“Cadou” de final de an din partea DNA pentru primarul Timişoarei, Nicolae Robu! El a fost trimis în judecată în dosarul caselor naţionalizate, alături de fostul primar Gheorghe Ciuhandu, viceprimarul Dan Diaconu şi alţi foşti angajaţi ai primăriei. Prejudiciul calculat de procurori este de peste 42 de milioane de lei.
La aproape trei ani de la deschiderea dosarului vânzării caselor naţionalizate de către Primăria Timişoara, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis această cauză în judecată. În acest dosar sunt nouă înculpaţi, printre care fostul şi actualul primar, Gheorghe Ciuhandu şi, respectiv Nicolae Robu, cu toţii fiind acuzaţi de abuiz în serviciu, privind vânzarea ilegală a 207 imobile. Ce-i drept, Ciuhandu este acuzat pentru 61 de contracte, în timp ce pe numele lui Robu sunt doar două. “Campion” este Nicuşor Miuţ, fost şef al Direcţiei Patrimoniu din primărie, care nu de mult timp a ieşit din închisoare, unde a fost trimis în dosarul Heaven.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 9 (nouă) inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă și la preturi modice. a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara. Astfel, au fost trimiși în judecată următorii inculpați, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpați) respectiv în formă simplă (4 inculpați):
MIUȚ NICUȘOR-CONSTANTIN, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara (199 contracte);
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);
COJOCARI IOAN, secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei (61 contracte);
ROBU NICOLAE, la data faptelor și în prezent, primar al municipiului Timișoara (2 contracte);
DIACONU DAN-AUREL, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STOIA TRAIAN-CONSTANTIN, la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara (un contract);
STAIA MARTIN, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara (2 contracte);
VÎRLEA SIMONA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);
IOVA GABRIELA, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
În mare, procuroprii afimă că în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014 cei nouă ar fi vândut nelegal 207 imobile unor persoane care nu aveau drept să le cumpere. Potrivit procurorilor, s-a creat un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.
“Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.
În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).
În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii”, se mai arată în comunicatul DNA.
Comentarii prin facebook