Un nume imens al Politehnicii, omagiat în mod special

Un eveniment de suflet a avut loc marți, 1 aprilie 2025, la Universitatea Politehnica Timișoara: inaugurarea sălii de curs de la Facultatea de Inginerie Electrică și Electroenergetică a UPT care de acum înainte va purta numele unuia dintre absolvenții de frunte, Iuliu Cserveny, la inițiativa unui nepot al acestuia, Dragoș Mărgineanțu, și el absolvent de marcă al UPT.

În debutul evenimentului, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Electroenergetică, conf.univ.dr.ing. Ciprian Șorândaru, a precizat că inaugurarea sălii de curs reprezintă un omagiu pentru întreaga activitate inginerului Iuliu Cserveny, dar și un angajament de a pregăti și în continuare specialiști la același nivel înalt.

Tot în cadrul festivității, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a precizat că, încă de la începuturile Școlii Politehnice timișorene, legătura învăţământului cu industria, pentru care trebuie sa formeze ingineri bine pregătiţi, nu a fost un slogan venit dintr-o directivă, ci din înţelegerea clară a rolului pe care trebuie să-l aibă inginerul în societate, adăugând că omagierea unor absolvenți de frunte, care s-au remarcat în industrie și în cercetare, este binevenită, mai ales că Politehnica a dat până acum 100 de generații de ingineri care i-au dus prestigiul peste tot în lume.

O prezentare a vieții și activității inginerului Iuliu Cserveny a fost făcută de Dragoș Mărgineanțu, absolvent UPT, în prezent Chief Technologist AI și Senior Technical Fellow la Boeing, speaker invitat la Tech Talks și un adevărat prieten al instituției care l-a format. Acesta a dat citire și unei emoționante scrisori pregătite de Ștefan Cserveny, fiul lui Iuliu Cserveny, și el inginer, care ar fi trebuit să participe la inaugurarea sălii dar, din păcate, a decedat recent. Redăm câteva fragmente din discursul pe care îl avea pregătit pentru această ocazie:

„Stimate Domnule Rector, Stimate Domnule Prorector, Stimate Domnule Decan, Onorată audiență,

Mă simt onorat și recunoscător să pot participa la această ceremonie prin care sala aceasta de seminar va purta numele tatălui meu, Iuliu Cserveny. El a fost foarte mândru de anii petrecuți la Politehnica din Timișoara, student din 1924 până în 1928, una din primele promoții, și pe urmă asistent până în 1937. Această pregătire a fost o bază excelentă pentru activitatea lui de inginer, cercetător și om de știință.

În afară de domeniul tehnic, în care a excelat, era un foarte bun violonist. Cele mai frumoase amintiri din copilărie le am legate pasiunea lui pentru muzică. A cântat continuu împreună cu mama mea, care cânta la pian, și cu prieteni, printre care violoncelistul Bela Hun.

Aici suntem întruniți pentru a sărbători realizările lui tehnice. Eu doresc să vorbesc puțin despre ce am trăit în familie.

Eu m-am născut în 1941, la Reșița, unde el era inginer șef. Au venit mai întâi anii de sfârșit de război, cu ofițerul rus la noi în casă, și soldații ruși în curte și cu deportări, și pe urmă schimbarea de regim, cu naționalizarea uzinelor UDR. În 1948 a trebuit să plece la București și curând a fost arestat. Fusese denunțat în mod fals ca agent al Germaniei. Ni s-a confiscat totul și am fost dați afară din apartament. La închisoare, perioadă menționată în „Memorialul Durerii” al Luciei Hossu-Longin, tatăl meu a suferit multe interogatorii grele (cu schingiuiri fizice).

Apoi Iuliu, tatăl meu, a fost eliberat fără judecată și fără condamnare la ordinul lui Gheorghiu Dej, care avea nevoie de el să conducă tehnic și să facă să funcționeze Uzina de Mașini Electrice Dinamo, nou înființată la București, și l-a asistat pe Dimitrie Leonida la proiectarea generatoarelor electrice ale hidorcentralei de la Bicaz. A reușit în ambele proiecte! Pe urmă s-a mutat la Institutul de Cercetări și Proiectare Electrotehnică ICPE. Avea acasă la Reșița un laborator chimic unde făcea experimente și unde a inventat și o crema de bărbierit care s-a vândut în România până în anii 60.

