În sfârșit, o idee despre viitorul „Colterm”

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Primarul Dominic Fritz este acuzat în dezbaterile publice și politice că duce Colterm la groapă, ca și cum criticii nu tot asta fac când le moare cineva. Colterm este o societate care produce agent termic și până mai ieri îl și distribuia/furniza. Îl producea scump din “jde” mii de motive întemeiate și neîntemeiate, dar prețul ajungea mic la popor prin intervenția municipalității. Noi toți, contribuabili majoritari care nu folosim agentul Colterm, plăteam pentru cei care îl folosesc, să nu înghețe de frig și de frică abonații atunci când se uită pe factură. A mers cât a mers. Am avut primari cu inimă largă, am avut guverne care săreau să ajute, dar din punct de vedere economic era un dezastru.

Ce faci când ai mortul în casă? O vreme îl bocești, chemi popa să-i slubească „Stâlpul”, apoi lumea își ia adio de la el. Finalmente îl îngropi. Cam așa se întâmplă și în economie cu firmele care nu pot să funcționeze după reguli de piață și care, copleșite de datorii, trag după ele și alte firme ori instituții spre dezastru. Dacă a învățat ceva Dominic Fritz trăind în România a fost acest obicei al îngropăciunii. Mai oficial, mai prin artificii, dar treaba la Colterm cu salvarea unor active a fost făcută la limită. Puteau să se supere creditorii, bănci sau parteneri de afaceri, dar să se supere opinia publică pe faptul că primăria își conservă patrimoniul e cam greu de priceput.

Poate că acuzatorii lui Dominic Fritz sunt niște principiali până în pânzele albe când l-au acuzat pe primar că a luat unele active de valoare din patrimoniul Colterm, dar acum vedem de ce. După trei ani de mandat, municipalitatea a arătat, în sfârșit, că are un plan. O nouă companie a primăriei va vinde agentul termic cumpărat de la Colterm. De la Colterm sau de la alții. De la alții care ar putea fi tot o nouă companie municipală. Cum ar veni, așa cum Dinamo tot făcea firme de muta obiectul de activitate al milițenilor fotbaliști de pe vremuri, tot așa și Primăria Timișoara va face alte firme mai noi, mai curate, care să o ia de la zero. Nu deodată, ci încetuc, pe rând, când o fi vremea, iar pentru asta îți trebuia acele active recuperate.

Populația va avea contracte direct cu Uzina de Energie, noua companie municipală de distribuție/furnizare a agentului termic. Asta ar trebui să-ți dea ție, consumator, confortul unui parteneriat cu o firmă sănătoasă, care să nu fie în faliment, precum Coltermul. Uzina se va preocupa să cumpere agentul termic de la vechiul Colterm (dacă se va salva de la faliment) sau de la un nou Colterm, afacerea îmbrăcând haine concurențiale pe o piață total atipică. Firește că acest lucru va fi în interesul local, dacă nu vom citi acest plan în cheia înfințării de companii pentru ca primarul să-și pună directori de la partid și lipitori de afișe, cum a făcut pesedista Firea la București.

Însă dincolo de acest scenariu de dezbatere electorală, acea recuperare de patrimoniu de la Colterm n-ar avea cum să afecteze mai mult în rău interesul municipal decât dacă acele valori imobiliare ar fi rămas pe mâna unei firme falimentare. N-ar fi primul și poate nici ultimul caz în Timișoara când niște șmecheri, frați sau nu, ar cumpăra imobile de la firme aflate pe butuci sau puse pe butuci strategic de demnitarii vremii. Exact pe dos față de cum s-a făcut acum. Dar asta au observat-o șmecherii și de aia fac atâta gălăgie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

pila a spus: (mai 8th, 2023 at 09:13 )

Si daca reiese pana la urma ca noul director e ceva membru sau simpatizant sau are afaceri cu diversi prin varful USR-ului local sau clujean sau bucurestean o sa inchidem ochii ca, bineinteles, la ei se numeste asta faptul ca a aratat ca e de incredere pe cand la alt partid se numeste sinecura. Iar ei vor face ce au promis mult mai bine, n-au mai avut contracte cu statul si nu stiu sa fure ca cei de dinainte, nu? E pur si simplu o coincidenta ca toate de pana acum la concursurile din Primarie.

