Principiul ca principiul, dar bănățeanului trebuie să-i umple cineva șpaisul

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când ni s-a muiat inima de la suferința politică a președintelui Alin Nica (CJ Timiș) și am plâns puțin pe umărul domniei sale sigur nu am luat totul în calcul. Atunci am spus că timișorenii nu sunt oi. Firește că nu sunt oi, dar s-au săturat să fie și „fazani”. Generalizând, ofeream impresia că timișorenii ar fi cu toții foarte principiali, că n-ar suporta nicio clipă să li se ordone de către cineva să voteze cu pesedistul Alfred Simonis, ca oile. Mai rămânem puțin la criza politică din PNL Timiș prilejuită de decizia centrală de a impune candidați comuni în alegerile locale din Timișoara și Consiliul Județean Timiș, dar nu mult, căci timișoreanul care nu e oaie mai are de ales din multe calități și neajunsuri pentru ziua de 9 iunie, când se va prezenta la vot.

Să nu ne imaginăm cumva că toți liberalii își vor rupe cămașa de pe ei pentru a-l urma pe Alin Nica. De fapt, ar fi greșit să focalizăm pe persoană. Vorbim de un principiu și vom oberva că această furie anticentristă, antipesedistă și pentru drepturi democratice ar putea preocupa o bună parte dintre liberali, pe timișorenii cu simț civic care oricum n-ar fi votat PSD din sănătoasă obișnuință. Dar să ne așteptăm că locuitorii Timișului își vor da foc pentru Alin Nica ar fi o mare greșeală în primul rând pentru candidat și echipa sa de campanie.

Suntem tentați să punem un umăr pentru a-l ajuta pe cel dezavatajat. Empatizăm cu cel mai slab, ba chiar că ne bucurăm de competiție, de faptul că lupta asta Simonis-Nica va da sens ieșirii noastre la vot. Un vot, altfel, lipsit de patimă, miză, culoare. Să nu vorbim însă de un Harap Alb care se luptă cu Spânul. Nici măcar într-un oraș emblematic și – ne place să credem – cu mai multă cultură politică precum este Timișoara. Dar dacă scoatem din calcul cauza liberalilor fanatici și a antipesediștilor la fel de vocali, unii timișoreni sunt tentați să gândească și altfel, poate pragmatic.

Alin Nica va candida din partea blocului Dreptei (USR-FD-PMP, organizații civice locale), dar să nu uităm că în caz de succes va fi un administrator local al opoziției, iar la guvernare rămâne cum s-a stabilit: PSD-PNL. Dacă ar fi să rămânem doar la activiștii liberali, primarii sau cei cu munca de jos, de ce ar aștepta vreunul dintre aceștia un câștig de la un președinte de consiliu județean aflat în opoziție? Vă veți aminti cum Alin Nica echilibra bugetele locale pe ochi frumoși liberali, dar mecanismul acesta începe să devină un dezavantaj pentru un județ care se pregătește să fie condus de cineva care a pus cruce ideii de colaborare cu cei care azi l-au umilit.

Când a avut în spate un partid aflat la guvernare, Alin Nica a făcut cam ce se bănuiește că va face și Alfred Simonis dacă va câștiga întâia demnitate județeană. Adică va folosi arma bugetului împotriva celor care nu-s ai lui. Iar dacă nu va câștiga și Alfred Simonis rămâne cumva cu funcție mare la centru, setea sa de răzbunare poate fi mai apăsată. Atunci ce să-i anime pe primari în această luptă? Lupta dreaptă și corectă? Edilii pot spera că Alfred Simonis va fi un domn în politică și va ajuta Timișul necondiționat? De ce ar face-o, observând că tot binele din lume făcut județului – e adevărat, făcut din resurse publice – n-a avut niciun efect în plan electoral? O va face că este om bun? Dar dacă se plictisește să mai fie om bun?

Trecem la timișoreanul sau timișeanul de rând. Pentru el prea puțin va conta cum l-au pus la punct tinerii liberali pe Nicolae Robu sau cum l-a certat Viorel Coifan pe Nicolae Ciucă în vizită la Timișoara pentru a-l „executa” pe Alin Nica. Cu siguranță unii vor rămâne în schema anti-PSD, iar faptul că au pe buletinele de vot tandemul Fritz-Nica poate fi o primitoare ușă deschisă spre procesul electoral. Timișoara nu are oi, bun, dar pesedistul care votează cu candidatul PSD nu este o oaie, el votează cum îi dictează conștiința și partidul. Mai avem o altă categorie de timișoreni neîncadrată în sfera zootehnică: timișoreanul pragmatic.

