Chris Torch, noi acuze grave la adresa Primăriei Timişoara şi Comitetului Director al TM 2021

Chris Torch

Chris Torch

Fostul director artistic al proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021, Chris Torch, revine cu noi şi grave acuze vizavi de modul în care se derulează proiectul. El vorbeşte de imixtiunea politică a Primăriei Timişoara şi Ministerului Culturii, dar şi despre lipsa de profesionalism a Comitetului Director al TM 2021.

 

Chris Torch nu este la primele acuze vizavi de modul în care se derulează proiectul Timişoara Capitală Culturală. Prin intermediul unei scrisori deschise, el vorbeşte din nou despre multele nereguli pe cae le-a constatat, despre subfinanţare, imixtiuni politice şi neprofesionalismul Comitetului Director al TM 2021. Nu în ultimul rând el vorbeşte de practici cae nu vor fi agreate de către Comisia Europeană.

Prezentăm mai jos scrisoarea lui Chris Torch:

 

Să vorbim despre cultură și politică în Timișoara

… în timp ce Unitatea Artistică a TM2021 continuă să facă lucruri minunate, grație implicării mai multor parteneri. De la inițiative proprii (Luminii Unirii, Sport21), la evenimente realizate în parteneriat (Art Encounters), de la gastronomie și cultură (La Pas), la cartiere (Memoriile Cetății, Impuls Fabric)…

… în timp ce Comitetul Director al TM2021, după întârzieri extrem de mari, insistă în recrutarea de noi angajați, 5 până la 8 persoane, fără să poată spune însă cu certitudine dacă va exista și buget pentru plata acestor oameni …

… în timp ce Programul Cultural, așa cum este el definit în dosarul de candidatură, merge mai departe, după cum s-a stabilit în faza StartUp…

… în timp ce contractele cu partenerii TM2021 sunt, în sfârșit, semnate, acum, la 9 luni de la începerea anului bugetar, și asta pentru al treilea an la rând…

Întrebarea cea mai importantă rămâne:

Când vor fi disponibili într-adevăr banii de care este nevoie pentru a pune în practică toate promisiunile făcute pe durata candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii și, ulterior, în faza StartUp?

Din septembrie 2016 încoace, doar o mică parte din banii publici promiși au fost plătiți – și asta numai sporadic. O astfel de abordare este inacceptabilă pentru derularea într-un mod profesionst a unui program de Capitală Europeană a Culturii. Timp de peste trei ani, partenerii locali și internaționali și-au îndeplinit sarcinile, cu gândul la anul 2021. Au demonstrat, cu toții, cât sunt de implicați și au reușit să se adapteze condițiilor politice foarte volatile.

Ce este însă cel mai deranjant: Consiliul Director, care ar trebui să fie responsabil de bunăstarea financiară a Asociației Timișoara 2021, este cel care, în realitate, lasă proiectul să se stingă pe zi ce trece. Altfel spus, cei

care ar trebui să caute resurse financiare sunt chiar cei care le țin departe de acest proiect.

Vreau să fiu foarte clar:

Motivele sunt de natură politică. Primăria Timișoara și Ministerul Culturii și Identității Naționale au blocat constant finanțarea Asociației TM2021, chiar și după ce au promis că vor asigura banii necesari pentru funcționarea acesteia. Din motive inexplicabile, funcționari publici au solicitat, chiar de mai multe ori, rescrierea diverselor cereri de finanțare depuse. Intenția „de facto” a acestor instituții este să controleze exclusiv Programul Cultural – o imixtiune politică inacceptabilă în orice inițiativă culturală europeană.

În acest moment, în octombrie 2019, sunt peste 30 de organizații culturale și civice locale care încă așteaptă să fie plătite pentru proiectele realizate (…) Mulți continuă să fie dedicați proiectelor lor, dar fac acest lucru în condiții extrem de dificile. Nu e de mirare că atât calitatea, cât și impactul proiectelor lor sunt amenințate.

