Un subiect care părea a fi unul absolut banal, cel referitor la noul Regulament de organizare și funcționare a activității de voluntariat, a ajuns dispută de idei și vremuri în Consiliul Local Timișoara, marți. Propus la vot aleșilor poporului, acesta a dus la dispute și s-a ajuns până la a se vorbi despre comunism, muncă patriotică sau acuze cum că munca patriotică va fi folosită de firme pentru a se face curățenie în parcuri.
Voluntariatul există în Primăria Timișoara și soluțiile care funcționează cu succes trebuie extinse a spus primarul Dominic Fritz.
„Este un proiect la care am lucrat în ultimele luni și ne va permite un cadru legal, reglementat, prin care putem să implicăm voluntari în tot felul de acțiuni ale primăriei. (…) Avem în primărie cu voluntari formațiunea de intervenție rapidă SALVO, unde sunt peste 100 de voluntari gata să intervină pentru tot felul de situații de urgență, iar compartimentul voluntari pentru situații de urgență s-a mobilizat absolut extraordinar inclusiv în această pandemie. Am vrea să luăm aceste experiențe pozitive și să le extindem și în alte domenii”, a spus Dominic Fritz cu câteva ore înainte de ședință.
Dar cum drumul spre bine e pavat întotdeauna cu hopuri, proiectul a trecut de votul CLT după ce a fost întors pe toate fețele.
Un prim punct aflat în dispută se referea la plata de către primărie a hranei, transportului și cazării acestor voluntari. Ceea ce ar contraveni ideii de voluntariat, a spus consilierul local PSD, Radu Țoancă, el solicitând eliminarea acestui articol și înlocuirea cu cel care prevede textul „în limita bugetului să se deconteze anumite cheltuieli”.
Opinia sa a fost că, printr-o asemenea prevedere s-ar încuraja și realiza angajarea a sute de oameni care să preia funcțiile unor funcționari publici.
„Au fost observații, temeri în spațiul public care au spus că prin aceste forme de voluntariat primăria angajează sute de oameni pe care să îi plătească”, a spus Țoancă.
Ulterior, a intervenit și liberalul Simion Moșiu, care a vorbit despre voluntariat în comunism, despre munca patriotică pe care ar fi prestat-o pe câmpurile țării în concediu, despre folosirea liceenilor la curățat parcuri.
„Ideea de voluntariat nu este una nouă, a apărut în anii 30, când Lenin a introdus voluntariatul în Rusia. Bineînțeles a fost preluat de partidul nazist, ulterior în România ideea de voluntariat a funcționat între anii 1934-1937, unde au fost în jur de 500 de tabere de voluntari. Socialiștii comuniști au optat pentru ideea de voluntariat, iar după 1975, voluntarii s-au transformat în muncă patriotică pe care părinții dumneavoastră și bunicii au fost foarte încântați să o presteze, mai ales în prima săptămâna de vacanță în agricultură. Dar să nu confundăm ideea de muncă patriotică cu voluntariatul. În urmă cu câțiva ani am făcut curățenie pe malurile Begăi cu un grup de tineri de la un anumit partid. Surpriza a fost că în următoarele două săptămâni curățenia pe care noi am făcut-o pe malul Begheiului să fie trecută în situație de lucrări și decontată de firma care trebuia să facă această curățenie. Aș vrea să fim foarte atenți cu ideea asta de muncă patriotică și dacă se poate cineva să nu o contabilizeze la firmele care ar trebui să facă această acțiune”, a spus Moșiu.
Desigur, ideile exprimate nu au fost deloc gustate de Vlad Boldura, un consilier local USR provenit din cu totul alte timpuri ale istoriei, în care voluntariatul chiar înseamnă acțiuni de succes pentru societate. ”Înțepătura” acordată a fost destul de clară.
„Pot să înțeleg, pe linia glumelor dânsului, că noi nu avem atâta experiență politică, și se apropie mai mult de stalinism, socialism, dar generația nouă, care am venit în politica timișoreană am prefera să ne uităm la exemple pozitive ale voluntariatului din România. Să ne uităm la Let’s Do It România, la Salvații Copiii, la alte ONG-uri care au făcut o treabă extraordinară cu voluntariatul în România. Să nu ne gândim la stalinism că nu a intrat AUR în consiliul local”, a spus Boldura.
Comentarii prin facebook