Dan A. a spus: (mai 8th, 2023 at 09:14 )

Informatiile despre Colterm sunt mai mult in spectrul „strigaturi si exaltare”. Punand cap la cap ceea ce se ofera plebei, eu pricep situatia asa: Colterm este un producator de energie termica si electrica necompetitiv. Motivele sunt diverse, de la tehnologia invechita si lipsa investitiilor la managementul deosebit de prost. Sa nu uitam anii in care Coltermul falimentar dadea prime uriase membrilor conducerii sale. Agentul termic e livrat in reteaua de distributie, care, ni se spune, apartine municipalitatii, si despre care se zice ca are 30% pierderi, mult mai mult decat 10%, cat au hulitele centrale de apartament. Reteaua de distributie a mai fost carpita pe ici pe colo, mai mult de nevoie, cu ocazia diverselor avarii. Acum, Colterm zice: aveti 30% pierderi pe retrea, asa ca noua ne platiti pretul nostru mare plus 30% mai mult decat e consumul citit la consumatori. Iar PMT zice: nu, va platim exact ce livrati, pierderile sunt treaba nostra. Anul viitor poate pierderile pe retea vor fi 40% sau 20%, ne descurcam cumva, nu mai inghitim estimarea voastra. Si poate cumparam si de la altii agent termic.
Si de aici mare suparare pe unii, de la cei care livrau in trecut carbune si gaz la suprapret, pana la cei care stateau in birou numarand primele grase primite din doua in doua saptamani (de Anul Nou, de Ziua Femeii, de Paste, de vacanta, de muraturi, de porc, etc.). Trebuie doar sa ne uitam cine striga mai tare impotriva PMT si cu cine sunt mana in mana. Ca de exemplu Roxana Iliescu, din partidul lui Ponta, prietenul „baietilor destepti” care capuseaza sectorul energetic.

un uselist a spus: (mai 8th, 2023 at 11:44 )

și noi ce mai furăm? cui mai vindem noi pământ și steril umed pe post de cărbune?
ce mai rămâne din noi dacă abandonăm obiceiurile strămoșești?
vai, vai, vai !!!!!!!!!!!!

Kroko a spus: (mai 8th, 2023 at 12:45 )

N-am studiat „problema „, dar asa la o privire de la oarece distanta,situatia seamana mult cu ASUPolitehnica in 2012 !!! Idei fantastice,geniale,aplicabile imediat si care vor avea un succes urias, rasunator,etc,etc…..doar ca….in anii care vor veni….vreodata si daca vor mai veni vreodata !!!

Ytrd a spus: (mai 8th, 2023 at 12:49 )

Colterm e de fapt de multa vreme in faliment. Il mai lingi mult pe Fritz?

George a spus: (mai 8th, 2023 at 16:44 )

@Ytrd, nu pot să îmi dau seama de ce ți-e greu să citești (și să mai și înțelegi). „acea recuperare de patrimoniu de la Colterm n-ar avea cum să afecteze mai mult în rău interesul municipal decât dacă acele valori imobiliare ar fi rămas pe mâna unei firme falimentare”. Deci, pe înțelesul tău: recuperăm patrimoniul de la o societate falimentară și îl vom folosi pentru una, două societăți noi, pe care vom putea solicita fonduri europene. Poate următoarea propoziție îți mai deschide ochii: „N-ar fi primul și poate nici ultimul caz în Timișoara când niște șmecheri, frați sau nu, ar cumpăra imobile de la firme aflate pe butuci sau puse pe butuci strategic de demnitarii vremii”.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni

