Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal

Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor la unitatea medicală.

Aceasta ar urma să fie ridicată pe un teren al municipalității, în zona de nord a orașului, acolo unde este situată și structura care va fi transformată în Institut de Oncologie, cu bani din PNRR. Sunt 100 de hectare acolo, se poate realiza, atât spitalul, dar și o zonă de agrement mult dorită de cetățeni, spune primarul.

La Timișoara se află Mehita Fanny Sylla, manager regional International Finance Corporation, IFC, aparținând Băncii Mondiale, ea semnând cu edilul șef contractul pentru studiul de prefezabilitate.

Cred că toți timișoreni știu că avem nevoie de un nou spital municipal. Suntem aici pentru că bolnavii au nevoie de îngrijiri într-un spital modern, cu dotări moderne, cu saloane curate, cu cabinete pentru consultații. Nu mai vrem ca și următoarea generație de timișoreni să vină la spital și să se plimbe între secții. În Timișoara avem 14 secții în Timișoara, multe dintre ele în clădiri vechi, care n-o să mai prindă nicio acreditare și de aceea avem nevoie de acest spital nou. Avem nevoie de acest spital nou și pentru medicii și asistenții medicali, pentru cadrele medicale care lucrează în Spitalul Municipal, pentru că și ei merită condiții moderne și nu mai vrem să plece nimeni din Timișoara în Germania sau în Franța, sau în Italia sau în Austria să lucreze în spitale moderne acolo”, a declarat Dominic Fritz.

Metoda aleasă de primărie pentru ridicarea unui nou spital este una novatoare, fiind ”beneficiara” noii legislații în domeniu, aprobată în România. Este vorba despre un parteneriat public privat, în urma căruia o firmă sau un grup de firme preia realizarea spitalului, de la finanțare la proiectare și execuție. Este o formă de lucru care în România nu s-a prea bucurat de succes, dar, spune Fritz, se poate dovedi că un model aplicat cu succes afară poate deveni realitate și în România.

”Urmează să căutăm, împreună cu cei de la IFC, o companie privată care își asumă construcția și dotarea. Prima tranșă de bani, pentru municipiu, va trebui transferată (n.r. către executant) în ziua în care primim cheia. Scăpăm de tot acest risc pe care l-am văzut în trecut: tergiversare, creștere a costurilor, licitații în plus pentru resturi de execuție. Vom avea firme care fac genul ăsta de proiecte pe tot globul”, a spus Dominic Fritz, la semnarea contractului cu cei de la IFC.

Pentru eveniment a fost ales parcul botanic, cu un cadru ”prietenos”, cu flori și verdeață multă în fundal. 

„Proiectul spitalului din Timișoara este primul PPP – parteneriat public-privat care va fi implementat în România în sănătate. Sunt foarte mândră pentru această viziune a municipalității din Timișoara. Împreună cu toți experții vom găsi cea mai bună soluție care va consolida serviciile medicale pentru a permite populației Timișoarei să aibă la dispoziție echipament moderne și, totodată, să permită personalului medical să se concentreze pe serviciile medicale pe care le vor asigura”, a declarat, la rândul ei, Mehita Fanny Sylla, reprezentanta IFC pentru această parte a Europei.

Managerul Municipalului, Daniel Malița, spune că noua unitate va avea undeva între 400 și 500 de paturi, aceasta urmând să preia cea mai mare parte a activității spitalului timișorean. În prezent, în cele 14 locații din oraș ale Spitalului Clinic Municipal, sunt în jur de o mie de paturi de spitalizare, plus câteva zeci de paturi de spitalizare de zi. Primarul Fritz a subliniat că inițial se vor muta acolo o parte din secții, urmând ca ulterior, în funcție de dezvoltarea clădirii să ajungă acolo și restul secțiilor.

Estimările sumei necesare ridicării noii unități medicale arată că vor fi necesare 120 de milioane de euro, dar sumele vor fi clar stabilite în urma studiului IFC, care va decide și câte paturi va avea aceasta. Pentru studiul amintit, primăria scoate din buzunar 250.000 de euro. Dacă proiectul se materializează, IFC ar urma să primească, conform înțelegerii, 1,25 de milioane de euro în plus, dar care ar urma să fie plătiți de eventuala firmă care va realiza spitalul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (martie 28th, 2024 at 16:37 )

O treabă complicată care daca nu este bine pusă pe hârtie în cele mai mici detalii ne va costa de numa. Oricum și dacă se va realiza, miza este de fapt onorariul de succes care indiferent de cum va fi sucită explicația tot din banii contribuabilului va fi plătit.

