Despre catarge şi frăţia patriotardă PNL-AUR-Robu. Patriotism înseamnă (şi) respectarea legii

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu trei-patru ani, „vasalul” Culiţă Chiş îşi tot storcea neuronii din dotare pentru a-i găsi un cadou surpriză „seniorului” său, Nicolae Robu. Fiindcă pe atunci aşa megea treaba în primărie, existând un sistem de relaţii feudal, probabil însă fără jus primae noctis. „Evrika” a strigat el la finele unui efort intelectual care l-a consumat enorm. Aşa s-a născut ideea apariţiei în oraş a unor enorme catarge având în vârf un tricolor. Fiind vorba de un cadou pentru „senior”, evident că nu s-a pus problema legalităţii lor. Că nu ne încurcăm cu amănunte. Poliţia Locală, Inspectoratul de Construcţii şi, în final, instanţele au confirmat ilegalitatea.

Şi asta în pofida faptului că e vorba de o administraţie în timpul căreia o poartă la intrarea în oraş, ridicată la limita legalităţii sau dincolo de ea, a omorât un tânăr student la o furtună mai puternică. Nu ne încurcăm nici cu preţul, 200.000 de lei bucata. Nu, nu de la Culiţă din buzunar, cum ar fi normal pentru un cadou, ci de la buget. Nu mă pronunţ asupra esteticii acestor catarge, nu am menirea, dar ele nu au cum să nu-mi amintească de băncile colorate pe vremuri de un primar „patriot” şi infectat cu dacopatie.

Zilele trecute, actuala administraţie a luat decizia demontării acestor catarge, repet ridicate ilegal. Şi cred că aici problema nu este că s-a făcut acest demers, ci mai degrabă că s-a făcut mai târziu. Imediat după ce s-a aflat acest lucru,  hodoronc-tronc,„patrioţii” de serviciu ai oraşului, au sărit ca din baie. Şi mă refer la vocile patrioţilor naţionale din  PNL şi AUR (faină asociere!), precum şi primul „suveranist” al Timişoarei, „seniorul” de pe vremuri, Nicolae Robu. Narativul cam acelaşi, îl ştiţi. „veneticul” neamţ se leagă de „sfântul” nostru simbol, tricolorul cocoţat. Şi bla-bla-bla, cu ţărişoară, patrie, demnitate, sfidare etc. Fiindcă la noi „patriotismul” a rămas în aceeaşi zonă caricaturizată atât de bine de Caragiale. Ochii daţi peste cap, pieptul umflat şi răcnete. Ba şi unii care la acea vreme vorbeau de ilegalitatea catargelor, acum bocesc după tricolor. Deh, acest gen de „patriotism” e la mare modă.

Problema în acest caz nu este tricolorul. Puteau fi puse în vârf doi mici cu muştar şi o halbă de bere, alte simboluri ale românismului, mai ales în perioade electorale. Problema este dacă acele catarge sunt sau nu legale. Nu sunt, la revedere! Dar nu se întâmplă asta, şi o dăm pe răgete patriotarde. Ori adevăratul patriotism înseamnă (şi) să respecţi legile ţării tale. Sau de acolo începe. Legi bune sau rele.

Dar asta e departe de-a se întâmpla în România, unde „patriotismul” se afişează în cel mai indecent mod cu putinţă. La fel cum printre apostolii familiei tradiţionale descoperim mai nou şi pedofili. La noi „patriotismul” se măsoară şi în milioanele furate de la stat. Uitaţi-vă doar la televiziunile infractorilor, care de care mai „patrioate” şi aducând cu „Răcnetul Carpaţilor” al stimabilului „patriot” Nae Caţavencu. Între două răgete patriotarde, la noi  „patrioţii” se duc la Ambasada Rusiei sau se întâlnesc cu spioni ruşi.

La noi „patriotismul” înseamnă să-i înjuri pe ucrainieni, cei care astăzi apără, cu preţul vieţii lor, la propriu, civilizaţia europeană de brutalele hoarde ruseşti. „Patriotismul” este despre aversiunea primitivă faţă de cei care sunt altfel, precum comunitatea gay. (Grupul de Facebook care-l susţine pe Robu, la materialul referitor la catarge ataşează o poză cu Fritz înfăşurat într-un steag cu curcubeu.) Nu în ultimă instanţă, „patriotismul” este despre ura împotriva UE, dar ne plac banii europeni, mai ales dacă îi putem şi fura. Astfel, că de ce n-am găsi astfel de „patrioţi” şi în Timişoara care se revoltă în apărarea unei ilegalităţi?

