Festivalul Naţional Concurs de Muzică Instrumentală Efta Botoca, ajuns la ediţia a III-a se va desfăşura săptămâna viitoare, la Jebel. Este vorba despre concursul finaliştilor, asfel că localitatea timişeană va fi capitală pentru o zi a muzicii instrumentale tradiţionale.
Marea finală a festivalului va avea loc pe data de 29 septembrie, de la orele 19, la Casa Naţională Efta Botca din Jebel.
Vor fi şi invitaţi speciali, care cu siguranţă vor însufleţi atmosfera, printre ei aflându-se Mara Otvoş, câştigătoarea marelui premiu din 2022, Vasile Conea, Izabela Tomiţă, Florin Gruia, Nicolae Furdui Iancu şi formaţia Crai Nou, dar şi Ansamblul Căluşerii din Lugoj. Acompaniează Taraful Pro Datina, iar Felicia Stoian va prezenta evenimentul.
Evenimentul este co-finanţat de CJT, prin programul TimCultura 2023.
Efta Botoca s-a născut în 23 septembrie 1925, în satul Jebel, județul Timiș, într-o familie de agricultori, fiind primul din cei 3 copii ai familiei Botoca. A fost un violonist de legendă al României, debutând la Radiodifuziunea Română din 1947 şi promovând cu fiecare ocazie cântul bănăţean. Efta Botoca devine membru în orchestra Institutului de Folclor din București „Barbu Lăutaru”, avându-l ca dirijor pe Ionel Budișteanu spre finalul anilor 40.
În perioada anilor 1970-1971, a cântat în orchestra Ansamblului „Rapsodia Română”, iar între anii 1971 și 1972, în Orchestra de muzică populară a Radioteleviziunii Române. Din 1972 până în 1988, Efta Botoca a cântat în mica, dar excepționala Orchestră a maestrului Gheorghe Zamfir, alături de alți doi bănățeni: Aurel Dorin Cuibaru și Pavel Cebzan.
Efta Botoca a murit la 65 de ani, pe 13 septembrie 1991.
Comentarii prin facebook