Un Hexi Pharma de Timişoara? Megadosarul caselor naţionalizate se îndreaptă spre prescriere

sentinta justitie

sentinta justitie

Cel mai mare dosar instrumentat de DNA (structura centrală) în Timişoara a ajuns la cea de-a 31 înfăţişare la Tribunalul Timiş. La fel ca în cazul precedentelor înfăţişări, soluţia magistraţilor a fost… o nouă amânare. Potrivit DNA, cei nouă inculpaţi în dosar, printre care se numără foştii primari Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu, au vândut ilegal nu mai puţin de 207 imobile, prejudiciul fiind calculat la 42 de milioane de lei (la nivelul anului 2019). Printre beneficiari s-au numărat judecători, procurori sau şefi de poliţie.

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu

În urmă cu două zile, pe 7 martie, a avut loc la Tribunalul Timiş înfăţişarea cu numărul 31 (aţi citit bine, exact 31!) în megadosarul vânzării caselor naţionalizate instrumentat de structura centrala a DNA. (De ce n-a instrumentat DNA Timişoara acest dosar, în rîndurile de mai jos.) Soluţia pe scurt a acestei înfăţişări: “Amână cauza la data de 04.04.2023, sala 168, ora 11:00 pentru readministrarea probei testimonială. se va reveni cu adresă către expert.” Într-un fel sau altul cam aceeaşi soluţie precum în primele 30 de înfăţişări din acest proces.  Proces care a avut prima înfăţişare pe data de 19 noiembrie 2020.

Primele investigaţii în acest dosar au început încă din 2015. Abia în penultima zi a anului 2019, cei nouă inculpaţi în dosar sunt trimişi în judecată. Într-un comunicat de presă, DNA vorbea de vânzarea ilegală a 207 imobile, prejudiciul fiind calculat la 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Cei nouă inculpaţi erau următorii, potrivit comunicatului amintit:

“Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):

MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)”.

nicusor miuț

nicusor miuț

În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, se mai arăta în acel comunicat.

De menţionat că printre beneficiarii acestor vânzări s-au numărat judecători, procurori, şefi de poliţie, angajaţi ai Curţii de Conturi, de aici probabil şi “reţinerea” celor de la DNA Timişora în acest dosar. De altfel, într-un comunicat de presă din 2017, DNA Bucureşti menţionează “persoane influente”, sintagmă care dispare în comunicatul din 2019.

“Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile”, se arată în comunicatul DNA din 17 februarie 2017.

După trimiterea în judecată din decembrie 2019, prima victorie a DNA a avut loc abia în august 2020, atunci când dosarul a trecut de Camera preliminară, judecata putând începe. Au mai trecut câteva luni, iar prima înfăţişare a avut loc în noiembrie 2020. De atunci au trecut aproape doi ani şi jumătate, iar cel mai important dosar de corupţie din Timişoara ultimelor decenii ani parcă se îndreaptă spre mult controversata soluţie din dosarul Hexi Pharma: prescrierea faptelor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Pisti von Szarvas a spus: (martie 10th, 2023 at 08:25 )

Megadosar, prejudicii colosale, inculpați ultracinstiți, magistrați – trufandale ultratimpurii pensionate special! Totul la superlativ!!!
Bine ați venit în România !
Eu aștept totuși soluția instanței, care nu poate fi decât una: Fritz, de data asta nu mai scapi!

pisti von bullshit a spus: (martie 10th, 2023 at 08:45 )

Ce legatura are acest dosar cu Fritz?!Faptele pot fi imputate administratiilor anterioare!
Cat despre dosar, avand in vedere cine sunt beneficarii vanzarilor frauduloase, injustitia romana va avea grija sa se prescrie si toti vor scapa basma curata!

Dinu a spus: (martie 10th, 2023 at 09:04 )

@pisti von bullshit…primul comentariu era ironie fină.

Mișu a spus: (martie 10th, 2023 at 09:45 )

Sa fim atenti la piruetele dnei judecator, bloggerita melancolica, care ne va urechia ca nu intelegem actul de justitie.

Reos a spus: (martie 10th, 2023 at 09:53 )

DNA-ul să vină Fritz este de vină restul sunt curați ca lacrima și bine mersi mai era unul acum cîteva zile cu poziție mai înaltă care zicea că la noi nu-i Absurdistanul dar se pare că totuși realitatea este alta.

Stefan a spus: (martie 10th, 2023 at 10:00 )

Posit von Cap gol, ești analfabet funcțional? Citești un text și nu ești capabil sa îl înțelegi! Unde este Fritz menționat in articol?
@Dinu, iar tu ești mafiotul ăla din Horeca? :)) credibil rău!

Anubis a spus: (martie 10th, 2023 at 10:29 )

Judecatoarea de facebook nu spune nimic? Normal ca nu doar nu ar vrea sa-si supere colegii: foşti şefi ai DNA Timişoara, Tamas Shiffbeck şi Vlad Speriusi. Alături de ei mai apar foștii șefi ai IPJ Timiș, Dorel Andraș și Săndel Palade, fostul șef al Parchetului Militar, Radu Ilina, sau fostul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, etc.

TMEUTM a spus: (martie 10th, 2023 at 12:30 )

Toate numele astea extrem de importante,n-am auzit de nimeni,exceptand fostii primari, se duc tot acolo. Evident ca se duc mai devreme daca merita. Nimeni nu e mai presus de lege pe pamant.

Eu a spus: (martie 10th, 2023 at 15:26 )

Problema retrocedarilor ar trebui sa includa mult ma multe imobile, nu doar cele 207. Cazul acela cu blocul Italrom de pe Stefan cel Mare ne-a aratat cum se proceda. Daca s-ar vrea, s-ar lua la verificat toate imobilele retrocedate, unele pe bune, altele unor „imputerniciti” ai urmasilor fostilor proprietari. Dar eu cred ca nu se vrea, ca ar iesi multe nume la vedere, nu doar ale unor clanuri.
Procedura era cam asa: 1. X se prezenta ca imputernicit al fostilor proprietari si cerea imobilul. 2. Primaria (pe vremea lui Ciuhandu, poate si a lui Robu) nu raspundea solicitarii. 3. X mergea in instanta si castiga pentru ca Primaria nu se prezenta la proces. 4. Primaria retroceda imobilul pe baza deciziei judecatoriei.
Problema e ca nimeni nu verifica acea imputernicire: daca e valida (adica daca chiar a fost emisa de un notar din Germania, etc.) sau daca chiar mai existau acei urmasi ai fostilor proprietari. In cazul Italrom imputernicirea a fost facuta de un amator in Photoshop si cica orice notar din Ungaria putea spune la o prima vbedere ca actul e fals. Adica atat de prost era falsificata ca era vizibil cu ohiul liber.
Chiar si Ciuhandu a spus intr-o emisiune a tipului de la Opinia Timisoarei ca „nu-i treaba Primariei sa verifice actele”. Perfect adevarat, tot ce a uitat sa spuna e ca Primaria PUTEA CONTESTA acetele si cere verificarea lor de catre experti. Dar a preferat sa se faca ca nu vede si apoi sa dea vina pe justitie. Iar justitia poate motiva ca ea doar a admis ce primaria trebuia raspunde solicitarii si ca nu i-a cerut nimeni sa verifice actele. Deci niciun vinovat …

Zanzibar a spus: (martie 11th, 2023 at 08:05 )

Trăiască și înflorească frăția pensiilor speciale din justiție, politie și alți vânzători de tara

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top