Nu doar David Popovici a furat priviriile ultimul campionat de nataţie, sportivii de la Politehnica fiind şi ei printre medaliaţi. Înotătorii Politehnicii Timișoara s-au întors cu trei medalii de la Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, care a avut loc la Otopeni. Emil Dăncăneț a câștigat două dintre ele la seniori, iar Darius Nistor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi înotătorii de la Poli s-au remarcat la Naţionalele de la Otopeni
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. Ideea marcării Zilei Bibliotecarului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Hannover Messe 2024

Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Despre Hannover Messe 2024: 22 – 26 Aprilie 2024 | Hannover Hannover Messe 2024, care se desfășoară în perioada 22-26 Aprilie, promite a fi o ediție memorabilă, reunind lideri globali din diverse industrii pentru a prezenta cele mai noi inovații și tendințe în domeniul tehnologiei și automatizării. Iată o sinteză a principalelor atracții. Tara partenera...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hannover Messe 2024: O privire de ansamblu asupra inovațiilor și tendințelor tehnologice

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Tinerii din liceele și școlile timișorene pot vedea ”pe viu” cum se produce îmbrăcămintea ”Fast Fashion”. Ei pot să ”experimenteze” în aceste zile condițiile de lucru dintr-o fabrică de Fast Fashion, fiind invitați să interacționeze cu o instalație artistică realizată în cadrul proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, implementat de Asociația CRIES – Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii pot experimenta ce înseamă producția ”Fast Fashion” și ce impact are aceasta asupra mediului/FOTO
Echipa care conduce Prefectura Timiș e din nou completă, Guvernul României a aprobat în ședința de marți numirea ex-liberalului Raul Ambruș, acum membru PSD, în funcția de subprefect. El renunță la calitatea de membru al Consiliului Local Timișoara, acolo unde a fost ales pe listele PNL, iar după ce a asigurat majoritatea celor de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raul Ambruș a fost numit de Guvernul României în funcția de subprefect al județului Timiș
Dominic Fritz, președintele USR Timiș și Primarul Timișoarei, Ligia Dugulescu, președinta PMP Timiș, Claudiu Chira, deputat și președinte Forța Dreptei și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș și candidat al Alianței Dreapta Unită pentru al doilea mandat, au depus azi protocolul de constituire al Alianței, pentru a putea candida la alegerile din 9 iunie....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: Vom câștiga aceste alegeri cu ajutorul timișorenilor și timișenilor
Primăria Timișoara anunță că tratamentele de dezinsecție pentru combaterea ţânţarilor şi larvelor acestora, pe domeniul public al orașului, programate inițial pentru perioada 15 – 25 aprilie, se decalează și urmează să fie efectuate între 26 și 30 aprilie 2024. Schimbarea perioadei a fost determinată de condițiile meteo nefavorabile, care nu au permis desfășurarea în condiții...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ploaia strică treaba. Primăria Timișoara amână pentru zilele viitoare dezinsecția
Locuitorii aflați în partea de oraș unde se reconstruiește pasarela pietonală Gelu de peste Bega rămân fără apă. Firma care se ocupă de lucrări a spart conducta magistrală de alimentare cu apă. Societatea Aquatim a fost nevoită să întrerupă alimentarea cu apă a unei zone vaste, fiind afectate mai multe cartiere din acea parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firma care face pasarela Gelu a inundat toată zona. Conducta magistralei de alimentare cu apă a fost spartă/VIDEO
O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere de pictură, de olărit, de creație vestimentară, expoziții, tururi expoziționale ghidate, spectacole de muzică ușoară, clasică și populară și un seminar de cultură și artă cu invitați speciali. Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invitaţi speciali şi evenimente deosebite pentru Ziua Porților Deschise la Școala de Arte din Timișoara
Proiectul Liga AC LABS al Ligii Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara se bucură de un real succes în rândul studenților, crescând de la an la an. Dacă în 2023 s-a înregistrat un record de 927 de studenți înscriși, anul acesta numărul candidaților a depășit din nou așteptările. Un număr...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mult interes la UPT pentru Liga AC LABS! Record de înscrişi într-un proiect special
Top