Să fim serioşi, cine să desfiinţeze pensiile speciale? Sau despre nemărginita fascinaţie a politicianului român în faţa epoleţilor

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Aproape zilnic auzim ştiri cum s-a mai semnat un contract de investiţii prin PNRR. Şi în Timiş există zeci, poate sute, de astfel de contracte, cel mai important fiind de departe construirea Institutului Oncologic din Timişoara, cea mai mare investiţie în domeniu din ultimele decenii. Cel mai probabil, toate acestea se vor transforma în frumoase iluzii, deoarece banii din PNRR, câteva miliarde bune de euro la nivelul întegii ţări, nu vor mai ajunge. De ce? Fiindcă actuala coaliţie nu poate/nu vrea îndrepta o mare nedreptate: pensiile speciale. O inechitate care trebuia să dispară de mult nu doar fiindcă aşa vrea Bruxelles-ul. Sau, mult mai corect, nu trebuia să apară.

Au trecut mai bine de trei ani de la momentul în care Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în 30 de zile. Cum le-a desfiinţat? Prin apariţia în acest timp a altor categorii abonate la astfel de pensii, care nu doar că nu sunt bazate pe principiul contributivităţii, dar sunt şi nesimţit de mari. Cu cuţitul la os, în faţa camerelor de filmat, politicienii din arcul guvernamental tot promit că problema se rezolvă. În parlament a intrat un proiect de lege în acest sens, care însă nu desfiinţează nimic. Din ţara lui „las’ că merge şi aşa”, de peste un an USL-iştii au crezut că astfel de şmecherii sunt înghiţite şi la Bruxelles. Dar nu s-a întâmplat.

Dar cine să desfiinţeze pensiile speciale? Premierul Nicolae Ciucă? Pe bune?  El are o pensie specială de 5.000 de euro lunar ca fost militar şi va lua alta şi ca fost parlamentar. Soţia lui Ciucă este tot pensionară specială. Parlamentul? Toţi membrii acestuia vor lua pensii speciale. Curtea Constituţională, care va avea ultimul cuvânt? Apărătorii infractorilor pripăşiţi aici iau şi câte două-trei pensii speciale.

Cine mai are mare influenţă în societatea românească? Exact, foştii securişti, actuali şi foşti angajaţi ai serviciilor. Toţi cu pensii speciale. Şi aici voi zăvobi puţin. Nu cred că există o Cabală, o Cupolă, guvern invizibil format(ă) din actuali şi foşti oameni din servicii care conduc această ţară. În schimb există la politicienii români o adevărată fascinaţie, uneori în melanj cu teamă, vizavi de respectiva categorie. Sunt politicieni cae nu se mai spală o lună pe mâini după ce au dat mâna cu unul din servicii. Orice platitudine sau nerozie spusă de unul din servicii devine axiomatică pentru un politician, care mai apoi şi împrăştie imbecilitatea cu aere atotştiutoare: „Mi-a spus cineva, ştii de unde, că mâine plouă.”. Ce contează că la Meteo au prognozat ploaie în toată ţara, dacă o spun „serviciile” e clară treabă.

În ministere colcăie de ei. Orice ministru are cel puţin un consilier fost „securist” sau fost poliţist. Fiindcă oamenii ăştia, după ce au ieşit la pensie la 45-48 de ani, au fost angajaţi tot la stat. Aşa cum poliţiile locale sunt pline de foşti poliţişti la stat care cumulează pensii speciale cu salariile. Nici problema asta nu s-a putut rezolva în România. La noi, nu Parlamentul are sub control serviciile, ca în orice ţară civilizată, ci oamenii din servicii controlează parlamentarii. Şi asta, fiindcă, repet, politicienii noştri sunt extrem de slabi şi şantajabili. Şi nu că am avea cine ştie ce genii prin servicii, ba unii de pe acolo sunt de-a dreptul imbecili utili, care împrăştie tot felul de conspiraţii, în general pe placul Kremlinului. Ca atare, cine să elimine pensiile speciale?

Ce se va întâmpla? La fel ca în maiestuosul eşec Shengen, se va da vina pe Bruxelles, pe interese obscure, pe Soros, progresişti, homosexuali, USR-iştii (singurii care n-au căzut în admiraţia pentru epoleţi). Victor Ponta, cel care a făcut cel mai mare rău în ţara asta, în timpul prim-ministeriatului său înfiinţându-se sau reînfiinţându-se aproape toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, plus s-a scăzut vârsta de pensionare, a început deja acest discurs. Asta şi după ce s-a înfrăţit cu AUR-ul cu miros de Putin. Cei din PSD încearcă să pescuiască acum în „Bâstroe” tulburi, doar-doar nu vom vedea că „briliantul” lor de la Muncă, s-a împiedicat în legea pensiilor şi de necaz hărţuieşte femei când se îmbată.

