Ultimele măsuri luate de Executivul Dăncilă, cele referitoare la facilităţile fiscale, au doar scop electoral, spune deputatul de Timiş, Marilen Pirtea. În acest fel îşi propun cei de la putere să readucă pe linia de plutire nivelul colectării obligaţiilor fiscale.
Guvernul PSD caută să ascundă problemele din sistemul fiscal, iar soluţia aleasă este această amnistie fiscală ascunsă.
„Măsura luată de Guvern, privind instituirea unor facilități de tip amnistie fiscală, sau „restructurare a datoriilor”, în termenii Ordonanței de Urgență emise ieri, arată cum vor guvernanții să intervină pentru a readuce pe linia de plutire nivelul colectării obligațiilor fiscale. Din nefericire, mijlocul utilizat pentru impulsionarea încasărilor la ANAF este unul care va lovi în sănătatea economiei reale, pentru că va atenta asupra termenilor în care este conceput „conformismul fiscal”, fiecare contribuabil bun platnic urmând să pună de acum la îndoială obligația de a-și plăti datoriile către ANAF în termenele legale, constatând că Guvernul este tolerant și instituie măsuri de sprijin pentru recuperarea datoriilor acumulate de cei rău platnici”, spunel deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Sunt instituite, prin această măsură, mai multe facilități în plata datoriilor către stat, propuse printr-un plan de restructurare ce va cuprinde: plata eşalonată a obligaţiilor bugetare; conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare; stingerea obligaţiilor bugetare prin darea în plată a unor active ale debitorului; anularea unor obligaţii bugetare principale în proporţie de 30%, 40% sau 50%, după caz, din totalul acestora, în timp ce executarea silită va fi suspendată pe perioada derulării planului de restructurare.
„Măsura amnistiei va rezolva, probabil, o ameliorare a nivelului veniturilor pe termen scurt, dar, în realitate, pe termen lung se vor acutiza problemele privind colectarea. Aparența unei măsuri de sprijin fiscal pentru companii nu poate ascunde, pe termen lung, efectele negative ale acestei noi decizii pompieristice, purtând marca PSD, din seria celor cu care am fost obișnuiți în ultimii doi ani și jumătate. În fond, iertarea datoriilor către stat le arată celor care sunt cu plata obligațiilor bugetare la zi că pot să intre și ei în rândul datornicilor, pe viitor, pentru că statul premiază abaterile și întârzierile, un gest cu valențe electorale. Să remarcăm că aceste companii, instituții publice și persoane fizice, cărora li se vor aplica măsurile de „restructurare a obligațiilor bugetare” vor conduce la obediență față de PSD, prin efectul creat de ștergerea datoriilor, într-o perioadă în care urmează trei etape electorale în mediul public românesc, cu alegeri din șase în șase luni, prezidențiale, locale și parlamentare. Este vorba de un număr total al datornicilor de 2.700 companii cu capital privat, având 255.000 de angajați, dar și 1.100 instituții publice și unități ale administrației locale”, indică deputatul liberal Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților.
Comentarii prin facebook