Să fim serioşi, cine să desfiinţeze pensiile speciale? Sau despre nemărginita fascinaţie a politicianului român în faţa epoleţilor

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Aproape zilnic auzim ştiri cum s-a mai semnat un contract de investiţii prin PNRR. Şi în Timiş există zeci, poate sute, de astfel de contracte, cel mai important fiind de departe construirea Institutului Oncologic din Timişoara, cea mai mare investiţie în domeniu din ultimele decenii. Cel mai probabil, toate acestea se vor transforma în frumoase iluzii, deoarece banii din PNRR, câteva miliarde bune de euro la nivelul întegii ţări, nu vor mai ajunge. De ce? Fiindcă actuala coaliţie nu poate/nu vrea îndrepta o mare nedreptate: pensiile speciale. O inechitate care trebuia să dispară de mult nu doar fiindcă aşa vrea Bruxelles-ul. Sau, mult mai corect, nu trebuia să apară.

Au trecut mai bine de trei ani de la momentul în care Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în 30 de zile. Cum le-a desfiinţat? Prin apariţia în acest timp a altor categorii abonate la astfel de pensii, care nu doar că nu sunt bazate pe principiul contributivităţii, dar sunt şi nesimţit de mari. Cu cuţitul la os, în faţa camerelor de filmat, politicienii din arcul guvernamental tot promit că problema se rezolvă. În parlament a intrat un proiect de lege în acest sens, care însă nu desfiinţează nimic. Din ţara lui „las’ că merge şi aşa”, de peste un an USL-iştii au crezut că astfel de şmecherii sunt înghiţite şi la Bruxelles. Dar nu s-a întâmplat.

Dar cine să desfiinţeze pensiile speciale? Premierul Nicolae Ciucă? Pe bune?  El are o pensie specială de 5.000 de euro lunar ca fost militar şi va lua alta şi ca fost parlamentar. Soţia lui Ciucă este tot pensionară specială. Parlamentul? Toţi membrii acestuia vor lua pensii speciale. Curtea Constituţională, care va avea ultimul cuvânt? Apărătorii infractorilor pripăşiţi aici iau şi câte două-trei pensii speciale.

Cine mai are mare influenţă în societatea românească? Exact, foştii securişti, actuali şi foşti angajaţi ai serviciilor. Toţi cu pensii speciale. Şi aici voi zăvobi puţin. Nu cred că există o Cabală, o Cupolă, guvern invizibil format(ă) din actuali şi foşti oameni din servicii care conduc această ţară. În schimb există la politicienii români o adevărată fascinaţie, uneori în melanj cu teamă, vizavi de respectiva categorie. Sunt politicieni cae nu se mai spală o lună pe mâini după ce au dat mâna cu unul din servicii. Orice platitudine sau nerozie spusă de unul din servicii devine axiomatică pentru un politician, care mai apoi şi împrăştie imbecilitatea cu aere atotştiutoare: „Mi-a spus cineva, ştii de unde, că mâine plouă.”. Ce contează că la Meteo au prognozat ploaie în toată ţara, dacă o spun „serviciile” e clară treabă.

În ministere colcăie de ei. Orice ministru are cel puţin un consilier fost „securist” sau fost poliţist. Fiindcă oamenii ăştia, după ce au ieşit la pensie la 45-48 de ani, au fost angajaţi tot la stat. Aşa cum poliţiile locale sunt pline de foşti poliţişti la stat care cumulează pensii speciale cu salariile. Nici problema asta nu s-a putut rezolva în România. La noi, nu Parlamentul are sub control serviciile, ca în orice ţară civilizată, ci oamenii din servicii controlează parlamentarii. Şi asta, fiindcă, repet, politicienii noştri sunt extrem de slabi şi şantajabili. Şi nu că am avea cine ştie ce genii prin servicii, ba unii de pe acolo sunt de-a dreptul imbecili utili, care împrăştie tot felul de conspiraţii, în general pe placul Kremlinului. Ca atare, cine să elimine pensiile speciale?

Ce se va întâmpla? La fel ca în maiestuosul eşec Shengen, se va da vina pe Bruxelles, pe interese obscure, pe Soros, progresişti, homosexuali, USR-iştii (singurii care n-au căzut în admiraţia pentru epoleţi). Victor Ponta, cel care a făcut cel mai mare rău în ţara asta, în timpul prim-ministeriatului său înfiinţându-se sau reînfiinţându-se aproape toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, plus s-a scăzut vârsta de pensionare, a început deja acest discurs. Asta şi după ce s-a înfrăţit cu AUR-ul cu miros de Putin. Cei din PSD încearcă să pescuiască acum în „Bâstroe” tulburi, doar-doar nu vom vedea că „briliantul” lor de la Muncă, s-a împiedicat în legea pensiilor şi de necaz hărţuieşte femei când se îmbată.