Şi aş temina cu două citate, unul aparţinând chiar unuia dintre simbolurile la care recurg „patrioţii” noştri de sereviciu, Mihai Eminescu. Unul extrem de actual şi care se potriveşte perfect „patrioţilor” de mai sus: „Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rîndul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii «patrioţilor», trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde «patrioţii» au cîte un petec de moşie, încît toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui «patriot».“

Al doilea vine de la imensul Umberto Eco şi l-am ales că e cu steaguri: „Cineva a spus că patriotismul e ultimul refugiu al canaliilor: cine nu are principii morale se înfăşoară de obicei într-un steag; bastarzii fac întotdeauna apel la puritatea stirpei lor.“

P.S. Văd că a abordat problema şi prefectul Mihai Ritivoiu, un vechi specialist în steaguri. Mai ceva ca Pristanda, dacă tot l-am pomenit pe Nenea Iancu.

 

 

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (aprilie 10th, 2023 at 08:30 )

Mai bine nu se poate explica și ce ne place nouă la maxim să facem din ilegalitate așa frumos peste noapte legalitate mai ales că se ocupă un prefect de această problemă majoră ultima pe care mai trebuie să o rezolvăm restul sunt toate bine.

Jack a spus: (aprilie 10th, 2023 at 15:17 )

Fritz, intrebarea mea pentru tine la doi ani jumate de la alegeri este:
– de ce nu e gata Pasajul Solventul?
– de ce nu ai inceput nici un pod nou peste Bega?
– de ce nu ai inceput nici o parcare noua in Timisoara?
– de ce nu ai inceput nici o sala de sport noua?
– de ce nu ai rezolvat problema caldurii in Timisoara?

Ca vad ca te apasa grija unor steaguri. Iti dau tot eu raspunsurile: pentru ca esti incapabil, incompetent, esti un impostor mincinos, d-aia!

@Jack a spus: (aprilie 10th, 2023 at 17:09 )

Situația mai gravă este următoarea: de ce sunt atât de mulți proști în oraș? Și-aici nu prea ai ce să faci ca s-o remediezi. Eventual să pleci în concediu, ca s-o mai atenuezi puțin

liviu a spus: (aprilie 10th, 2023 at 18:32 )

Nu este o alta solutie decat sa-l alegem primar, cat se poate de repede, pe JACK .. Suntem convinsi ca JACK va face in doi ani: pasaj,pod, parcare, sala de sport,stadion multifunctional , bazin olimpic,caldura ,frig ploaie si vant. Vor iesi din JACK FAPTELE asa cum jeseau din LAE golurile la miuta. Credem ca te poate intrece la fapte , numai TITI cel poleit cu AUR

Dan A. a spus: (aprilie 10th, 2023 at 22:56 )

Dupa ce Culita Chis i-a dedicat fostului primar cateva catarge cu steag fluturand, acesta a scos o melodie: „Dintre sute de catarge”, postata pe youtube. Daca-l mai alegeam o data ducea bugetul primariei la faliment, cu 200.000lei/catarg…

gicacontra a spus: (aprilie 11th, 2023 at 10:46 )

Foarte bun articol. Pe al nostru iluminat prefect, ar trebui sa-l mai intereseze si alte probleme din judet… De exemplu: localitatea Sacalaz – primarul cel dilau etc.

liviu a spus: (aprilie 11th, 2023 at 16:20 )

Slugoiul Culita a vrut doar sa anunte stapanul Lae bogsiganul ca rominizarea TIMISOAREI a ajuns la peste 90% Ca sa se vada in tot orasul Culita a pus mai multe catarge si drapele tricolore,Daca nu ar fi tiganii implantati in Tms de Ciuhandu si Robu,rominizarea ar fi fost de mult terminata.de catre Natzi poleiti cu AUR.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

dermaskin-orizontal

Politica vezi arhiva Politica

USR se opune taxei de solidarite: “Taxă de solidaritate? Cu cine? Cu un stat care înghite bani publici pentru privilegii, nu pentru cetățeni?”

USR respinge categoric “taxa de solidaritate” propusă de PSD în negocierile privind viitorul program de guvernare. Liderii USR afirmă cî nu poți cere românilor care muncesc să plătească mai mult, în timp ce statul continuă să risipească miliarde pe instituții inutile, numiri pe pile și privilegii. Taxa de solidaritate propusă de PSD în programul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR se opune taxei de solidarite: “Taxă de solidaritate? Cu cine? Cu un stat care înghite bani publici pentru privilegii, nu pentru cetățeni?”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

A decedat Marcel Sabou, fost jucător al Politehnicii. Acesta s-a luptat mai bine de un deceniu cu o boală necruțătoare

