Un Hexi Pharma de Timişoara? Megadosarul caselor naţionalizate se îndreaptă spre prescriere

sentinta justitie

sentinta justitie

Cel mai mare dosar instrumentat de DNA (structura centrală) în Timişoara a ajuns la cea de-a 31 înfăţişare la Tribunalul Timiş. La fel ca în cazul precedentelor înfăţişări, soluţia magistraţilor a fost… o nouă amânare. Potrivit DNA, cei nouă inculpaţi în dosar, printre care se numără foştii primari Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu, au vândut ilegal nu mai puţin de 207 imobile, prejudiciul fiind calculat la 42 de milioane de lei (la nivelul anului 2019). Printre beneficiari s-au numărat judecători, procurori sau şefi de poliţie.

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu

Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu

În urmă cu două zile, pe 7 martie, a avut loc la Tribunalul Timiş înfăţişarea cu numărul 31 (aţi citit bine, exact 31!) în megadosarul vânzării caselor naţionalizate instrumentat de structura centrala a DNA. (De ce n-a instrumentat DNA Timişoara acest dosar, în rîndurile de mai jos.) Soluţia pe scurt a acestei înfăţişări: “Amână cauza la data de 04.04.2023, sala 168, ora 11:00 pentru readministrarea probei testimonială. se va reveni cu adresă către expert.” Într-un fel sau altul cam aceeaşi soluţie precum în primele 30 de înfăţişări din acest proces.  Proces care a avut prima înfăţişare pe data de 19 noiembrie 2020.

Primele investigaţii în acest dosar au început încă din 2015. Abia în penultima zi a anului 2019, cei nouă inculpaţi în dosar sunt trimişi în judecată. Într-un comunicat de presă, DNA vorbea de vânzarea ilegală a 207 imobile, prejudiciul fiind calculat la 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Cei nouă inculpaţi erau următorii, potrivit comunicatului amintit:

“Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):

MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)”.

nicusor miuț

nicusor miuț

În perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, se mai arăta în acel comunicat.

De menţionat că printre beneficiarii acestor vânzări s-au numărat judecători, procurori, şefi de poliţie, angajaţi ai Curţii de Conturi, de aici probabil şi “reţinerea” celor de la DNA Timişora în acest dosar. De altfel, într-un comunicat de presă din 2017, DNA Bucureşti menţionează “persoane influente”, sintagmă care dispare în comunicatul din 2019.

“Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile”, se arată în comunicatul DNA din 17 februarie 2017.

După trimiterea în judecată din decembrie 2019, prima victorie a DNA a avut loc abia în august 2020, atunci când dosarul a trecut de Camera preliminară, judecata putând începe. Au mai trecut câteva luni, iar prima înfăţişare a avut loc în noiembrie 2020. De atunci au trecut aproape doi ani şi jumătate, iar cel mai important dosar de corupţie din Timişoara ultimelor decenii ani parcă se îndreaptă spre mult controversata soluţie din dosarul Hexi Pharma: prescrierea faptelor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Pisti von Szarvas a spus: (martie 10th, 2023 at 08:25 )

Megadosar, prejudicii colosale, inculpați ultracinstiți, magistrați – trufandale ultratimpurii pensionate special! Totul la superlativ!!!
Bine ați venit în România !
Eu aștept totuși soluția instanței, care nu poate fi decât una: Fritz, de data asta nu mai scapi!

pisti von bullshit a spus: (martie 10th, 2023 at 08:45 )

Ce legatura are acest dosar cu Fritz?!Faptele pot fi imputate administratiilor anterioare!
Cat despre dosar, avand in vedere cine sunt beneficarii vanzarilor frauduloase, injustitia romana va avea grija sa se prescrie si toti vor scapa basma curata!

Dinu a spus: (martie 10th, 2023 at 09:04 )

@pisti von bullshit…primul comentariu era ironie fină.

Mișu a spus: (martie 10th, 2023 at 09:45 )

Sa fim atenti la piruetele dnei judecator, bloggerita melancolica, care ne va urechia ca nu intelegem actul de justitie.

Reos a spus: (martie 10th, 2023 at 09:53 )

DNA-ul să vină Fritz este de vină restul sunt curați ca lacrima și bine mersi mai era unul acum cîteva zile cu poziție mai înaltă care zicea că la noi nu-i Absurdistanul dar se pare că totuși realitatea este alta.

Stefan a spus: (martie 10th, 2023 at 10:00 )

Posit von Cap gol, ești analfabet funcțional? Citești un text și nu ești capabil sa îl înțelegi! Unde este Fritz menționat in articol?
@Dinu, iar tu ești mafiotul ăla din Horeca? :)) credibil rău!

Anubis a spus: (martie 10th, 2023 at 10:29 )

Judecatoarea de facebook nu spune nimic? Normal ca nu doar nu ar vrea sa-si supere colegii: foşti şefi ai DNA Timişoara, Tamas Shiffbeck şi Vlad Speriusi. Alături de ei mai apar foștii șefi ai IPJ Timiș, Dorel Andraș și Săndel Palade, fostul șef al Parchetului Militar, Radu Ilina, sau fostul șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, etc.

TMEUTM a spus: (martie 10th, 2023 at 12:30 )

Toate numele astea extrem de importante,n-am auzit de nimeni,exceptand fostii primari, se duc tot acolo. Evident ca se duc mai devreme daca merita. Nimeni nu e mai presus de lege pe pamant.

Eu a spus: (martie 10th, 2023 at 15:26 )

Problema retrocedarilor ar trebui sa includa mult ma multe imobile, nu doar cele 207. Cazul acela cu blocul Italrom de pe Stefan cel Mare ne-a aratat cum se proceda. Daca s-ar vrea, s-ar lua la verificat toate imobilele retrocedate, unele pe bune, altele unor „imputerniciti” ai urmasilor fostilor proprietari. Dar eu cred ca nu se vrea, ca ar iesi multe nume la vedere, nu doar ale unor clanuri.
Procedura era cam asa: 1. X se prezenta ca imputernicit al fostilor proprietari si cerea imobilul. 2. Primaria (pe vremea lui Ciuhandu, poate si a lui Robu) nu raspundea solicitarii. 3. X mergea in instanta si castiga pentru ca Primaria nu se prezenta la proces. 4. Primaria retroceda imobilul pe baza deciziei judecatoriei.
Problema e ca nimeni nu verifica acea imputernicire: daca e valida (adica daca chiar a fost emisa de un notar din Germania, etc.) sau daca chiar mai existau acei urmasi ai fostilor proprietari. In cazul Italrom imputernicirea a fost facuta de un amator in Photoshop si cica orice notar din Ungaria putea spune la o prima vbedere ca actul e fals. Adica atat de prost era falsificata ca era vizibil cu ohiul liber.
Chiar si Ciuhandu a spus intr-o emisiune a tipului de la Opinia Timisoarei ca „nu-i treaba Primariei sa verifice actele”. Perfect adevarat, tot ce a uitat sa spuna e ca Primaria PUTEA CONTESTA acetele si cere verificarea lor de catre experti. Dar a preferat sa se faca ca nu vede si apoi sa dea vina pe justitie. Iar justitia poate motiva ca ea doar a admis ce primaria trebuia raspunde solicitarii si ca nu i-a cerut nimeni sa verifice actele. Deci niciun vinovat …

Zanzibar a spus: (martie 11th, 2023 at 08:05 )

Trăiască și înflorească frăția pensiilor speciale din justiție, politie și alți vânzători de tara

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Top