Problema lor este că, dacă altădată priveau pasiv la această problemă, românii par să nu mai înghită nedreptatea strigătoare la cer. Şi e normal atâta timp cât un român care a muncit 45 de ani de ani ia pe an o pensie cât ia un „special” de 48 de ani pe lună. Poţi să păcăleşti un om o viaţă, pe toţi o perioadă scurtă, dar nu poţi să-i păcăleşti pe toţi tot timpul, spunea un fost preşedinte american, oarecum progresist, abolind sclavia. (E adevărat însă şi că în timpul lui Abraham Lincoln nu existau Antena 3 şi RTV.)  Pe de altă parte, sigur că sunt şi mulţi PSD-işti şi PNL-işti care se întreabă la ce ne trebuie banii din PNRR, că oricum de acolo nu se poate fura…

P.S. Am uitat de preşedintele Kluas Iohannis. Credeţi că acest subiect poate să-l scoată din jemanfichismul lui tot mai pronunţat, la care se adaugă irelevanţa în care se adânceşte cu cât de apropiem de finalul celui de-al doilea său mandat?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

ABC a spus: (martie 2nd, 2023 at 08:25 )

Iohanis e bun de pus manechin la textil house in zilele cu baloane.

Privilegii există doar în state feudale a spus: (martie 2nd, 2023 at 08:49 )

Discuția asupra pensiilor speciale este joaca mâțelor cu motoceii legați de cuptior. Problema s-ar fi putut rezolva mult mai ușor prin deconspirarea acțiunilor antisociale, antiromânești, care au lezat demnitatea umană întreprinse de structurile comuniste și a personalului lor. Însă băieții care au luptat împotriva NATO și fiii & fiicele lor (nepotismul este la cote himalayene în structuri) au făcut măcar aici probă de intelligence: i-au luat ostatici pe magistrați și parțial pe militari. Cum ar veni, să răsplătim magistrații în țara fărădelegii și militarii pentru războiaele victorioase pe care nu le-au purtat! Și pe noi șmecherii, dimpreună cu ei! Care-am trimis în parlament 500 suluri de hârtie igienică care ridică mâinile la vot exact cum li se spune!!!
De-aia trăim bine: unii ne păzesc din umbră (convorbirile telefonice și corespondența), alții ne asigură climatul de dreptate socială, iar alții își duc burțile de bulibașe în uniformă în linia întâi a războiului dacă e nevoie (dar nu e!).

Ion a spus: (martie 2nd, 2023 at 13:31 )

Pensiile militare exista din 1864(4/5 din solda unui militar activ),au existat pe vremea monarhiei,pe vremea comunismului si exista si de vreo 34 de ani in democratia noastra originala…Basca le-au prevazut si in Tratatul de aderare la NATO,aprobat prin lege,de care suntem atat de mandri!Celeasi pensii militare,dar evident in cuantumuri mult mai generoase,exista in toate tarile UE si NATO.In Polonia,ce sa vezi,inclusiv magistratii primesc pensii militare,ca la ei magistratii nu au…statut constitutional,acordat de CCR,si nici pensii de 20 de ori mai mari decat cele militare.Si acu,brusc,in Romania,aceste pensii militare au devenit speciale,imorale,nesimtite ,necontributive,etc si a devenit un deziderat social si politic, taierea acestora…Despre cele de 20 de ori mai mari decat cele militare,nu prea au curajul sa vorbeasca cei care se tot lovesc de pensiile speciale,dar in fapt au ce au doar cu pensiile militare…Asta pana vine vorba de vreo mobilizare…Apropo,stiti ca voi astia ce doriti sa dispara pensiile militare,puteti fi mobilizati pana la 35 de ani…Rezervistii militari,adica cei cu pensii militare stiti pana la ce varsta pot fi mobilizati?Pana la 60 de ani….Daca dispar rezervistii,probabil ca voi civilii veti fi mobilizati pana la 60 de ani!Cat despre interdictiile,incompatibilitatile si restrictiile pe care le tot invoca magistratii,pentru pensiile alea medii de 24.000 lei pe luna,militarii si politistii au exact aceleasi interdictii si incompatibilitati,ba chiar au si altele in plus,inclusiv sa presteze munca fortata,dar pentru pensii medii de 3500 lei…

Vasile a spus: (martie 2nd, 2023 at 13:36 )

Cand e la drepturi toti trebuie sa fim egali,evident fara…speciali,cand e la obligatii…ei sunt de vina ca si-au ales acele profesii(dar le-au ales pt ca li s-au promis pensii speciale,motiv pt care au acceptat inclusiv salariile de mizerie platite de statul roman).Asa ca la drepturi egale,sa avem si obligatii egale!

