Spitalul Județean Timișoara și Consiliul Județean Timiș au ajuns să se certe pe ceva ce nici măcar nu există în viața medicală a orașului, noua Maternitate din cadrul spitalului amintit. Cele două părți se acuză una pe alta că ar fi cauza pentru care primul copil nu s-a născut încă în cadrul noii locații. Desigur, la mijloc nu putea să nu fie și o …. mică motivație politică, una probabil generată de campania electorală.
Vineri, la o oră la care oamenii au ajuns deja acasă și au intrat în weekend, cei de la Spitalul Județean Timișoara au decis să reacționeze ”în urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la noua clădire a Maternității din cadrul Spitalului .Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu.
Lucrurile începuseră să se inflameze odată cu prezența la Timișoara la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care, întrebat de ce nu se deschide maternitatea, spunea că mai e de lucru, că se fac controale de la ISU, etc. Se pare că șeful CJ Timiș, instituția care a ridicat maternitatea, cu bani europeni, ar fi spus că PSD blochează deschiderea. Interesant este că nici măcar Alin Nica nu dădea dovadă de un optimism atât de exagerat încât să dea luna mai ca una de deschidere a unității medicale noi nouțe. Dar, e campanie, așa că o nouă ceartă nu poate să fie decât publicitate.
”În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la noua clădire a Maternității din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara, pentru o corectă și completăinformarea opiniei publice, facem următoarele precizări: Termenul de dare în folosință/operaționalizare a Maternității, termen prevăzut în proiect, este de 31 august 2024”, transmit cei de la Județean.
Mai mult, aceștia mai spun că de fapt, lucrările nici măcar nu ar fi fost finalizate de către CJT. Ceea ce este și mai ciudat, având în vedere că Județeanul mai și admite că a preluat clădirea, una care, deci, ar fi neterminată.
”Clădirea preluată de SCJUPBT de la Consiliul Județean Timiș nu a fost finalizată în totalitate, motiv pentru care în momentul de față în clădire se mai efectuează lucrări, fapt care nu a permis mutarea și instalarea echipamentelor medicale. Din acest considerent, activitatea medicală nu se poate desfășura în cadrul clădirii respective, întrucât poate fi afectată grav siguranța pacienților și a actului medical.
Pentru finalizarea în termen a clădirii și recepția conform prevederilor proiectului, la finalul anului trecut, conducerea SCJUPBT, cu acordul Ministerului Sănătății, a făcut demersuri importante pentru finalizarea construcției, predată incomplet de către Consiliul Județean Timiș, pentru a evita compromiterea proiectului și pierderea finanțării. Pentru darea în folosință acestei clădiri sunt necesare și obligatorii conform Legii o serie de avize/aprobări/autorizări ale instituțiilor abilitate (Mediu, ISU, DSP, Ministerul Sănătății, CNCAN). Procedurile pentru obținerea avizelor menționate anterior nu au putut fi demarate, decât după ce Consiliul Județean Timiș a finalizat intabularea clădirii și trecerea acesteia în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, care s-a întâmplat doar în 29.04.2024”, mai spun cei de la Județean.
Unitatea medicală spune că nu vrea să fie parte din decarații politice.
”Față de cele mai sus menționate, conducerea SCJUPBT se delimitează ferm de orice declaratii politice și sub nici o formă nu va accepta punerea în pericol a pacienților și a activității medicale. Vom face tot ce este necesar, obligatoriu și legal pentru ca deschiderea să se facă în condiții de siguranță pentru pacienții noștri”, mai transmite Spitalul Județean.
Nu trece mult și CJT vine cu replica. Conducerea spitalului nu a făcut niciun demers pentru deschidere, acuză administrația județeană. Data de 31 august e data limită, nu unul obligatoriu la care să se deschidă.
„Data de 31 august 2024 reprezintă termenul limită extins de operaționalizare a noii maternități din Timișoara. Acest lucru nu înseamnă că maternitatea nu trebuie sau nu poate fi operaționalizată înainte de termenul limită prevăzut în proiect. În conformitate cu procesul verbal asumat de parteneri, clădirea predată de Consiliul Județean Timiș către SCJUPBT este funcțională, lucrările fiind finalizate. În momentul de față nu se derulează lucrări la clădire, deci nu poate fi vorba de vreo punere în pericol a pacienților sau a actului medical. Realizarea recepției și intabularea clădirii nu puteau avea loc fără finalizarea lucrărilor în conformitate cu proiectul tehnic. Conducerea SCJUPBT nu a făcut niciun demers pentru finalizarea lucrărilor la clădire, iar Ministerul Sănătății nu are nicio contribuție în proiect. Pentru informarea corectă și completă a opiniei publice, conducerea SCJUPBT poate prezenta demersurile realizate în ultimele 30 de zile pentru avizarea noii maternități. Partenerul de proiect SCJUPBT va răspunde în solidar dacă până la data de 1 septembrie nu va fi realizat un act medical în clădirea noii maternități și, în consecință, se va pierde finanțarea europeană din culpa SCJUPBT” a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Timiș.
Comentarii prin facebook