Sute de persoane au venit la Tech Talks by UPT/FOTO

Conferința ”Tech Talks by UPT 2023” a atras sute de oameni veniți să ”guste” din experiența unor personalități cu adevărat cu greutate. Cea mai importantă conferință de popularizare a științei și tehnologiilor de ultimă oră, a confirmat statutul Timișoarei de oraș al tehnicii, al inovării, al creativității și al premierelor.

Prin ochii unor speakeri de talie mondială, printre care și Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, timișorenii au putut arunca o privire spre lumea de mâine, o lume care poate îi sperie pe unii, dar astfel de conferințe, în care noutățile sunt comunicate de persoane de încredere au darul de a face mai ușoară integrarea tehnologiei în viața de zi cu zi.
Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este parte a componentei de edutainment al Flight Festival, moderator fiind cunoscutul realizator TV Cătălin Ștefănescu.
Tema zilei la „Tech Talks by UPT 2023” a fost Inteligența Artificială (IA), una dintre cele mai discutate și fascinante tehnologii din zilele noastre, care a transformat rapid modul în care interacționăm cu lumea noastră și a devenit un aspect important al vieții. În cadrul conferinței, personalități remarcabile din viața publică și speakeri de marcă au explorat impactul IA și al noilor tehnologii asupra vieții noastre cotidiene.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, =Florin Drăgan, a declarat că „e un eveniment important atât pentru comunitate, cât și pentru mediul academic, iar ceea ce încearcă să facă Politehnica, o universitate conectată la tot ce înseamnă nou în tehnologie, prin astfel de conferințe este să transmită toate aceste noutăți publicului larg. În anul în care Timișoara este și Capitală Culturală Europeană, atât prin această conferință, cât și prin alte evenimente organizate, Politehnica a ridicat foarte mult ștacheta, astfel încât, pe viitor, vor crește și pretențiile audienței.”
Președintele Consiliului Județean Timiș, absolvent al UPT, a declarat, tot în deschidere, că „inteligența artificială, asistenții virtuali, sunt din ce în ce mai prezenți în viața noastră. Sper să nu ne lăsăm copleșiți de tehnologie, iar această conferință vine cu o serie de lămuriri și răspunsuri, până la urmă legitime.”
La eveniment a fost prezent și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a vorbit despre spiritul Timișoarei, despre setea de inovare care a definit orașul atât în trecut cât și în prezent, despre deschiderea internațională la nivel academic, economic și cultural, precizând că deja a auzit în mai multe locuri din Germania expresia „ar trebui să facem lucrurile ca la Timișoara”.
Primul dintre speakerii conferinței, Dragoș Mărgineanțu, AI Chief Technologist la Boeing, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, foarte emoționat de faptul că s-a afat din nou în fața profesorilor săi, a vorbit despre utilizarea Inteligenței Artificiale în aviație și industria aerospațială.
O altă absolventă a Universității Politehnica Timișoara, Clara Neppel, Senior Director European Operations al IEEE, cea mai mare asociație profesională dedicată inovării și excelenței în tehnologii avansate, a discutat despre guvernanța AI și Uniunea Europeană.
Marius Stan, cercetător științific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory și profesor asociat la Universitatea Chicago și Universitatea Northwestern, care folosește AI și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe cu aplicații în energie (materiale nucleare și baterii), electronică (memoria calculatoarelor) și securitate națională, a vorbit despre impactul AI în domeniile științei și tehnologiei.
Pasi Toivanen, Senior Vice-President și Head of Cloud RAN Solutions la Nokia, responsabil strategii Nokia și Nokia Mobile Networks pentru companii web-scale, producători de servere și al ecosistemelor aferente, a prezentat noile tehnologii 6G.
Märt Aro, co-fondator DreamApply, un inovator în domeniul educației, a vorbit despre modul în care AI este utilizată pentru a îmbunătăți experiențele educaționale, inclusiv folosirea realității augmentate și a asistenților virtuali pentru învățarea personalizată.
Gilles Jourquin, CEO Newpharma, o platformă care redefinește conceptul de „personal health and well-being”, a discutat despre ce înseamnă să devenim cea mai bună versiune a noastră și cum sănătatea e definită în primul rând de molecula numită „stil de viață”.
Vali Mălinoiu, Head of Blockchain la humans.ai, o platformă de abordare a provocărilor de execuție, monetizare și guvernanță AI, a discutat despre potențialul AI de a spori potențialul uman.
Dintre capetele de afiș ale conferinței, Jay Tuck, un jurnalist și autor american care a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv Războiul Rece, Războiul din Golf și războiul din Afganistan, expert în tehnologie militară care a și a scris mai multe cărți pe această temă, cunoscut pentru rapoartele sale critice cu privire la politica militară a SUA, un autor care a scris despre inteligența artificială și impactul acesteia asupra societății în cartea sa „Evoluție fără noi”, s-a referit, în prezentarea sa, la Inteligența Artificială, geopolitică și fake-news.
Nu în ultimul rând, cel mai așteptat moment, a fost cel în care Jimmy Wales, cunoscut la nivel mondial pentru dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia, care a revoluționat modul în care oamenii accesează și împărtășesc informații, a vorbit despre nteligența Artificială, Wikipedia, Generative AI și viitorul antreprenoriatului.
În cadrul conferinței, participanții au putut intra în dialog cu speakerii, fiecare având programată o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului la Lugoj, unde echipa locală CSM a întâlnit o adversară de tradiţie, CSM Bucureşti. Gazdele veneau după două victorii importante obţinute tot acasă, 3-2 cu Dinamo şi Corona Braşov, în timp ce oaspetele, în scădere mare de formă, şapte eşecuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o legătură aeriană directă de la Timișoara. Vorbim despre Dubai, luni a plecat spre această destinație prima cursă de tip charter.  Cursele vor fi operate de avioanele companiei aeriene românești HiSky, fiind o cursă de tip charter, a unei societăți de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Din această săptămână putem zbura direct între Timișoara și Dubai

