Consiliul Judeţean a iniţiat un proiect pentru înfiinţarea unui muzeu destinat trupei Phoenix la Bastion. Consilierul judeţean PSD Ioan Sorincău propune ca muzeul să fie dedicat nu doar trupei Phoenix, ci întregului fenomen rock al Timișoarei anilor ’60 – ’70.
În ultima ședință a Consiliului Județean din acest an, a fost aprobată solicitarea Muzeului Național al Banatului a spațiului necesar pentru înființarea unui muzeu al formației Phoenix. Consilierul judeţean PSD Ioan Sorincău afirmă că iniţiativa este foarte bună, dar ar trebui extinsă la mai multe trupe.
“Inițiativa mi s-a părut pertinentă, dar am propus în ședință ca spațiul să fie dedicat unui muzeu al fenomenului muzical rock din Timișoara anilor ’60 – ’70. În perioada respectivă, era o efervescență în înființarea și afirmarea trupelor rock, alături de Sfinții, ulterior rebotezată Phoenix din cauza cenzurii, în Timișoara activau zeci de formații, unele mai cunoscute, altele efemere. Aș enumera Clasic XX, Progresiv TM, Pro Musica, Autostop, Univers, Amicii. Îmi mai aduc aminte că la Lola evolua pe scenă o trupă de care poate puțini mai știu, Obsesiile globului portocaliu”, arată Sorincău.
El aminteşte că muzica rock era privită de generațiile de atunci ca o formă de protest împotriva “abuzurilor și constrângerilor impuse de autoritățile comuniste ale vremii”.
“De aceea, nu trebuie neglijat întregul fenomen, pentru că, în opinia mea, a avut un rol important în pregătirea conștiinței și a strării de spirit care au fost determinante la ieșirea în stradă din decembrie 1989. Revenind, să dăm Phoenixului locul cuvenit, dar să nu uităm de ceilalți”, a continuat Sorincău.
El a mai propus conduceri muzelui, să-l coopteze pe scriitorul şi jurnalistul Mimo Obradov, un mare cunoscător al fenomenului, în calitate de consultant la aceastăp inițiativă.
Comentarii prin facebook