Nu cu mult timp în urmă am prezentat într-un articol povestea a ceea ce trebuia să fie primul hotel cu cinci stele din Timişoara. Un hotel care trebuia ridicat pe amplasamentul fostei „vile a lui Ceauşescu” de pe CD Loga, în urma unei asocieri între Consiliul Judeţean Timiş şi Grupul Tender. Nu doar că din hotel au rămas doar nişte ruine, dar Intercenter, firma înfiinţată de CJT şi Tender, a pierdut o groază de bani în urma unor inginerii financiare.
În anul 2008, când buzunarele lui Marian Iancu, patronul de la acea vreme a lui Poli Timişoara, dădeau semne clare că se închid, s-a vorbit foarte mult de preluarea clubului de către omul de afaceri timişorean Ovidiu Tender. Pe atunci, Iancu şi Tender erau bun prieteni, amândoi cu interese la Rafo Oneşti.
„Poli Timişoara este un interes naţional local. Ca bănăţean nu pot rămâne indiferent la soarta echipei de fotbal. Voi purta discuţii cu factorii locali şi dacă nevoia o impune mă bag să preiau echipa de fotbal Poli Timişoara. Nu am discutat cu Marian Iancu preţul de vânzare al echipei de fotbal, dar voi da atât cât este necesar. Eu doresc ca Poli Timisoara sa rămână o echipă de top în campionat şi nu una de pluton”, declara Tender, în septembrie 2008, în presa vremii.
Nu se ştie din ce motive, preluarea nu a mai fost făcută, dar Tender a împrumutat clubul lui Iancu cu 1,2 milioane de euro. Dar nu din firmele sale, ci de la Intercenter, firmă la care societăţile lui Tender au 54,4% din acţiuni, iar CJ Timiş restul de 45,6%. La acea vreme nici nu s-a spus prin ce firmă a fost împrumutat clubul de fotbal, se ştia doar că e vorba de Tender.
Banii nu au fost recuperaţi niciodată, societatea controlată de Marian Iancu, SC Politehnica Timişoara SA, intrând în faliment. Pe tabelul creditorilor, Intercenter figurează abia la poziţia 19, cu o creanţă de 5.980.278,15 lei. Atenţie, e o sumă infimă faţă de datoriile lăsate în urmă de firma lui Iancu, respectiv aproape 400 de milioane de lei! Mai exact 393.265.503,39 lei! Da, se poate pune şi acum problema cum a ajuns firma care suţinea Poli la o datorie de aproape 80 de milioane de euro. Fiindcă la echipă nu prea au ajuns aceşti bani. Este clar şi că Intecenter nu-şi va mai recupera niciodată banii, CJ Timiş fiind parte vătămată şi în această poveste. Reamintim, Intercenter s-a constituit special pentru a ridica un hotel pe amplasamentul fostei “Case a lui Ceauşescu”, iar nu pentru a finanţa cluburi de fotbal.
Tender, dator la firma Tender – CJT
Dar Intercenter trebuie să primească bani şi de la alte firme ale lui Tender. La 31.12.2022, cea mai mare sumă o datora chiar SC Tender, respectiv 4.610.576,22 lei. SC Tender este însă în insolvenţă, aceasta fiind şi firma care are cele mai multe acţiuni la Intercenter, respectiv 54,3746%. Sume mai mici, sute de mii de lei sau zeci de mii de lei, Intecener trebuie să le recupereze şi de la alte firme ale lui Tender, dintre care unele sunt în faliment (SIRDT), altele în insolvenţă: Agrosem, CMS. Ca atare alţi bani care, probabil, nu vor mai intra în contul Intercenter. Amintim că, în schimb, la firmele lui Tender, prin diverse inginerii financiare, au ajuns 2,2 milioane de euro, valoarea terenului pe care Intercenter l-a vândut la Lidl România.
Reamintim şi că, în acest moment, este redeschis un dosar de urmărire penală pe numele lui Dan Ioan Şipoş, fost preşedinte al CJ Timiş, Sorin Ciucă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Intercenter, SC Intercenter şi SC Tender SA.
*În 2014, Marian Iancu a fost condamnat definitiv la 14 ani de închisoare în dosarul RAFO. A fost eliberat anul trecut, cu şase ani mai devreme decât momentul în care trebuia să iasă din spatele gratiilor.
**Ovidiu Tender a fost condamnat, în 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare în dosarul Carom. A ieşit din penitenciar în noiembrie 2019, după doar patru ani şi şase luni de detenţie.
Comentarii prin facebook