Reporter: Aș vrea să începem cu ceva personal. Spune-ne, de ce crezi că am ales să ne întâlnim aici, cu mingea de handbal?
Sorin Șipoș: Probabil pentru că sportul joacă un rol important în viața mea. Iar unul dintre proiectele mele de suflet este Academia de Handbal din Timișoara, pe care am fondat-o acum 10 ani.
Reporter: Povestește-ne mai multe despre această academie.
Sorin Șipoș: Academia de Handbal a apărut din dorința de a sprijini copiii care voiau să practice acest sport, dar întâmpinau dificultăți în a o face din cauza problemelor de finanțare și a lipsei de sprijin. Ne-am mobilizat mai mulți părinți și împreună cu un antrenor dedicat, am creat această structură care să permită copiilor să își dezvolte abilitățile sportive fără a fi nevoiți să facă compromisuri la educație. Mă bucur să văd că mulți dintre cei care au trecut pe la academie au ajuns sportivi profesioniști, dar și că majoritatea au urmat o facultate. A fost esențial pentru noi să menținem un echilibru între performanța sportivă și cea educațională. Acum chiar împlinim 10 ani de când s-a făcut Academia de handbal, pe care am predat-o către doi dintre jucătorii exponențiali ai Timișoarei, Marius Sadoveac și Cristian Fenici. Ei vor continua ceea ce noi am făcut, cu aceeași viziune.
Reporter: Revoluția te-a prins la Timișoara, când încă erai student. Cum ai trăit acele momente?
Sorin Șipoș: Alături de colegii mei am participat la manifestațiile din 16 decembrie. Am fost alături de tot ceea ce s-a întâmplat, până în momentul în care s-au închis căminele și am fost trimiși acasă. Îmi amintesc că Revoluția a început chiar înaintea examenului la istorie. Am scris cu un marker roșu pe ușa sălii de examen de la facultate “16 decembrie, istoria se scrie acum.” A fost un sentiment puternic, știam că suntem martorii unui moment istoric.
Reporter: În ce împrejurare ai intrat în USR?
Sorin Șipoș: Îl urmăream pe Nicușor Dan și inițiativa lui încă de pe vremea USB. Am fost coleg de clasă cu el la liceu, așa că știam despre proiect. În 2016, când USR începea să se organizeze la nivel național, m-am întâlnit cu el și am decis să mă implic.
Reporter: Ai o amintire specială cu Nicușor?
Sorin Șipoș: Jucam fotbal și nu rata niciodată din fața porțiii. Asta cred că l-a ajutat și în politică. Dar vreau să revin și la un alt context al implicării mele în USR, tot personal. Decizia a coincis cu un moment personal important, când fiica mea, Daria, pleca în Anglia la studii. Am simțit că trebuie să fac ceva pentru ca măcar cel de-al doilea copil să nu fie nevoit să plece din țară. Dar, din păcate, și Vlad a ales să plece la studii.
Reporter: Cum ai simțit plecarea Dariei?
Sorin Șipoș: Încă din clasa a VII-a și-a dorit să studieze în străinătate după ce a trăit câteva dezamăgiri legate de sistemul educațional din România. A fost la o Olimpiadă Națională de Fizică, la București, ea învăța foarte bine, și a dat lucrarea în frig și în niște condiții groaznice. Iar în noaptea de dinainte de concurs, pentru că fusese cazată într-un cămin, n-a dormit deloc din cauza unei petreceri. S-a întors de la Olimpiada umilită și mi-a zis: eu vreau să plec să învăț undeva unde școala poate să-mi ofere ceea ce eu doresc. Acum lucrează la o bancă în Londra, dar își dorește să se întoarcă, mai ales dacă economia României se va schimba în bine. După ce a lucrat câțiva ani la o mare bancă internațională, Daria a ales să plece la o altă bancă, care implică proiecte în Europa și în România. Și acesta este un motiv pentru care a optat pentru acest loc de muncă, pentru că are legătură și cu România. Vlad este și el acum absolvent de Bocconi. Sper că amândoi vor reveni în țară, la un moment dat.
