Timișoara va găzdui o nouă ediție a Zilelor Maghiare, una care în acest an va beneficia din plin de ajutorul Capitalei Culturale a Timișoarei, dar și de fonduri nerambursabile norvegiene. Evenimentul are loc între 21 și 24 septembrie, au anunțat organizatorii, Asociația Bastion-Varbatya.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, în valoare de 742.640 de lei. De asemenea, va beneficia de susținere financiară din fonduri externe, plus de la sponsori din Ungaria sau din țară, fiind finanțat și prin Granturile SEE (Spațiului Economic European) și norvegiene, în valoare de 339.971 de lei.
“Vom avea un program foarte bogat, vom avea două scene. Scena mare va fi în Piața Victoriei –unde vor avea loc concertele mari: au fost alese trupele mari care vor concerta în fiecare seară, de la ora 20.00. Vineri este Deak Bill Gyula – care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă este Republik – o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra –cea mai mare orchestră de acest gen din lume. Se mai numește Orchetra celor 100 de țigani. Aceste concerte sunt finanțate în cadrul proiectului Timișoara 2023. Cealaltă scenă este în Piața Libertății, unde vom prezenta cultura norvegiană și cultura maghiară. Vom avea 15 concerte și spectacole. Aceaste evenimente sunt finanțate prin Granturile SEE și norvegiene. De asemenea, Târgul Artizanal este finanțat prin fonduri norvegiene. Anul acesta vom avea un buget de peste un milion de lei”, a spus Kasa Zsolt, director de programe Zilele Culturale, vicepreședinte Asociația Bastion-Varbastya.
Acțiunile de prezentare a activității comunității maghiare vor avea loc în Piața Victoriei și Piața Libertății: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastronomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, spectacole de renstituiri istorice, cu trupe din Ungaria şi Timişoara.
În parcarea de la Modex vor fi amplasate 20 de standuri care vor oferi specialităţi ungureşti. Festivalul va fi unul ”eco” în acest an.
“În zona gastronomiei se strâng cele mai multe deșeuri. Și anul acesta ne vom strădui să afectăm cât mai puțin mediul în care trăim. Începând cu colectarea uleiului ars și terminând cu colectarea electivă a deșeurilor. Vom utiliza exclusive ambalaje și tacâmuri de unică folosință din material reciclabile. Nu vom avea ambalaje din plastic. Nu vor fi pahare de unică folosință, ci pahare din plastic care pot fi cumpărate cu o garanție de 10 lei, care poate fi returnat sau poate fi dus acasă ca și suvenir. Legat de sănătate, avem o zi dedicată sănătății, unde organiză dezbateri despre prevenție, sănătatea mentală, fizică, avem yoga pentru copii și seniori. Ne vom concetra mai mult pe importanța mișcării și vom organiza și un minicros”, a spus Magdalena Suto-Udvari.
Comentarii prin facebook