Dacă UE nu ni l-ar fi dat și nouă, 99% dintre români și-ar fi dorit cu poftă vaccinul

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Duminică, 27 decembrie, oricum am privi, va fi o zi istorică pentru „bătrânul continent”, implicit şi pentru România. După ce luni de zile am dus lupte grele cu virusul și cu prostia omenească, intrăm oficial în faza în care cu virusul va lupta vaccinul, iar noi rămânem cu restul. Da, mai nou, tot microbistul se pricepe la vaccinuri și din acest motiv prefer să mă feresc să trag niște concluzii.

Acestea ar trebui să ni le dea și nouă epidemiologii, imunologii, ăia de se pricep, nu oricine are chef să devină savant și pe această temă, după o noapte lungă la Romania TV. Asta ne spun și specialiștii de toate culorile politice, îndemnându-ne la prudență în a ne asuma campanii de convingere a populației să NU se vaccineze, mai ales dacă nu ne pricepem.

Dar dacă firea noastră e să cercetăm și în general să ne mănânce în cur de toate lucrurile în ipohondria noastră națională, atunci putem să găsim calea prin conexiuni logice, de bun simț, între toate datele ce le avem deja pe piața media despre lansarea iminentă a mai multor vaccinuri. Pentru care Uniunea Europeană a și făcut deja contract de furnizare, asigurând cele 27 de state membre la măcar o parte din necesar. Prin urmare, dacă nu ne ajută specializarea, dacă nu suntem un dr. Musta, dr. Rafila sau măcar un prof. Cercel, puteam fi atât de logici pentru a înțelege în ce sens trebuie să mestecăm rahatul, să nu se taie maioneza.

Bun, nu știm prea multe despre cele cercetate de producători în perioada scurtă de testare, nu știm despre „inducția genetică” post vaccin, ne întrebăm pe cine să credem, pe dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, sau pe oftalmo-pesedista Monica Pop de la Antena 3, prezicătoarea de cancere? E, într-o asemenea situație de dubiu, în care nu te mai încrezi nici în microbiolog, nici în microbist, atunci e momentul ca logica să te ghidoneze și te întrebi ce fac țările dezvoltate, conduse în acest domeniu de medici și lideri cu scaun la cap.

Îşi poate imagina un antivaccinist român că Germania sau Franța și-ar expune la boli cronice sau cancere dezvoltate peste 10-20 de ani mai bine de jumătate din populația țării? Au idee oamenii ăștia cât costă un tratament pentru combaterea cancerului și ce ar însemna asta pentru o economie, fie ea și a Germaniei? Își poate permite o astfel de țară condusă de oameni normali la cap să se distrugă demografic, cu efecte catastrofale în sistemul de pensii? Numai argumentul ăsta dacă l-ai lua în calcul ar fi suficient pentru a nu mai bate câmpii.

Românului altfel trebuia să-i spui dacă să stea la coadă pentru o imunizare în masă. Nu că Uniunea Europeană ne asigură și nouă nu știu câte tranșe, două doze fiecare, să ajungă la toată lumea. Nu, nu e bine. Ca să rupă chimeșa de pe dânsul, românului trebuia să-i spui că toate țările din Uniune primesc vaccinul, numai noi și bulgarii nu primim. Atunci să-i fi văzut pe telespectatorii lui Gâdea cum s-ar fi vaccinat cu seringa de un litru. Cât de dârzi ar fi fost ei să condamne UE că ne lasă pe dinafara schemei, că suntem cetățeni de rangul doi și suntem lăsați să murim de Covid-19. Dacă pățeam așa, probabil că procentul celor care și-ar fi dorit vaccinarea ar fi fost mult mai mare, mai ales că e și gratis, iar îmbulzeala era mai ceva ca la ofertele de la raionul de carne din Teleorman.