Reporter: Ai fost șef de campanie pentru Dominic Fritz atât în 2020, cât și în 2024. Ce înseamnă să coordonezi o campanie electorală?
Sorin Șipoș: Este o responsabilitate uriașă, trebuie să fii puntea de legătură între echipă, candidat și cetățeni. Când ai un candidat excelent și o echipă motivată, majoritatea lucrând voluntar, lucrurile devin mai simple, dar rămâne multă muncă în culise. Totuși, cel mai mare obstacol a fost lipsa de timp, să facem tot ceea ce ne-am propus. Îmi amintesc că, la un moment dat, în prima campanie, am primit un mesaj ironic de la Vlad, fiul meu. Mi-a scris: “Având în vedere gradul nostru de rudenie, te-aș ruga să îmi rezervi o jumătate de oră azi. Am nevoie să vorbesc cu tine”, Era clar că mă vedea mai mult ca șef de campanie decât ca tată.
Reporter: Nicolae Robu, contracandidatul lui Dominic Fritz, a afirmat și în 2020 și în 2024, că ați plătit un milion de euro pentru campanii. Aceasta este echipa de un milion de euro?
Sorin Șipoș: A fost cel mai mare compliment pe care l-am primit, în condițiile în care cei mai mulți ne-am implicat voluntar. În afirmația asta este cel puțin un zero în plus.
Reporter: Dacă ar fi să faci o comparație între Nicușor Dan și Dominic Fritz, seamănă sau nu seamănă cei doi?
Sorin Șipoș: Seamănă, sunt perfecționiști amândoi.
Reporter: Știu că tu ești antreprenor de foarte mulți ani. Ce înseamnă să fii antreprenor în România?
Sorin Șipoș: Antreprenorii, trec așa, în fiecare an, printr-un carusel emoțional. Nu este ușor, sunt oameni care depind cumva de ceea ce faci tu și orice greșeală se reflectă în faptul că oamenii își pierd job-urile. Cred că cumva așteptarea este ca guvernul să nu încerce să schimbe legile economiei. Așa cum nu poți să schimbi legea gravitației, așa nu schimbi nici legile economice, iar dacă le încalci mai târziu se întorc împotriva ta. Cred că de fapt asta așteaptă antreprenorii: un guvern care să ajute într-un mod proactiv, adică atunci când economia merge bine taxele pot fi mari și atunci când economia merge rău, taxele să fie mici. La noi este exact invers.
Reporter: Candidezi pentru Senatul României. Ce îți dorești să aduci la București din spiritual Timișoarei și al Banatului?
Sorin Șipoș: Libertatea și dragostea pentru prosperitate și dezvoltare economică. Timișoara și Banatul au nevoie de politici care să sprijine antreprenorii, iar eu vreau să mă asigur că orașul și județul nostru vor fi auzite la București. Administrațiile locale au nevoie de susținere reală, nu de bugete alocate pe criterii politice.
Reporter: Ce îţi propui pentru Parlament?
Sorin Șipoș: Regionalizarea României, măcar să începem să facem primii pași spre descentralizare reală și autonomie locală. Vorbim despre descentralizare, dar vedem un stat din ce în ce mai centralizat și mai politizat. Timișoara și Timișul, în general, au devenit a doua cea mai puternică regiune economică din România datorită dezvoltării sale industriale și economice din ultimele decenii. Avem o industrie puternică, iar acest lucru vine într-un context în care Europa trece printr-un proces de reindustrializare. În timp ce mulți își readuc producția din China, noi, în vestul României, suntem deja bine poziționați. Este crucial să continuăm această direcție, dar, în același timp, trebuie să imprimăm o cultură a inovării și prosperității care să ne susțină pentru următorii 50 de ani. Iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă deciziile importante se iau la nivel local, nu la București.
Comentarii prin facebook