Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor la unitatea medicală.
Aceasta ar urma să fie ridicată pe un teren al municipalității, în zona de nord a orașului, acolo unde este situată și structura care va fi transformată în Institut de Oncologie, cu bani din PNRR. Sunt 100 de hectare acolo, se poate realiza, atât spitalul, dar și o zonă de agrement mult dorită de cetățeni, spune primarul.
La Timișoara se află Mehita Fanny Sylla, manager regional International Finance Corporation, IFC, aparținând Băncii Mondiale, ea semnând cu edilul șef contractul pentru studiul de prefezabilitate.
”Cred că toți timișoreni știu că avem nevoie de un nou spital municipal. Suntem aici pentru că bolnavii au nevoie de îngrijiri într-un spital modern, cu dotări moderne, cu saloane curate, cu cabinete pentru consultații. Nu mai vrem ca și următoarea generație de timișoreni să vină la spital și să se plimbe între secții. În Timișoara avem 14 secții în Timișoara, multe dintre ele în clădiri vechi, care n-o să mai prindă nicio acreditare și de aceea avem nevoie de acest spital nou. Avem nevoie de acest spital nou și pentru medicii și asistenții medicali, pentru cadrele medicale care lucrează în Spitalul Municipal, pentru că și ei merită condiții moderne și nu mai vrem să plece nimeni din Timișoara în Germania sau în Franța, sau în Italia sau în Austria să lucreze în spitale moderne acolo”, a declarat Dominic Fritz.
Metoda aleasă de primărie pentru ridicarea unui nou spital este una novatoare, fiind ”beneficiara” noii legislații în domeniu, aprobată în România. Este vorba despre un parteneriat public privat, în urma căruia o firmă sau un grup de firme preia realizarea spitalului, de la finanțare la proiectare și execuție. Este o formă de lucru care în România nu s-a prea bucurat de succes, dar, spune Fritz, se poate dovedi că un model aplicat cu succes afară poate deveni realitate și în România.
”Urmează să căutăm, împreună cu cei de la IFC, o companie privată care își asumă construcția și dotarea. Prima tranșă de bani, pentru municipiu, va trebui transferată (n.r. către executant) în ziua în care primim cheia. Scăpăm de tot acest risc pe care l-am văzut în trecut: tergiversare, creștere a costurilor, licitații în plus pentru resturi de execuție. Vom avea firme care fac genul ăsta de proiecte pe tot globul”, a spus Dominic Fritz, la semnarea contractului cu cei de la IFC.
Pentru eveniment a fost ales parcul botanic, cu un cadru ”prietenos”, cu flori și verdeață multă în fundal.
„Proiectul spitalului din Timișoara este primul PPP – parteneriat public-privat care va fi implementat în România în sănătate. Sunt foarte mândră pentru această viziune a municipalității din Timișoara. Împreună cu toți experții vom găsi cea mai bună soluție care va consolida serviciile medicale pentru a permite populației Timișoarei să aibă la dispoziție echipament moderne și, totodată, să permită personalului medical să se concentreze pe serviciile medicale pe care le vor asigura”, a declarat, la rândul ei, Mehita Fanny Sylla, reprezentanta IFC pentru această parte a Europei.
Managerul Municipalului, Daniel Malița, spune că noua unitate va avea undeva între 400 și 500 de paturi, aceasta urmând să preia cea mai mare parte a activității spitalului timișorean. În prezent, în cele 14 locații din oraș ale Spitalului Clinic Municipal, sunt în jur de o mie de paturi de spitalizare, plus câteva zeci de paturi de spitalizare de zi. Primarul Fritz a subliniat că inițial se vor muta acolo o parte din secții, urmând ca ulterior, în funcție de dezvoltarea clădirii să ajungă acolo și restul secțiilor.
Estimările sumei necesare ridicării noii unități medicale arată că vor fi necesare 120 de milioane de euro, dar sumele vor fi clar stabilite în urma studiului IFC, care va decide și câte paturi va avea aceasta. Pentru studiul amintit, primăria scoate din buzunar 250.000 de euro. Dacă proiectul se materializează, IFC ar urma să primească, conform înțelegerii, 1,25 de milioane de euro în plus, dar care ar urma să fie plătiți de eventuala firmă care va realiza spitalul.
Comentarii prin facebook