Coaliţia PSD – PNL a luat în toamnă mai multe decizii aşa-zis reformiste. Premierul Marcel Ciolacu s-a autoportretizat drept un neînfricat cavaler al reformei, care se luptă de dimineaţa până seara cu risipa banului public. Pentru binele poporului, evident. Dar marea reformă fiscală a însemnat însă doar noi şi noi biruri pentru plătitorii de taxe din România. Şi a lovit cel mai mult în coloana vertebrală a economiei oricărui stat, IMM-urile şi clasa de mijloc. La nivel de promisiuni s-a vorbit de reducerea opulentelor cheltuieli cu mult prea obezul aparat de stat. Până la urmă aceste reduceri de cheltuieli au fost aruncate doar pe umerii autorităţilor locale. Adică nicio tăiere din aparatul administrativ de stat.
Dezmăţul bugetar în instituţiile statului continuă. Rămân în viaţă sute de instituţii care nu au obiectul muncii, dar şi regimente de sinecurişti cu carnet de partid, amante şi beizadele specializate în frecatul mentei. Guvernul continuă să finanţeze, de exemplu, o greţoasă aşa-zisă academie, plină de politruci şi securişti, printre care “Vocea lui Putin” în România, Teo “Şpagoveanu”. (Da, acolo e “academician” şi Nicolae Robu.) Se dau bani cu nemiluita şi la un institut care cică ar studia revoluţia, institut condus de nişte indivizi urmăriţi penal taman pentru că au ucis oameni la revoluţia pe care au acaparat-o printr-o lovitură-o de stat. De pensiile speciale ale securiştilor şi infractorilor în robe nu s-a legat nimeni. Mai mult, ele cresc vertiginos. Nici măcar nesimţit de joasa vârstă de pensionare nu a crescut. Nu s-a întâmplat nimic nici cu cei 200 de secretari de stat, cât au laolaltă jumătate din ţările Uniunii Europene. Secretari de stat care au, la rândul lor, propriile cabinete cu liote de angajaţi. Franţa are un cabinet cu doar 11 secretari de stat, Belgia cinci, Suedia, mai mulţi, 21.
Printre măsurile de reducere a cheltuielilort luate de guvern, încă din primăvară, se numără şi îngheţarea angajărilor la stat. Lucrul e legiferat, dar e valabil doar pentru fraieri, pe EI, cei din clientela politică a PSD şi PNL, nu-i afectează cu absolut nimic. De altfel, potrivit statisticilor, din momentul în care “angajările” au fost cică îngheţate, numărul bugetarilor a crescut cu aproape 11.000. Una din metodele de angajare, am descris-o în deBanat, nu cu mult timp în urmă. Fiind şi o dovadă vie că atunci când e vorba de şmenuri, cei din PSD şi PNL conlucrează de minune. Zilnic auzim tot felul de ameninţări, că PNL vrea să părăsească guvernarea, că Rareş Bogdan i-a pus gând rău lui Ciolacu, că oamenii nu se mai suportă între ei. La Timiş există un război pe viaţă şi pe moarte între preşedinţii PNL şi PSD, Alin Nica şi, respectiv Alfred Simonis. Dar când e să fie şmen, e şmen şi oamenii îşi dau mâna. De aceea poveştile cu plecarea PNL de la guvernare oglindesc exact povestea câinilor de lângă măcelarii.
Şi fiindcă am menţionat de cazul de la Timiş, îl reamintresc în câteva cuvinte, fiind oarecum emblematic pentru ce se întâmplă în ţara asta. Pe 3 august a.c., Primăria Topolovăţu Mare, instituţie condusă de PNL-istul Ovidiu Doţa, organizează un concurs de angajare. Există în legea cu blocarea angajărilor o portiţă, fiind exceptate de la regulă posturile unice. Deci, primăria PNL-istului Doţa avea un post unic, şi, normal, dacă a organizat un concurs pentru ocuparea lui, era şi necesară acea persoană. La concursul cu pricina se prezintă însă doar o anume Denisa Kasai, deloc întâmplător fiica vechiului activist PSD (da, a fost şi în PCR mare mahăr), Pavel Kasai, la acea vreme director plin al ITM Timiş. Fiind extrem de pregătită – nu-i aşa? – Denisa Kasai ia examenul cu brio. (Atenţie şi la data concursului, 3 august, când lumea e mai mult în concediu.)
Pe repede înainte, pe 4 august, ea depune jurământul de funcţionar public. Mai trece doar o zi, şi pe 5 august Denisa Kasai realizează că nu-i prea place postul şi face o cerere de transfer la ITM Timiş. Primarul PNL Doţa, care avea nevoie de un post în primărie, se răsuceşte şi nu mai are nevoie de post. Aşa că semnează dezlegarea. De partea cealalaltă transferul este semnat chiar de Pavel Kasai, executând astfel un conflict de interese de o mare frumuseţe. Aici nu e vorba doar de ceva imoral, ci e şi ilegal. Dar pe oamenii ăştia cine să-i caute? În fine, pe 7 august, la doar patru zile de la momentul în care a dat concusrul la Primăria Topolovăţu Mare, Denisa Kasai ajunge angajată la ITM Timiş. Adică la stat, acolo unde Ciolacu a îngheţat angajările. La mişto şi pentru fraieri.
Sigur, că, normal ar trebui făcut un control nu doar la ITM Timiş, ci şi la Primăria Topolovăţu Mare şi, măcar,. desfiinţat acel post de care aparent nu există nevoie. Sau PNL-istul Doţa îl va folosi şi pentru alţi sinecurişti de partid? Dar cine să facă un control? Tot EI? Exact asta e România lui Nicu şi Marcel. Un ocean de mizerie şi ipocrizie. În timp ce românilor li se cere să strângă cureaua, fiind îngropaţi de biruri şi inflaţie, clica de partid(e) este pusă şi mai mult la îmbuibat. Şi nu, nu toţi suntem egali în faţa legii, cum reclamă Constituţia. EI sunt şi deasupra legii şi a bunului simţ.
P.S. Apropo de ipocrizia lui Ciolacu, menţionam cu ceva timp în urmă că, în timp ce din gură declara război evaziunii fiscale, la Timişoara se îmbrăţişa cu o doamnă, putred de bogată, dar care nu are niciun venit declarat. Lucru care pute a evaziune şi de pe Marte. Domna cu pricina va şi candida din partea PSD la Primăria Dumbrăviţa.
Comentarii prin facebook