Motivele pentru care s-a ajuns aici sunt variate. Un lucru este clar: lipsa unei finanțări serioase și a unui Consiliu Director competent, combinate cu haosul legislativ și administrativ, au pus frână proiectului Timișoara 2021. Dacă autoritățile locale ar fi fost în stare MĂCAR să ofere o perspectivă de buget corectă și realistă – chiar și redusă, raportat la promisiunile anterioare – Timișoara 2021 ar fi fost mult mai dinamică și, fără îndoială, mult mai vizibilă. Finanțatorii publici preferă însă, în continuare, să facă promisiuni nerealiste, să trimită semnale confuze și să nu onoreze plățile. Mai mult decât atât, intervin în program, resping propuneri, inițiază proiecte care nu au nicio legătură cu programul deja agreat, pun condiții libertății de exprimare artistică și chiar blochează accesul la spațiile publice.

În cele din urmă, soluția pentru sectorul cultural independent, cel care a avut răbdarea și tenacitatea să muncească pentru o Capitală Europeană a Culturii care să implice, într-adevăr, comunitatea locală, este să privească înainte. Să se concentreze pe ceea ce va fi Moștenirea TM2021. Să construiască, în colaborare sau nu cu Asociația, o platformă solidă de dezvoltare pentru 2022 și dincolo de acest an.

Există deja un Program Cultural pentru anii 2020 și 2021, planificat și promis.

Există, de asemenea, un buget general pentru acest Program Cultural, pregătit pentru autoritățile publice,

construit pe ceea ce s-a asumat în Dosarul de Candidatură și aflat, până la urmă, la baza obținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Apare însă a doua întrebare:

În cazul în care Consiliul Director, după toate promisiunile făcute până acum, decide să încerce o nouă abordare a programului, care să se concentreze pe city-branding, în loc de dezvoltare culturală, de unde vor veni banii pentru noile propuneri?

Răspunsul de neacceptat este acela că diversele parteneriate deja încheiate, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, vor fi anulate, iar banii care ar fi trebuit alocați vor fi redirecționați către alte activități. Acest lucru nu este permis nici de Comisia Europeană și de niciun standard etic.

Răspunsul acceptabil, dar incert este acela că alocările financiare pentru proiectul TM2021 vor asigura un buget mai mare decât cel promis anterior. Să nu uităm însă că, până în acest moment, doar sub 10% din sumele promise au și fost plătite. Vor fi făcute mai multe plăți?

Și atunci, în această atmosferă incertă, unde normalul constă în promisiuni neonorate:

Ce fel de producători / curatori culturali profesioniști și-ar putea asuma responsabilitatea de a re-ajusta – și, în final, de a dezamăgi – o parte importantă a sectorului cultural și civic din orașul nostru? Și totul, fără un buget clar și asumat?

Comitetul Director trebuie, înainte de toate, să-și asume răspunderea de a asigura efectiv finanțarea adecvată pentru activitățile planificate pentru Timișoara 2021. Abia din acel moment pot fi luate decizii corecte și pot fi dezvoltate parteneriate constructive.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

nabravo a spus: (octombrie 8th, 2019 at 14:16 )

Na bravo! Nea’ Chris Torch ce vrei? De unde cultura? De la protectorul cu gel estompator a lui manelistul naslau, al violentului domestic pascuta, al pitipoancelor cu botox&gene+unghii false si fuste scurte din primarika?? Ai pretenții cam măricele! Asa este când te legi la cap dacă nu te doare!
Da, ce? Credeai ca am luat concursul de nominalizare pe bune sau pe …pile (pcr)!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Timișoara a fost din nou un reper important pe harta scrimei mondiale. Cupa Floreta a atras atenţia

