Propus de PSD, Toni Greblă a fost votat, marţi, în plenul Parlamentului, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. El a primit 251 de voturi “pentru” şi 110 “împotrivă”. Personaj controversat, fost senator PSD şi fost membru al CCR, Greblă ajunge la AEP din poziţia de prefect al Capitalei.
Toni Greblă a avut, pe lângă PSD, susţinerea UDMR şi a minorităţilor naţionale. În afara lui au fost doi candidaţi: Cristian Preda, propus de USR – 73 voturi „pentru” şi 288 „împotrivă” şi Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR – 37 voturi „pentru” şi 324 „împotrivă”. În urmă cu două săptămâni, PNL s-a opus candidaturii lui Toni Greblă, amânând votul la şefia AEP.
Toni Greblă îi ia locul lui Constantin Mitulețu-Buică, susținut tot de PSD, care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) că și-a angajat ilegal cumnata în instituție. Mitulețu-Buică a demisionat la începutul anului.
Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, fiind însă incompatibil în această funcţie unde a fost prpopus de ministrul Sorin Grindeanu.
Fost senator PSD şi membru al CCR, Greblă a fost acuzat de DNA că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.
Prin numirea lui Greblă la AEP, PSD va fi nu doar jucător, ci şi arbitru în anul electoral 2024, atunci când vor avea patru tipuri de alegeri. AEP are şi funcţia de control pe modul în care partidele politice cheltuie banii din subvenţia de la stat, sume deloc insignifiante.
.
Comentarii prin facebook