Problema lor este că, dacă altădată priveau pasiv la această problemă, românii par să nu mai înghită nedreptatea strigătoare la cer. Şi e normal atâta timp cât un român care a muncit 45 de ani de ani ia pe an o pensie cât ia un „special” de 48 de ani pe lună. Poţi să păcăleşti un om o viaţă, pe toţi o perioadă scurtă, dar nu poţi să-i păcăleşti pe toţi tot timpul, spunea un fost preşedinte american, oarecum progresist, abolind sclavia. (E adevărat însă şi că în timpul lui Abraham Lincoln nu existau Antena 3 şi RTV.)  Pe de altă parte, sigur că sunt şi mulţi PSD-işti şi PNL-işti care se întreabă la ce ne trebuie banii din PNRR, că oricum de acolo nu se poate fura…

P.S. Am uitat de preşedintele Kluas Iohannis. Credeţi că acest subiect poate să-l scoată din jemanfichismul lui tot mai pronunţat, la care se adaugă irelevanţa în care se adânceşte cu cât de apropiem de finalul celui de-al doilea său mandat?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

ABC a spus: (martie 2nd, 2023 at 08:25 )

Iohanis e bun de pus manechin la textil house in zilele cu baloane.

Privilegii există doar în state feudale a spus: (martie 2nd, 2023 at 08:49 )

Discuția asupra pensiilor speciale este joaca mâțelor cu motoceii legați de cuptior. Problema s-ar fi putut rezolva mult mai ușor prin deconspirarea acțiunilor antisociale, antiromânești, care au lezat demnitatea umană întreprinse de structurile comuniste și a personalului lor. Însă băieții care au luptat împotriva NATO și fiii & fiicele lor (nepotismul este la cote himalayene în structuri) au făcut măcar aici probă de intelligence: i-au luat ostatici pe magistrați și parțial pe militari. Cum ar veni, să răsplătim magistrații în țara fărădelegii și militarii pentru războiaele victorioase pe care nu le-au purtat! Și pe noi șmecherii, dimpreună cu ei! Care-am trimis în parlament 500 suluri de hârtie igienică care ridică mâinile la vot exact cum li se spune!!!
De-aia trăim bine: unii ne păzesc din umbră (convorbirile telefonice și corespondența), alții ne asigură climatul de dreptate socială, iar alții își duc burțile de bulibașe în uniformă în linia întâi a războiului dacă e nevoie (dar nu e!).

Ion a spus: (martie 2nd, 2023 at 13:31 )

Pensiile militare exista din 1864(4/5 din solda unui militar activ),au existat pe vremea monarhiei,pe vremea comunismului si exista si de vreo 34 de ani in democratia noastra originala…Basca le-au prevazut si in Tratatul de aderare la NATO,aprobat prin lege,de care suntem atat de mandri!Celeasi pensii militare,dar evident in cuantumuri mult mai generoase,exista in toate tarile UE si NATO.In Polonia,ce sa vezi,inclusiv magistratii primesc pensii militare,ca la ei magistratii nu au…statut constitutional,acordat de CCR,si nici pensii de 20 de ori mai mari decat cele militare.Si acu,brusc,in Romania,aceste pensii militare au devenit speciale,imorale,nesimtite ,necontributive,etc si a devenit un deziderat social si politic, taierea acestora…Despre cele de 20 de ori mai mari decat cele militare,nu prea au curajul sa vorbeasca cei care se tot lovesc de pensiile speciale,dar in fapt au ce au doar cu pensiile militare…Asta pana vine vorba de vreo mobilizare…Apropo,stiti ca voi astia ce doriti sa dispara pensiile militare,puteti fi mobilizati pana la 35 de ani…Rezervistii militari,adica cei cu pensii militare stiti pana la ce varsta pot fi mobilizati?Pana la 60 de ani….Daca dispar rezervistii,probabil ca voi civilii veti fi mobilizati pana la 60 de ani!Cat despre interdictiile,incompatibilitatile si restrictiile pe care le tot invoca magistratii,pentru pensiile alea medii de 24.000 lei pe luna,militarii si politistii au exact aceleasi interdictii si incompatibilitati,ba chiar au si altele in plus,inclusiv sa presteze munca fortata,dar pentru pensii medii de 3500 lei…

Vasile a spus: (martie 2nd, 2023 at 13:36 )

Cand e la drepturi toti trebuie sa fim egali,evident fara…speciali,cand e la obligatii…ei sunt de vina ca si-au ales acele profesii(dar le-au ales pt ca li s-au promis pensii speciale,motiv pt care au acceptat inclusiv salariile de mizerie platite de statul roman).Asa ca la drepturi egale,sa avem si obligatii egale!