Clubul ACS Floreta Timișoara, alături de Federația Română de Scrimă, a organizat în acest weekend cea de-a VIII-a ediție a Cupei Floreta, un circuit European de scrimă, arma floretă, care a adus împreună peste 320 de sportivi din mai mult de 10 țări. Desfășurat la complexul sportiv Banu Sport din Timișoara pe parcursul celor două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara a fost din nou un reper important pe harta scrimei mondiale. Cupa Floreta a atras atenţia
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică

Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în producția de energie regenerabilă și Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior tehnic din România, au semnat marți, 5 noiembrie, un Memorandum de Colaborare. Acest acord are ca scop susținerea cercetării, inovării și formării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a fost preluată de o societate similară din Polonia. Prime Label Group este deținută de fondul de investiții Innova Capital. Acționarul majoritar al Grafoprint era cunoscutul om de afaceri și fost politician, Radu Dimeca, în afacere fiind asociat cu mai mulți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nici nu a ajuns bine consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis, că Nicolae Robu a şi produs primul atac grosolan la adresa primarului Dominic Fritz. „Josnic” şi „mizerabil” sunt doar două dintre epitetele folosite de sfătuitorul preşedintelui Consiliului Judeţean. În timp ce liderii Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Timişoara Alfred Simonis...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şi-a revenit! Consilierul personal al preşedintelui CJ Timiş, atac grobian la primarul Fritz: „Un individ atât de josnic”
Marţi dimineaţa, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată prin SNUAU 112 că o persoană arde în curtea unui imobil din localitatea Caransebeș. Echipajele de poliție s-au deplasat de urgență la fața locului unde au găsit cadavrul unui bărbat parțial carbonizat. În urma verificărilor a fost identificată persoana decedată, un bărbat de 64 de ani din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crimă cu premeditare şi sânge rece! Şi-a lovit victima în cap şi apoi a incendiat-o
Într-un moment definitoriu pentru parteneriatele dintre mediul universitar și sectorul energetic, Hidroelectrica, liderul național în producția de energie regenerabilă și Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior tehnic din România, au semnat marți, 5 noiembrie, un Memorandum de Colaborare. Acest acord are ca scop susținerea cercetării, inovării și formării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT şi Hidroelectrica au semnat un Memorandum de Colaborare pentru avansul tehnologic și educațional în hidroenergie și ingineria energetică
Exilat în ultimii zece ani la Oradea, pe motiv că-i stătea ca un ghimpe în ochi încă preşedintelui Klaus Iohannis, Ilie Bolojan se întoarce acum la vârful politicii. Pe cai mari. Într-o derivă totală, PNL-iştii îl anunţă drept viitor premier, cu condiţia necesară şi suficientă ca Nicolae Ciucă să ajungă preşedinte. O legătură de cauzalitate,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie. Cum vor PNL-iştii să ne vândă la pachet cartea bună (Ilie Bolojan) cu plenarele de partid (Nicolae Ciucă)
Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a fost preluată de o societate similară din Polonia. Prime Label Group este deținută de fondul de investiții Innova Capital. Acționarul majoritar al Grafoprint era cunoscutul om de afaceri și fost politician, Radu Dimeca, în afacere fiind asociat cu mai mulți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia
În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară în municipiul Lugoj, orașul Făget și mai multe comune din județul Timiș, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai mulţi traficanţi de droguri din Timiş s-au trezit dis-de-dimineaţă cu „mascaţii” la uşă
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis fiindcă nu are ifose, iar CV-ul îi este plin de realizări. La puţine minute după ce deBanat a anunţat că Nicolae Robu este primul consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis, fostul primar al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu, despre poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis: “La mine nu e loc de ifose, nu fac lucrurile pentru funcții și titluri”
Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la final. Asociația CDPP – Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională a desfășurat proiectul „Treasure of Timișoara”. Evenimentele principale au presupus 8 de activități de treasure hunt în cartierele Elisabetin, Iosefin și Fabric și 2 evenimente de tip history box. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Treasure of Timișoara a ajuns la final/FOTO
Top