Moş Teacă şi gonacul lui Hayssam pleacă la război. Nicu şi Marcel, doi oameni de onoare

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Construcţia hermafrodită PSD-PNL cu care ne-a blagoslovit Klaus Iohannis pe motiv de stabilitate, crapă din nou. Şi nu, nu fiindcă marii oameni politici care conduc cele două partide ar avea dispute pe varii filozofii economice, fiscale sau de orice altă natură ce ţine de traiul de zi cu zi al românilor. Avem totuşi cea mai mare inflaţie din UE. Departe de aşa ceva! Acum miza este data alegerilor prezidenţiale. În orice ţară cu pretenţii democratice, astfel de date se ştiu. Se ştia şi în România până de ceva timp, că ar trebui să aibă loc prin noiembrie-decembrie. Atunci când expiră mandatul actualului şef al statului.

Şmechereşte însă, cele două partide s-au înţeles să le devanseze în luna septembrie. Aşa le convenea comasaţilor în blaturi. Şi asta după ce, făcând cu boltă peste democraţie, au devansat şi alegerile locale pentru a le comasa cu cele europarlamentare. PNL-iştii, ajunşi mai degrabă o turmă de oi pe cale de-a se prăvăli într-o prăpăstie după berbecul Nicu, îşi doreau în septembrie fiindcă aşa le-a spus preşedintele Iohannis, că va prinde o funcţie de top în UE sau NATO. PSD dorea să se urce pe valul creşterii pensiilor anunţate pentru septembrie.

Cum Iohannis n-a mai prins nimic, PNL-iştii s-au sucit ca la Ploieşti. Şi încă o hotărâre a BPN semnată de Generalul Nicu a ajuns hârtie igienică. Atenţie, chiar şi la piaţă, între zarzavagii, vorba-i vorbă. Adică dacă spui un lucru, trebuie să te ţii de el. La PNL maldăre de decizii parafrate sunt aruncate la coş. De-a dreptul grotesc, acest Moş Teacă de-a ajuns şeful la PNL mai şi dă lecţii de onoare. Fiindcă bătălia între PSD şi PNL e pe onoare acum. Pe bune! Probabil doar prin bordeluri mai găseşti atâta onoare la un loc. Ca să nu spun că faze din astea cu exhibarea onoarei doar în filme cu mafioţi mai vezi.

„Onoarea mea a fost, este şi va rămâne pentru România şi pentru români. Am în spate o carieră şi în cariera mea am demonstrat şi onoare, şi demnitate şi nu mi s-a reproşat niciodată până acum. Onoarea nu este o sintagmă cu care să te joci la orice fel de întâlnire, orice fel de supărare pe care o ai. Este o chestiune pe care o ai sau nu o ai”, a glăsuit Ciucă. La asta cu onoarea că “o ai sau nu o ai”, sunt perfect de acord. Lui Ciucă i-a crescut un munte de onoare în spate, dar se vede şi pe burtă, încă din decembrie 2018, când iată ce spunea: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică”.

Aţi observat, tot cu “onoare şi demnitate” în gură ca şi acum, Ciucă se jura ostăşeşte că nu va face niciodată politică. Sigur, cârcotaşii ar spune că a avut dreptate. Ce face el acum chiar nu-i politică. Cel mult o probă de anduranţă, în limbaj ostăşesc de târâşuri şi culcaturi la comanda PSD şi a lui Iohannis. Doar-doar PNL-iştii or mai fi lăsaţi la uşa din spate a popotei, acolo pe unde se aruncă resturile. Ce “onoare” să ai, când cei din PSD deja te bagatelizează, într-un limbaj mai uzual fac de-a dreptul mişto de tine, “Un poznaş în fruntea ţării”, aluzie la cartea lui Ciucă, “Un ostaş în fruntea ţării”.

Sigur, cuvântul “onoare” sună groaznic şi când vine din gura lui Marcel Ciolacu, gonacul lui Omar Hayassam şi revoluţionarul fără revoluţie. Dar – nu-i aşa? – de la el nu se aşteaptă nimeni să aibă onoare. Valorează cât clondirul de mastică cu care şi-a reperat coana Leanca onoarea. Scrii Ciolacu alături de onoare şi îţi iese un oximoron de toată frumuseţea. În fine, parafrazând un clasic în viaţă ar trebui spus: „Ce blestem o fi pe poporul ăsta să fie condus de doi oameni cu atâta onoare pe ei!”

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

traian_d. a spus: (iulie 3rd, 2024 at 08:38 )

Pe cine nu destructurezi în 1989, nu te lasă să trăiești. Mai simplu nu se poate spune. Cei doi clovni de care se face vorbire în articol sunt niște detalii absolut insignifiante.
Articol f. bun!

