Ordonanța de Urgență privind plafonarea preţurilor la unele produse alimentare va avea ca efect dispariția unor alimente de pe rafturi, considerăî senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan. El dă ca exemplu Ungaria unde s-a încercat acelaşi experiment nefericit cu consecinţe negative.
Raoul Trifan afirmă că măsurile luate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu amintesc de cele din secolul trecut, din perioada comunistă.
“Marcel Ciolacu, un personaj care pare că nu a lucrat nici măcar o zi din viața sa în economia reală, nu știe că nu te poți lupta cu prețurile, în anul 2023, luând aceleași măsuri pe care le luau comuniștii secolul trecut. Comuniștii lui Ceaușescu nu au reușit să creeze un sistem funcțional cu prețuri dictate de guvern, cu siguranță nu o să reușească nici pesedisto-peneliștii lui Marcel Ciolacu”, arată Trifan
El spune că există soluții pentru ține în frâu scumpirile, amintind de stimularea producției și crearea de locuri de muncă, respectiv oprirea risipei de bani publici care duce, indirect, la inflație.
“Dar mințile odihnite din guvern nu pot gândi în reforme sistemice de care țara noastră are nevoie, așa că vin cu tot felul de soluții crețe, cum este această ordonanță. Din păcate pentru noi, efectele acestei OUG vor fi exact contrare față de ceea ce încearcă Ciolacu să facă. Alimentele neperisabile prevăzute în ordonanță vor începe să fie tot mai rare în magazine. În același timp, cele perisabile, chiar dacă se vor mai găsi la raft, vor determina scumpirea altora pentru a recupera banii pierduți prin vânzarea în pierdere a celor neperisabile. Și uite așa, la fel ca și în multe alte cazuri, încercând să rezolve o problemă, PSD și PNL ajung să o agraveze”, a continuat senatorul USR
Trifan arată că nu trebuie să căutăm departe pentru a vedea cum plafonările de genul acesta au efecte negative asupra economiei și a vieții de zi cu zi, cel mai bun exemplu fiind Ungaria.
“În februarie 2022 guvernul maghiar a plafonat prețurile la carburanți și alimente. Cu ce s-au ales? Cu raționalizare. Nimeni nu putea să vândă la prețurile plafonate care nu acopereau costurile de producție și distribuție. Cetățenii puteau cumpăra doar 1 kg de cartofi sau doar 1 litru de lapte per individ, în timp ce în benzinării criza carburanților a dus la cozi în toată țară. Sună cunoscut? Cei care stăteau la cozi înainte de ‘89 știu la ce mă refer”, exemplifică Trifan.
Concluzia lui este că oricât încearcă Marcel Ciolacu să pretindă că PSD s-a schimbat, acesta a rămas, de fapt, același partid anacronic, condus de oameni fără experiență reală de viață.
“Vestea bună e că stilul acesta de a guverna pe genunchi se apropie de sfârșit. Ne mai despart câteva luni de alegerile de anul viitor, unde PSD și PNL vor încasa nota de plată pentru ultimii ani de guvernare în disprețul cetățenilor”, a încheiat Trifan
Comentarii prin facebook