Locuitori din zeci de localități din Timiș au rămas cu gunoiul în tomberoane, încă de anul trecut, după neînțelegerile dintre firma care colectează gunoiul și cea care administrează stațiile de transfer. Practic, firma care colectează gunoiul nu are unde să-l ducă, iar cetățenilor din aceste localități le „pute” gunoiul sub nas la o temperatură caniculară. Prefectul de Timiș Eva Andreaș a convocat o ședință pe această temă și trimite controale la firma care nu mai colectează deșeurile.
În urma ședinței convocată vineri de prefectul de Timiș Eva Andreaș, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Ultilități Publice (ANRSC) să efectueze controale la firma care (nu) colectează gunoiul în cele 44 de localități, iar decizia finală ar putea fi chiar retragerea licenței de operator.
În luna februarie a acestui an, primarii din 44 de localități din Timiș au dat un vot de principiu, în ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș pentru rezilierea contractului cu firma care ar trebui să colecteze gunoiul de la cetățenii din localitățile pe care le conduc. Cei de la societatea care colectează gunoiul – Brai Cata – au rămas cu deșeurile în camioane după firma Polaris a refuzat să primească deșeurile la stația de transfer din cauza unei datorii. Gunoiul a rămas astfel în pubelele oamenilor și în camioanele societății de colectare.
„După mai bine de un un an și jumătate, de când are contract, această firmă Brai Cata a demonstrat că nu este în stare să gestioneze situația deșeurilor în zonele în care operează. Nici până la această oră această societate nu are achiziționate toate utilajele prevăzute în caietul de sarcini. Mai mult decât atât, mai mulți primari mi-au semnalat faptul că acestă societate nu a emis facturi și nu a colectat taxa de gunoi, deși reprezentanții societății afirmă că nu au fonduri. Nu putem tolera în continuare această atitudine, nu este normal ca la temperaturi de peste 35 de grade gunoaiele să rămână neridicate din cauza incapacității unei firme de a gestiona problemele. Este intolerabil ca o firmă să se prezinte și să câștige o licitație, după care să realizeze că nu își poate îndeplini obligațiile contractuale. Garda de Mediu a făcut mai multe controale în această perioadă, concluzia fiind că gunoiul nu se ridică de acestă firmă, mai ales în zona Sânnicolau-Mare – Jimbolia. Am cerut ca ANRSC să efectueze controale la acestă societate și să ne informeze, în cel mai scurt timp, despre rezultatul controlului, consecințele putând ajunge până la ridicarea licenței de operator. ADID a făcut toate demersurile necesare și a informat instituțiile statului în acestă perioadă despre problelmele cauzate de acestă firmă”, a declarat prefectul Eva Andreaș.
La ședința convocată de prefect au participat primarii din zonele afectate, operatorii de salubrizare între care există conflictul (Brai Cata și Polaris MHolding) și reprezentanți ai instituțiilor care au atribuții în domeniu – ADID, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice, Garda de Mediu, ISU și Agenția de Protecție a Mediulu Timiș. La ședință a participat și Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Comentarii prin facebook