Cealaltă Timişoară

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Săptămâna trecută, o întâmplare din Timişoara a fost viralizată în întreaga medie naţională. Pe scurt, chiar în centrul oraşului un individ a intrat la volanul unui Mercedes pe trotuar. Un pieton care era pe punctul de-a fi călcat i-a atras atenţia şmecherului pentru fapta sa, primind, în schimb o rafală de flegme. Înjurăturile nici măcar nu se mai pun aici. Atenţie, bolidul era cu număr de TM, asta ca să lămurim o chestiune, fiindcă s-a cam încetăţenit ideea preconcepută că toţi ghiolbanii din traficul timişorean sunt cei cu maşini având numere de MH, GJ, eventual CS. Nu, există astfel de specimene şi la volanul unor automobile cu TM.

Este un caz singular în Timişoara un astfel de derapaj? Nici pe departe. Pe străzi, fiindcă tot am vorbit de maşini, e plin de astfel de bizoni, fără nici cel mai mic respect faţă de ceilalţi participanţi la trafic. Sau biciclişti, motociclişti ori pietoni. Nu de puţine ori am văzut şoferi accelerând într-o baltă, doar pentru a-i stropi pe cei din jur. Iar apoi râzând în hohote pentru de cât de grozavi au fost şi ce vitejie neamaivăzută au comis. La fel cum nu puţini sunt mitocanii care circulă, inclusiv când e frig, cu geamurile deschise, cu boxele urlând la maxim, ca să audă toată lumea că au ultimele „hituri” ale lui Salam, Vijelie sau Minune. De câte ori nu vezi chiştoace sau gunoaie, chiar peturi zburând din maşinile aflate în trafic? Şi da, sunt tot timişoreni. Promovat mult în toată media a fost în urmă cu ceva timp şi un anume Bebe Sabie care dansa lasciv pe maşină, chiar în faţa Palatului Administrativ. Da, atunci a fost şi o chestie cu iz politic, individul fiind fin al preşedinelui CJ Timiş, şi al PNL Timiş, Alin Nica. Dar tot timişorean este.

Dar problema nu se reduce doar la trafic. Trotuarele sunt pline, chiar la câţiva metri de coşurile de gunoi, de multe ori goale, cu mai toate gamele de deşeuri. Acum predomină măştile de protecţie uzate. Da, să vină Primăria să le culeagă, dar nesimţitul care aruncă cu petul pe trotuar nu trebuie avertizat? Cei mai mulţi însă întoarcem capul atunci când vedem astfel de lucruri. Şi da, există la polul opus şi unii timişoreni care ridică de pe jos petul sau pachetul gol de ţigări „scăpate” de nesimţiţi. Râdem de isprăvile din „Republica Vaslui”, dar, anul trecut, şi în Timişoara s-a întâmplat ca un bărbat să-şi bată soţia în faţa copiilor, în plină stradă. Era tot timişorean. Nu am avut o iarnă grea până acum. Dar atunci când au fost şi zăpezi, cei mai mulţi timişoreni îşi curăţau trotuarele din faţa casei, dar erau mulţi şi care nu făceau acest lucru, aşteptând probabil să vină guvernul sau primăria să le cureţe. Şi tot timişoreni sunt, nu „vinituri”, aşa cum le place unora să creadă. Ne place să vorbim de multiculturalitatea, diversitatea şi toleranţa Timişoarei. Dar anul trecut am văzut multe istericale – e drept că şi întreţinute politic – la un festrival LGBT.

Aceste rânduri nu sunt despre politică. Sau sunt într-o măsură în care mai tot ce se întâmplă într-o societate are, la urma urmei, o legătură cu politica. Aici e vorba de, cum spun românii, (şi) de cei „şapte ani de acasă”. Sau, cum ar spune alţii, de învăţarea socială, de-a imita unele comportamente. Ori, în societatea noastră, şi să nu ne închipuim că timişorenii sunt altfel, sunt promovate (de televiziuni mai ales) „valori” care se comportă exact ca şmecheraşul cu Mercedes. Descurcăreţii, şmecherii, îmbogăţiţii psete noapte, interlopii, mardeiaşii, botoxatele reprezintă „modelele” zilei. Probabil şi „Sabie”, de care am vorbit mai sus a ajuns un model.

