Au demarat lucrările la noul stadion ridicat de Primăria Timișoara în Calea Buziașului/FOTO

Un moment festiv, clasic, cu o capsulă a timpului îngropată pe terenul unde se va ridica stadionul municipal, finanțat din banii Primăriei Timișoara, a marcat demararea lucrărilor la obiectivul amintit. Braț la braț, primarul Dominic Fritz, cel care a aprobat finanțarea, și viceprimarul Cosmin Tabără, care s-a ocupat de punerea în operă a proiectului reînnoit al stadionului, au dat startul lucrărilor.

Zece mii de locuri, o suprafață de peste 9000 de metri pătrați, un număr de 508 locuri la zona VIP, plus 102 locuri la loje, sunt cifrele care vor marca investiția. Dorința este ca în 28 de luni, adică în 2026, să fie gata. Lângă stadion se va amenaja și un parc. Proiectul include și mutarea buclei de întoarcere a tramvaiului cu aproximativ 200 de metri mai aproape de sensul giratoriu AEM, noul stadion fiind situat chiar în zona unde aceasta e situată.

Evenimentul festiv s-a bucurat de numeroși dintre jucătorii care au apărat de-a lungul anilor culorile alb-violete.

Astăzi punem piatra de temelie pentru noul stadion al Timișoarei, arena ”Eroii Timișoarei”. Și este o zi în care renaște, de fapt tot fotbalul timișorean. O zi ce mulți au crezut că n-o să vină. Dar mă bucur că cu toate echipa, cu multă muncă în ultimii 3 ani am ajuns aici la acest proiect, un stadion de 10.000 de locuri, în care investim 115 milioane de lei în următorii 3 ani. Un stadion care dă speranță jucătorilor tineri că vor avea unde să joace, un stadion care se leagă de tradiția timișoreană în fotbal. Suntem aici cu mulți jucători legendari ai Timișoarei care asistă la acest moment istoric, un stadion care va fi pentru toți timișoreni, nu doar pentru fotbaliști, nu doar pentru sportivi, ci de fapt pentru toți.  Vom ține și concerte aici, evenimente mari și vom avea un loc în care se adună toată comunitatea. Mă bucur încă o dată că am reușit să ajungem în acest moment”, a declarat, la momentul festiv, primarul Dominic Fritz.

El a spus că proiectul inițial a ridicat numeroase probleme și că nimeni nu a dorit să liciteze în condițiile în care primăria lansase proiectul… revizuit, față de cel lansat de precedenta administrație. Fritz a spus despre vechiul proiect că ”nu era unul realist”. Edilul șef a vorbit și despre stadionul care va înlocui ”Dan Păltinișanu”, ca fiind ”Proiectul Consiliului Județean, care este în mare întârziere”.

În ultimii 3 ani am refăcut de mai multe ori o licitație pentru proiectul tehnic, am crescut prețul pentru că proiectul inițial nu era unul realist, ci mă bucur că cu multă perseverență și și cu o asumare financiară din partea Primăriei și a municipiului am ajuns în acest moment. Deci acest stadion de acum înainte se va construi acest pe acest teren și termenul de finalizare este de 26, 27 de luni, deci în 2026 vom putea juca aici. Este și după standardele UEFA patru, adică vom putea juca și meciuri internaționale aici și este un un stadion de care avem nevoie în timp ce așteptăm și proiectul Guvernului, proiectul Consiliul Județean care este în mare întârziere”, a mai spus Fritz.

Probabil cel care s-a luptat cel mai mult pentru acest proiect este viceprimarul Cosmin Tabără. Lăsat, în mare, fără prea multe obiecte de activitate, chiar de către cel cu care a participat la acest moment festiv, pentru că nu vota proiectele lansate de actuala administrație, Tabără nu s-a lăsat și a insistat permanent pentru stadion. 

Poate mulți nu au crezut că vom începe, vom începe construcția, nu au crezut că vom finaliza această procedură de licitație, dar după 3 ani de zile aproape vedem că se încep lucrările. Practic, sunt începute de anul trecut, pentru că odată cu finalizarea licitației s-a început, s-a demarat proiectul tehnic. Proiectul tehnic, care a trebuit să obțină avizele, a obținut absolut toate avizele. Acesta a fost și singurul impediment a începerilor lucrărilor încă din toamnă, dar el va fi construit cu patru tribune distincte, pentru că trebuia să lăsăm un spațiu față de clădirea din spate, de 10 metri, pentru a pun putea primi avizul ISU”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.

Oficialul a abordat și problema proiectului inițial. A admis că dacă s-ar fi mers pe acea variantă, cu 15000 de locuri, prețul ar fi fost mult prea mare pentru bugetul local. În plus, nu se puteau respecta și toate normele cerute.

