Curtea Constituțională (CCR) a respins luni, modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR celor două Coduri penale, urmând ca actele normative să se întoarcă din nou în Parlament. Decizia vine după şapte amânări a pronunţării în acest caz şi la puţine zile de la tragedia de la Caracal.
Curtea Constituţională a acceptat contestaţiile depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi partidele din opoziţie vizavi de modificările aduse de PSD-ALDE la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Decizia vine la puţin timp de la tragedia de la Caracal care a deschis o dezbatere publică privind modificările aduse Codurilor penale. Pronunţarea în acest caz a fost amânată de şapte ori până acum.
Principalele modificări care au fost aduse Codului penal:
Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale (art. 154) astfel:
- De la 10 ani la 8 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani);
- De la 8 ani la 6 ani (când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani).
Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului.
Infracțiunile de dare de mită și de cumpărare de influență au fost dezincriminate parțial.
A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu.
Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu, dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței.
A fost abrogat articolul din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție: „În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
Comentarii prin facebook