Vi-l mai amintiți pe Cristian Brâncovan? Activistul civic, da. Cel care lua hoții de buzunar de guler și îi dădea pe mâna poliției, uneori de abia după ce le aplica o corecție fizică, ajutat de o brigadă ultras cu cagule și fulare alb-violete. Activistul civic de supermarket, corect. El pândea diferențele de preț între etichetele de la raft și de pe bonul fiscal, facând filmulețe pe care le posta apoi pe rețelele de socializare. Activistul civic #rezist, e adevărat. Cine a petrecut măcar o oră prin piața Operei, în față la Dicasterial sau în coloană pe străzile Timișoarei l-a auzit îndemnând prin portavoce lumea la protest împotriva măgăriilor făcute de guvernele și majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR. Nu în cele din urmă, activistul civic anti-Robu, primarul căruia îi reproșează păcatul primordial de a înființa o clonă de echipă de fotbal, ACS Poli, când suporterii s-au dus să susțină echipa universității tehnice, ASU Politehnica. Și numai acest păcat al primarului, ci și multe altele din actul administrării acestui oraș.
Într-un interviu dat recent în opiniatimisoarei.ro, Cristian Brâncovan reconoaște că este interesat de viața politică așa cum ar trebui să intereseze treaba asta pe orice român ce vede ce se întâmplă în jurul său zi de zi. O remarcă merită reținută. „Am participat la niște dezbateri ale unui partid politic, mi-a plăcut că au făcut un tur al tării, s-au prezentat membrilor lor, dar si cetățenilor, iar după aceea s-au ales intre ei. Nu a impus șeful de organizație pe cineva. E un model. Oamenii așa vin si candidează la europarlamentare… Avem exemple negative cu o doamnă de la Tecuci (n.r. – Alina Gorghiu, senator de Timis), care nu știu cum ne reprezinta pe noi. Sau un domn adus din alta țara (n.r. – Pavel Popescu, deputat PNL de Timiș). Cred ca fiecare trebuie sa tragem un semnal in jurul nostru si prin prezența la europarlamentare să se simtă că oamenii au ințeles ceva”, spunea Cristian Brâncovan.
Parțial corect. Apelul la o selecție curată din interiorul organizației unui partid nu e de azi de ieri. Fenomenul „Agamiță Dandanache” e mult mai vechi ca junele Brâncovan și în Timiș a făcut carieră după revoluție. Dovada că nimeni nu e perfect o aduce tot Cristian Brâncovan. În primul rând că readuce în discuție problema Alina Gorghiu din interiorul filialei PNL Timiș, pe de altă parte că însuși activistul civic dă cu bâta-n baltă exemplificând cu Pavel Popescu fenomenul candidaților de import. Da, Popescu a revenit din Norvegia, dar este timișorean, fie și pentru că s-a născut aici și a făcut școala generală în Giroc, apoi liceul Moisil tot pe Bega, ba chiar și facultatea la Universitatea de Vest din Timișoara. Putea să se întrebe, dacă tot voia să ia PNL Timiș la purecat de unde este Ben Oni Ardelean, de la Hunedoara sau de la Timișoara? Dar asta este o altă omisiune.
In mare, ideea lui Brâncovan este despre ce fac „viniturile” astea politice pentru circumscripția în care au fost alese. Da, Pavel Popescu cel venit din Norvegia a făcut cu o mare inimă de român multe intervenții pentru arșii din „cazul Colectiv”. Nu a fost cunoscut ca timișorean, ci ca norvegian, de unde și greșeala junelui activist. Chiar și Alina Gorghiu a fost auzită mai aprins ca mulți alți parlamentari de Timiș în mizeria asta făcută de trei ani de PSD-ALDE, iar dacă amintim aici de reacțiile ei la „revoluția fiscală” a PSD și pierderea unei părți din impozitul pe venit tot e mai mult decât nimic ca activitate parlamentară.
Dar dacă tot vorbim de parlamentari cu ADN timișean (sanchi), să vedem cu ce ne-am mândri că Alfred Simonis (PSD) reprezintă acest județ. Că a fost disident în episodul Grindeanu, iar acum este sluga lui Dragnea? Deputatul ALDE Marian Cușca, poreclit lacheul lui Tăriceanu, e bănățean din Caraș, ca și alt deputat roșu, Matei Suciu. Eugen Dogariu (PSD) este timișorean de Loga, iar senatorul Adrian Diaconu e cu facultatea făcută aici, dar venit din Prahova. Colcăie de bănățeni pe lista PSD și la ce ne-a ajutat asta, domnule Brâncovan? Ei se vor lăuda că au ajutat o grămadă de primari de-ai lor să facă podețe, ace, brice și carice, dar să nu uităm că prin votul lor toxic în ultimii doi ani, acești bănățeni au făcut mai mult rău orașului și țării decât ar fi făcut Alina Gorghiu dacă juca la păcănele tot mandatul, pe banii statului.
Acum îl știți pe Cristian Brâncovan, activistul civic. Poate v-ați întrebat dacă va candida anul viitor și dacă acest interviu din care am citat face parte din acest parcurs. Sincer, îl vedeam măcar consilier local ori județean din partea USR. Sau, după modelul Adrian Orza, un independent sadea, cu câteva mii de voturi adunate în galeria ASU sau pe Facebook. L-am întâlnit zilele trecute în Piața Operei și l-am întrebat. M-a contrazis vehement când i-am spus că-l văd la anul în politică. Eu nu-l cred, dar chestiunea asta se va termina nesănătos pentru noi ca societate. Dacă se va ține de cuvânt și nu va candida e tare păcat că astfel de oameni nu se implică. Dacă va candida, cel puțin pe mine m-a mințit și n-aș mai avea încredere în el. Spor la treabă, d-le Brâncovan.
Comentarii prin facebook