Român X. a spus: (martie 3rd, 2023 at 08:04 )

@Vasile
Logică de popotă.
Da, chiar așa e: când îți alegi o meserie, îți asumi. Niciun contract de muncă nu garantează o pensie și cu atât mai puțin de azi înainte. Nici măcar nu vine cu garanția că vei mai avea pensie, oricât de mult contribui. Și-acum să fim serioși, nimeni nu se face plotoner sau maistor militar cu gândul că va îndura 30 de ani un salariu de mizerie, dar va avea o pensie grasă! Mulți s-au dus în armată pentru că li s-a oferit o meserie puturoasă, alternativă a sculatului la 04 dimineața și mers la vaci, la CAP.
Când te angajezi în armată și speri la o pensie mare plătită până la vârsta de 100 de ani, este ca și cum te angajezi la combinatul chimic și ai speranța ca la 80 de ani să ai plămânii unui ghid montan.
Și dacă-n 1989 ați ascultat de ordine, fiți și-acum obedienți! (Ăia mai bătrâni ar fi trebuit să vă răsculați când v-a fost împușcat la Târgoviște comandantul suprem, de care sunteți legați prin jurământ solemn, așa că problemele se rezolvă ca-ntre oameni care jură că nu fură, dar …!)

Vio a spus: (martie 4th, 2023 at 11:02 )

De ce un aviator sa ia pensie speciala si un sofer de pe autobuzul scolar nu ? Nu are el in grija vietile copiilor nostri ca si pilotul avionului ? Deci si el e special, si medicul care salveaza vieti de ce sa nu fie special ? Sau profesorul care ne formeaza copii, sau cei care muncesc in conditii grele in industrie sau agricultura, ei de sa nu fie speciali ? Discutia ar trebui sa fie care categorie e mai speciala si de ce. Dar nimeni nu poate recunoaste ca speciali sunt fostii tortionari comunisti, cei din institutiile de forta si cei din justitie care le acopera faptele lor si ale politicienilor, iar beneficiile specialilor de fapt e mita care asigura linistea tuturor hotilor.

Epolet a spus: (martie 4th, 2023 at 15:37 )

Useristii sunt cei mai mari purtatori de epoleti. La fel si tu.
Nu-l mai injura pe Rares Bogdan ca esti mai pervers si mai ipocrit decat el.

@APV SP TR a spus: (martie 4th, 2023 at 16:13 )

n-au nimic a face epoletii useristilor cu bugetul
ce zici tu cu mintea odihnita dupa 15-20 de ani de stat la stat e ca toti suntem la fel si ca suntem o turma de porci care-ar face bine sa se culce pe o gramada de caca pentru ca-i caldut
nu, nu suntem la fel, indiferent cati epoleti au useristii, uselistii si cine dracu-o mai fi

@Vio a spus: (martie 4th, 2023 at 16:23 )

Greșești, pensie specială ar trebui să aibă educatoarea din mâinile căreia ies copii care vorbesc două limbi străine, cu competențe care să nu-i facă sclavii de mâine… Nu profesorul universitar care își recită litania la catedră, cu gândul la numărul de citări ale unei cercetări care nu folosește absolut la nimic. Merită pompierul care se bagă-n foc de sute de ori pentru viețile altora. Nu merită burtosul din poliție intrat pe pile la școală și aflat în subordinea interlopului local. Merită procurorul care trăiește sub pază continuă pentru că-i vânat de infractori. Nu merită judecătorul de la CCR care votează nu numai în contrasens cu legile Europei civilizate, ci chiar împotriva bunului simț. Nu merită colonelul de securitate care își băga nasul în convorbirile dintre tata și mama, doar pentru c-așa voia el.
Dar nimeni nu vrea să discute subiectele astea. (Rareș Bogdan, un urechist venit din presă, fără nicio specializare, nu are capacitatea și cultura pentru a analiza astfel de lucruri, iar asta nu este o jignire la adresa lui, ci o constatare). Toți tac, sperând că răul se întâmplă altora.

1 Trackbacks pentru acest articol

Vineri, 03.03.2023 – Informații utile sau mai puțin utile pentru timișoreni – Info Timișoara Says:

[…] Să fim serioşi, cine să desfiinţeze pensiile speciale? Sau despre nemărginita fascinaţie a pol… […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Parcare supraetajată

TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Primăria Timișoara

Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara

Atunci când timișoreanul de rând de abia își face cafeaua de dimineață și pornește spre serviciu, cele două forțe politice principale din viața politică locală se duelează în comunicate pline de pilde și urări, pe teme deja disputate și ”certate” în plenul Consiliului Local Timișoara. După ce s-au certat și contrat fără un scop realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Ultima șansă de a scăpa de baraj. Poli întâlnește CSM București

