Poate că mulți ne amintim că primarul Dominic Fritz n-a zis nimic atunci când Uniunea Europeană a cerut populației economisirea de energie electrică și termică, de gaz metan și alți combustibili, iar acum se supără că guvernul cere tăierea a 10% din bugetul la servicii, ajungându-se, printre altele, tot la un consum mai redus de curent în iluminatul public. Da, atunci Dominic Fritz n-a zis nimic despre cum va aborda Timișoara această austeritate venită din cauze de război în Ucraina, ca urmare a tăierii liniilor de aprovizionare cu gaz și petrol din Rusia. Așa este cum spune azi PNL Timiș, Dominic Fritz a mai cerut în campania electorală și reducerea cheltuielilor în administrația locală, risipa adică.
Iar acum zice că nu e corect ca Guvernul Ciucă să taie Timișoarei din fonduri exact când desfășurăm evenimentul Capitalei Culturale Europene 2023. Dacă e să vedem așa lucrurile, atunci cu siguranță vom suspecta un Dominic Fritz care una zice și alta fumează. Dar pentru a vedea așa lucrurile ar fi trebuit să observăm că Uniunea Europeană ne-ar cere să facem sacrificii pentru Ucraina, iar în timpul ăsta Ucraina ar face risipă. Firește că am fi avut motive să ne supărăm că noi avem întuneric pe străzi din rațiuni de economie, iar în Ucraina e lumină noaptea mai ceva ca ziua. Ne-am fi supărat și am fi zis să ne mai lasă UE cu balivernele ei. Dar n-a fost așa. Ucraina e luminată noaptea ca ziua, însă din alte cauze.
Dacă liberalii îi amintesc administrației USR a Timișoarei că a promis limitarea risipei, atunci ar fi trebuit să înțeleagă demersul lui Dominic Fritz de a lucra cu o organigramă a lui, nu să încurajeze din vrăjmășie politică sabotarea acestui demers municipal. Căci așa am ajuns să plătim cu salarii grase specialiștii unora și specialiștii altora care au fost pe la conducerea primăriei, treabă care nu s-a prea întâmplat la Consiliul Județean Timiș condus de liberalul Nica. Acolo tranziția de la Dobra la Nica a mers mult mai lin și fără zvârcoliri cu tentă politică.
Ne putem supăra că Guvernul Ciucă taie fonduri pentru o capitală culturală europeană în condițile în care știm cum funcționează administrația centrală astăzi. Firește că n-ar fi zis nimeni nimic dacă țara era în incapacitate de plată, iar Timișoarei i se cerea să participle la regimul de austeritate. Nu puteai pompa bani pentru distracție și idei mai bune sau mai rele din programul cultural Timișoara CCE2023, în timp ce în toată țara economia cade de pe butuci, iar măsurile de reconstrucție dor și durează. Atunci o lăsam așa și ne gândeam că Dominic Fritz mai face un joc de presiune politică.
Când toată această așa-zisă reducere de cheltuieli a Guvernului PNL-PSD nu se focalizează pe punctele esențiale ale risipei de care suntem în stare ca stat, ci pe bandajecu tentă de marketing electoral, atunci firește că te poți supăra. Nu tăiem pensii nesimțite, ba mai inventăm altele noi, nu eliberăm organigramele de personal ale ministerelor de tot soiul de atârnători, ci renunțăm doar la posturile neocupate din schemă. Nu eficientizăm colectarea de taxe la ANAF, dar împovărăm cu inflație populația. Căci așa e mult mai simplu să guvernezi o țară.
P.S. Apropos de economia la energie. Conform unor recente statistici, când lumea s-a temut că nu vom avea suficient curent și gaz pe motiv de război, românul casnic a redus consumul de energie cu 15%, firmele, cu 6%, pentru o medie de 10 la sută. Când ni s-a cerut lucrul ăsta, au sărit unii jigniți că UE ne spune cum să ne ducem viața, în frig și întuneric, după ce Ceaușescu ne-a ținut așa. Uite că economia s-a făcut c-am vrut noi, de teama facturilor, nu că ne-a zis Bruxelles-ul.
Comentarii prin facebook