Au demarat lucrările la noul stadion ridicat de Primăria Timișoara în Calea Buziașului/FOTO

Un moment festiv, clasic, cu o capsulă a timpului îngropată pe terenul unde se va ridica stadionul municipal, finanțat din banii Primăriei Timișoara, a marcat demararea lucrărilor la obiectivul amintit. Braț la braț, primarul Dominic Fritz, cel care a aprobat finanțarea, și viceprimarul Cosmin Tabără, care s-a ocupat de punerea în operă a proiectului reînnoit al stadionului, au dat startul lucrărilor.

Zece mii de locuri, o suprafață de peste 9000 de metri pătrați, un număr de 508 locuri la zona VIP, plus 102 locuri la loje, sunt cifrele care vor marca investiția. Dorința este ca în 28 de luni, adică în 2026, să fie gata. Lângă stadion se va amenaja și un parc. Proiectul include și mutarea buclei de întoarcere a tramvaiului cu aproximativ 200 de metri mai aproape de sensul giratoriu AEM, noul stadion fiind situat chiar în zona unde aceasta e situată.

Evenimentul festiv s-a bucurat de numeroși dintre jucătorii care au apărat de-a lungul anilor culorile alb-violete.

Astăzi punem piatra de temelie pentru noul stadion al Timișoarei, arena ”Eroii Timișoarei”. Și este o zi în care renaște, de fapt tot fotbalul timișorean. O zi ce mulți au crezut că n-o să vină. Dar mă bucur că cu toate echipa, cu multă muncă în ultimii 3 ani am ajuns aici la acest proiect, un stadion de 10.000 de locuri, în care investim 115 milioane de lei în următorii 3 ani. Un stadion care dă speranță jucătorilor tineri că vor avea unde să joace, un stadion care se leagă de tradiția timișoreană în fotbal. Suntem aici cu mulți jucători legendari ai Timișoarei care asistă la acest moment istoric, un stadion care va fi pentru toți timișoreni, nu doar pentru fotbaliști, nu doar pentru sportivi, ci de fapt pentru toți.  Vom ține și concerte aici, evenimente mari și vom avea un loc în care se adună toată comunitatea. Mă bucur încă o dată că am reușit să ajungem în acest moment”, a declarat, la momentul festiv, primarul Dominic Fritz.

El a spus că proiectul inițial a ridicat numeroase probleme și că nimeni nu a dorit să liciteze în condițiile în care primăria lansase proiectul… revizuit, față de cel lansat de precedenta administrație. Fritz a spus despre vechiul proiect că ”nu era unul realist”. Edilul șef a vorbit și despre stadionul care va înlocui ”Dan Păltinișanu”, ca fiind ”Proiectul Consiliului Județean, care este în mare întârziere”.

În ultimii 3 ani am refăcut de mai multe ori o licitație pentru proiectul tehnic, am crescut prețul pentru că proiectul inițial nu era unul realist, ci mă bucur că cu multă perseverență și și cu o asumare financiară din partea Primăriei și a municipiului am ajuns în acest moment. Deci acest stadion de acum înainte se va construi acest pe acest teren și termenul de finalizare este de 26, 27 de luni, deci în 2026 vom putea juca aici. Este și după standardele UEFA patru, adică vom putea juca și meciuri internaționale aici și este un un stadion de care avem nevoie în timp ce așteptăm și proiectul Guvernului, proiectul Consiliul Județean care este în mare întârziere”, a mai spus Fritz.

Probabil cel care s-a luptat cel mai mult pentru acest proiect este viceprimarul Cosmin Tabără. Lăsat, în mare, fără prea multe obiecte de activitate, chiar de către cel cu care a participat la acest moment festiv, pentru că nu vota proiectele lansate de actuala administrație, Tabără nu s-a lăsat și a insistat permanent pentru stadion. 

