Ciolacu vânează evaziunea în aer, în păduri, pe mare şi în gaură de şarpe, dar se îmbrăţişează cu ea. La Dumbrăviţa

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Premierul Marcel Ciolacu a pus gând rău evaziunii fiscale şi, implicit, evazioniştilor. Cel puţin aşa vrea el să ne convingă. A început cu interzicerea plăţilor cash. Exact, chiar el, cel surprins cu cash-ul căzându-i din buzunare de cât de greu era. Când s-a format o masă critică împotriva acestei intenţii, Ciolacu a dat înapoi „vitejeşte”, dar mai ales electoral. Nu el a fost cu ideea, ci ANAF-ul, deşi mult timp premierul a trîmbiţat-o ca fiind a lui. Dar asta n-a însemnat un abandon. Nicidecum. Suflecându-şi mânecile, Ciolacu merge mai departe. Mai determinat, mai brav.

“Am însă un mesaj pentru evazioniștii care au profitat de această discuție din spațiul public: voi veni peste voi! Voi veni și vă voi scoate din vămi, vă voi scoate din birourile instituțiilor statului, vă voi scoate de peste tot! Așa cum am început războiul cu cei care distrug viețile oamenilor cu păcănelele, nici voi nu veți scăpa”, a ameninţat Ciolacu, maimuţărind un memorabil discurs al fostului premier britanic Winston Churchill din timpul ultimului război mondial. Indiscutabil, evaziunea fiscală e o imensă şi serioasă problemă în România. Ţara noastră este pe primul loc la acest capitol în Europa, evaziunea fiscală fiind evaluată la 20% din PIB. Iar pe de altă parte, suntem pe ultimul loc în Europa la colectarea TVA, deficitul de încasare a acestei taxe fiind de 36%.

Dar ca orice luptă, şi cea cu evaziunea se duce cu fapte, nu cu vorbe. Dacă tot am amintit de Churchill, faimosul lui discurs (“Vom lupta pe mări și oceane, vom lupta în văzduh (…) vom lupta pe țărmuri, vom lupta pe terenurile de debarcare, vom lupta pe câmpuri și pe străzi, vom lupta pe dealuri; nu ne vom preda niciodată”) a fost urmat de fapte pe potriva vorbelor. Dar la al nostru “Winston de Pleşcoi” ce avem, dincolo de vorbe, şi acelea stâlcite? Şi o să dau doar un exemplu.

În urmă nu cu mult timp, Ciolacu a ajuns la Timişoara în calitate de preşedinte PSD pentru a participa la realegerea lui Alfred Simonis în fruntea social-democraţilor timişeni. Ocazie cu care s-a îmbrăţişat şi pozat cu gura până la urechi cu o doamnă care urmează să candideze la Primăria comunei Dumbrăviţa în contul PSD. Doamna cu pricina, Alina Sperlea, este o cunoscută afaceristă imobiliară în Dumbrăviţa, dar nu numai. Başca este şi cel mai vocal consilier local (aleasă pe lista Pro România) din bogata comună periurbană.

De fapt, pardon! E doar o impresie că Alina Sperlea ar fi o afaceristă de succes. Fiindcă dacă ne uităm în declaraţia ei de avere, un document oficial, nu are nimic. Dar absolut nimic. Nada, zero! Nu are casă, nu are vreun teren, nu are obiecte de artă, bijuterii, ceasuri, tablouri, carpete pe perete. Nu are cont bancar, nu are plasamente şi nici n-a împrumutat nimic. Singurele venituri realizate în ultimul an sunt 8.070 de lei, indemnizaţia de consilier local, şi două alocaţii de copii, fiecare a a câte 2.976 de lei. Toate pe an! Asta înseamnă un venit lunar de 1.168 de lei. S-ar putea înscrie uşor şi la ajutor social!