Născut în 1965 în Timișoara, Marcel Sabou a fost un fotbalist talentat, care a debutat la Poli la doar 20 de ani, apoi a prins trasferul la Dianmo, unde a evoluat timp de trei sezoane. În 1989, cu ocazia unui turneu amical la Madrid, Sabou alături de un alt coleg, Gheorghe Viscereanu, au fugit din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A decedat Marcel Sabou, fost jucător al Politehnicii. Acesta s-a luptat mai bine de un deceniu cu o boală necruțătoare
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Salonul Industriei Ușoare are o nouă ediție

În perioada 18 -22 iunie, Salonul Industriei Ușoare, evenimentul organizat de CCIA Timiș, revine în atenția publicului cu prima ediție de vară a anului. Evenimentul reuneşte la Centrul Regional de Afaceri Timișoara din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22 peste 50 firme, producători şi comercianţi din întreaga țară, majoritatea acestora fiind participanţi fideli. Ediția din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Industriei Ușoare are o nouă ediție

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Domeniu foarte important la care UPT lucrează cu abnegaţie şi încredere. Pentru un viitor ma sigur din toate punctele de vedere. Inovarea, adaptarea permanentă la noile tehnologii și la cerințele pieței muncii sunt preocupări perpetue la Universitatea Politehnica Timișoara. Iar legătura bună stabilită cu mediul economic face ca programele de studiu să fie mereu actualizate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Securitatea cibernetică la UPT, programe excelente de studii, dar și oprtunități pentru cei care își doresc job sau afaceri în acest domeniu
Marţi, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier în municipiul Timișoara. Din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat faptul că un bărbat de 70 de ani, a condus un autoturism pe strada Nicolae Tincu Velea, dinspre strada Martir Cornel Popescu 1918, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol în intersecție din cauza unui septuagenar neatent. Un tânăr nevinovat a ajuns la spital
Strada Horia Măcelariu este cea mai nouă zonă din Timișoara unde primăria dorește să amenajeze noi parcări publice. Iar pentru aceasta 46 de garaje trebuie demolate. Inițiativa e parte din programul de transformare a zonelor cu vechi garaje în parcări și spații verzi. Astfel, 46 de notificări au fost transmise deținătorilor de garaje de pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 46 de noi proprietari de garaje, somați să le demoleze. Primăria vrea să amenajeze noi locuri de parcare
USR respinge categoric “taxa de solidaritate” propusă de PSD în negocierile privind viitorul program de guvernare. Liderii USR afirmă cî nu poți cere românilor care muncesc să plătească mai mult, în timp ce statul continuă să risipească miliarde pe instituții inutile, numiri pe pile și privilegii. Taxa de solidaritate propusă de PSD în programul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR se opune taxei de solidarite: “Taxă de solidaritate? Cu cine? Cu un stat care înghite bani publici pentru privilegii, nu pentru cetățeni?”
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, înaintea ședinței Biroului Permanent Național al partidului, că speră ca până la finalul săptămânii să se ajungă la un acord pe măsurile fiscale. Pe de altă parte, el spune  că până acum nu s-a ajuns la consens pe nimic. Grindeanu a afirmat că PSD nu renunţă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindanu:„Toate scenariile pentru PSD sunt în continuare valabile: de la a da premierul până la a intra în opoziție”
Zona Făgetului trebuie să beneficieze de mai mulți turiști, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis. Conform oficialului, în perioada următoare specialiștii vor căuta cele mai bune soluții pentru ca această zonă frumoasă a județului să fie valorificată în scop turistic într-un mod mai bun. Simonis spune că nu s-a făcut prea mult pentru acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș caută soluții pentru a revitaliza turismul în zona Făget/VIDEO
Societatea , aparținând primăriei și care a preluat operațiunile de curățenie din oraș, caută să cumpere 11 autoturisme. Nu e vorba de utilaje, ci de vehicule cu care, teoretic, ar urma să fie supravegheate operațiunile derulate de angajați pe teren, cel puțin asta e scris în caietul de sarcini. Nu se caută automăturătoare sau camionete...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma de salubritate a Primăriei Timișoara se dotează… cu autoturisme de maxim 23.000 de euro bucata
În perioada 18 -22 iunie, Salonul Industriei Ușoare, evenimentul organizat de CCIA Timiș, revine în atenția publicului cu prima ediție de vară a anului. Evenimentul reuneşte la Centrul Regional de Afaceri Timișoara din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22 peste 50 firme, producători şi comercianţi din întreaga țară, majoritatea acestora fiind participanţi fideli. Ediția din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Industriei Ușoare are o nouă ediție
Aproximativ 108.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să participe la probele scrise din sesiunea din iunie a Bacalaureatului, care încep marţi, cu cea la Limba şi literatura română. 3660 de liceeni dau examenul în județul Timiș. Primele rezultate se vor afişa în 20 iunie. În premieră, în acest an, elevii îşi vor putea vedea lucrările după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ani de liceu cu emoții la română! Astăzi, prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.