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali timișoreni de la PNL, PSD și PNL s-au pus de acord după ce șefii de partid au agreat o reducere a cotei cu care să se aplice clădirilor nerezidențiale. Primarul Dominic Fritz a făcut amendamentul, care a scăzut la 1,7%...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul impozitelor locale pe 2025 trece de votul consilierilor. Scade doar impozitul pe clădiri nerezidențiale, nu și pentru autovehiculele timișorenilor
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat în vârstă de 51 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de furt. În fapt, la data de 20 decembrie, polițiștii au pus în executare dou[ mandate de percheziție domiciliară, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului Timiș. Este o investiție de amploare, care va merge până la granița cu Serbia. Operațiunile de consolidare și reprofilare a râului Timiș are loc pe sectorul Lugoj – frontieră Serbia, în juduț Timiș. Amplasamentul lucrărilor este pe teritoriul următoarelor localități:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această nouă investiție cu fonduri europene vine după înlocuirea a 30 de kilometri de rețea de termoficare primară și secundară, dar și de modernizare a 25 de puncte termice, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău. Noua investiție vizează magistrala care distribuie energia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la CSM Constanța. Este vorba despre Ngoni Chibuwe și Waisake Raqili, care au semnat contracte pe doi ani. Centrul Ngoni Chibuwe, născut 17 octombrie 1994, este un jucător cu experiență, component al naționalei statului Zimbabwe. În sezonul recent încheiat, el a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doi jucători străini vin la SCM USV via Constanţa
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a evoluțiilor recente din mediul economic și impactul acestora asupra companiilor din România. Într-un context marcat de provocări globale și instabilitate politică internă, Drăgan atrage atenția asupra unor probleme care ar putea influența semnificativ piața muncii și mediul de afaceri în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT: „A fost un an plin de incertitudini în mediul economic, iar instabilitatea politică accentuează problemele”
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid. Preşedinţii PSD, PNL, UDMR şi liderul Grupului minorităţilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crin Antonescu, anunţat candidatul comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale
Top