Acesta este candidatul PSD la primărio bogatei comune! Oficial, nu are nimic. Acest lucru nu ar trebui să dea de bănuit? De ce o persoană opulentă la vedere nu are nimic oficial? Fiindcă nivelul ei de trai, mai mult decât luxos,  este în totală contradicţie cu declaraţia de avere oficială. Stă într-o vilă şi conduce un Range Rover. Face acţiuni electorale, în special implicând copii, de zeci de mii de euro. Cum se numeşte o persoană care are un nivel de trai mult, mult peste veniturile sale oficiale? Am pus în întrebare chiar una din definiţiile interlopului. Dar mai poate fi vorba şi de evaziune fiscală, adică nişte datorii la ANAF de peste 7 milioane de lei, motiv pentru care banii trebuie ascunşi. Exact, ANAF-ul lui Ciolacu, „cruciatul” lingvistic împotriva evazioniştilor. Însă prietenul lor factual. Iar dacă ANAF-ul lui Ciolacu se preface că nu vede, se pare că Fiscul din Spania nu este chiar aşa de orb. Cel puţin aşa se vorbeşte tot mai intens.

Nu vă mai bateți capul de unde am banii, unde dorm cu cine dorm? Vă spun eu, mama mea este milionară, eu sunt beizadeaua familiei. Sunt singură la părinți, așa că, mama îmi permite orice. Sper că v-am lămurit, în caz că nu, vă trimit un extras de cont al mamei“, a comentat, în trecut, Sperlea pe Facebook, încercând să lămurească, în stilu-i caracteristic divergenţa între veniturile oficiale şi opulenţa nivelul de trai.  Cum ar mai zice un celebru fost baron PSD-ist: “Mama mea sunt eu!”. Numai că Marian Oprişan făcea parte din “vechiul PSD”, în timp ce Ciolacu şi Sperlea din “reformatul” – nu-i aşa? – “nou PSD”.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Slab e cârmaciul, meșter PR-ul !!! a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 08:50 )

Ciolacu a devenit luptător, războinic, singur împotriva tuturor, samurai rătăcitor etc. de puțin timp. Înainte de asta era un pesedist de omenie care nu voia să supere pe nimeni. Dar a crescut brusc, precum profesorașul de fizică cel viteaz (vorba lui CTP: mi-a spus că „s-a decis” ca să fiu președintele PNL). Cusătura asta cu ață albă, adică maimuțăreala discursului lui Churchill ar trebui să ne dea de gândit, dar nu mult. Aceiași păpușari, așa că în analiza lui Ciolacu ar trebui să folosim metafora covrigului de Buzău: nu are rost să ne întrebăm ce-o fi în mijlocul covrigului.
Ciolacu ar trebui să știe că Churchill n-ar fi acceptat niciodată să fie hăitaș în slujba lui Omar Haysam, că le-a promis englezilor lacrimi, suferință și sânge până la victorie. Churchill, după o noapte de beție, era cu siguranță mult mai lucid și inteligent decât e Ciolacu după un somn de 10 ore. O singură asemănare s-ar putea găsi între cei doi: amândoi au dat la schimb România. Churchill pe Grecia, Ciolacu oricui, pe mai nimic.

vest a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 13:33 )

Pe pupaza aia o va alege electoratul cam asa cum l-au ales pe primarul ala la Baia Mare direct din puscarie. Sa nu ne miram ca suntem usor de prostit.

Dedumbravita a spus: (noiembrie 14th, 2023 at 20:04 )

De Crăciun, în 27.12, avem chef la Genesa… din contul mamei milionara (versiunea la mătușa Tamara!!!).

supapa a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 10:59 )

Daca „pupaza aia” ( ca sa il citez pe vest) rezolva inundatiile din Dumbravita o votez eu cu 2 maini.

Cu usreii la conducere Dumbravita-lac e Venezia cu exceptia ca in Venezia canalizarea functioneaza, aici scot ostenii pompele de la hornbach si arunca rahatu in strada , manual

seringa a spus: (noiembrie 15th, 2023 at 13:37 )

Si la mine la mojnitza iti trebe elicopter. Bine o zis tandala, ii noroiu pana-n cur. Nu te intrista pretenas, sapa o groapa in curte si ai unde te cac_ fara stress. Abia atunci poti vota liber cu PeSeDe, ca te simti oltean suta la suta.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top