Primăria Timișoara dorește consultarea publică a cetățenilor în implementarea guvernării participative. Chiar dacă entitățile administrative din România au deja implementate scheme prin intermediul cărora consultă cetățenii atunci când iau decizii, Timișoara nu a excelat la acest capitol.
Acum, municipalitatea dorește să impună un anumit regulament care să pună la punct și în Timișoara guvernanța participativă. În acest sens, au fost cooptate mai multe ONG-uri care au lucrat la punerea la punct a unui regulament în domeniu. Acesta va fi supus dezbaterii publice.
”Guvernarea deschisă și participativă, în cazul entităților administrației publice este un demers cu susținere legislativă concludentă, fundamentată pe studii socio- economice realizate la nivel european și internațional, care demonstrează beneficiile unei astfel de politici, atât pentru sectorul administrației publice, cât și pentru întreaga societate. (…) Interesul privind noile tehnologii pentru deschiderea guvernării a fost relevat și de inițiativa internațională Open Government Partnership (OGP), la care au aderat până în prezent 75 de state, printre care și România. OGP are la bază Declarația privind guvernarea deschisă, prin care semnatarii își afirmă angajamentul de a urma patru principii directoare pentru deschiderea guvernării: creșterea disponibilității informațiilor publice pentru cetățeni; stimularea participării civice; implementarea celor mai înalte standarde de etică în administrația publică; creșterea accesului la noile tehnologii pentru deschiderea guvernării. În contextul prezentat, a fost prezentat Consiliului Local Timișoara, și ulterior aprobată Hotărârea Consiliului Local Timișoara nr. 321, din data de 07.09.2021, privind aprobarea Protocolului de colaborare între Municipiul Timișoara si Asociația Banat IT, Asociația Smart City, respectiv Fundația AID-ONG, în vederea elaborării metodologiei pentru operaționalizarea guvernării participative la nivelul Municipiului Timișoara”, se spune în documentația aferentă regulamentului.
Primăria Municipiului Timişoara va organiza vineri, 5 noiembrie, ora 1700, dezbaterea publică pe marginea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea metodologiei pentru operaționalizarea guvernării participative la nivelul Municipiului Timișoara”. Dezbaterea se va desfășura prin platforma online ZOOM.
Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro., până la data de 04.11.2021, ora 1500.
Persoanele care doresc să participe și online la dezbatere, vor anunța până cel târziu la data de 04.11.2021, ora 15.00, intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării prin intermediul platformei online.
Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi.
Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de trei minute pentru fiecare participa
Comentarii prin facebook