Principiul ca principiul, dar bănățeanului trebuie să-i umple cineva șpaisul

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când ni s-a muiat inima de la suferința politică a președintelui Alin Nica (CJ Timiș) și am plâns puțin pe umărul domniei sale sigur nu am luat totul în calcul. Atunci am spus că timișorenii nu sunt oi. Firește că nu sunt oi, dar s-au săturat să fie și „fazani”. Generalizând, ofeream impresia că timișorenii ar fi cu toții foarte principiali, că n-ar suporta nicio clipă să li se ordone de către cineva să voteze cu pesedistul Alfred Simonis, ca oile. Mai rămânem puțin la criza politică din PNL Timiș prilejuită de decizia centrală de a impune candidați comuni în alegerile locale din Timișoara și Consiliul Județean Timiș, dar nu mult, căci timișoreanul care nu e oaie mai are de ales din multe calități și neajunsuri pentru ziua de 9 iunie, când se va prezenta la vot.

Să nu ne imaginăm cumva că toți liberalii își vor rupe cămașa de pe ei pentru a-l urma pe Alin Nica. De fapt, ar fi greșit să focalizăm pe persoană. Vorbim de un principiu și vom oberva că această furie anticentristă, antipesedistă și pentru drepturi democratice ar putea preocupa o bună parte dintre liberali, pe timișorenii cu simț civic care oricum n-ar fi votat PSD din sănătoasă obișnuință. Dar să ne așteptăm că locuitorii Timișului își vor da foc pentru Alin Nica ar fi o mare greșeală în primul rând pentru candidat și echipa sa de campanie.

Suntem tentați să punem un umăr pentru a-l ajuta pe cel dezavatajat. Empatizăm cu cel mai slab, ba chiar că ne bucurăm de competiție, de faptul că lupta asta Simonis-Nica va da sens ieșirii noastre la vot. Un vot, altfel, lipsit de patimă, miză, culoare. Să nu vorbim însă de un Harap Alb care se luptă cu Spânul. Nici măcar într-un oraș emblematic și – ne place să credem – cu mai multă cultură politică precum este Timișoara. Dar dacă scoatem din calcul cauza liberalilor fanatici și a antipesediștilor la fel de vocali, unii timișoreni sunt tentați să gândească și altfel, poate pragmatic.

Alin Nica va candida din partea blocului Dreptei (USR-FD-PMP, organizații civice locale), dar să nu uităm că în caz de succes va fi un administrator local al opoziției, iar la guvernare rămâne cum s-a stabilit: PSD-PNL. Dacă ar fi să rămânem doar la activiștii liberali, primarii sau cei cu munca de jos, de ce ar aștepta vreunul dintre aceștia un câștig de la un președinte de consiliu județean aflat în opoziție? Vă veți aminti cum Alin Nica echilibra bugetele locale pe ochi frumoși liberali, dar mecanismul acesta începe să devină un dezavantaj pentru un județ care se pregătește să fie condus de cineva care a pus cruce ideii de colaborare cu cei care azi l-au umilit.

Când a avut în spate un partid aflat la guvernare, Alin Nica a făcut cam ce se bănuiește că va face și Alfred Simonis dacă va câștiga întâia demnitate județeană. Adică va folosi arma bugetului împotriva celor care nu-s ai lui. Iar dacă nu va câștiga și Alfred Simonis rămâne cumva cu funcție mare la centru, setea sa de răzbunare poate fi mai apăsată. Atunci ce să-i anime pe primari în această luptă? Lupta dreaptă și corectă? Edilii pot spera că Alfred Simonis va fi un domn în politică și va ajuta Timișul necondiționat? De ce ar face-o, observând că tot binele din lume făcut județului – e adevărat, făcut din resurse publice – n-a avut niciun efect în plan electoral? O va face că este om bun? Dar dacă se plictisește să mai fie om bun?

Trecem la timișoreanul sau timișeanul de rând. Pentru el prea puțin va conta cum l-au pus la punct tinerii liberali pe Nicolae Robu sau cum l-a certat Viorel Coifan pe Nicolae Ciucă în vizită la Timișoara pentru a-l „executa” pe Alin Nica. Cu siguranță unii vor rămâne în schema anti-PSD, iar faptul că au pe buletinele de vot tandemul Fritz-Nica poate fi o primitoare ușă deschisă spre procesul electoral. Timișoara nu are oi, bun, dar pesedistul care votează cu candidatul PSD nu este o oaie, el votează cum îi dictează conștiința și partidul. Mai avem o altă categorie de timișoreni neîncadrată în sfera zootehnică: timișoreanul pragmatic.