Sigur că s-a discutat foarte mult despre capacitatea stadionului, despre faptul că nu are 15.000 de locuri. Eu nu vreau să intru foarte mult în detalii și să intru într-o dispută cu fostul primar, dar acel lucru astăzi nu se putea realiza aici, pentru că vorbim de anumite norme care trebuie îndeplinite și de prețul stadionului. El era făcută. Proiectul inițial 87 de milioane, cel care a actualizat prețul actualului stadion este exact societatea care a făcut studiul de fezabilitate atunci. Ori noi l-am scos cu prețul de 87 de milioane, cât era prevăzut pentru 15.000 de locuri la o capacitate de 9000 de locuri și nu am avut nici măcar o societate care să fie interesată de acest preț. Am ridicat de două ori prețul și, vă rog să observați, în comparație cu celelalte stadioane din țară, prețul pe loc la stadionul de aici este 2.200 euro, ori orice stadion din țară se ridică la peste 2000-602.800 euro și ne uităm la Stadionul Ghencea, la Stadionul Giulești. Sigur că este un preț pe care Timișoara și-l și-îl asumă din bugetul local și asta este un lucru foarte important, pentru că la actualizare a prețului 15.000 capacitatea ajungeam la un un preț de 139 de milioane de lei. Ori noi trebuie să ne gândim că trebuie să investim și în școli, trebuie să investim și în spitale, vedem că spitalul de copii nu are încă dotările făcute, celelalte spitale au nevoie de de bani și atunci sigur că trebuie să ne gândim la toate aspectele. Pe de altă parte, dacă ținând cont de faptul că se va construi și acel stadion de 32.000 de locuri făcute CNI, care va fi făcut din bani de la Guvern, trebuie să ne raportăm la nevoile pe care le ale Timișoara”, a declarat Tabără.

Alături de oficialitățile orașului, la evenimentul oficial a fost prezent și marele portar care a apărat culorile Timișoarei, Costel Pantilimon.

Mulțumim că cineva a înțeles că este nevoie de infrastructură pentru sportul din Timișoara. Mă bucur cumva că cineva a luat atitudine și au început acest prim proiect. Sper cumva să prin această mișcare să începem să adunăm tot mai mulți oameni către sport. Vorbim aici și de mediul de de afaceri și oamenii care vor să se alăture în principal a tot ceea ce înseamnă sport și dezvoltare de masă. Este un moment important, este un moment în care cumva eu împreună cu cu echipa noastră cu va avem mari speranțe. Avem mari speranțe că în următorii 2,5 ani acest proiect cumva va lua, va avea finalitate și va lua cumva naștere un proces nou în dezvoltare a în dezvoltare a tinerilor. Asta e important pentru noi. Pentru mine, cel puțin în momentul de față, e este o gură de aer, pentru că așa putem să-i motivăm în continuare și pe pe sportivii noștri, pe oamenii care vor să vină alături de club a. De asta am mai spus,, în momentul de față orașul are nevoie de infrastructură. Cu cât mai multe oportunități, cu atât cu atât mai bine pentru pentru copiii care vor să facă sport, pentru cei care vor să să dezvolte cumva orașul prin tot ceea ce înseamnă atragerea de de finanțare, atragerea de de oameni care vor cumva să să vină să investească în în tot ce înseamnă orașul”, a declarat Pantilimon, care în prezent conduce, din punct de vedere administrativ, ASU Poli.

Costul stadionului este de 115 milioane de lei, iar lucrările ar trebui finalizate în doi ani și trei luni. În urma licitației, repetată de mai multe ori din lipsă de ofertanți, câștigătoare a fost declarată în primăvara anului precedent oferta companiei Tehnodomus.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Andreia cu Dichis a spus: (martie 4th, 2024 at 14:34 )

Felicitari si spor la treaba!

Jack a spus: (martie 4th, 2024 at 19:24 )

Poate sa promita Fritz si Colosseum-ul in Timisoara ca nu il mai votam!

antiProstie a spus: (martie 4th, 2024 at 21:16 )

@Jack! :)))))

ion a spus: (martie 5th, 2024 at 07:06 )

Ca dovada ca se poate si impreuna. Ma refer la primar si viceprimar. Cat priveste pe dl. Jack, vad ca el cand vorbeste despre propria persoana foloseste pluralul.

Sorinpnet a spus: (martie 5th, 2024 at 21:59 )

Incredibil ca au iesit avizele….da in fine…. o sa moara si proiectu asta ca si turnu de apa ca si pasaju Solventu… management de management…. nemtesc

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Top