Cel mai mare dosar instrumentat de DNA (structura centrală) în Timişoara a ajuns la cea de-a 31 înfăţişare la Tribunalul Timiş. La fel ca în cazul precedentelor înfăţişări, soluţia magistraţilor a fost… o nouă amânare. Potrivit DNA, cei nouă inculpaţi în dosar, printre care se numără foştii primari Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu, au vândut ilegal nu mai puţin de 207 imobile, prejudiciul fiind calculat la 42 de milioane de lei (la nivelul anului 2019). Printre beneficiari s-au numărat judecători, procurori sau şefi de poliţie.
În urmă cu două zile, pe 7 martie, a avut loc la Tribunalul Timiş înfăţişarea cu numărul 31 (aţi citit bine, exact 31!) în megadosarul vânzării caselor naţionalizate instrumentat de structura centrala a DNA. (De ce n-a instrumentat DNA Timişoara acest dosar, în rîndurile de mai jos.) Soluţia pe scurt a acestei înfăţişări: “Amână cauza la data de 04.04.2023, sala 168, ora 11:00 pentru readministrarea probei testimonială. se va reveni cu adresă către expert.” Într-un fel sau altul cam aceeaşi soluţie precum în primele 30 de înfăţişări din acest proces. Proces care a avut prima înfăţişare pe data de 19 noiembrie 2020.
Primele investigaţii în acest dosar au început încă din 2015. Abia în penultima zi a anului 2019, cei nouă inculpaţi în dosar sunt trimişi în judecată. Într-un comunicat de presă, DNA vorbea de vânzarea ilegală a 207 imobile, prejudiciul fiind calculat la 42.756.719 lei (9.514.392 euro).
Cei nouă inculpaţi erau următorii, potrivit comunicatului amintit:
“Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):
MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)”.
“În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, se mai arăta în acel comunicat.
De menţionat că printre beneficiarii acestor vânzări s-au numărat judecători, procurori, şefi de poliţie, angajaţi ai Curţii de Conturi, de aici probabil şi “reţinerea” celor de la DNA Timişora în acest dosar. De altfel, într-un comunicat de presă din 2017, DNA Bucureşti menţionează “persoane influente”, sintagmă care dispare în comunicatul din 2019.
“Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile”, se arată în comunicatul DNA din 17 februarie 2017.
După trimiterea în judecată din decembrie 2019, prima victorie a DNA a avut loc abia în august 2020, atunci când dosarul a trecut de Camera preliminară, judecata putând începe. Au mai trecut câteva luni, iar prima înfăţişare a avut loc în noiembrie 2020. De atunci au trecut aproape doi ani şi jumătate, iar cel mai important dosar de corupţie din Timişoara ultimelor decenii ani parcă se îndreaptă spre mult controversata soluţie din dosarul Hexi Pharma: prescrierea faptelor.
Comentarii prin facebook