Poate mulți nu au crezut că vom începe, vom începe construcția, nu au crezut că vom finaliza această procedură de licitație, dar după 3 ani de zile aproape vedem că se încep lucrările. Practic, sunt începute de anul trecut, pentru că odată cu finalizarea licitației s-a început, s-a demarat proiectul tehnic. Proiectul tehnic, care a trebuit să obțină avizele, a obținut absolut toate avizele. Acesta a fost și singurul impediment a începerilor lucrărilor încă din toamnă, dar el va fi construit cu patru tribune distincte, pentru că trebuia să lăsăm un spațiu față de clădirea din spate, de 10 metri, pentru a pun putea primi avizul ISU”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.

Oficialul a abordat și problema proiectului inițial. A admis că dacă s-ar fi mers pe acea variantă, cu 15000 de locuri, prețul ar fi fost mult prea mare pentru bugetul local. În plus, nu se puteau respecta și toate normele cerute.

Sigur că s-a discutat foarte mult despre capacitatea stadionului, despre faptul că nu are 15.000 de locuri. Eu nu vreau să intru foarte mult în detalii și să intru într-o dispută cu fostul primar, dar acel lucru astăzi nu se putea realiza aici, pentru că vorbim de anumite norme care trebuie îndeplinite și de prețul stadionului. El era făcută. Proiectul inițial 87 de milioane, cel care a actualizat prețul actualului stadion este exact societatea care a făcut studiul de fezabilitate atunci. Ori noi l-am scos cu prețul de 87 de milioane, cât era prevăzut pentru 15.000 de locuri la o capacitate de 9000 de locuri și nu am avut nici măcar o societate care să fie interesată de acest preț. Am ridicat de două ori prețul și, vă rog să observați, în comparație cu celelalte stadioane din țară, prețul pe loc la stadionul de aici este 2.200 euro, ori orice stadion din țară se ridică la peste 2000-602.800 euro și ne uităm la Stadionul Ghencea, la Stadionul Giulești. Sigur că este un preț pe care Timișoara și-l și-îl asumă din bugetul local și asta este un lucru foarte important, pentru că la actualizare a prețului 15.000 capacitatea ajungeam la un un preț de 139 de milioane de lei. Ori noi trebuie să ne gândim că trebuie să investim și în școli, trebuie să investim și în spitale, vedem că spitalul de copii nu are încă dotările făcute, celelalte spitale au nevoie de de bani și atunci sigur că trebuie să ne gândim la toate aspectele. Pe de altă parte, dacă ținând cont de faptul că se va construi și acel stadion de 32.000 de locuri făcute CNI, care va fi făcut din bani de la Guvern, trebuie să ne raportăm la nevoile pe care le ale Timișoara”, a declarat Tabără.

Alături de oficialitățile orașului, la evenimentul oficial a fost prezent și marele portar care a apărat culorile Timișoarei, Costel Pantilimon.

Mulțumim că cineva a înțeles că este nevoie de infrastructură pentru sportul din Timișoara. Mă bucur cumva că cineva a luat atitudine și au început acest prim proiect. Sper cumva să prin această mișcare să începem să adunăm tot mai mulți oameni către sport. Vorbim aici și de mediul de de afaceri și oamenii care vor să se alăture în principal a tot ceea ce înseamnă sport și dezvoltare de masă. Este un moment important, este un moment în care cumva eu împreună cu cu echipa noastră cu va avem mari speranțe. Avem mari speranțe că în următorii 2,5 ani acest proiect cumva va lua, va avea finalitate și va lua cumva naștere un proces nou în dezvoltare a în dezvoltare a tinerilor. Asta e important pentru noi. Pentru mine, cel puțin în momentul de față, e este o gură de aer, pentru că așa putem să-i motivăm în continuare și pe pe sportivii noștri, pe oamenii care vor să vină alături de club a. De asta am mai spus,, în momentul de față orașul are nevoie de infrastructură. Cu cât mai multe oportunități, cu atât cu atât mai bine pentru pentru copiii care vor să facă sport, pentru cei care vor să să dezvolte cumva orașul prin tot ceea ce înseamnă atragerea de de finanțare, atragerea de de oameni care vor cumva să să vină să investească în în tot ce înseamnă orașul”, a declarat Pantilimon, care în prezent conduce, din punct de vedere administrativ, ASU Poli.