A inventat pentru compania Leica, marking-ul de „depth of field” (adâncimea câmpului vizual), care a apărut pe aparatele foto (camerele) de după seria originală Leica I.”

Scurt CV
Născut la 31 martie 1906 la Ocna Șugatag, Iuliu Cserveny urmează studiile superioare la Școala Politehnică Timișoara, secția electromecanică, în perioada 1924-1928. Rezultatele sale școlare îl recomandă a fi reținut ca asistent suplinitor la început și apoi asistent la Politehnica timișoreană, în cadrul căreia lucrează în perioada anilor 1928-1937.

Pasionat de tehnică și interesat de proiectele care se derulau la UDR Reșița, se angajează aici, ajungând și șeful Atelierelor Reșița (Fabrica de Mașini Electrice, creată în anul 1922). În această perioadă urmare a înțelegerii că performanțele și calitatea unui motor nu pot fi obținute dacă nu dispui de standuri de încercări, Iuliu Cserveny crește dotarea tehnică a fabricii dezvoltând o importantă capacitate: standul de probă sau „sala de încercări”, cum mai era numită. În perioada în care Iuliu Cervenyi a condus această secție s-a mai realizat un pas important în domeniul tehnologic și anume prin colaborarea cu Școala Politehnică din Timișoara a fost organizat în cadrul acestei secții, atelierul central de sudură, unde s-au asimilat atât utilaje cât și procedee pentru sudura electrică la mai multe produse ale societății UDR: construcții metalice (de pildă Palatul CFR din București), cutii de foc pentru locomotive cu aburi, poduri rutiere etc.

În 25 octombrie 1937, la Cantina Școlii Politehnice Timișoara s-a ținut ședința de deschidere a celui de-al patrulea Congres al Asociației Inginerilor absolvenți ai Școlii Politehnice din localitate, iar între lucrările prezentate se află și „Calculul comparativ al mașinilor electrice”, autor ing. Iuliu Cserveny.

În 1947 se mută la București, unde ocupă funcția de consilier la Direcția Generală a Întreprinderii Metalurgice de Stat, noul înființat ICET, Fabrica de Mașini Electrice Clement Gotwald (fosta Dinamo București), ICPET, Direcția Generală a Industriei Electrotehnice din MEE.

În perioada 1 ianuarie 1953-30 iunie 1954 este inginer șef la ICPET institut soră a ICET, două institute create în anul 1950 ca urmare a Planului de Electrificare.

Pasiunea pentru electrotehnică îi este asigurată de ICPE unde se demarau două direcții de cercetare și de organizare a lor, de o importanță deosebită pentru industrie: proiectarea produselor pentru a funcționa în zone cu climat deosebit de al României și al calității și organizarea atestării ei în industria electrotehnică, ambele activități cu impact major asupra exportului care începea să fie tot mai semnificativ și îndreptat spre țări din Asia și Africa, unde condițiile de climă erau diferite și mai dificile. Mai exista încă un motiv pentru care Institutul îl atrăgea, faptul că se reîntâlnea cu prof. Alexandru Nicolau – care era în conducerea ICPE – cu care lucrase la Timișoara numeroase proiecte de mașini electrice.

De-a lungul anilor, ca urmare a reorganizării Institutului, a ocupat cu delegație funcția de Director tehnic până în anul 1962 când devine Șeful secției Climatizări a ICPE pe care o conduce până la pensionarea sa în anul 1968.

Experiența inginerească a lui Iuliu Cserveny, cultura sa tehnică și capacitatea de a inova în concepția echipamentelor de încercare și tehnologiilor de control, capacitatea de a sintetiza rezultate experimentale și a oferi soluții, au făcut ca această secție și activitatea de climatizări să cunoască o mare recunoaștere în industria electrotehnică și a construcțiilor de mașini, neexistând fabrică din România care să nu treacă proba încercărilor la ICPE sau al aplicării recomandărilor de protecție climatică, unanim respectate de fabricanți. A deschis domenii noi de cercetare, a format oameni, a lăsat în urma sa ca urmași la conducerea domeniilor specialiști valoroși care i-au continuat opera.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

0 comentarii pentru acest articol

1 Trackbacks pentru acest articol

Un nume imens al Politehnicii, omagiat în mod special - 📰 newsflash Says:

[…] Citeste continuarea pe debanat.ro […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Nicușor Dan

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Fluturi și albine vii - expoziție