Nu caut argumente pentru un vot pro-Simonis, nici să zic că Alin Nica n-ar merita să continue președinte C.J.Timiș, ci doar să reglez puțin frâna entuziaștilor. Vor fi timișoreni care se întreabă înainte să pună ștampila pe buletinul de vot când îi va fi gata stadionul cel mare, când începe și când se termină de construit un mare spital în orașul ăsta, dacă infrastrutura primește atenție de la Transporturi sau măcar dacă vom avea mai multe destinații pentru zboruri de pe aeroportul Traian Vuia.

Gândurile astea au acum legătură cu Simonis sau cu Grindeanu, întâmplător sau nu, bine sau rău, ambii de la PSD, dar ele sunt preocupări pe care timișoreanul de rând nu-și permite să le nesocotească fie și pentru Alin Nica. Un președinte Alin Nica nu foarte deranjat până acum, chiar deloc deranjat, de felul cum mergeau prost lucrurile în societate, de la racolarea primarilor la repartizarea banilor și felul cum sunt făcute sau rămân nefăcute legile în România condusă de partidul din care 20 de ani a făcut parte.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (aprilie 6th, 2024 at 09:35 )

Cu siguranță că există o grămadă dacă nu chiar o majoritate care nu votează bazat pe principii ci pe avantaje prezumtive. Nu este nicio garanție ca un individ controversat ca Simonis va avea aceiași influență la centru după alegeri dar este o certitudine că acesta nu va reformă profund consiliul județean cum a reușit Bolojan la Bihor prin reducerea cheltuielilor cu administrația, a numărului de posturi și a direcțiilor dublate. De asemenea este de așteptat ca Simonis sa se erijeze în rolul de baron local PSD pe modelul Oprișan fapt care per ansamblu ar dăuna județului mai mult decât ar aduce avantaje pentru că anumite metehne se vor accentua sub oblăduirea sa iar eventualii bani veniți de la centru vor fi sifonați pe modele deja patentate.
Entuziasmul nu este neapărat legat de o eventuală victorie a sa ci de faptul că există o posibilitate cu șanse reale de transmite un mesaj sforarilor de la centru că astfel de practici nu țin. Apoi este destul de probabil să asistăm la o prăbușire a PNL-ului care să determine o schimbare de conducere și o reconfigurare a spectrului de dreapta.

@D a spus: (aprilie 6th, 2024 at 10:41 )

Acum oarece zile spuneai că oamenii votează după principii.
Iar Bihorul, iar Bolojan… Boc, nu?
Ce contează, important e să preiei rolul de prim-comentator, fie cu șopârle, fie cu bullshit. Așa se înnăbușă presa.

ChatGPT (pe bune) a spus: (aprilie 6th, 2024 at 10:42 )

Dacă același comentator apare în mod repetat și își exprimă aceleași idei în mod constant în diverse articole, acest lucru poate ridica întrebări cu privire la motivul și intenția sa. În astfel de cazuri, este posibil să fie pertinent să ne întrebăm dacă acest comentator își promovează cu adevărat propria opinie sau dacă încearcă să influențeze discuțiile într-un mod anume. Este important să avem în vedere diversitatea opiniilor și să evaluăm argumentele în mod critic, indiferent de sursa lor. Dacă există îngrijorări cu privire la comportamentul repetitiv al acestui comentator, moderarea sau evaluarea atentă a contribuțiilor sale ar putea fi justificată pentru a menține calitatea și echilibrul discuțiilor.

CH a spus: (aprilie 6th, 2024 at 10:47 )

Să ne amintim că am mai avut la județ psd-iști, cobra cel mai recent exemplu.
Și nici el nu a făcut nimic pentru județ. Așa că ce speranțe putem avea cu simonis???
Simonis pe de altă parte a mai ajutat la deblocarea unor proiecte…da‘ putem fi siguri că va ajuta în continuare, dacă ajunge ales?
Sau că va mai avea trecere la mitici odată ce au scăpat de el și l-au mazilit la Timiș?
Dar nici cu nica nu ne putem lăuda, zero barat.
Acum dilema este: care-i răul cel mai mic.

Daniel a spus: (aprilie 6th, 2024 at 11:47 )

