Reprezentanţii Federatiei Asociaţiilor de Locatari Timisoara (FALT) solicită retragerea de la dezbatere a propunerilor legate de schimbarea Legii privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Conform organizaţiei, în Camera Deputatilor se doreşte punerea pe ordinea de zi a proiectului, fără a fi discutat în grupul de lucru si comisii, motiv pentru care a făcut o solicitare.
„ Cerem tuturor partidelor parlamentare ca prin deputații proprii să solicite retragerea de pe ordinea de zi aferentă perioadei 1 – 19 august 2020 a proiectelor de modificare a Legii 196/2018”, spune Petru Olariu, conducătorul FALT.
Conform acestuia, după apariția Legii 196/2018 în toată țara au fost mari nemulțumiri în asociațiile de proprietari. La acel moment parlamentarii au spus că nu cunoșteau textul legii, că din expunerea de motive a reieșit că legea se aliniază la Codul Civil și nu au mai dat mare atenție. În această situație, în urma miilor de scrisori primite de la asociațiile de proprietari și de la proprietari, PSD și USR au depus fiecare câte un proiect de modificare a legii.
La solicitarea Ligii Habitat, organizația naţională care reunește asociațiile de proprietarin din tară, s-a constituit un grup de lucru care să analizeze și să contopească cele două proiecte într-unul singur, iar în luna februarie 2020 s-a aprobat constituirea unui grup de lucru despre care Liga nu a fost înștiințată și nici nu a fost invitată să participe.
Grupul de lucru a fost format din doi deputați, un reprezentant al ministerului dezvoltării și spre surprinderea FALT, de către o persoană care administra câteva asociații din București, împreună cu un domn care se pretindea a fi expert. La grup nu s-a permis din partea Ligii să participe cu mai mult de două persoane, acestestea fiind președintele Mihai Mereuță și primvicepresedintele Petru Olariu.
„După solicitarea noastră am fot invitați în data de 9 iunie, ora 11,30, la grupul de lucru și ni s-a spus că legea 196/2018 este o lege bună și că nu se dorește să fie modificată decât pe ici pe acolo, și nici nu s-a putut discută prea mult pe articolele care se doreau a fi modificate. A urmat o nouă întâlnire în data de 23 iunie, la care nu s-a reușit decât a se discuta pe articole doar o mică parte din proiectele de modificare,
“Spre surprinderea noastră, la o săptămâna, într-o duminică seara ni s-a transmis un mail care ne anunță că luni dimineață să fim la grupul de lucru, ceea ce nu a mai fost posibil pentru noi. Am discutat cu cei doi parlamentari din grupul de lucru și răspunsurile au fost evasive, că o să cerceteze ce s-a întâmplat, sau că nu au reușit să discute decât puțin, din lipsă de timp”, a anunțat Petru Olariu.
Comentarii prin facebook