Aproape zilnic auzim ştiri cum s-a mai semnat un contract de investiţii prin PNRR. Şi în Timiş există zeci, poate sute, de astfel de contracte, cel mai important fiind de departe construirea Institutului Oncologic din Timişoara, cea mai mare investiţie în domeniu din ultimele decenii. Cel mai probabil, toate acestea se vor transforma în frumoase iluzii, deoarece banii din PNRR, câteva miliarde bune de euro la nivelul întegii ţări, nu vor mai ajunge. De ce? Fiindcă actuala coaliţie nu poate/nu vrea îndrepta o mare nedreptate: pensiile speciale. O inechitate care trebuia să dispară de mult nu doar fiindcă aşa vrea Bruxelles-ul. Sau, mult mai corect, nu trebuia să apară.
Au trecut mai bine de trei ani de la momentul în care Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în 30 de zile. Cum le-a desfiinţat? Prin apariţia în acest timp a altor categorii abonate la astfel de pensii, care nu doar că nu sunt bazate pe principiul contributivităţii, dar sunt şi nesimţit de mari. Cu cuţitul la os, în faţa camerelor de filmat, politicienii din arcul guvernamental tot promit că problema se rezolvă. În parlament a intrat un proiect de lege în acest sens, care însă nu desfiinţează nimic. Din ţara lui „las’ că merge şi aşa”, de peste un an USL-iştii au crezut că astfel de şmecherii sunt înghiţite şi la Bruxelles. Dar nu s-a întâmplat.
Dar cine să desfiinţeze pensiile speciale? Premierul Nicolae Ciucă? Pe bune? El are o pensie specială de 5.000 de euro lunar ca fost militar şi va lua alta şi ca fost parlamentar. Soţia lui Ciucă este tot pensionară specială. Parlamentul? Toţi membrii acestuia vor lua pensii speciale. Curtea Constituţională, care va avea ultimul cuvânt? Apărătorii infractorilor pripăşiţi aici iau şi câte două-trei pensii speciale.
Cine mai are mare influenţă în societatea românească? Exact, foştii securişti, actuali şi foşti angajaţi ai serviciilor. Toţi cu pensii speciale. Şi aici voi zăvobi puţin. Nu cred că există o Cabală, o Cupolă, guvern invizibil format(ă) din actuali şi foşti oameni din servicii care conduc această ţară. În schimb există la politicienii români o adevărată fascinaţie, uneori în melanj cu teamă, vizavi de respectiva categorie. Sunt politicieni cae nu se mai spală o lună pe mâini după ce au dat mâna cu unul din servicii. Orice platitudine sau nerozie spusă de unul din servicii devine axiomatică pentru un politician, care mai apoi şi împrăştie imbecilitatea cu aere atotştiutoare: „Mi-a spus cineva, ştii de unde, că mâine plouă.”. Ce contează că la Meteo au prognozat ploaie în toată ţara, dacă o spun „serviciile” e clară treabă.
În ministere colcăie de ei. Orice ministru are cel puţin un consilier fost „securist” sau fost poliţist. Fiindcă oamenii ăştia, după ce au ieşit la pensie la 45-48 de ani, au fost angajaţi tot la stat. Aşa cum poliţiile locale sunt pline de foşti poliţişti la stat care cumulează pensii speciale cu salariile. Nici problema asta nu s-a putut rezolva în România. La noi, nu Parlamentul are sub control serviciile, ca în orice ţară civilizată, ci oamenii din servicii controlează parlamentarii. Şi asta, fiindcă, repet, politicienii noştri sunt extrem de slabi şi şantajabili. Şi nu că am avea cine ştie ce genii prin servicii, ba unii de pe acolo sunt de-a dreptul imbecili utili, care împrăştie tot felul de conspiraţii, în general pe placul Kremlinului. Ca atare, cine să elimine pensiile speciale?
Ce se va întâmpla? La fel ca în maiestuosul eşec Shengen, se va da vina pe Bruxelles, pe interese obscure, pe Soros, progresişti, homosexuali, USR-iştii (singurii care n-au căzut în admiraţia pentru epoleţi). Victor Ponta, cel care a făcut cel mai mare rău în ţara asta, în timpul prim-ministeriatului său înfiinţându-se sau reînfiinţându-se aproape toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor, plus s-a scăzut vârsta de pensionare, a început deja acest discurs. Asta şi după ce s-a înfrăţit cu AUR-ul cu miros de Putin. Cei din PSD încearcă să pescuiască acum în „Bâstroe” tulburi, doar-doar nu vom vedea că „briliantul” lor de la Muncă, s-a împiedicat în legea pensiilor şi de necaz hărţuieşte femei când se îmbată.
Problema lor este că, dacă altădată priveau pasiv la această problemă, românii par să nu mai înghită nedreptatea strigătoare la cer. Şi e normal atâta timp cât un român care a muncit 45 de ani de ani ia pe an o pensie cât ia un „special” de 48 de ani pe lună. Poţi să păcăleşti un om o viaţă, pe toţi o perioadă scurtă, dar nu poţi să-i păcăleşti pe toţi tot timpul, spunea un fost preşedinte american, oarecum progresist, abolind sclavia. (E adevărat însă şi că în timpul lui Abraham Lincoln nu existau Antena 3 şi RTV.) Pe de altă parte, sigur că sunt şi mulţi PSD-işti şi PNL-işti care se întreabă la ce ne trebuie banii din PNRR, că oricum de acolo nu se poate fura…
P.S. Am uitat de preşedintele Kluas Iohannis. Credeţi că acest subiect poate să-l scoată din jemanfichismul lui tot mai pronunţat, la care se adaugă irelevanţa în care se adânceşte cu cât de apropiem de finalul celui de-al doilea său mandat?
Comentarii prin facebook