Când coaliţia PSD – PNL alimentează „suveranismul” şi euroscepticismul mai mult decât AUR şi Şoşoacă

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cu consacratu-i rânjet pe faţă, inclusiv în momente sobre şi care te pun în dilema dacă omul e idiot sau fumează ceva tare, la câteva zile de la începerea protestelor transportatorilor şi fermierilor, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a ieşit în faţa ziariştilor ca să… nu spun nimic. Mă rog, nimeni n-a înţeles nimic din ce-a spus, în afară că „nu se poate”, pe motiv de PNRR. Iar dacă e vorba de PNRR, e vorba de Comisia Europeană, de Uniunea Europeană etc. Era primul membru al guvernului care ieşea public pe marginea acestui scandal, dând impresia că Executivul tratează subiectul la mişto, ascunzându-se în spatele unor pretinse constrângeri ale Ununii Europene. (Ulterior, au putut avea loc negocieri ceva mai serioase.)

Dar la prima ieşire întreaga ţară a aflat de la „competentul” Boloş că PNRR-ul USR-iştilor şi Uniunea Europeană nu îi lasă pe guvernanţi să facă bine. (În paranteză fie spus, PNRR a fost adoptat de un guvern majoritar PNL, condus Florin Cîţu.) Boloş a uitat însă să spună că PNRR şi Uniunea Europeană nu au cerut României să crească accizele la motorină, să majoreze tot felulul de impozite, doar ca să fie îndestulat un stat nereformat şi megaobez. Şi nici PNRR, nici Uniunea Europeană n-au pus politruci incapabili la ASF, de unde vine problema exploziei preţului la RCA, prinicpalul motiv al revoltei transportatorilor. Iar când pui dijme peste dijme, economia reacţionează. Poate o să fie mulţumiţi într-un final transportatorii şi fermierii, dar o să se spargă buba în altă parte.

În absenţa unor reforme structurale şi a incompetenţei crase a guvernanţilor, cel mai uşor e să dai vina pe UE. Şi la PSD şi la PNL punctajul de partid al comunicatorilor este “nu se poate, nu ne lasă PNRR, nu ne lasă UE”. Aşa a fost şi cu pensiile şi cu salariile dacălilor şi cu multe altele. Repet, cu precizarea că PNRR a fost adoptat de un guvern majoritar PNL. Nu spun că actualii guvernanţi sunt antieuropeni, nici pe departe. Dar nu poţi la nesfârşit să-ţi acoperi astfel incompetenta, chiar nesimţirea.

Cu această justificare meschină nu e de mirare că se ridică valul “suveranist” şi eurosceptic în România. Ce multe lucruri bune s-ar face în România, dar nu ne lasă “Înalta Poartă” (aşa e denumită mai nou, printre “suveranişti” Uniunea Eurpeană)! Nu-i aşa? Şi toate acestea vin după o perioadă de populism antieuropean, la care au recurs şi cei din PSD şi cei din PNL, probabil ca să fure de la electoratul AUR-Şoşoacă. Cea mai penibilă a fost povestea cu gândacii.

„Noi nu o să mâncăm gândaci!”, urlau Rareş Bogdan şi compania, când nimeni, dar absolut nimeni din Uniunea Europeană nu ţi-a cerut să mănânci gândaci. Dar din cauza unor politicieni inconştienţi (şi nu mă refer la AUR şi Şoşoacă) şi ale unor televiziuni gen RTV şi Realitatea, orice român mai sărac cu duhul o să-ţi spună că europenii vor să ia porcii din coteţ şi să ne oblige să creştem gândaci. Toate acestea au făcut ca actuala guvernare, şi nu cred că premeditat, să îngroaşe numărul  „suveraniştilor” mai abitir decât AUR şi Şoşoacă. Doar pentru a-şi masca crasa incompetenţă dar şi protecţia pentru batalioanele de politruci înfipte în bugetul ţării mai ceva decât căpuşele ucigaşe.

Pe de altă parte, există într-adevăr nişte cerinţe PNRR şi UE. De exemplu, desfiinţarea pensiilor speciale şi reforma imensului aparat administrativ. Dar avem şi acum pensii apeciale, avem pensionari speciali la 48 de ani, avem şi acum 200 de secretari de stat, avem şi acum sute de agenţii ale statului inutile; avem şi mii de sinecurişti de partid care taie frunze la câini etc. Iart adcă vă vine să credeţi, nu UE ne-a cerut să transformâm din pix stuful în păşune, pentru a-l umple cu milioane de euro pe baronul PSD Paul Stănescu…

P.S. Un lucru care trebuie repetat tot timpul. Un ultim bilanţ arată că, în 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România a absorbit 91 de miliarde de euro și a plătit, drept contribuții, aproape 30 de miliarde. Așadar, un câștig net de peste 60 de miliarde de euro. Iar singura cerinţă majoră a UE a fost să nu fie furaţi aceşti bani…

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (ianuarie 19th, 2024 at 10:07 )

Psd=Pnl=mafia, au furat si fura cot la cot. Usr a promovat ateismul si homosexualii. Sunt nevoit sa votez Aur.