Nu caut argumente pentru un vot pro-Simonis, nici să zic că Alin Nica n-ar merita să continue președinte C.J.Timiș, ci doar să reglez puțin frâna entuziaștilor. Vor fi timișoreni care se întreabă înainte să pună ștampila pe buletinul de vot când îi va fi gata stadionul cel mare, când începe și când se termină de construit un mare spital în orașul ăsta, dacă infrastrutura primește atenție de la Transporturi sau măcar dacă vom avea mai multe destinații pentru zboruri de pe aeroportul Traian Vuia.

Gândurile astea au acum legătură cu Simonis sau cu Grindeanu, întâmplător sau nu, bine sau rău, ambii de la PSD, dar ele sunt preocupări pe care timișoreanul de rând nu-și permite să le nesocotească fie și pentru Alin Nica. Un președinte Alin Nica nu foarte deranjat până acum, chiar deloc deranjat, de felul cum mergeau prost lucrurile în societate, de la racolarea primarilor la repartizarea banilor și felul cum sunt făcute sau rămân nefăcute legile în România condusă de partidul din care 20 de ani a făcut parte.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 6th, 2024 at 09:35 )

Cu siguranță că există o grămadă dacă nu chiar o majoritate care nu votează bazat pe principii ci pe avantaje prezumtive. Nu este nicio garanție ca un individ controversat ca Simonis va avea aceiași influență la centru după alegeri dar este o certitudine că acesta nu va reformă profund consiliul județean cum a reușit Bolojan la Bihor prin reducerea cheltuielilor cu administrația, a numărului de posturi și a direcțiilor dublate. De asemenea este de așteptat ca Simonis sa se erijeze în rolul de baron local PSD pe modelul Oprișan fapt care per ansamblu ar dăuna județului mai mult decât ar aduce avantaje pentru că anumite metehne se vor accentua sub oblăduirea sa iar eventualii bani veniți de la centru vor fi sifonați pe modele deja patentate.
Entuziasmul nu este neapărat legat de o eventuală victorie a sa ci de faptul că există o posibilitate cu șanse reale de transmite un mesaj sforarilor de la centru că astfel de practici nu țin. Apoi este destul de probabil să asistăm la o prăbușire a PNL-ului care să determine o schimbare de conducere și o reconfigurare a spectrului de dreapta.

@D a spus: (aprilie 6th, 2024 at 10:41 )

Acum oarece zile spuneai că oamenii votează după principii.
Iar Bihorul, iar Bolojan… Boc, nu?
Ce contează, important e să preiei rolul de prim-comentator, fie cu șopârle, fie cu bullshit. Așa se înnăbușă presa.

ChatGPT (pe bune) a spus: (aprilie 6th, 2024 at 10:42 )

Dacă același comentator apare în mod repetat și își exprimă aceleași idei în mod constant în diverse articole, acest lucru poate ridica întrebări cu privire la motivul și intenția sa. În astfel de cazuri, este posibil să fie pertinent să ne întrebăm dacă acest comentator își promovează cu adevărat propria opinie sau dacă încearcă să influențeze discuțiile într-un mod anume. Este important să avem în vedere diversitatea opiniilor și să evaluăm argumentele în mod critic, indiferent de sursa lor. Dacă există îngrijorări cu privire la comportamentul repetitiv al acestui comentator, moderarea sau evaluarea atentă a contribuțiilor sale ar putea fi justificată pentru a menține calitatea și echilibrul discuțiilor.

CH a spus: (aprilie 6th, 2024 at 10:47 )

Să ne amintim că am mai avut la județ psd-iști, cobra cel mai recent exemplu.
Și nici el nu a făcut nimic pentru județ. Așa că ce speranțe putem avea cu simonis???
Simonis pe de altă parte a mai ajutat la deblocarea unor proiecte…da‘ putem fi siguri că va ajuta în continuare, dacă ajunge ales?
Sau că va mai avea trecere la mitici odată ce au scăpat de el și l-au mazilit la Timiș?
Dar nici cu nica nu ne putem lăuda, zero barat.
Acum dilema este: care-i răul cel mai mic.

Daniel a spus: (aprilie 6th, 2024 at 11:47 )

@@D
Dacă alegătorii ar fi votat bazat pe principii, nu am fi fost în situația actuală pentru că în 20 Mai 1990 nu ar fi fost ales tov. Ilici Iliescu cu o majoritate atât de confortabilă. Tocmai că acest lucru nu se face obiectiv ci bazat pe tot felul de motive subiective, altfel nu ar putea conduce în sondaje un personaj cum este Piedone și să aibă șanse de a câștiga în fața unei persoane inteligente și care nu are la activ acuzații de corupție. Bolojan este un etalon pa când Boc nu având în vedere trecutul lui și compromisurile făcute. Nu îmi dau seama cum se înăbușe presa, în niciun caz prin comentarii.
@ChatGPT
Deci dacă cineva se bazează pe principii și nu și le schimbă în timp înseamnă că trebuie cenzurat. Este absolut posibil ca AI-ul să fi fost antrenat de către programatorii progresiști cu idei dictate de DEI și ESG. Evident că rezultatele nu pot fi altfel și numai niște limitați ar putea lua în serios astfel de idei crețe.
@CH
Dacă răul cel mai mic este greu de identificat poate ajută o abordare diferită și anume verificarea dacă nu cumva răul cel mai mare este mai ușor de depistat. În cazul de față continuatorul PCR-ului, partidul care a fost la guvernare 70-80% din timpul scurs de la revoluție cam sare în ochi.