Sport vezi arhiva Sport

Eșec în ultimul minut în fața câștigătoarei sezonului regular

Vicecampioana României CSM Oradea a trecut la mare luptă de SCM Timișoara, în Sala Constantin Jude, câștigând cu 75-71 după un meci pe muchie de cuțit. Astfel, bihorenii își consolidează primul loc cu un bilanț de 26-3, în timp ce leii din Banat rămân cu speranțe infime pentru play-off, cu 14 victorii și 15 înfrângeri....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eșec în ultimul minut în fața câștigătoarei sezonului regular
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Regiunea Vest deține cea mai lungă rețea de cale ferată din România

Regiunea Vest stă excelent la lungimea și densitatea rețelei de cale ferată. Regiunea Vest stă cel mai bine din țară în ceea ce privește lungimea rețelei de căi ferate, în ciuda suprafeței mai mici față de alte regiuni. De asemenea, după București și zona Ilfov densitatea rețelei este una la nivel superior, locul doi la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest deține cea mai lungă rețea de cale ferată din România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

PNL Timiș are ca target obținerea a 33 la sută din voturile care vor fi exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale pentru candidatul comun al coaliției cu PSD și UDMR, Crin Antonescu. Desigur, acest procent nu va fi doar ”treaba” liberalilor, ci a întregii coaliții, subliniază Marilen Pirtea,liderul PNL Timiș. Timișul, un județ ”înclinat”...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliția PSD – PNL – UDMR are ca target electoral adunarea a o treime din voturi pentru Crin Antonescu
Campania „Dăruiește Lumină”, desfășurată cu sprijinul uneia dintre principalele companii cu activitate în domeniul energiei din România aduce celor de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Păunescu” Recaș nu mai puțin de 279.436 de kWh de energie gratuită. E.ON Energie România a organizat, în perioada 31 martie – 21 aprilie cea de a doua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Recaș primește aproape 280.000 de kWh de energie
De la începutul acestui an, poliţiştii locali au depistat pe străzile Timişoarei 148 de cerşetori, dintre care patru minori. Aceştia au fost duşi de 806 ori la centrul social, dar s-au întors în stradă. Poliţiştii locali reiterează îndemnul să nu oferim bani cerşetorilor, deoarece în acest fel îi menținem în stradă. Polițiștii locali acționează zilnic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţia Locală insistă: Nu daţi bani la cerşetori! De la începutul anului, pe străzile Timişoarei au fost depistate 148 de persoane care apelaa la mila publică/Foto
Jucătorii de poker sunt atenți chiar și la cele mai mici detalii pentru a obține rezultatele dorite. Starea de spirit contează enorm când joci poker. Din acest motiv, mindfulness a devenit o formă de meditație practicată de foarte mulți jucători de poker la nivel mondial. Practica are numeroase beneficii pentru jucătorii de poker, deoarece contribuie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mindfulness și Poker Online: Combinația surprinzătoare care poate face diferența
Primarul comunei Dumbrăviţa, Horia Bugarin, acuză faptul că actuala legislaţie permite multe blocaje în derularea unor proiecte din cauza contestaţiilor. Chiar dacă procesele cu firmele contestatare sunt câştigate, întârzierile sunt mari şi deloc de neglijat.   Nu e o noutate, multe proiecte la nivel naţional sunt blocate sau întârziate din cauza contestaţiilor depuse. Sunt firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un primar acuză: la Dumbrăviţa, multe proiecte pentru comunitate sunt întârziate din cauza contestațiilor
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, demontează o informaţie falsă, care a luat amploare în ultimele zile, potrivit căreia i-a fost respinsă solicitarea pentru obţinerea cetăţeniei române. În condiţiile în care el a depus cererea pentru obţinerea certăţeniei în iulie 2024, Fritz afirmă nu au fost rezolvate nici măcar solicitările depuse în ianuarie anul trecut. În data...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz demontează un fake news: “Nu am primit cetățenia așa cum nici David Popovici nu a luat Campionatul Mondial din 2026”
Primăria Timișoara a anunțat că a finalizat o serie de lucrări de reparații în zona centrală a orașului. În preajma Pieței 700 au fost refăcute trotuarele, au fost plantați arbori, a fost reabilitat carosabilul și au fost aplicate marcaje rutiere noi. Lucrările au fost efectuate de către societatea de drumuri a municipalității, SDM. De asemenea,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a realizat noi reparații de trotuare și carosabil în una din zonele centrale ale orașului
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.