@D a spus: (martie 28th, 2024 at 18:12 )

Dacă deja i-ai prins cu mita și comisionu’ și dacă tot ești înfierbântat de dreptate, fă-le și-o judecată rapidă!!! Țac-pac! Peste vre-o lună, după ce pregătești terenul prin sufocarea sursei cu comentarii, poți să începi să dai limbi comentatoristice cui trebuie. Așa scrie la manual.

@Debanat a spus: (martie 28th, 2024 at 18:27 )

Vă preia Daniel din mers și vă și imprimă și orientarea editorială? Mai bine-i mai tundeți din comentarii, c-ar fi păcat să vă facă un răcan dintr-un bloc cenușiu din Sankt Petersburg sau un pălmaș al unei agenții de „consultanță” !!! Încercați să-l identificați și faceți-i un cont FB sau un blog unde să poată omul comenta!
Dacă Ciu-Cio aruncă cu zeci de milioane în presă și diverse companii, ar trebui și voi să vă luați niște minime măsuri de protecție. N-ar fi prea frumos să apară un pesedist fix înainte de alegeri și să spună (cu probe) că reacția publicului este de ostilitate față de USR sau ADU, chiar și pe platformele pe care aceste formațiuni găseau expunere (că pe restul sunt interzise).

Daniel a spus: (martie 28th, 2024 at 19:22 )

Se pare ca unii USR-iști nu pot suporta opinii diferite de ale lor și atunci vor să le interzică după metodologia comunistă. De altfel iese iarăși la iveală standardul dublu practicat de progresiștii neo-marxiști care sunt de acord cu libertatea de expresie atât timp cât le convine, altfel preferând cenzura. Dacă nu le reușește acest lucru atunci aruncă cu invective, acuzații și teorii conspiraționiste.
Așa ca fapt divers am votat ultima dată cu PSD când se chema PDSR iar candidatul era tov. Iliescu, nu de alta dar am fost convins de alții să merg la vot și să votez răul cel mai mic.

Liana a spus: (martie 28th, 2024 at 20:01 )

@Daniel de ce nu iti chemi tu prietenasul de afacere de pe vremurile apuse PNL in TM sa faca si el un onorariu la pseudo jurista cu botox de 24 de karate Iliescu Roxana?

Poate ajungeti si voi intr-o zi viceprimari. La Bocsig. Sau Penitenciarul de maxima securitate Rahova.

FriFri a spus: (martie 28th, 2024 at 20:48 )

Asta e ea mai mare mizerie din secolul asta pentru Timisoara. In timp ce toti isi fac spitale pe fonduri europene, sau PNRR, baiatu’ tampit de la noi ne face sa platim de ne ies ochii. Dupa aia isi ia jucariile, spaga si se cara la el acasa.

Corina a spus: (martie 28th, 2024 at 21:04 )

Daca si acest spital v a avea soarta spitalului/epavei de pe Torontalului mai bine ne lipsim. Iar daca Marea Stratega a Primariei plecata de la DSP de pe postul de director, noaptea ca hotii o sa construiasca acest spital, cum se lauda va dati seama ce o sa iasa.
Dar pana la urma o sa fie bine…..cand o sa iasa la pensie o sa fie gata si spitalul si nervii colegilor din cadrul directiei pe care o conduce, iar contribuabilii o sa constate ca nu au spital nici de data asta.