Radu a spus: (ianuarie 19th, 2024 at 10:27 )

Luna iunie…anul de grație 2019…în Timișoara au loc primele manifestări LGBTQ sub egida oficială a Primăriei Timișoara condusă de Marele El Însuși Ultracorectul, Ultracinstitul și Atot(ne)știutorul Nicolae Robu. Fapt divers..
toate chestiile lgbtq au fost incluse în dosarul de candidatură la titlul de Capitală Culturală Europeană sub coordonarea lui Dan Diaconu, viceprimar PNL și mâna dreaptă a priMarelui Nicolae 10 GOLURI Robu.

Un USR-ist a spus: (ianuarie 19th, 2024 at 10:33 )

Măi, jeckule, iar te-ai trezit vorbind ? M_ _ ș la mama russia.

Coaliția între neuroni a spus: (ianuarie 19th, 2024 at 10:45 )

De la primele cetăți din Mesopotamia și până azi, câte exemple cunoașteți de state mici, dezbinate din interior, fără armate și conduse de tirani proști ori de dulapuri indolente, sfătuiți de și mai proști ca ei, în declin demografic, fără meșteșuguri, fără negoț, cu pământurile pe jumătate vândute etc. etc. care să fi rămas „suverane” mai mult timp decât ar lua unei armate vecine să vină peste ele?
Nemaivorbind că termenul „suveran” (care înseamnă „deasupra tuturor”) se potrivește ca nuca-n perete. Suveran poate fi monarhul, împăratul etc. Cât de suverană este România în cadrul UE, o spun clasamentele !!! Puteau să folosească INDEPENDENȚĂ în loc de SUVERANITATE, însă asta nu mai e la modă și-n plus, ar fi trebuit să gândească, ceea ce …
Chiar și-așa, să zicem că denumirea este neinspirat aleasă, dar în ce constă mișcarea? În promovarea acelor măsuri, legi care să întărească România? A propus AUR introducerea serviciului militar obligatoriu, vreo taxă de la latifundiari, asprirea pedepselor pentru hoți, stiimularea industriilor? Nu, doar a votat pentru menținerea pensiilor speciale. Care este crezul suveraniștilor români? Unul fundamental: să le moară „dujmanii”! În toată presa cu ascendent în sperma soldatului sovietic, ca să vorbim ca-n galerie, de dimineața până seara sunt înjurați și miștocăriți Fritz, Clothilde Armand, Nicușor Dan (deși el nu prea-i afiliat politic) etc.; și mai sunt și veșnicele hârâieli interne PNL-PSD, Simion-Șoșoacă, PSD-Simion etc. care au drept cauză salivația pentru sfântul ciolan.
Iar ca să respectăm adevărul, una reprezintă relațiile dintre bugetele UE / CE și al RO și alte fluxurile de bani, implicit de bogăție. Raportul 90 miliarde primite vs 30 contribuite se cam schimbă doar dacă facem evaluarea proprietăților europenilor în RO (fără să mai ținem seama de profiturile inexistente ale săracelor bănci și săracelor lanțuri de supermarket-uri). Dar economiștii mainstream nu se ocupă de astfel de calcule pentru că zboară din posturi imediat dacă își bagă nasul – „suveraniștii” ar putea-o face, dar ce să facă cu spumele de la gură dacă s-ar apuca să gândească?
Zâmbetele câtorva milioane de guri cu dinți lipsă sunt cam ridicole, pe cât rânjetele amenințătoare ale acelorași guri arată oarece mândrie (dar din afară tot ridicol arată). Suveranismul manifestat prin închinare la Ambasada Rusiei, care ne-a invadat doar de vreo 12 ori în ultimii 300 de ani, ar trebui inclus în DEX în lista sinonimelor pentru substantivul feminin prostie.

George a spus: (ianuarie 19th, 2024 at 11:03 )

@ Jack(ass), daca atat iti sopteste neuronul, voteaza HAUR.

Toleranță a spus: (ianuarie 19th, 2024 at 12:38 )

Nu vă mai legați de Jack pentru el este partidul potrivit cred că a convins pe toată lumea pentru că o face zilnic ,este un om fericit,știe exact cu cine votează.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top