Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunţat că Primăria Timişoara a câştigat o nouă finanţare prin PNRR în domeniul infrastructurii din educaţie. Este vorba de reabilitarea celei mai vechi şcoli din oraş, Gimnazială nr. 1, valoarea nerambursabilă a proiectului fiind de peste 10 milioane de lei.
Primăria Municipiului Timișoara a câștigat o finanțare de peste 10 milioane de lei pentru încă un obiectiv de investiții care privește renovarea integrată a infrastructurii de învățământ din oraș, respectiv Școala Gimnazială nr. 1, din zona Traian. Anunțul a fost făcut de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar fondurile europene fac parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C5 – Valul Renovării.
„Școala se află într-o zonă care va fi complet schimbată în anii care vin, datorită unui mare proiect de regenerare urbană pe care îl avem în lucru pentru toată zona Traian, iar Școala nr. 1 este parte a acestei modernizări a cartierului. Copiii care învață aici vor avea condiții mai bune de studiu, confort sporit în clase – și asta ne dorim să crească atractivitatea procesului de educație. Anul acesta am alocat 150 de milioane de lei pentru investiții în infrastructura școlară, pentru a le oferi copiiilor condiții egale de educație indiferent dacă merg la o școală centrală sau la una de cartier”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Școala Gimnazială nr. 1, construită în anul 1847, are două corpuri de clădire și două spații exterioare (o curte cu acces din stradă și o curte interioară). Clădirea este în stare bună, cu degradări moderate și necesită intervenții de consolidare locale.
Se va lucra la creșterea nivelului de confort termic înăuntru prin sporirea rezistenței termice a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei de pe fațade cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea instalației de încălzire centrală, înlocuirea conductelor, izolarea acestora, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri cu LED și alte lucrări de reabilitare energetică.
Măsurile de reabilitare termică și de modernizare propuse vor reduce consumul de energie primară și emisiile de CO2, astfel:
- clasa de performanță energetică se va îmbunătăți de la E la B;
- consumul anual de energie finală pentru încălzire se va reducere cu 65,29%;
- emisiile de CO2 se vor diminua cu 60,28 %.
Valoarea contractului de finanțare este de 10,181,578.07 lei (TVA inclus).
În plenul Consiliului Local din data de 28 februarie 2023, a fost aprobată modificarea HCL 476/2022. Prin hotărârea respectivă a fost modificată valoarea totală a proiectului, în cuantum de 14.427.114,42 lei (TVA inclus), din care valoarea contribuției proprii suportate de către Municipiul Timișoara este de 4.245.536,34 lei (TVA inclus).
Comentarii prin facebook