Un oraș atât de plin de viață. Ceva nu e în regulă

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă citești evaluările administrației Fritz despre Timișoara de azi, capitală cultural europeană, sigur ne bucurăm că e bine. Indiscutabil, orașul este mai plin de viață, animat, nu te plictisești ca în alte urbe unde domină cenușiul și pui asta pe seama unor investiții și preocupări legate de eveniment. Câștigul nu este doar cel imediat, numărat în camere de hotel și meniul zilei vândute, ci mai cu seamă în speranța că infrastructura de management al turismului, al produsului cultural, vor rămâne funcționale și contabilizate ca un plus pentru Timișoara post CCE/2023.

Readucerea în cotidian a unor cinematografe, a plăcerii de a vedea filmul de artă, obiceiuri malformate prin captarea aproape exclusivă a publicului în enterteinmentul de mall, sunt de asemenea câștiguri de care poate ne vom bucura și de acum înainte. Despre Timișoara s-a scris în cunoscute ziare europene și americane, se laudă și primarul. Nu știu dacă pe bani sau din sincer interes, nu știu nici dacă laudele aduse ca oraș cu cel mai mic preț la mâncare ar trebui să ne excite fala bănățeană, dar una peste alta e bine că s-a vorbit de Timișoara.

Dai foaia ziarelor și afli că nu e totul în roz. Clar că administrația nu a reușit să mobilizeze proprietarii pentru o renovare a clădirilor istorice, ca astăzi ele să nu fie îmbrăcate în plasă de șantier, fie ea colorată sau imprimată cu numele unor clienți de publicitate, cum se întâmplă mai ales în Piața Operei. Cu siguranță că renovarea se va face, clădirile vor fi cândva frumoase, dar o neregulă va persista dacă nu se vor găsi metode de încurajare a unui comerț normal pentru o astfel de zonă ultracentrală.

Mă întreb ce părere își poate face un turist care trece cu vreme prin Piața Operei. Și, repet, nu pentru cenușiul unor clădiri, nici pentru pavajul știrb (ele vor fi refăcute în proiecte de modernizare a centrului urban). Nu-mi sare gândul însă de la turistul care va vedea că în acest punct zero al Timișoarei găsește cum nu se poate mai central o sală de păcănele, patru spații comerciale în care trei furnizori de telefonie mobilă vând ce au ele de vândut, trei sedii de bănci, un atelier de reparat telefoane, un magazin în care se vând tonere pentru imprimante, ba chiar și un spațiu al unui distribuitor de energie? Remarcabil!

Că pe strada principală pietonală dai de un magazin de haine second hand, ba chiar mai multe spații abandonate, printre care o florărie. Chiar o florărie își avea locul în zona centrală. Avem o librărie, e foarte bine, un cinematograf dat în folosință și unul în renovare, super, multe terase ale unor cafenele, asta e normal să le avem, dar patru farmacii? Să ai doar un restaurant în toată regula, Loyd-ul, iar pe lângă să fie forfotă în cinci fast-food-uri, două americane, unul libanez și unul grecesc, ba și-o kebabărie la parterul frumoasei clădiri a CCIAT, contrar regulilor de comerț din marile centre turistice, pare ciudat, chiar provincial.

Oare municipalitatea are instrumentul de a reglementa ce fel de comerț se poate faca într-o zonă specială a orașului? Nu știu, întreb și eu. Cine se va băga în regulile pieței, cine va obliga proprietarul să dea în chirie altcuiva decât dorește el, unui brand de ceasuri, unui stand cu viniluri, unei fabrici de ciocolată, ceva de îmbrăcăminte de calitate, unui spațiu expozițional mai cu viață… Se vând fermoare și nasturi într-un magazin Materna ideal ca interior pentru un restaurant de calitate. Noroc cu Opera și că nu s-a gândit cineva să repare în ea încălțăminte sau televizoare. Oare e normal să ai in paragină un spațiu precum fostul Expres din Palatul Szechenyi? Totuși, ceva nu e în regulă în orașul ăsta atât de viu! Bine că există și Piața Unirii.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Gogu a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 08:32 )

Da? Eu n-am văzut nimic, sunt ultracinstit. Nici șeful nostru de partid n-a văzut, că el nu-și face concediile afară.

CC a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 09:08 )

Prima problema este Iulius Mall. Din punct de vedere comercial se afla foarte aproape de Piata Operei, iar producatorii/comerciantii celebri care si-ar avea in mod normal locul in Centru considera ca si-ar “canibaliza” vânzările.
A doua problema este faptul ca spatiile comerciale din Centru sunt cu cateva exceptii relativ mici deoarece dupa Revolutie au fost fărâmițate ( vezi cazul parterului de la nr. 5 sau 7, sau cazul fostului Restaurant Palace ) fiind in posesia multor proprietari.
Greu de gasit o solutie.

Turist a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 09:56 )

Nu văd problema cu second handurile. Aici poate se văd niște frustrări românești că poate părem săraci. Peste tot în Europa e perfect normal să ai second handuri în centru. Ba chiar aș zice că hainele de la second hand in general sunt mai durabile decât ce găsești în H&M, C&A, Zara, haine produse în masă de orfani din Bangladesh.

Altfel, de acord cu restul ideilor.

Reos a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 12:54 )

În toate orașele mari din Europa se vede fenomenul spațiilor goale chiar și în buricul târgului, motivele sunt aceleași lipsa locurilor de parcare, chiriile nesimțit de mari prin urmare magazinele se retrag în zone industriale unde clientul poate parca să-și facă cumpărăturile în liniște.Cu renovările mai greu cu toții cunoaștem proprietarii care au pus lacăt pe ușă și așteaptă prețuri mai bune să vîndă cu profit, niciodată nu au avut intenția să renoveze.

ion a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 17:24 )

Eu propun ca Fritz sa inchida emag.ro ca timisorenii sa faca din nou cumparaturi la magazinele din oras. Lasand sarcasmul la o parte ma indoiesc ca primaria are multe parghii ca sa reglementeze ce fel de comert se face in centru. Si char daca arca si ar face-o, ce ne garanteaza ca acele magazine vor fi rentabile la concurenta cu emag si mall-ul. Ce sa faca primaria? Sa plateasca subventii magazinelor doar ca sa ramana in centru. Problema e la noi, consumatorii. Cati din voi v-ati facut cumparaturile in centru? Nici eu nu mai fac. Pe vremuri cumparam des de la Kenvelo langa opera. Dupa ce s-au mutat la mall, am hotarat sa nu mai calc pe la ei. Si m-am tinut de cuvant. Drept e ca acel spatiu e al Cristestilor. Si aia te sparg la chirie.

itzak a spus: (noiembrie 17th, 2023 at 08:08 )

Ce dracu e asa greu de inteles ?
Asa functioneaza capitalismul .
In SUA , odata cu dezvoltarea retelei de autostrazi, orasele intregi (odata prospere) au devenit orase fantoma .

Irina Moise a spus: (noiembrie 17th, 2023 at 11:50 )

În toate orașele mari sunt magazine second hand în centru. Le-am văzut la Karlovy-Vary, în capitale europene și, acum o lună, la Osaka, Tokio și Kamakura. (Acolo mai e folosit și boierescul „vintage”.) Iar kebap-ul dintr-un chiolc de pe o stradă centrală din Roma ne-a salvat. Șaormării nu prea găsești acolo unde preferinșale culinare sunt altele. Dar eu am găsit una chiar în Tokio, pe o arteră comercială.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Top