogdan vedem aripa ultraconservatoare din partid, religioasă (inclusiv neoprotestantă), cei cu „familia tradiţională”. Respectiv cei pentru care liberalismnul înseamnă cel mult oportunism. O aripă care joacă acum cartea suveranistă, preluând la greu din retorica AUR. Culmea, sunt cei care îl criticau pe cancelarul austriac Karl Nehammer că ne-a blocat Shemgen-ul pe motiv că a preluat demagogia naţionaliştilor din Austria. Exact ce fac ei acum! Sunt cei supăraţi pe Aurescu că nu i-a urcat pe PNL-işti (refuz tot timpul să scriu liberali fiindcă nu e nicio legătură între liberali şi PNL-işti) în căruţa demagogigă numită Bâstroe a lui Sorin Grindeanu şi a PSD.

Apropo de Bâstroe, am înţeles că mulţi dintre „românii verzi” care au sărit din baie când a început scandalul habar n-aveau că acest canal e în Ucraina, iar nu în România. Mă gândesc, ca într-o oglindă, dacă Bâstroe era în România şi începeam nişte lucrări pe el, iar Ucraina vocifera, eventual şi Europa, cum mai urlau aceeaşi „patrioţi” că alţii se bagă în treburile noastre interne, vorba „tătucului” lor dintodeauna, Nicolae Ceauşescu.

Aşadar, cel mai probabil, Rareş Bogdan a deschis lupta pentru viitoarea conducere a PNL, Nicolae Ciucă urmând să plece din fruntea partidului (pe model Orban şi Cîţu) atunci când va pierde funcţia de premier. O luptă între „AUR”-işti şi cei care mai poartă ultimele picături de liberalism. Cine va câştiga e greu de spus. Mai uşor de constatat este că această „pată” AUR-istă ci iz putinist pare să se extindă tot mai mult nu doar în societate, televiziunile infractorilor, dar şi în partide. Doar USR pare să-i reziste până acum. Unii vor spune şi UDMR. Dar să nu uităm că liderul informal al UDMR este Viktor Orban, cel depre care George Simion a spus, şi nu o dată, că este gurul său politic. Altfel, politologii spun – iar practica le-a cam dat dreptate – că atunci când preiei retorica unui partid extremist, nu înseamnă că le iei automat şi voturile.

P.S. Interesant, în Timiş, înainte de-a se crea curentul „suveranist” din PNL, era Nicolae Robu purtător al mesajului AUR-ist. Numai că şi adversarul său, Alin Nica, pare că sare în aceeaşi barcă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (martie 16th, 2023 at 08:24 )

Eu votez Aur. Psd=Pnl = mafia. Usr a promovat ateismul si homosexualii. Nu mai am de unde alege

Estera a spus: (martie 16th, 2023 at 09:08 )

Eu o sa votez AUR. Sunt satula de ineptiile facute de astia, de partidele asa-zis serioase. Cu ele la putere in 33 de ani Romania s-a golit de tineri. Tara este condusa de securisti, fosti securisti sau prin intermediul securistilor. Politicienii in marea lor majoritate reprezinta un grup infractional unic, mufat la bugetul de stat adica la banii nostri.
Da, sunt (sau am devenit) AURolaca, domnule Ardelean.

@Estera a spus: (martie 16th, 2023 at 11:13 )

Aș face exact ca tine dacă aș descoperi că AUR este pornit să lămurească problema foștilor securiști (să-i împartă în buni și răi, democrați și anti-democrați, pro-români și anti-români etc.). Dar discursul public al AUR, documentele lor, tac mâlc despre această spinoasă problemă. Iar dacă te uiți la activitatea reprezentanților AUR în parlament, la inițiativele lor legislative, vei vedea că poziția lor în fața securității este cu spatele, chiloții jos, ușor aplecați și picioarele îndepărtate.
Deci, hai să nu mai gândim cu ficatul.

Santu a spus: (martie 16th, 2023 at 17:10 )

Las-o in pwula mea de securitate, aia mai sunt 1300 în viață, a spus nenea Drula, mai schimbați placa că de aia pleacă toată lumea unde vede cu ochii.
Suntem sătui de mereu aceleași teme de campanie, securiști, comuniști, ceap-isti, troțkiști și ce-or mai fi existat acu juna de secol.
Suntem la 34 de ani de la revoluție și tot de la televizor, toată pwulimea a aflat că nepoții și copiii securiștilor „buni”, adică celor care lucrau în comerțul exterior pe tipul lu’ Ceaușescu, sunt acum in USR.
Securiștii „răi” erau cei care îi urmăreau pe cei „buni” cum furau din banii statului.
Iar tu tataie, în ceea ce privește Bistroe, ești mai din baie „decât” ăia pe care ii acuzi. Ciolacul e copil de mingi pe lângă tine. Faptul că acel canal afectează biosfera Deltei Dunării este in primul rand problema noastră și a europenilor.
După tine tataie, ne putem kk pe o țeavă la noi in Romania și să îi punem unul dintre capete, aleator…, undeva in Europa.