@@D
Dacă alegătorii ar fi votat bazat pe principii, nu am fi fost în situația actuală pentru că în 20 Mai 1990 nu ar fi fost ales tov. Ilici Iliescu cu o majoritate atât de confortabilă. Tocmai că acest lucru nu se face obiectiv ci bazat pe tot felul de motive subiective, altfel nu ar putea conduce în sondaje un personaj cum este Piedone și să aibă șanse de a câștiga în fața unei persoane inteligente și care nu are la activ acuzații de corupție. Bolojan este un etalon pa când Boc nu având în vedere trecutul lui și compromisurile făcute. Nu îmi dau seama cum se înăbușe presa, în niciun caz prin comentarii.
@ChatGPT
Deci dacă cineva se bazează pe principii și nu și le schimbă în timp înseamnă că trebuie cenzurat. Este absolut posibil ca AI-ul să fi fost antrenat de către programatorii progresiști cu idei dictate de DEI și ESG. Evident că rezultatele nu pot fi altfel și numai niște limitați ar putea lua în serios astfel de idei crețe.
@CH
Dacă răul cel mai mic este greu de identificat poate ajută o abordare diferită și anume verificarea dacă nu cumva răul cel mai mare este mai ușor de depistat. În cazul de față continuatorul PCR-ului, partidul care a fost la guvernare 70-80% din timpul scurs de la revoluție cam sare în ochi.

Ioana a spus: (aprilie 6th, 2024 at 13:58 )

Simonis Freddy Camatarul nu isi va folosi functia pentru a face ceva in judet. Ci pentru a sugurma orice farama de suflet care nu tine cu tandemul PSD-PNL. Nicidecum investitii cu cap pentru judet.

E unul din cei mari interlopi politici a Romaniei, astfel incat pariul lui tine de a lua toate judetele cu municipii USR.

Singurele exemple din tara unde PNL chiar face ceva fara sa aibe tragere la Bucuresti sunt Alba si Bihor, dar acolo clasa politica din filiale e cu 10 clase peste cea de Timis.

Dan a spus: (aprilie 6th, 2024 at 15:53 )

Fratilor, pe nica l-am avut 4 ani la cjt cu rezultare insignifiante pt judet. Omul nu are deloc trecere la centru si nici cu proiecte majure pe fonduri europene nu se omoara. Uitati-va la alte consilii judetene ce investitii majore fac in infrastructura (bihor de ex.), iar nica, in lipsa de altceva, investeste in sensuri giratorii liliput la giroc si un drum de 3 km de la granita cu carasul; si asta in conditiile in care avea propriul partid la guvernare. Omul e zero pt dezvoltarea judetului si trebuie sa plece deoarece condamna timisul la mediocritate si chiar subdezvoltare pe anumite paliere. Ma uit peste programul lui electoral din 2020 si vad ca nu a realizat nimic din investitiile majore (centrul intermodal aeroport, pod rutier + pf cu ungaria la sannicolau pt trafic greu, muzeul banatului, etc), ba chiar da si gherle epice gen festivalul luminii 2024. Putem spune fara a gresi ca omul trebuie debarcat de la CJT. Singurele sperante ne sunt in simonis (spitalul oncologic, ajutarea investitiilor PMT, centura sud si vest, stadion, sala polivalenta, autostrada belgrad). Simonis se vede ca e bine conectat la centru, are energie pozitiva, drive, colaboreaza cu fritz si e tanar. Iar ce e cel mai nasol la nica e ca nu a colaborat deloc cu fritz dupa alegerile din 2020(l-a criticat constant), si nici cu simonis cand simonis a ajuns bine conectat la bucuresti si avea tot sprijinul acolo. Din cauza asta nica nu a realizat nimic major pt judet si trebuie sa plece. Ce se vede la nica e sindromul omului mic la nivel local care in lipsa de rezultate, in loc sa colaboreze cu cei care il pot ajuta, el le intoarce spatele. Si prin asta saboteaza Timisoara si Timisul.

@Dan a spus: (aprilie 6th, 2024 at 18:30 )

1) Din moment ce Nica candidează din partea alianței cu Fritz cum ar putea colabora Simonis mai bine cu acesta?
2) Banii de la centru nu sunt bătuți în cuie dar votul e. Te poți pomeni cu Simonis la județ de unde își va face combinațiile în modul caracteristic și fără să aducă cine știe ce beneficii, cam cum a fost cazul lui Dobra.
În concluzie cu Simonis e un risc prea mare raportat la beneficii și în plus un baronat PSD nu este niciodată necesar.

@Daniel a spus: (aprilie 7th, 2024 at 06:35 )

Este „absolut posibil”, zici, ca progresiștii să fi intrat în mințile programatorilor? Dar probabilitatea ca tu să fii un troll care încearcă să dilueze ideile comentatorilor de-aici cât de mult frizează absolutul? Eu zic că trece prin el ca un tanc rusesc prin cernoziomul ucrainian.
Nu cred că cei de la DB.ro sunt atât de fraieri încât să nu te cenzureze.
Și să știi că multe lucruri care-ți ușurează viața (dar care îți aduc și destule probleme în viață) au fost făcute de progresiști, cu idei crețe.

