Primăriile care doresc să deruleze proiecte cu finanțare nerambursabilă europeană și au nevoie de bani pentru cofinanțare pot solicita acești bani, sub formă de împrumut de la Trezoreria Statului. Suma maximă acordată este de un milion de lei.
Potrivit Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 24/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare destinate acordării unor împrumuturi din Trezoreria Statului, prin derogare de la prevederile art. 61. alin. (1) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în cursul anului 2023, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local, de la Ministerul Finanțelor, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1.000.000 mii lei.
Sumele astfel contractate pot fi utilizate numai pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.
Fiecare unitate administrativ-teritorială care solicită contractarea unui împrumut întocmește un dosar în conformitate cu prevederile art. 3 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 1398/2023.
Termenul limită de depunere a dosarelor la Direcţiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice este data de 01 august 2023.
Unitățile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturi din venituri din privatizare, numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, prevăzut la art. 61, alin. (3) din Legea nr. 273/2006, și numai dacă la data depunerii dosarului nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare.
Comentarii prin facebook