Liga Națională de handbal a ajuns la etapa a XXIII-a care programează un meci pe teren propriu pentru SCM Poli. Echipa alb-violetă va fi gazdă pentru CSM București, vineri, 31 martie, la ora 16.00, la sala Constantin Jude. Cele două echipe sunt despărțite de șase locuri în ierarhie: CSM București este pe poziția a șasea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultima șansă de a scăpa de baraj. Poli întâlnește CSM București
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Timișoara este o locație excelentă pentru a te muta cu serviciul, aici sunt cele mai scăzute niveluri ale chiriilor dintre marile orașe ale României. Conform datelor imobiliare.ro, cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București, se apropie de 30% în cazul garsonierelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara își așteaptă noii sosiți cu cele mai mici chirii la apartamente dintre marile orașe din România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara – TIMPARK anunță intenția de achiziționare a serviciilor de proiectare aferente studiilor de fezabilitate pentru crearea a patru parcări supraetajate. Parcările vor fi construite în zonele Lipovei, Complexul Studențesc, Cetate și Calea Buziașului. Fiecare dintre acestea va avea aproximativ 250 de locuri de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIMPARK a demarat procedurile pentru construirea a patru parcări supraetajate în Timişoara
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat, joi, la Timișoara, contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara, respectiv noul Spital Municipal Lugoj. Sunt contracte de sute de milioane de euro, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Joi, la Timișoara, s-a semnat contractul de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara. Este vorba...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății a semnat contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara și pentru Spitalul Municipal Lugoj/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara propune actualizarea procedurii privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate din oraş. Scopul este de-a stimula conformarea proprietarilor la prevederile legale referitoare la aspectul estetic-arhitectural al imobilelor deținute. Prin acest demers municipalitatea îşi doreşte îmbunătățirea aspectului patrimoniului și, totodată, de a crește atractivitatea turistică și investițională a orașului. Astfel, în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara modifică procedura de majorare a impozitului pe clădirile neîngrijite sau degradate
La intersecția dintre drumul județean și cel comunal care traversează comuna Dudeștii Noi, Consiliul Județean Timiș va amenaja un nou sens giratoriu. O lucrare de 1,4 milioane de lei, care va oferi siguranță sporită pentru traficul din centrul comunei periurbane a Timișoarei. Acest sens giratoriu era absolut necesar, spune Alin Nica, șeful CJ Timiș, instituție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Dudeștii Noi a fost predat spre constructor amplasamentul viitorului sens giratoriu din centrul comunei/FOTO
Două societăți din București și Caransebeș, sancționate cu 80.000 lei pentru că au acumulat cantități mari de deșeuri pe terenurile deținute pe Bulevardul Eroilor de la Tisa și pe Calea Urseni. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului monitorizează și iau măsuri, în permanență, în cazul persoanelor fizice și juridice care depozitează deșeuri pe domeniul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firme amendate drastic pentru că nu făceau curat la „locul de muncă”
Programul care finanțează infrastructura sportivă de la școlile și liceele din Timișoara, revine cu o nouă ediție. Prin Sportul pentru toți se acordă finanțări nerambursabile instituțiilor de învățământ și organizațiilor non guvernamentale care propun proiecte de reamenajare și îmbunătățire a facilităților sportive din școlile din Timișoara. Programul este finanțat de Decathlon România și implementat local...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă șansă pentru mai multe școli din Timișoara de a îmbunătăți infrastructura sportivă
Cei doi secunzi ai lui Dominic Fritz, Ruben Lațcău și Cosmin Tabără, descoperă în această perioadă Asia, acolo unde au plecat, ambii, în scop de serviciu. Primul s-a deplasat în Taiwan, pentru a împărtăși experiența Timișoarei în domeniul viitorului orașelor, cel de-al doilea a dezbătut la Tokyo pe probleme culturale. Timișoara a fost prezentă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarii Timișoarei, în vizite de lucru în Asia. Tabără a dezbătut cultura la Tokyo, Lațcău orașul viitorului în Taiwan
Două volume dedicate istoriei regiunii în care trăim, „Banatul otoman. Studii istorice” și „Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII”, semnate de istoricii Ioan Hațegan și Alexandru Kósa, cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” ai filialei Timișoara a Academiei Române au fost lansate la Timișoara. Organizator al evenimentului a fost Fundația Politehnica Timișoara,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Istoria Banatului, prezentată în două volume lansate în organizarea Fundației Politehnica Timișoara/FOTO
Atunci când timișoreanul de rând de abia își face cafeaua de dimineață și pornește spre serviciu, cele două forțe politice principale din viața politică locală se duelează în comunicate pline de pilde și urări, pe teme deja disputate și ”certate” în plenul Consiliului Local Timișoara. După ce s-au certat și contrat fără un scop realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Duelul comunicatelor de presă de dimineață. USR și PNL se ceartă în continuare, la trei zile distanță, pe tema Direcției Sociale a Primăriei Timișoara
Top