Costel a spus: (martie 28th, 2024 at 22:06 )

@Daniel, păi dacă numai atunci ai votat, înseamnă că ești, bine mersi, pensionar. Special, dar nu știm de cine aparții. Justiție, MAPN, MAI, PARLAMENT…

unde mintea nu e multa, bubuie din minți Oculta! a spus: (martie 28th, 2024 at 23:09 )

Din întâmplare sau nu, comment-urile lui Daniel (care-a-nceput timid și neutru-obiectiv, iar acum nu scapă niciun motiv să se manifeste) duc cu gândul la doctrina militară rusă, în care nu există ofensivă și defensivă decât ca mod de vorbire, ci există epuizare și devastare. Atac în valuri până nu mai au ucrainienii muniție!
El știe că USR-iștii (toți!) sunt progresiști din cea mai rea speță: neomarxiștii. Să vină vara și o să vedeți barurile pline de indivizi cu chipul lui Adorno pe T-shirt! Plus că USR-iștii își arată (IAR !!!) faptul că lucreză cu standarde duble. Există o mulțime de probe că au procedat așa în lunga lor istorie de ….vreo 8 ani. Culmea este că ăștia sunt progresiști cărora le place cenzura! Și-o culme și mai mare: sunt conspiraționiști !!!
Dacă știți niște babe care-au votat cu Dominic Fritz în 2020, spuneți-le să treacă pe la Daniel să-și ridice și diplomele de conspiraționiste și progresiste-neomarxiste!

Daniel a spus: (martie 28th, 2024 at 23:30 )

@Liana
Care prieten din PNL? Că nu știu să am unul.
În orice caz bifăm încă un comentariu tipic USR-ist în care sunt blamați avertizorii de integritate și se dorește îndepărtarea acestora sau încarcerarea lor pentru că atentează la interesele partidului. Astfel de lucruri se mai întâmplau la începutul anilor 2000 când PDSR-ul controla țara prin baroni locali și mai recent in Rusia lui Putin. Voi asta vreți? Politicienii, ziariștii și cetățenii care nu sunt de acord cu voi să o sfârșească ca în Rusia? Nu e de mirare că sunteți comparabili cu AUR la mentalitate și capacități intelectuale și cu restul partidelor la direcționarea banilor din bugetului public spre cercuri de interese.

Daniel a spus: (martie 29th, 2024 at 10:48 )

@Costel
Comentariu beton, made my day. Logica imbatabilă USR-istă lovește din nou, big time. Adică dacă aș fi fost pensionar special nu mai votam partidul care apăra cel mai mult pensiile speciale de atunci? Pe deasupra mai și apăram principiile de dreapta și liberalismul clasic în ceea ce privește economia?
@ USR-istul cu oculta
Iarăși tacticii de manipulare prin care se menționează anumite evenimente ca reprezentând un pericol deși în practică sunt altele care sunt mai aproape și cu mai mare influență în viața de zi cu zi.
E foarte probabil că nu toți USR-iștii sunt progresiști neo-marxiști dar cel puțin cei care se ocupă de paginile lor media și mulți dintre cei care comentează sunt. Ce-i drept nu sunt foarte inteligenți dar sunt destui cel puțin aici în oraș unde tronează ayatollahul scientologiei USR-iste iar zeloții acestui cult nu acceptă nicio opinie divergentă după cum au fost instruiți de către acesta. Cine iese din linie și critică deciziile conducătorului suprem este prompt excomunicat și supus rigorilor inchiziției Sfântului Dominic.
Când vine vorba de alegători nu vorbesc de babele naive care votează după poze, cum votau cu Iliescu că are zâmbet frumos. Persoanele respective habar nu au ce votează dar sunt aduse în discuție pentru a distrage atenția de la ceea ce se întâmplă de fapt și anume se acordă 1,5 milioane de euro pe consultanță. Parcă văd că e un contract semnat în stilul Roșia Montană și chiar dacă se va renunța la el, consultanță tot trebuie plătită.

Un timișorean a spus: (martie 29th, 2024 at 11:29 )

Nu am nici o treabă cu politica, nici o culoare politică, pe mine mă interesează doar Timișoara.
PNL și-a făcut-o singuri, Robu este același tip ce a fost toată viața, o marionetă pentru alți, pe cât de inteligent pare că este pe atât de…………. Nu a făcut nimic în 8 ani pentru Timișoara, absolut nimic, are rost să mai dau exemple?
Tot timpul cei de la București au folosit Timișoara ca și monedă de schimb pentru smenurile lor.
Fritz că este neamț și nu român, nu ma afectează deloc. A făcut de sute de ori mai mult decât mulți alții și de aceea va primi votul meu fără a sta prea mult pe gânduri. Îmi este silă de ce se scrie la comentarii. Nu mai faceți pe timișoreni desăvârșiti, sunteți de toată jena.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top