Ioana a spus: (aprilie 6th, 2024 at 13:58 )

Simonis Freddy Camatarul nu isi va folosi functia pentru a face ceva in judet. Ci pentru a sugurma orice farama de suflet care nu tine cu tandemul PSD-PNL. Nicidecum investitii cu cap pentru judet.

E unul din cei mari interlopi politici a Romaniei, astfel incat pariul lui tine de a lua toate judetele cu municipii USR.

Singurele exemple din tara unde PNL chiar face ceva fara sa aibe tragere la Bucuresti sunt Alba si Bihor, dar acolo clasa politica din filiale e cu 10 clase peste cea de Timis.

Dan a spus: (aprilie 6th, 2024 at 15:53 )

Fratilor, pe nica l-am avut 4 ani la cjt cu rezultare insignifiante pt judet. Omul nu are deloc trecere la centru si nici cu proiecte majure pe fonduri europene nu se omoara. Uitati-va la alte consilii judetene ce investitii majore fac in infrastructura (bihor de ex.), iar nica, in lipsa de altceva, investeste in sensuri giratorii liliput la giroc si un drum de 3 km de la granita cu carasul; si asta in conditiile in care avea propriul partid la guvernare. Omul e zero pt dezvoltarea judetului si trebuie sa plece deoarece condamna timisul la mediocritate si chiar subdezvoltare pe anumite paliere. Ma uit peste programul lui electoral din 2020 si vad ca nu a realizat nimic din investitiile majore (centrul intermodal aeroport, pod rutier + pf cu ungaria la sannicolau pt trafic greu, muzeul banatului, etc), ba chiar da si gherle epice gen festivalul luminii 2024. Putem spune fara a gresi ca omul trebuie debarcat de la CJT. Singurele sperante ne sunt in simonis (spitalul oncologic, ajutarea investitiilor PMT, centura sud si vest, stadion, sala polivalenta, autostrada belgrad). Simonis se vede ca e bine conectat la centru, are energie pozitiva, drive, colaboreaza cu fritz si e tanar. Iar ce e cel mai nasol la nica e ca nu a colaborat deloc cu fritz dupa alegerile din 2020(l-a criticat constant), si nici cu simonis cand simonis a ajuns bine conectat la bucuresti si avea tot sprijinul acolo. Din cauza asta nica nu a realizat nimic major pt judet si trebuie sa plece. Ce se vede la nica e sindromul omului mic la nivel local care in lipsa de rezultate, in loc sa colaboreze cu cei care il pot ajuta, el le intoarce spatele. Si prin asta saboteaza Timisoara si Timisul.

@Dan a spus: (aprilie 6th, 2024 at 18:30 )

1) Din moment ce Nica candidează din partea alianței cu Fritz cum ar putea colabora Simonis mai bine cu acesta?
2) Banii de la centru nu sunt bătuți în cuie dar votul e. Te poți pomeni cu Simonis la județ de unde își va face combinațiile în modul caracteristic și fără să aducă cine știe ce beneficii, cam cum a fost cazul lui Dobra.
În concluzie cu Simonis e un risc prea mare raportat la beneficii și în plus un baronat PSD nu este niciodată necesar.

@Daniel a spus: (aprilie 7th, 2024 at 06:35 )

Este „absolut posibil”, zici, ca progresiștii să fi intrat în mințile programatorilor? Dar probabilitatea ca tu să fii un troll care încearcă să dilueze ideile comentatorilor de-aici cât de mult frizează absolutul? Eu zic că trece prin el ca un tanc rusesc prin cernoziomul ucrainian.
Nu cred că cei de la DB.ro sunt atât de fraieri încât să nu te cenzureze.
Și să știi că multe lucruri care-ți ușurează viața (dar care îți aduc și destule probleme în viață) au fost făcute de progresiști, cu idei crețe.

