De ce mulţi tineri cred că în timpul comunismului se trăia mai bine decât în prezent? Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan are o explicaţie, respectiv copiii şi tinerii nu sunt învăţaţi în şcoală despre cât de odios a fost acel regim.
Raoul Trifan crede că lipsa educaţiei în general şi a informaţiilor din manualele de istorie, în special, au condus la un fenomen care altădată părea imposibil: mulţi tineri sunt convinşi că în perioada dinainte de decembrie 1989 se trăia mai bine în România.
“Ne mirăm că generațiile tinere cred că se trăia mai bine pe timpul comunismului, dar nu ne învățăm copiii aproape deloc despre ce a însemnat, cu adevărat, acel regim dictatorial. Manualele de istorie conțin doar două pagini despre ce s-a întâmplat în 1989, iar informațiile sunt predate copiilor în ultimul an de liceu, la sfârșit, când toată lumea este deja intrată în febra bacalaureatului și nu mai are timpul necesar aprofundării informațiilor despre ce s-a întâmplat acum 34 de ani”, afirmă Trifan.
Dar nu e singura problemă din manualele de istorie, arată senatorul USR.
“În mod similar, lipsesc din manuale informații despre atrocitățile comise de regimul fascist condus de Mareșalul Antonescu. El este văzut astăzi, de mulți români, ca un mare om de Stat. Și putem continua cu marii eroi ai neamului, care sunt portretizați mai degrabă conform cu istoria contrafactuală inventată de comuniști”, continuă Trifan.
El spune că altfel s-a întâmplat în Germania pentru ca ideile regimului nazist să nu fie perpetuate.
“Există un motiv foarte bun pentru care germanii s-au asigurat că noile generații studiază extrem bine ceea ce au făcut naziștii. Tocmai ca acele idei să nu răsară în capul altor rătăciți și ca acele lucruri să nu se mai întâmple vreodată. Și chiar și așa există mișcări neonaziste în Germania de astăzi”, arată Trifan.
El mai spune că încă nu este târziu să se producă o schimbare acolo unde trebuie, în manualele de istorie.
“Au trecut 34 de ani în care am acceptat ca urmașii comuniștilor, cei care au confiscat Revoluția Timișoarei, au transformat-o într-o lovitură de Stat și au preluat puterea începând cu 1990, să decidă povestea oficială a acelor zile de decembrie. Și acum ne întrebăm de ce copiii nu înțeleg cât de odios a fost regimul comunist. Chiar și în al doisprezecelea ceas, schimbarea acolo trebuie să se întâmple, în cărțile de istorie din care învață noile generații despre ce s-a întâmplat înaintea lor. Iar programa școlară trebuie să pună accent pe aceste lecții pe care fiecare dintre noi suntem datori să le studiem în profunzime dacă vrem ca istoria să nu se repete”, a încheiat Trifan.
Comentarii prin facebook