„35 de ani de libertate”. două luni de evenimente care vor culmina cu aniversarea Revoluției din Decembrie 1989

În perioada noiembrie – decembrie 2024, la Timișoara sub egida ”35 de ani de libertate”.  se va desfășura o serie de acţiuni dedicate Revoluţiei Române, dar şi unor evenimente care au precedat-o.

Evenimentele vor fi organizate de instituții de cultură, organizații și instituții publice din Timișoara, și nu numai.

”Anul acesta, am strâns sub umbrela programului ”35 de ani de libertate” evenimentele organizate de instituții și organizații nu doar pentru săptămâna Revoluției. Întreg programul marchează o călătorie – națională și europeană – care a culminat cu 20 Decembrie 1989: Timișoara, oraș liber de comunism. Le mulțumesc tuturor celor care sunt parte a efortului din spatele acestui program pentru că se încăpățânează să nu uite și nu ne lasă nici pe noi să uităm”, a anunţat primarul Dominic Fritz.

Programul este centralizat pe site-ul https://35libertate.primariatm.ro/, de unde cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă. Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente.

”Cu acest program comemorăm și onorăm curajul și sacrificiul generației din 1989. Dar vrem mai mult decât atât. Scopul nostru este, pe de o parte, să ajungem la generațiile tinere care nu știu prea multe despre comunism și Revoluție. Pe de altă parte vrem să le reamintim generațiilor mai mature miza acelor zile și provocările prin care Europa trece acum. Libertatea și democrația nu ar trebui să fie luate ca acel ceva care vine de-a gata, dimineața la cafea. Ci trebuie apărate și protejate, zi de zi”, spune primarul Dominic Fritz.

Seria de evenimente e deschisă de 4 momente istorice cu o mare însemnătate: căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie) și decesul lui Corneliu Coposu (11 noiembrie), revolta de la Brasov (15 noiembrie), revolta de la Budapesta din 1956.

Dintre evenimente amintim:

– ”Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”. Expoziție deschisă până în 17 noiembrie 2024, la Memorialul Revoluției, str. Oituz nr. 2B, vernisaj în 9 noiembrie 2024, ora 17,00. În cadrul vernisajului va avea loc o prelegere și o discuție cu publicul alături de Dr. Rodica Binder, jurnalistă și scriitoare de origine română, despre diviziunea dintre Est și Vest și rezultatele ei în politica actuală, cu titlul „Ceea ce nu avem voie să uităm”. Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu IICCMER şi Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED. Organizator: Consulatul Germaniei la Timișoara, Memorialul Revoluției din 1989, Centrul Cultural German și ifa – Institutul pentru Relații Externe.

– Proiecție de filme: Good Bye Lenin! (2003), 8 noiembrie 2024, ora 20:30, la Cinema Victoria și “Das Leben der Anderen” (2006), 15 noiembrie, de la 20:00, la Cinema Victoria. Organizator: Consulatul Germaniei la Timișoara, Centrul Cultural German și ifa – Institutul pentru Relații Externe.

– ”Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori.” Expoziție deschisă în perioada 9 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2024, pe malul Begăi (lângă Vila Mal). Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

– ”BRAȘOV 1987. Doi ani prea devreme”. Proiecție de film, 9 noiembrie 2024, ora 17:30, la Cinema Victoria. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Marius Boeriu și Dănuț Iacob, președintele și respectiv vicepreședintele Asociației 15 noiembrie 1987 Braşov, protagoniști ai filmului și ai revoltei anticomuniste de la Brașov. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

– ”Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983”. Lansare de carte, 10 noiembrie 2024, ora 17:00, la Memorialul Revoluției. Invitați: Doina Alexandru, Tudor Călin Zarojanu. Moderator: Cosmin Budeancă. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

– Am învățat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluție. Dezbatere, în 11 noiembrie 2024, ora 11:30, în Aula Magna Universitatea de Vest Timișoara. Invitați: Thierry Wolton (Franța) – scriitor și istoric, Brândușa Armanca – jurnalist şi profesor universitar, Marina Constantinescu – critic de teatru, scriitor și realizator TV, Alexandru Gussi – politolog și lector universitar, Antonie Popescu – avocat în Dosarul Revoluției, Dănuț Iacob – vicepreședinte Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov. Moderator: Ion-Andrei Gherasim – președinte executiv Fundația Corneliu Coposu.