Român X. a spus: (martie 3rd, 2023 at 08:04 )

@Vasile
Logică de popotă.
Da, chiar așa e: când îți alegi o meserie, îți asumi. Niciun contract de muncă nu garantează o pensie și cu atât mai puțin de azi înainte. Nici măcar nu vine cu garanția că vei mai avea pensie, oricât de mult contribui. Și-acum să fim serioși, nimeni nu se face plotoner sau maistor militar cu gândul că va îndura 30 de ani un salariu de mizerie, dar va avea o pensie grasă! Mulți s-au dus în armată pentru că li s-a oferit o meserie puturoasă, alternativă a sculatului la 04 dimineața și mers la vaci, la CAP.
Când te angajezi în armată și speri la o pensie mare plătită până la vârsta de 100 de ani, este ca și cum te angajezi la combinatul chimic și ai speranța ca la 80 de ani să ai plămânii unui ghid montan.
Și dacă-n 1989 ați ascultat de ordine, fiți și-acum obedienți! (Ăia mai bătrâni ar fi trebuit să vă răsculați când v-a fost împușcat la Târgoviște comandantul suprem, de care sunteți legați prin jurământ solemn, așa că problemele se rezolvă ca-ntre oameni care jură că nu fură, dar …!)

Vio a spus: (martie 4th, 2023 at 11:02 )

De ce un aviator sa ia pensie speciala si un sofer de pe autobuzul scolar nu ? Nu are el in grija vietile copiilor nostri ca si pilotul avionului ? Deci si el e special, si medicul care salveaza vieti de ce sa nu fie special ? Sau profesorul care ne formeaza copii, sau cei care muncesc in conditii grele in industrie sau agricultura, ei de sa nu fie speciali ? Discutia ar trebui sa fie care categorie e mai speciala si de ce. Dar nimeni nu poate recunoaste ca speciali sunt fostii tortionari comunisti, cei din institutiile de forta si cei din justitie care le acopera faptele lor si ale politicienilor, iar beneficiile specialilor de fapt e mita care asigura linistea tuturor hotilor.

Epolet a spus: (martie 4th, 2023 at 15:37 )

Useristii sunt cei mai mari purtatori de epoleti. La fel si tu.
Nu-l mai injura pe Rares Bogdan ca esti mai pervers si mai ipocrit decat el.

@APV SP TR a spus: (martie 4th, 2023 at 16:13 )

n-au nimic a face epoletii useristilor cu bugetul
ce zici tu cu mintea odihnita dupa 15-20 de ani de stat la stat e ca toti suntem la fel si ca suntem o turma de porci care-ar face bine sa se culce pe o gramada de caca pentru ca-i caldut
nu, nu suntem la fel, indiferent cati epoleti au useristii, uselistii si cine dracu-o mai fi

@Vio a spus: (martie 4th, 2023 at 16:23 )

Greșești, pensie specială ar trebui să aibă educatoarea din mâinile căreia ies copii care vorbesc două limbi străine, cu competențe care să nu-i facă sclavii de mâine… Nu profesorul universitar care își recită litania la catedră, cu gândul la numărul de citări ale unei cercetări care nu folosește absolut la nimic. Merită pompierul care se bagă-n foc de sute de ori pentru viețile altora. Nu merită burtosul din poliție intrat pe pile la școală și aflat în subordinea interlopului local. Merită procurorul care trăiește sub pază continuă pentru că-i vânat de infractori. Nu merită judecătorul de la CCR care votează nu numai în contrasens cu legile Europei civilizate, ci chiar împotriva bunului simț. Nu merită colonelul de securitate care își băga nasul în convorbirile dintre tata și mama, doar pentru c-așa voia el.
Dar nimeni nu vrea să discute subiectele astea. (Rareș Bogdan, un urechist venit din presă, fără nicio specializare, nu are capacitatea și cultura pentru a analiza astfel de lucruri, iar asta nu este o jignire la adresa lui, ci o constatare). Toți tac, sperând că răul se întâmplă altora.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Top