Costul stadionului este de 115 milioane de lei, iar lucrările ar trebui finalizate în doi ani și trei luni. În urma licitației, repetată de mai multe ori din lipsă de ofertanți, câștigătoare a fost declarată în primăvara anului precedent oferta companiei Tehnodomus.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Andreia cu Dichis a spus: (martie 4th, 2024 at 14:34 )

Felicitari si spor la treaba!

Jack a spus: (martie 4th, 2024 at 19:24 )

Poate sa promita Fritz si Colosseum-ul in Timisoara ca nu il mai votam!

antiProstie a spus: (martie 4th, 2024 at 21:16 )

@Jack! :)))))

ion a spus: (martie 5th, 2024 at 07:06 )

Ca dovada ca se poate si impreuna. Ma refer la primar si viceprimar. Cat priveste pe dl. Jack, vad ca el cand vorbeste despre propria persoana foloseste pluralul.

Sorinpnet a spus: (martie 5th, 2024 at 21:59 )

Incredibil ca au iesit avizele….da in fine…. o sa moara si proiectu asta ca si turnu de apa ca si pasaju Solventu… management de management…. nemtesc

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian

Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a ajuns la finalul unui an de succes, plin de acțiuni benefice mediului de afaceri, de parteneriate semnate, acțiuni de promovare economică și, desigur, cu o nouă ediție, de cel mai înalt nivel, a Topului Județean al Firmelor, arată sinteza activității Camerei, prezentată luni de conducătorul instituției, Florica...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș încheie un an 2024 cu destule reuşite
Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți în proiectul de regenerare urbană a zonei Piața Traian din Timișoara. ADR Vest și Primăria au semnat acordul de finanțare cu fonduri europene a proiectului. Cartierul istoric Fabric din Timișoara se va transforma radical în următorii ani, în urma unei investiții ample, realizate cu ajutorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat contractul de finanțare din bani europeni a proiectului de regenerare urbană a zonei Piața Traian
Nicușor Dan și-a anunțat oficial, într-o conferință de presă, intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025. Primarul Bucureştiului a spus că este deschis la discuții cu partidele pro-europene penztru susţinerea candidaturii sale. Primarul Capitalei, Nicușor Dan este primul care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2025. El a enunţat care sunt,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicuşor Dan, primul candidat la prezidenţiale: “Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”
Dorința timișorenilor de a ajunge mai rapid și în condiții mai bune, pe cale rutieră, la Belgrad e mai aproape de realizare. Compania Publică Drumuri Serbia a anunțat că a fost acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada între Pancevo și Vârșeț, până la granița cu România. Câștigător este un institut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Drumuri Serbia a acordat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru autostrada Pancevo – Vârseț, până la granița cu România
Primăria Timișoara anunță finalizarea concursului „Revoluționarul din familia mea”, un proiect dedicat păstrării și transmiterii memoriei evenimentelor din Decembrie 1989. Elevii participanți la acest concurs au avut sarcina de a descoperi și documenta poveștile celor care au trăit acele momente istorice, capturând esența lor prin intermediul fotografiei și a textului. Galeria de fotografii este disponibilă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au anunţat câştigătorii concursului „Revoluționarul din familia mea”
Noi nu uităm! În decembrie 2024 comemorăm 35 de ani de la evenimentele care au schimbat cursul istoriei României. Ne amintim de poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, ce au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății în decembrie 1989, prezente în Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – itinerarul Revoluției din decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Itinerarul Revoluției din decembrie 1989 – celebrând 35 de ani de la Revoluție, din perspectiva Patrimoniul sub reflectoare
La data de 15 decembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Timiș au fost sesizați despre faptul că, în noaptea de 14 spre 15 decembrie, persoane necunoscute ar fi sustras o autoutilitară, precum și diverse unelte utilizate în domeniul mecanicii auto, din interiorul unui garaj situat pe bld. Eroilor de la Tisa. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prins la puțin timp după ce a furat o… autoutilitară!
Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
Top