Organizator: Fundația Corneliu Coposu

– Gala Corneliu Coposu. Luni, 11 noiembrie, ora 19:00, la Opera Națională Română Timișoara. Va avea 3 părți: premierea tinerilor câștigători ai concursului de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu, conferința susținută de istoricul Thierry Wolton și concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess și al baritonului Sorin Coliban, acompaniați la pian de Diana Ionescu.

Evenimentul va fi prezentat de Marina Constantinescu. Biletele se pot achiziționa pe platform eventbook.ro. Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile primite, vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, jud. Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

– ”Fotografii ascunse. Budapesta, revoluție, 1956”. Expoziție deschisă până în 15 ianuarie 2025, la sediul Memorialul Revoluției, str. Oituz nr. 2B. Expoziția oferă o selecție de fotografii din 1956, din colecția de fotografii istorice a Muzeului Național al Ungariei, adunate după schimbarea de sistem în 1989. Organizator: Memorialul Revoluției.

Vă reamintim că Primăria Timișoara, prin Administrația pentru Sănătate și Educație, are în derulare concursul de fotografie „Revoluționarul din familia mea”, dedicat elevilor din Timișoara și din localitățile periurbane. Fotografiile trimise vor fi evaluate de un juriu de specialitate, iar cele mai bune vor fi expuse și premiate. Regulamentul, calendarul concursului și criteriile de evaluare a proiectelor sunt publicate pe website-ul concursului: https://35libertate.primariatm.ro/concurs.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Consiliul Județean Timiș împarte banii din cotele defalcate din impozitul pe venit

Judeţul Timiș a fost anunțat de cei de la Direcția Regională a Finanțelor Publice că primește suma de 667,45 mii lei încasată suplimentar din cotele defalcate din impozitul pe venit, în vederea repartizării pe unități administrativ-teritoriale. Luni, Consiliul Județean va aproba alocarea sumei respective, iar ca destinație, consilierilor județeni le este propusă o singură comună,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Județean Timiș împarte banii din cotele defalcate din impozitul pe venit
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Politehnica, o nouă victorie și intră în zona play-off, podium de final de 2024 cu două echipe din Timiș

Politehnica Timișoara și-a continuat revirimentul și a obținut a patra victorie la rând. De această dată în fața „lanternei”, Avântul Periam, într-un meci mai ușor decât o arată scorul, 2-1. Liderul campionatului, CSC Peciu a încheiat 2024 cu o victorie clară, și va ierna pe prima poziție, după 3-0 cu Viitorul Arad. Ghiroda a pierdut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Politehnica, o nouă victorie și intră în zona play-off, podium de final de 2024 cu două echipe din Timiș
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România