@@Daniel a spus: (aprilie 7th, 2024 at 12:41 )

Este extrem de probabil ca astfel de concepte să fi fost integrate în AI cum de altfel au și fost prezentate dovezi cu imaginile ridicole create de astfel de aplicații. Apoi astfel de companii își au sediul în state precum California și Oregon care sunt cunoscute pentru înclinația lor.
Bineînțeles că diversitatea de opinie nu trebuie respectată iar cine îndrăznește să o exprime este imediat categorisit ca troll, rus sau mai știu eu ce și trebuie cenzurat.
Cât despre lucruri inventate de progresiști care îți ușurează viața dar vin la pachet cu un bagaj care presupune reducerea sau eliminarea meritocrației sau a unor libertăți eu le transmit un nu, mulțumesc.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12

Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi

UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100 de ani fiind dată şi de programele inovative şi în alte domenii, cum ar fi de exemplu cultura. Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Fostul primar Nicolae Robu minte cu o debordantă naturaleţe chiar şi atunci când minciuna este mai mult decât evidentă. De unde rezultă că la el minciuna este patologică. S-a întâmplat în urmă cu o zi, într-un – să-i spun aşa – război al stickerelor. În urmă cu o zi, primarul Dominic Fritz a prezentat pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (8). Patologia minciunii. Robu minte de îngheaţă apele chiar şi atunci când minciuna e de prisos
Recent a avut loc etapa zonală de Fotbal fete – U 12 ani – ”Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Arad, Alba, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinţi și Timiș au oferit un adevărat spectacol fotbalistic, cu momente memorabile desfășurate pe terenurile de joc ale bazei sportive Euro Center Sport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana națională de fotbal fete a Școlii 24 confirmă și anul acesta prin calificarea la etapa finală a Cupei Tymbark Junior U12
Alin Nica, președintele CJT, acuză Prefectura Timiș că tergiversează procesul în care a contestat modul de alocare a banilor din fondurile de echilibrare, respectiv banii pentru drumuri de la Consiliul Județean.  În acest fel se dorește întârzierea alocării banilor, prilejul fiind folosit de PSD ca și formă de luptă politică.  “Săptămâna trecută am avut termen...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Președintele CJT acuză “Prefectura PSD” că tergiversează procesul fondurilor bugetare de echilibrare, în scop politic
UPT nu înseamnă doar învăţământ de calitate, dimensiunea institului cu o istorie de peste 100 de ani fiind dată şi de programele inovative şi în alte domenii, cum ar fi de exemplu cultura. Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi în domeniul cultural: vouchere speciale pentru studenţi
Un domeniu în care am rămas din nou în urmă față de alte județe este cel al festivalurilor de muzică. Aici nu mai este vina ‘Bucureștiului care nu ne-a dat bani’, ci o problemă locală, de colaborare și organizare. Este frustrant ca timișorenii să fie nevoiți să meargă la Cluj pentru Untold și Electric Castle...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara merită un festival muzical de top
Primarul suspendat al comunei Checea, Daniel Florea, nu va mai putea candida pentru un nou mandat, potrivit unei decizii definitive din justiţie. Este al treilea primar, după Recaş şi Şandra, care are interzis la candidatură. După edilii PSD din Recaş şi Şandra (ultimul suspendat din funcţie) nici Daniel Florea, primarul suspendat al comunei Checea, nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un primar din Timiş are interzis la candidatură. PNL-istul Daniel Florea nu va putea candida pentru Primăria Checea
Mădălina Stanca, o sportivă de 20 de ani din Timișoara a participat în weekend la Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, unde a obținut de două ori locul I la categoria Bikini fitness (locul I Junioare, respectiv locul I Senioare – conform regulamentului, vârsta îi permite participarea la ambele categorii). Încununarea acestui succes a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O timișoreancă a devenit dublă Campioană Balcanică la Culturism, și Campioană Absolută, la categoria ei de vârstă
Primarul comunei Șag, Flavius Alin Roșu, şi-a depus, duminică, candidatura pentru un nou mandat de primar. El va susţinut de nu mai puţin de patru partide care au constituit Alianţa pentru Şag. Chiar de Duminica Floriilor, Flavius Roşu şi-a depus candidatura pentru cel de-al treilea mandat de primar al comunei Şag. Sub deviza “Numai împreună...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Susţinut de patru partide, Flavius Roşu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Şag
Ei bine, mai sunt şi candidaţi la primărie care nu promit că vor face noi drumuri, şcoli, grădinţe, creşe, curăţenie, investiţii în lapte şi miere. Din contră, se angajează să aducă tot răul de pe pământ în cazul în care vor ajunge primari. Că la mijloc e o crasă lipsă de educaţie, ca să nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (7). Cel mai corect dintre candidaţi. Alina Sperlea promite că, dacă va ajunge primăriţă, va aduce în Dumbrăviţa toate nenorocirile din lume
Top