Cu consacratu-i rânjet pe faţă, inclusiv în momente sobre şi care te pun în dilema dacă omul e idiot sau fumează ceva tare, la câteva zile de la începerea protestelor transportatorilor şi fermierilor, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a ieşit în faţa ziariştilor ca să… nu spun nimic. Mă rog, nimeni n-a înţeles nimic din ce-a spus, în afară că „nu se poate”, pe motiv de PNRR. Iar dacă e vorba de PNRR, e vorba de Comisia Europeană, de Uniunea Europeană etc. Era primul membru al guvernului care ieşea public pe marginea acestui scandal, dând impresia că Executivul tratează subiectul la mişto, ascunzându-se în spatele unor pretinse constrângeri ale Ununii Europene. (Ulterior, au putut avea loc negocieri ceva mai serioase.)
Dar la prima ieşire întreaga ţară a aflat de la „competentul” Boloş că PNRR-ul USR-iştilor şi Uniunea Europeană nu îi lasă pe guvernanţi să facă bine. (În paranteză fie spus, PNRR a fost adoptat de un guvern majoritar PNL, condus Florin Cîţu.) Boloş a uitat însă să spună că PNRR şi Uniunea Europeană nu au cerut României să crească accizele la motorină, să majoreze tot felulul de impozite, doar ca să fie îndestulat un stat nereformat şi megaobez. Şi nici PNRR, nici Uniunea Europeană n-au pus politruci incapabili la ASF, de unde vine problema exploziei preţului la RCA, prinicpalul motiv al revoltei transportatorilor. Iar când pui dijme peste dijme, economia reacţionează. Poate o să fie mulţumiţi într-un final transportatorii şi fermierii, dar o să se spargă buba în altă parte.
În absenţa unor reforme structurale şi a incompetenţei crase a guvernanţilor, cel mai uşor e să dai vina pe UE. Şi la PSD şi la PNL punctajul de partid al comunicatorilor este “nu se poate, nu ne lasă PNRR, nu ne lasă UE”. Aşa a fost şi cu pensiile şi cu salariile dacălilor şi cu multe altele. Repet, cu precizarea că PNRR a fost adoptat de un guvern majoritar PNL. Nu spun că actualii guvernanţi sunt antieuropeni, nici pe departe. Dar nu poţi la nesfârşit să-ţi acoperi astfel incompetenta, chiar nesimţirea.
Cu această justificare meschină nu e de mirare că se ridică valul “suveranist” şi eurosceptic în România. Ce multe lucruri bune s-ar face în România, dar nu ne lasă “Înalta Poartă” (aşa e denumită mai nou, printre “suveranişti” Uniunea Eurpeană)! Nu-i aşa? Şi toate acestea vin după o perioadă de populism antieuropean, la care au recurs şi cei din PSD şi cei din PNL, probabil ca să fure de la electoratul AUR-Şoşoacă. Cea mai penibilă a fost povestea cu gândacii.
„Noi nu o să mâncăm gândaci!”, urlau Rareş Bogdan şi compania, când nimeni, dar absolut nimeni din Uniunea Europeană nu ţi-a cerut să mănânci gândaci. Dar din cauza unor politicieni inconştienţi (şi nu mă refer la AUR şi Şoşoacă) şi ale unor televiziuni gen RTV şi Realitatea, orice român mai sărac cu duhul o să-ţi spună că europenii vor să ia porcii din coteţ şi să ne oblige să creştem gândaci. Toate acestea au făcut ca actuala guvernare, şi nu cred că premeditat, să îngroaşe numărul „suveraniştilor” mai abitir decât AUR şi Şoşoacă. Doar pentru a-şi masca crasa incompetenţă dar şi protecţia pentru batalioanele de politruci înfipte în bugetul ţării mai ceva decât căpuşele ucigaşe.
Pe de altă parte, există într-adevăr nişte cerinţe PNRR şi UE. De exemplu, desfiinţarea pensiilor speciale şi reforma imensului aparat administrativ. Dar avem şi acum pensii apeciale, avem pensionari speciali la 48 de ani, avem şi acum 200 de secretari de stat, avem şi acum sute de agenţii ale statului inutile; avem şi mii de sinecurişti de partid care taie frunze la câini etc. Iart adcă vă vine să credeţi, nu UE ne-a cerut să transformâm din pix stuful în păşune, pentru a-l umple cu milioane de euro pe baronul PSD Paul Stănescu…
P.S. Un lucru care trebuie repetat tot timpul. Un ultim bilanţ arată că, în 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România a absorbit 91 de miliarde de euro și a plătit, drept contribuții, aproape 30 de miliarde. Așadar, un câștig net de peste 60 de miliarde de euro. Iar singura cerinţă majoră a UE a fost să nu fie furaţi aceşti bani…
Comentarii prin facebook