Companiile de distribuție a energiei electrice, parte a grupului PPC în România, au fuzionat sub numele Rețele Electrice România. Fuziunea companiilor într-o singură entitate legală urmărește optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative. Noua societate va asigura în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile de distribuție ale grupului PPC fuzionează sub denumirea Rețele Electrice România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Judeţul Timiș a fost anunțat de cei de la Direcția Regională a Finanțelor Publice că primește suma de 667,45 mii lei încasată suplimentar din cotele defalcate din impozitul pe venit, în vederea repartizării pe unități administrativ-teritoriale. Luni, Consiliul Județean va aproba alocarea sumei respective, iar ca destinație, consilierilor județeni le este propusă o singură comună,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Județean Timiș împarte banii din cotele defalcate din impozitul pe venit
Circulația feroviară între Timișoara și București se desfășoară în acest moment cu locomotive Diesel, după ce a fost reluată la ora 10. Începând cu ora 04:50 a fost întreruptă circulația trenurilor pe distanța Orșova – Valea Cernei, deoarece locomotiva trenului IRN 78 (tren care circulă pe distanța București Nord – Curtici, operat de SNTFC CFR...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Circulația feroviară între Timișoara și București se desfășoară cu întârzieri, ca urmare a unui incident pe calea ferată
UVT Art Center va găzdui o nouă expoziție care vă va face să descoperiți Revoluția Română dintr-o perspectivă unică, prin expoziția Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție, semnată de Constantin Duma, unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști timișoreni. Evenimentul, curatoriat de Mădălin Mărienuț face parte din proiectul Imagine. Sunet. ’89, ediția...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vedeți Revoluția din 1989 dintr-o altă perspectivă, în cadrul expoziției ”Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție”, semnată de Constantin Duma
Politehnica Timișoara și-a continuat revirimentul și a obținut a patra victorie la rând. De această dată în fața „lanternei”, Avântul Periam, într-un meci mai ușor decât o arată scorul, 2-1. Liderul campionatului, CSC Peciu a încheiat 2024 cu o victorie clară, și va ierna pe prima poziție, după 3-0 cu Viitorul Arad. Ghiroda a pierdut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Politehnica, o nouă victorie și intră în zona play-off, podium de final de 2024 cu două echipe din Timiș
Nicio bucurie la sporturile de echipă care ne reprezintă în elită în aceste zile. Înfrângeri pe linie, dintre care trei pe teren propriu. Primii care au intrat în arenă au fost rugbiștii de la SCM USV Timișoara. Arenă e impropriu spus, deoarece a fost vorba despre un teren plin de noroi. După un meci foarte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend negru pentru prim-divizonarele din Timiș
O parte din banii primiţi în luna noiembrie de comuna Şag din Fondul de Rezervă al Guvernului au fost utilizaţi pentru achiziționarea unei mașini de pompieri, a anunţat primarul comunei, Flavius Roşu. În luna noiembrie, comuna Şag a primit din Fondul de Rezervă al Guvernului 1,1 milioane de lei, suma alocată fiind îndreptată spre cheltuieli...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Şag a achiziţionat o maşină nouă de pompieri
CSC Dumbrăviţa nu-şi revine şi ajunge la a cincea înfrângere consecutivă, dintre care trei pe propriul teren. Dumbrăviţenii pierd acasă oarecum nemeritat cu CS Afumaţi o partidă care, după jocul din teren, trebuia să se termine la egalitate. După 15 etape, Dumbrăviţa ocupă locul 15 în clasament, cu 16 puncte.   Golul oaspeţilor a venit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa, la al cincilea eşec consecutiv, 0-1 pe teren propriu cu Afumaţiul
”Scăparea” de candidatura lui Nicolae Ciucă le-a adus celor de la PNL Timiș o dublare a scorului electoral, în doar o săptămână, de la alegerile prezidențiale la cele parlamentare. Ca și număr de voturi atrase în județ, PNL a ajuns între fruntașele naționale, ceea ce arată că în această zonă a țării există în continuare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dispariția numelui lui Ciucă de pe buletinele de vot în dreptul PNL a dublat scorul la parlamentare
Plimbările efectuate cu vaporașele pe Bega iau o pauză până la primăvară. Ambarcațiunile au fost ridicate, sâmbătă, de pe apă și vor fi ”parcate” pe mal, unde vor trece și prin operațiuni de mentenanță. Vineri, 6 decembrie, a fost ultima zi în care vaporasele S.T.P.T. au circulat pe Canalul Bega. Începând de sâmbătă, 7 decembrie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vaporașele STPT de pe Bega au fost retrase la „iernat”
Top