Zdreanță a spus: (iulie 3rd, 2024 at 09:08 )

Un articol de pus în ramă,despre onoare și demnitate în politica românească ,despre oameni de carton dispuși să joace roluri multiple în interesul românilor,despre un electorat bolnav de curentul minciunii politice,gătit sau dospit să răspundă prezent directivelor de partid.Din păcate amestecul politicienilor de prin mai toate partidele a dus la pierderea cuvântului și implicit al onoarei.Care clasă politică?Dreapta sau stânga au dovedit în repetate rânduri că nu fac rabat de la simulări de pace sau certuri,la promisiuni deșarte și minciuni ieftine.Această clasă politică decredibilizată care asemănător comunismului roade adânc în conștiința unui popor răbdător o ține într-o continuă degringoladă,că doar generând crize,poporul devine ascultător.
Această clasă politică a generat o societate permisivă(în sensul rău al cuvântului),în care valoarea a fost înlocuită cu nonvaloarea,în care prostul devine lider iar înțeleptul este redus la tăcere pe principiul majorității dintr-o societate.Toate aceste mișcări de trupe politice pregătesc terenul pentru alegerile prezidențiale,restul este gargară ieftină.

Nelu a spus: (iulie 3rd, 2024 at 09:25 )

Trist e ca-s atatea oi care-i considera pe astia liberali si voteaza cu PNL-ul fara sa vada ca de fapt is pesedisti sadea. Si daca vad asta, au luptele lor, orgolii, ca la fotbal, trebuie sa tina cu unii sau altii si cum sa te lauzi la bere ca esti liberal si nu sustii PNL? ca doar scrie ca e partid liberal.
Ovine!

nu_i bai a spus: (iulie 3rd, 2024 at 10:47 )

Titlul cartii este „Un ostas in slujba tarii”, pentru corectitudine, in rest, bun articolul

Obiectivw a spus: (iulie 3rd, 2024 at 15:56 )

Ino,drag,
Ești cu adevărat unul dintre cei mai buni jurnaliști de prin zonă.Scrii bine, scrii adevăruri îmbrăcate stilistic….Aparținând, însă, unei rese aservită politic USR e greu să-ți menții obiectivitatea in analizele politice, corecte de altfel…Virfule, săgeata pixului tău vânează numai „adversarii”…Pare firesc, până la urmă…În fond nu o să ” muști mâna care te hrăneștie”!…Ce totușiai pot aprecia, in plus, este faptul că analizele tale la adresa ” neputincioșilor” nu o faci comparativ cu osanale ridicate „protejaților ” Te citesc cu drag. Îmi place cum scrii!…

@ tov. Obiectivw a spus: (iulie 3rd, 2024 at 17:35 )

îți place, da’ nu-ți place …
i te adresezi cu familiaritate (Ino drag), dar în public, ți-e lene să i-o spui direct …
trăiești într-o baltă stătută de propagandă pesedistă, dar te deranjează ceea ce este scris aici… Ai dus multe lupte cu Renașterea sau Ziua de Vest ca să-i obiectivizezi? Și-ai reușit, de ți-a mai rămas doar dB.ro de adus pe calea cea dreaptă ?
Dacă n-ai reușit, de ce nu mergi să citești ziare perfect echidistante?
Ziariștii pot să-și aleagă subiectele?
Comitetele editoriale pot să-și facă politica editorială?
Da, dB.ro înclină spre USR, dar e un act compensatoriu față de cât jeg se aruncă pe USR.
Mai slăbește-ne cu fitile de-astea șerpești, de seceră și ciocan ruginite, nu te-a legat nimeni de calorifer cu tableta blocată pe debanat.ro!

Daniel a spus: (iulie 4th, 2024 at 00:08 )

După cum se dovedește la fiecare tur de scrutin alegătorii nu votează bazat pe principii ci pe sentimentalisme așa că astfel de declarații contrazise de acțiuni ulterioare nu sunt sancționate ca atare. Până una alta așa a debutat democrația la noi cu Ion Iliescu care inițial a declarat că FSN nu va candida în alegeri pentru ca apoi să își schimbe decizia și să câștige cu peste 80%. Astfel de comportamente nu sunt un impediment pentru electorat deci nu este de mirare că sunt perpetuate, mai ales când pot fi explicate prin prisma interesului național.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

CSC Dumbrăviţa intră în cantonament de astăzi la Sântămăria-Orlea

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa ajunge astăzi în Ţara Haţegului, la Sântămăria-Orlea, unde va efectua perioada de pregătire centralizată din această vară. 24 de jucători se vor afla sub comanda staff-ului condus de Cosmin Stan până în data de 13 iulie: Portari: Cătălin Trifon, Adelin Iliescu; Fundași: Vlad Băluțoiu, Alin Burdeț, Cătălin Horcea, Răzvan Morariu, Cristian...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSC Dumbrăviţa intră în cantonament de astăzi la Sântămăria-Orlea
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Povestea lui Ștefan Nădășan, cel mai strălucit reprezentant al primei promoții de ingineri de la UPT