@@Daniel a spus: (aprilie 7th, 2024 at 12:41 )

Este extrem de probabil ca astfel de concepte să fi fost integrate în AI cum de altfel au și fost prezentate dovezi cu imaginile ridicole create de astfel de aplicații. Apoi astfel de companii își au sediul în state precum California și Oregon care sunt cunoscute pentru înclinația lor.
Bineînțeles că diversitatea de opinie nu trebuie respectată iar cine îndrăznește să o exprime este imediat categorisit ca troll, rus sau mai știu eu ce și trebuie cenzurat.
Cât despre lucruri inventate de progresiști care îți ușurează viața dar vin la pachet cu un bagaj care presupune reducerea sau eliminarea meritocrației sau a unor libertăți eu le transmit un nu, mulțumesc.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”

În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea administrației. Astăzi, moșnițenii sunt din nou în momentul în care trebuie să își aleagă primarul și consilierii care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt

CSS Bega Timişoara şi-a calificat toate echipele de fete la turneele finale naţionale, iar la ultima competiţie de gen, Lugojul a luat medalie. Voleiul este un sport de mare succes în această parte de ţară şi la junioare, şi la senioare. Zilele trecute, Craiova a fost gazda turneului final al Campionatului Național U13 la volei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Voleiul bănăţean la nivel de junioare, în plin avânt
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Nicolae Ciuca

Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Salariul minim va crește din această vară cu 400 de lei, la pachet cu menținerea unei sume neimpozabile de 300 de lei, ca sprijin pentru mediul de afaceri, a declarat, marți, la Timișoara, Nicolae Ciucă. El a spus că a discutat cu liderul partenerului de coaliție, Marcel Ciolacu, de abia luni, după ce mărirea fusese...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat. Publicul este invitat să vadă rezultatul, o lucrare de mari dimensiuni de artă în ceramică. Astfel, vineri, 31 mai, de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liceenii din Timişoara au intrat în spaţii interdimensionale şi au creat opere de artă/FOTO
Lumea inocenţei şi a copilăriei va fi recreată cu ajutorul UPT în acest weekend. Campusul Universității Politehnica Timișoara se va transforma sâmbătă, 1 iunie 2024, într-o adevărată lume a copilăriei cu ocazia celei de-a treia ediții a Poli Kids Fest, un eveniment special dedicat celor mici, în incinta Stadionului Ştiinţa şi a Parcului Mecanică. Această...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli Kids Fest vine cu o mulţime de surprize, activităţi distractive şi chiar ridicări cu balonul
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea administrației. Astăzi, moșnițenii sunt din nou în momentul în care trebuie să își aleagă primarul și consilierii care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gerald Simonis, candidat independent la Primăria Moșnița Nouă: “Banii comunității trebuie cheltuiți pentru nevoile oamenilor”
La Dumbrăviţa consilierii locali din opoziţie nu votează pentru interesele comunităţii, ci pentru a-l bloca pe primarul Horia Bugarin. A recunoscut-o chiar un consilier, oficial încă PSD, dar plecat din partid. El a admis că s-a votat împotriva alocării unor bani în bugetul comunei pentru reciclarea unor străzi, doar pentru ca primarul Horia Bugarin să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (19). Un consilier PSD din Dumbrăviţa s-a autodetonat: Nu s-a votat bugetul pentru a nu câştiga Horia Bugarin un nou mandat de primar
Senatul Universității Politehnica Timişoara s-a reunit marți, 28 mai 2024, în ședință festivă în vederea decernării celei mai înalte distincții pe care o poate acorda o instituție de învățământ superior, titlul academic de Doctor Honoris Causa, profesorului dr.ing. Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională. Profesorul Dan M. Frangopol,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere! Profesorul Dan M. Frangopol, unul dintre inginerii români cu cea mai largă recunoaștere internațională, Doctor Honoris Causa al UPT
Localitatea campioană! Ghiroda a cucerit trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezență cu sute de artiști, recitatori în grai bănățean, expoziții, colecții etnografice și gastronomie tradițională, acumulând în total 187 de puncte. Județul Timiș și-a deschis ”lada cu zestre” într-un festival-concurs cu peste 3500 de artiști, 7 spectacole folclorice, cu un total...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, marea câştigătoare a unui trofeu important şi preţios: Lada cu Zestre
Performanţă, este termenul cu care se „hrăneşte” fără încetare institutul timişorean de învăţământ cu peste o sută de ani de istorie. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 27 mai 2024, conferința de închidere a proiectului Perform-CDI, în valoare de 5.800.000 de lei, ce a vizat creșterea performanței Universității Politehnica Timișoara prin consolidarea capacității de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nou proiect pe filiera cercetare-dezvoltare din care UPT are doar de câştigat
Universitatea de Vest Timișoara oferă copiilor, cu ocazia zilei de 1 Iunie, un program special de acțiuni. Instituția lansează către comunitate „Bulevardul copiilor la UVT”. Acest eveniment este conceput pentru a încuraja adoptarea unor obiceiuri sănătoase și pentru a stimula participarea activă a copiilor în activități sportive, de învățare și experimentare. Ateliere interactive și activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest sărbătorește 1 Iunie, printr-un proiect lansat comunității
Top