Sute de persoane au venit la Tech Talks by UPT/FOTO

Conferința ”Tech Talks by UPT 2023” a atras sute de oameni veniți să ”guste” din experiența unor personalități cu adevărat cu greutate. Cea mai importantă conferință de popularizare a științei și tehnologiilor de ultimă oră, a confirmat statutul Timișoarei de oraș al tehnicii, al inovării, al creativității și al premierelor.

Prin ochii unor speakeri de talie mondială, printre care și Jimmy Wales, unul dintre fondatorii Wikipedia, timișorenii au putut arunca o privire spre lumea de mâine, o lume care poate îi sperie pe unii, dar astfel de conferințe, în care noutățile sunt comunicate de persoane de încredere au darul de a face mai ușoară integrarea tehnologiei în viața de zi cu zi.
Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este parte a componentei de edutainment al Flight Festival, moderator fiind cunoscutul realizator TV Cătălin Ștefănescu.
Tema zilei la „Tech Talks by UPT 2023” a fost Inteligența Artificială (IA), una dintre cele mai discutate și fascinante tehnologii din zilele noastre, care a transformat rapid modul în care interacționăm cu lumea noastră și a devenit un aspect important al vieții. În cadrul conferinței, personalități remarcabile din viața publică și speakeri de marcă au explorat impactul IA și al noilor tehnologii asupra vieții noastre cotidiene.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, =Florin Drăgan, a declarat că „e un eveniment important atât pentru comunitate, cât și pentru mediul academic, iar ceea ce încearcă să facă Politehnica, o universitate conectată la tot ce înseamnă nou în tehnologie, prin astfel de conferințe este să transmită toate aceste noutăți publicului larg. În anul în care Timișoara este și Capitală Culturală Europeană, atât prin această conferință, cât și prin alte evenimente organizate, Politehnica a ridicat foarte mult ștacheta, astfel încât, pe viitor, vor crește și pretențiile audienței.”
Președintele Consiliului Județean Timiș, absolvent al UPT, a declarat, tot în deschidere, că „inteligența artificială, asistenții virtuali, sunt din ce în ce mai prezenți în viața noastră. Sper să nu ne lăsăm copleșiți de tehnologie, iar această conferință vine cu o serie de lămuriri și răspunsuri, până la urmă legitime.”
La eveniment a fost prezent și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, care a vorbit despre spiritul Timișoarei, despre setea de inovare care a definit orașul atât în trecut cât și în prezent, despre deschiderea internațională la nivel academic, economic și cultural, precizând că deja a auzit în mai multe locuri din Germania expresia „ar trebui să facem lucrurile ca la Timișoara”.
Primul dintre speakerii conferinței, Dragoș Mărgineanțu, AI Chief Technologist la Boeing, absolvent al Universității Politehnica Timișoara, foarte emoționat de faptul că s-a afat din nou în fața profesorilor săi, a vorbit despre utilizarea Inteligenței Artificiale în aviație și industria aerospațială.
O altă absolventă a Universității Politehnica Timișoara, Clara Neppel, Senior Director European Operations al IEEE, cea mai mare asociație profesională dedicată inovării și excelenței în tehnologii avansate, a discutat despre guvernanța AI și Uniunea Europeană.
Marius Stan, cercetător științific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory și profesor asociat la Universitatea Chicago și Universitatea Northwestern, care folosește AI și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe cu aplicații în energie (materiale nucleare și baterii), electronică (memoria calculatoarelor) și securitate națională, a vorbit despre impactul AI în domeniile științei și tehnologiei.
Pasi Toivanen, Senior Vice-President și Head of Cloud RAN Solutions la Nokia, responsabil strategii Nokia și Nokia Mobile Networks pentru companii web-scale, producători de servere și al ecosistemelor aferente, a prezentat noile tehnologii 6G.
Märt Aro, co-fondator DreamApply, un inovator în domeniul educației, a vorbit despre modul în care AI este utilizată pentru a îmbunătăți experiențele educaționale, inclusiv folosirea realității augmentate și a asistenților virtuali pentru învățarea personalizată.
Gilles Jourquin, CEO Newpharma, o platformă care redefinește conceptul de „personal health and well-being”, a discutat despre ce înseamnă să devenim cea mai bună versiune a noastră și cum sănătatea e definită în primul rând de molecula numită „stil de viață”.
Vali Mălinoiu, Head of Blockchain la humans.ai, o platformă de abordare a provocărilor de execuție, monetizare și guvernanță AI, a discutat despre potențialul AI de a spori potențialul uman.
Dintre capetele de afiș ale conferinței, Jay Tuck, un jurnalist și autor american care a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv Războiul Rece, Războiul din Golf și războiul din Afganistan, expert în tehnologie militară care a și a scris mai multe cărți pe această temă, cunoscut pentru rapoartele sale critice cu privire la politica militară a SUA, un autor care a scris despre inteligența artificială și impactul acesteia asupra societății în cartea sa „Evoluție fără noi”, s-a referit, în prezentarea sa, la Inteligența Artificială, geopolitică și fake-news.
Nu în ultimul rând, cel mai așteptat moment, a fost cel în care Jimmy Wales, cunoscut la nivel mondial pentru dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia, care a revoluționat modul în care oamenii accesează și împărtășesc informații, a vorbit despre nteligența Artificială, Wikipedia, Generative AI și viitorul antreprenoriatului.
În cadrul conferinței, participanții au putut intra în dialog cu speakerii, fiecare având programată o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Top