Santu a spus: (martie 16th, 2023 at 20:40 )

Revin. Pentru viitoarea campanie electorală propun să dezbatem următoarea temă:
– analizarea oportunității anulării drepturilor de pensie tuturor celor care au fost „ciripoii” securității și garantat fondurile casei de pensii vor fi scutite de cel puțin 30 la sută din fondurile alocate în prezent, iar în anii ce urmează, până în anul 2037, aceste sume economiste vor crește în fiecare an, având în vedere faptul că în acel an va fi ieșit la pensie și ultimul „ciripoii”,născut în 1975, și care în 1989 avea 14 ani, era în clasa a IX-a de liceu și a fost recrutat pentru monitorizarea colegilor de școală.
Securitatea nu putea să-și facă treaba fără participarea, de cele mai multe ori voluntară, a „ciripoilor”.
Ce ziceți? Ne băgăm?
Sau noi participăm, da’ nu ne băgăm!

povești pe buza șanțului a spus: (martie 17th, 2023 at 07:57 )

1) Acest kkt nu e trandafir. Dacă pentru tine e, enjoy!
2) Aici nu se coc teme de campanie electorală.
3) Dacă vrei să lansezi o temă (sau ai fost trimis să eliberezi o șopârlă), întreabă-te care-i partidul cel mai apropiat de sufletul tău, caută-i adresa pe Internet și mergi să execuți ordinul.
4) În 1990 eram vinovați toți, apoi cineva a lătrat la băieți, iar acum văd că băieții vor să-i scoată vinovați pe ciripoi! O evoluție. Înspre înapoi.

Santu a spus: (martie 17th, 2023 at 12:17 )

Te simți tataie? Tu ești „ciripoi” măaa! Îți sfârâie la cwur?
Ți-ai turnat colegul, prietenul cel mai bun, poate că ți-ai turnat fratele, cumnata sau poate chiar pe fosta soție.
Niciun partid nu te-a obligat să faci asta, ai făcut-o tu pentru că îți plăcea sa lingi clanțe, să te guduri pentru a obține tot felul de nimicuri sau cel mult aprecieri verbale, adică un „bravo „, ca pentru măgar.
Utilizarea termenului „șopârlă” era specifică foștilor secretari cu propaganda UTC, termen care în jargonul comunist era sinonimul la termenul „diversiune”.
Da na, după revoluție ai băut multă coca cola, și ai mai învățat ceva expresii și termeni noi, gen „enjoy”, nu mai mult de trei patru, cu care jonglezi, cu rost și fără rost.
Da, ai dreptate, ești profi, evoluție spre înapoi se cheamă involuție.
Tu erai atâta de prowst, încât ai scris întotdeauna notele informative după dictare. Curat vierme al partidului pe care-l invoci, pe nu știu ce site-uri.
Utecist-ule de pe buza șanțului!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Sorin Grindeanu

USR Timiş: Sorin Grindeanu, groparul căilor ferate din România

USR Timiş afirmă că ministrul Transporturilor,  Sorin Grindeanu, se confruntă cu managemernt dezastruos al căilor ferate, fiind “groparul” acestora. Cei din USR fac   o comparaţie între perioada în care Cătălin Drulă conducea acest minister şi cea actuală. Atât Drulă, preşedintele USR, cât şi Grindeanu, primvicepreşedinte PSD, sunt deputaţi de Timiş. Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: Sorin Grindeanu, groparul căilor ferate din România
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Începe un campionat complicat de rugby. Timișoara deschide sezonul cu Dinamo, acasă

Liga Națională de Rugby se reia după mai multe luni de întrerupere și după implicarea naționalei de seniori a României în Rugby Europe Championship și în partide test, acțiuni la care clubul bănăţean a avut mai mulți reprezentanți. Întrecerea este împărțită în trei grupe valorice și va totaliza un număr de 14 echipe (5+5+4), iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe un campionat complicat de rugby. Timișoara deschide sezonul cu Dinamo, acasă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Timișoara este o locație excelentă pentru a te muta cu serviciul, aici sunt cele mai scăzute niveluri ale chiriilor dintre marile orașe ale României. Conform datelor imobiliare.ro, cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București, se apropie de 30% în cazul garsonierelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