In memoriam. În Anul Alumni, când Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește 100 de ani de la absolvirea primei promoții de ingineri, într-o perioadă în care sunt în plină desfășurare festivitățile de final de an pentru fiecare facultate, să ne aducem aminte de cel mai strălucit reprezentant al primei promoții a Școlii Politechnice timișorene, care a primit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Povestea lui Ștefan Nădășan, cel mai strălucit reprezentant al primei promoții de ingineri de la UPT
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Camera de Comerț Timiș caută parteneri de afaceri pentru economia bănățeană, la Munchen

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a început pregătirea celei de-a doua ediții  a Forumului Internațional de Afaceri. Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, se află în aceste zile în Germania, unde a avut o întâlnire cu noul Consul General al României la München, Miheia-Mălina Diculescu-Blebea, care a vizat în principal restabilirea unei colaborări inter-instituționale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț Timiș caută parteneri de afaceri pentru economia bănățeană, la Munchen

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Mai e puțin mai mult de o săptămână până când în zona centrală a Timișoarei vom vedea din nou cavaleri, armuri și domnițe în costume medievale. Muzeul Național al Banatului, împreună cu Consiliul Județean Timiș, organizează cea de-a VI-a ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. Astfel, în perioada 19-21 iulie, în parcul Castelului Huniade...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Muzeul Național al Banatului face ultimele pregătiri pentru cea mai nouă ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade
Trei handbaliști de la Centrul de juniori al clubului SCM Poli Timişoara s-au prezentat în această săptămână la lotul național. Centrul Dragoș Dăneasa, interul Robert Alexandru Moțățăianu și extrema Alexandre Moreau au fost convocați la naționala de juniori. Ei au făcut primele antrenamente cu lotul la București, urmând ca pregătirea să continue până la 18...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După faptă şi răsplată! Trei alb-violeți au fost convocați la naționala de juniori
Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa ajunge astăzi în Ţara Haţegului, la Sântămăria-Orlea, unde va efectua perioada de pregătire centralizată din această vară. 24 de jucători se vor afla sub comanda staff-ului condus de Cosmin Stan până în data de 13 iulie: Portari: Cătălin Trifon, Adelin Iliescu; Fundași: Vlad Băluțoiu, Alin Burdeț, Cătălin Horcea, Răzvan Morariu, Cristian...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSC Dumbrăviţa intră în cantonament de astăzi la Sântămăria-Orlea
Vreţi o casă la doar 35.000 de euro? Doriţi credite cu dobândă zero? Vreţi reducerea taxelor sau chiar anularea lor? Nimic mai simplu, începând de joi, 4 iulie, puteţi avea parte de toate acestea, cu o singură condiţie. Respectiv să mergeţi la sediul AUR Timiş ca să semnaţi „Planul Simion”. Chiar de Ziua Americii, sediul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ştire pentru cei săraci cu duhul. În Timişoara au început înscrierile pentru casele de 35.000 de euro
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a început pregătirea celei de-a doua ediții  a Forumului Internațional de Afaceri. Președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, se află în aceste zile în Germania, unde a avut o întâlnire cu noul Consul General al României la München, Miheia-Mălina Diculescu-Blebea, care a vizat în principal restabilirea unei colaborări inter-instituționale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Camera de Comerț Timiș caută parteneri de afaceri pentru economia bănățeană, la Munchen
Un număr de 60 de expozanți din întreaga zonă se află, vineri și sâmbătă, la Vârșeț, unde are loc ediția a 18-a a Vinovest. O comisie de oenologi va stabili și care este cel mai bun vin prezentat în cadrul evenimentului.  Conform organizatorilor, producătorii provin din Serbia, Ungaria, România, Bulgaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herzegovina,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vârșețul îi așteaptă pe timișoreni la Vinovest și la Festivalul Cununa Vârșețului/FOTO
In memoriam. În Anul Alumni, când Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește 100 de ani de la absolvirea primei promoții de ingineri, într-o perioadă în care sunt în plină desfășurare festivitățile de final de an pentru fiecare facultate, să ne aducem aminte de cel mai strălucit reprezentant al primei promoții a Școlii Politechnice timișorene, care a primit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Povestea lui Ștefan Nădășan, cel mai strălucit reprezentant al primei promoții de ingineri de la UPT
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) aniversează, în fiecare an, la 13 iulie, Ziua Națională a Contabilului Român. 2024 este al 20-lea an în care se sărbătoreşte cel mai important eveniment din România dedicat profesiei contabile. Manifestările organizate cu acest prilej, desfășurate sub sloganul “Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!”, vor avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ziua Națională a Contabilului Român, ediția a XX-a. Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la AI
Top