Caria dentară apare ca o formațiune de culoare albă, apoi maronie sau neagră, ulterior devenind cavitate. Demineralizările dentare sunt zone mai ușor afectate de procesul carios. Caria dentară în prima fază este la nivel de smalț dentar și nu dă simptomatologie, adică nu doare.
Este momentul în care dintele poate să fie tratat în modul cel mai simplu și conservator. Dacă avansează, va întâlni țesutul dentinar care se află sub smalț, el fiind mai moale și este momentul în care caria se va răspândi mai repede. În acest moment apar simptomele nedorite, adică sensibilitate termică (rece sau cald), sensibilitate la alimente și la masticaţie.
Dacă în acest moment pacientul nu se adresează medicului stomatolog, caria va afecta camera pulpară și tratamentul stomatologic va fi unul endodontic, care înseamnă îndepărtarea pulpei dentare și tratarea canalelor radiculare.
Caria dentară se dezvoltă în urma descompunerii zahărului prezent în alimente în acizi de către bacterii şi care apoi atacă smalțul dentar. Caria dentară se dezvoltă cel mai des pe suprafețele ocluzale, adică pe
suprafețele masticatorii ale dinților și în spațiile interdentare, care sunt zonele în care cel mai frecvent rămân resturi de mâncare și bacteriile pot dezvolta acțiunea lor.
Lipsa de igiena dentară sau periajul incorect permit plăcii bacteriene, care se prezintă ca un film aderent pe dinți, să dezvolte caria dentară. Controlul periodic la medicul stomatolog duce la interceptarea precoce a cariei dentare, deoarece prin consultație și cu ajutorul radiografiei dentare se poate depista încă din faza incipientă, astfel evitând manopere stomatologice mai invazive.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Comentarii prin facebook