USR Timiş afirmă că ministrul Transporturilor,  Sorin Grindeanu, se confruntă cu managemernt dezastruos al căilor ferate, fiind “groparul” acestora. Cei din USR fac   o comparaţie între perioada în care Cătălin Drulă conducea acest minister şi cea actuală. Atât Drulă, preşedintele USR, cât şi Grindeanu, primvicepreşedinte PSD, sunt deputaţi de Timiş. Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: Sorin Grindeanu, groparul căilor ferate din România
Participarea la târgurile de nunți este un „must go” pentru miri, iar în perioada 31 martie – 2 aprilie, la evenimentul din Iulius Town Timișoara găsești tot ce ai nevoie pentru a începe pregătirile pentru nuntă. Ca să-ți fie mai ușor, fă-ți un checklist, ia-ți timpul necesar pentru a vorbi cu furnizorii și nu rata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Târg de nunţi Iulius Town, cu “Dezbrăcatu”
Liga Națională de Rugby se reia după mai multe luni de întrerupere și după implicarea naționalei de seniori a României în Rugby Europe Championship și în partide test, acțiuni la care clubul bănăţean a avut mai mulți reprezentanți. Întrecerea este împărțită în trei grupe valorice și va totaliza un număr de 14 echipe (5+5+4), iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe un campionat complicat de rugby. Timișoara deschide sezonul cu Dinamo, acasă
Bretelele de acces spre centura Timișoarei, de la nodul rutier situat la ieșirea din Ghiroda, sunt din nou deschise circulației. Drumarii au intervenit acolo și au realizat diferite lucrări pentru a asigura siguranța circulației. Vineri, de la ora 10, s-a redeschis traficul pe bretelele de coborâre/urcare în zona conexiunii DN 6 cu centura Timișoara Nord...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se circulă din nou pe bretelele de acces a conexiunii DN 6 cu Centura Timișoarei/FOTO
Centrul de Conferințe UPT găzduiește în aceste zile conferința Comunicare Profesională și Traductologie – Professional Communication and Translation Studies 13 (PCTS 13), Evenimentul organizat de Departamentul de Comunicare și Limbi Străine, cu sprijinul Facultății de Științe ale Comunicării din Universitatea Politehnica Timișoara, este cu participare internaţională, pentru prima dată în format hibrid, online și față-în-față....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cultura digitală, comunicarea și traductologia sunt dezbătute în cadrul une conferințe la Universitatea Politehnica Timișoara/FOTO
Drumul național de pe Clisura Dunării, blocat în zona localității Berzasca, va fi deschis, din 1 aprilie, parțial, circulației rutiere. Accesul va fi restricționat, va fi posibil doar pentru scurte perioade. Începând cu data de 1 aprilie, pe sectorul de drum național DN 57, cuprins între km 65+200 – km 65+300, zona localității Berzasca, jud....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se circulă pe Clisură, la Berzasca, cu restricții/VIDEO
La Centrul Regional de Afaceri (CRAFT) continuă Salonul de Carte Bookfest Timişoara. De la ora 18.30 va avea loc lansarea volumului, “Ce gândește Dumnezeu? Puțină teologie” de Gabriel Liiceanu, însoţită de o sesiune de autografe. Programul celei de-a doua zile este următorul: 10.00. Asociația inEDU –  Atelier pentru copii: Lectura te face M.A.R.E. Facilitator: Alina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bookfest Timişoara, ziua a doua. Gabriel Liiceanu va desluşi “Ce gândeşte Dumnezeu”
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, joi, la Timișoara, contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, respectiv noul Spital Municipal Lugoj. Sunt contracte de sute de milioane de euro, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Joi, la Timișoara, s-a semnat contractul de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Este vorba...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății a semnat contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara și pentru Spitalul Municipal Lugoj/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara propune actualizarea procedurii privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate din oraş. Scopul este de-a stimula conformarea proprietarilor la prevederile legale referitoare la aspectul estetic-arhitectural al imobilelor deținute. Prin acest demers municipalitatea îşi doreşte îmbunătățirea aspectului patrimoniului și, totodată, de a crește atractivitatea turistică și investițională a orașului. Astfel, în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara modifică procedura de majorare a impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate
Top