Cunoscutul Adi Bărar, fondatorul trupei timișorene Cargo, va avea o statuie amplasată în parcul Bega. Consilierii locali și-au dat aprobarea pentru amplasarea viitorului bust, în vecinătatea fostului restaurant Flora. Bărar a decedat în primăvara acestui an ca urmare a contactării coronavirusului și a complicațiilor medicale apărute.
În ultima ședință de plen, aleșii locali timișoreni și-au dat acordul de principiu ca o statuie a lui Adi Bărar, fondatorul trupei rock Cargo, să fie amplasată în Parcul Alpinet, în zona Flora.
Realizarea bustului nu va presupune niciun leu investit de primărie, banii fiind strânși prin efortul lui Corneliu N. Vaida, respectiv al colegilor lui Bărar de la Cargo.
”Monumentul va fi amplasat în rotonda care se află între podul de la Maria și Flora. Nu este un monument, este un bust scara 1 la 1, o statuie, care-l va reprezenta pe Adi Bărar împreună cu chitara sa. Va fi realizat din bronz. Subliniez că nici primăria și nici Consiliul Local nu vor fi implicate financiar în această acțiune, dar vor beneficia și printr-un act de donație această statuie va intra în proprietatea primăriei. (…) Sper ca toate aprobările necesare pentru acest monument să fie date cât mai repede pentru ca acest monument să fie inaugurat în acest an. Lucrările durează cam trei luni și eu mă gândesc că în toamnă, cel târziu în luna noiembrie, ar fi bine să putem să facem inaugurarea acestui monument care va reprezenta un punct de atracție atât turistic, cât și cultural și se poate înscrie foarte bine în acțiunile care preced anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a spus Corneliu N. Vaida.
În ceea ce îl privește pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, acesta e ”tehnic” și vrea un regulament pentru astfel de statui
„În general, cred că aceste idei sunt foarte bine venite. În același timp, trebuie să avem puțin grijă, nimeni dintre noi nu este urbanist, artist, peisagist, să nu aruncăm acum statui peste tot în spațiul public din Timișoara fără un concept clar. Și tocmai de aceea vom lucra cu un grup de artiști, sculptori, de la Facultatea de Arte, de urbaniști, de peisagiști, la un regulament pentru artă în spațiul public, pentru monumente de for public. Aici aș vrea să venim cu o strategie mai largă despre arta în spațiul public și ar trebui să ne apucăm în această toamnă”, a subliniat Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook