Organizația internațională „Reporteri fără frontiere” a făcut o radiografie dură a presei din România, arătând că libertatea acesteia „este în derivă”. Și asta cu câteva zile înainte de preluarea președinției rotative a UE.
„Reporteri fără frontiere” menționează aservirea presei de către patronii cu interese politice, precum Dan Voiculescu, dar și „politizarea” și „incompetența” CNA, instituția care ar trebui să controleze activitatea radio și tv.
„Reporteri fără Frontiere” arată, într-un comunicat de presă că, în România, libertatea presei este pe cale să se stingâ. În acest moment, din punct de vedere al libertății pe care o au jurnaliștii în a-si face meseria, România se află pe locul 44 din 180 de țări. Principala problemă a presei din România este structura de proprietate, arată organizația, mulți patroni fiind implicați politic. ”Unii patroni de presă fac obiectul unor dosare judiciare, alții sunt în închisoare, iar cei mai mulți întrețin amiciții politice care le servesc interesele. În acest context, politica editorială a acestor media ignoră adesea interesul public, iar autocenzură este o condiție pentru supraviețuire”, se arată în comunicat.
Organizația dă și câteva exemple de patroni de presă cu mari problem penale și care fac agenda public. „Dan Voiculescu – unul dintre cei mai bogați români – este un exemplu (…) Fost politician, deține un grup media important, care include postul Antena 1. În 2016, a fost condamnat pentru șantaj și spălare de bani”, arată „Reporteri fără Frontiere”.
Organizația amintește și cazul lui Sebastian Ghiță, care înainte de a fugi din țară „a avut grijă să își creeze modalitatea de a-și ataca adeversarii politici”. Alți patroni de presă cercetați pentru coruptie despre care aminteste organizația sunt: Adrian Sârbu (patronul Mediafax), Alexadru Adamescu (patronul România Libera) si Dan Andronic (patron la Evenimentul Zilei). „Canalele tv private apropiate de Putere Romania TV sau Antena 3 au ignorat regulile deontologice de bază și au difuzat informații false despre manifestațiile din 2017 și 2018, lăsând de exemplu să se înțeleagă că George Soros era instigatorul mișcărilor de protest. Romania TV a fost, de asemenea, la originea unei campanii de dezinformare contra DNA și a procurorului-șef”, mai arată comunicatul.
Consiliul Național al Audiovizualului, care ar trebui sa garanteze libertatea presei, a fost de asemenea acuzat de implicare politică.
Comentarii prin facebook