Acum că UE ni-l dă și nouă, precis ceva nu e în regulă. Ce interes are Bruxelles-ul să ni-l dea? Clar e cu cip înăutru și ni-l bagă pe gât. Societatea e împărțită, clar, în ăia și din ăialați. N-am înțeles și nici n-am să înțeleg vreodată de ce-ar face prozelitism un antivaccinist. I-am și zis zilele trecute unuia care încerca să mă convingă să nu mă vaccinez. Ce interes ai, măi omule, ca eu să nu mă vaccinez? Logic ar fi să-ți dorești ca eu să mă vaccinez, chiar dacă tu nu vrei, ca eu și alte milioane de români să ne imunizăm, ca astfel să revenim cu toții la normal, să mergem în concedii, să mergem la chefuri, pe stadioane, pe terase, să socializăm. Dacă el, antivaccinistul, convinge și iar convinge multă lume să nu se imunizeze, atunci rămânem în faza de acum, inclusiv cu o grămadă de restricții.

Până la urmă, statele vor găsi mecanismele pentru o mai eficientă campanie de vaccinare. Un amic din Germania îmi povestea cu nostalgie despre plimbările prin Europa. Vom reveni și la vremurile alea. „Cu condiția să te vaccinezi. Altfel stai acasă. Așa se spune pe la noi”. Iar liniile aeriene au luat deja în discuție această condiționare. Bau!

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

q a spus: (decembrie 27th, 2020 at 15:40 )

dar bineinteles, logica „poate ar fi bine sa nu ne aruncam la ceva care nu a fost complet testat” nu e deloc buna, asa ca inventam teorii absurde cum e asta a autorului. sunt curios cineva va plati despagubiri barbatilor daca devin sterili, chelesc, sau tinerelor mame daca nasc prunci deformati. dar e interzis sa punem problema asa, nu? interzis prin propaganda de stat, la sfatul „sponsorilor” care umfla bani in cuferele talharilor care ne conduc. absurda si teoria asta, nu-i asa? dati-i inainte cu modul de operare al partidului comunist chinezesc, e boboc!

schnapps a spus: (decembrie 28th, 2020 at 13:17 )

reactie adversa de luat in seama, lui Musta i-a crescut parul si a fost cutremur 2 grade simtit la Timisoara

Ochiul limpede a spus: (decembrie 29th, 2020 at 07:12 )

A înnebunit lumea cu propaganda covid-ului respectiv a vaccinului. Cum să fie obligatoriu ceva care inca de la început lasa urme de îndoială? Treaba asta cu posibila îngrădire a drepturilor pute.Pe timp de pandemie, romanii au muncit pentru a,, susține economia”, fac referire la cei în special prost plătiți expuși direct la pericol, măsura susținută de posibila imunizare în masa și nu a fost nimic ilegal? Și dacă patesc ceva, scuzele au acoperire legala pentru o posibila trauma sau chiar moarte datorita vaccinului? Ce frumoasa este viata, nu exista conspirație, totul este la întâmplare?Apropo este bine ca nemții sa stea acasă, istoria arata acest lucru. Bau!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Victorie cu Constanţa şi CSM Lugoj a intrat în careul de aşi al campionatului

Fetele de la CSM Lugoj au obținut o nouă victorie în actuala ediție a Diviziei A1: 3-1 (25-12, 25-22, 15-25, 25-22) cu CSM Constanța, al patrulea succes la rând în campionatul de volei. O victorie de 3 puncte pentru CSM Lugoj, care, astfel, a urcat pe locul 4 în clasament, cu 16 puncte, după CSM...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie cu Constanţa şi CSM Lugoj a intrat în careul de aşi al campionatului
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Noua administraţie din Moşniţa Nouă a descoperit mari probleme la drumul judeţean care leagă Timişoara de comuna periurbană. Cei din Primăria Moşniţa Nouă au făcut o listă cu deficienţele găsite la drum pe care au trimis-o printr-o sesizare pe adresa Consiliului Judeţean, instituţia care a realizat drumul Într-o vizită la faţa locului, primarul Gerald Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noua conducere a Primăriei Moşniţa Nouă are mari nemulţumiri vizavi de drumul cu patru benzi realizat de fosta administraţie a CJ Timiş
Top