Se vorbeşte de foarte multe ori, până la a deveni un clişeu,  de „spiritul Timişoarei”. Da, el există, şi încă este majoritar în Timişoara. Dar la fel de bine regăsim şi „spiritul şmecheraşului” şi trebuie acceptat că acesta există în Timişoara, chiar dacă nu într-o pondere foarte mare. Şi s-a văzut acest lucru în comentariile de susţinere pentru Adrian Borugă, pietonul din ştirea iniţială. Problema este că, pentru ca „şmechearaşii” să fie cât mai puţini, e nevoie de mai mulţi „Adrian Borugă”. Şi nu doar pe tastele telefoanelor şi laptopurilor. Ci şi în viaţa reală, pe stradă. Şi în primul rând, dincolo de bătăi cu pumnii în piept, trebuie să recunoaştem că există şi acea Timişoară mai puţin dezirabilă, a şmecherului cu Mercedes şi multe flegme la purtător.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Cristi a spus: (februarie 22nd, 2022 at 11:10 )

ok, asa stau lucrurile, dar care e propunerea, solutia?

smecherasul a ajuns sa parcheze masina pe zona pietonala si sa scuipe „civilizatul care i-a facut observatie” pentru ca a aruncat chistoace pe geam si n-a patit nimic, apoi a aruncat niste peturi si iarasi n-a patit nimic, apoi a trecut pe rosu si iarasi n-a patit nimic, apoi a parcat complet aiurea si nimeni nu i-a dat amenda, etc.

pentru ca legile sunt facute astfel incat sa nu pateasca smecherasii nimic. ghici de ce – pentru ca sunt facute de acelasi model de smecherasi.

Adrienii Boruga, chiar daca sunt multi, asista fara sa poata face nimic la smecherasii care-si arunca chistoacele pe geamul masinii. pentru ca legea nu-i poate ajuta.

si aici nu e vorba de Timisoara, e vorba de toata Romania.

L a spus: (februarie 22nd, 2022 at 13:26 )

În fiecare oraș există mai multe orașe (mai multe craiove în Craiova, mai multe timișoare în Timișoara etc.). Spre exemplu, Craiova cu săbii, nu merge la teatru, după cum nici Timișoara din Očko-piața nu se transformă în cuib de start-up-uri.
Problema e alta (și nu e timișoreană sau românească) – a fost surprinsă de unii antropologi și geografi foarte bine. Spre exemplu, Jérôme Fourquet scris Aripelagul francez (o societate divizată în categorii, clase și caste, ca insulele unui arhipelag), iar Christophe Guilluy a scris No society. Sfârșitul clasei mijlocii occidentale. Au scris și nemți, și italieni pe același subiect etc.
Problema e că ne hrănim cu vechile șabloane, în timp ce schimbările ne omoară aproape la propriu (și tot mai la propriu, în anii ce vin). Vorbim de societate ca despre adunătură conjuncturală, nu ca despre o comunitate străbătută și ținută la un loc de un spirit al ei. Pun pariu că dacă se decretează mobilizare, 99% dintre bărbații tineri din pătura de sus (materialmente, de sus) vor deveni subit inapți pentru luptă!
Cât despre spiritul Timișorii, am rămas șocat cât de absent este în grupul așa-ziselor elite. Timișoara a scos o cantitate impresionantă de proști, inculți și aroganți în politică și la vârfurile instituțiilor statului. Într-un almanah al Banatului din interbelic, am găsit un capitol scris de un oarecare Lucian Blaga, care între primele fraze o are pe aceasta: „Niciuna din provinciile românești nu are o cultură etnografică anonimă, populară atât de diferențiată ca Banatul, dar în acelaș timp niciuna din provinciile românești n-a dat așa de puține personalități creatoare ca Banatul.” Cred că lucrurile s-au mai schimbat între timp, la fel cum constat că nivelul de civilizație al Craiovei și Timișoarei tind spre egalizare, în jos, din nefericire.
Timișoara adevărată, dezirabilă, este în mintea noastră, dormind ca un motan pe o pernă de mătase, în timp ce cealaltă ne poate da flegme și pumni de interlop în boturile noastre nevinovate.

Patrick a spus: (februarie 22nd, 2022 at 15:24 )

Numărul de înmatriculare de TM nu face pe nimeni, automat, timișorean. E numai un indiciu administrativ, al județului, nu al orașului! Ca să nu mai vorbim că nu-i putem „căuta la buletin / loc de naștere” pe cei cu plăcuță de înmatriculare pe TM la care făcea referire jurnalistul (maneliștii, ghiolbanii, scuipătorii, dansatorii din buric etc.). Fenomenul e doar una din urmările „omogenizării culturale” căutate, cerute și realizate sistematic de la „centru”, prin emisiunile tv, limbajul mijloacelor media, „politicile culturale”, toate foarte „educative”, după cum se vede.

Ioan a spus: (februarie 22nd, 2022 at 17:43 )

La ce pizzerie este „proprietar” ?
Să o boicotăm, cîta reclamă negativă
Să meargă numai scuipătorii acolo

Daniel a spus: (februarie 22nd, 2022 at 23:43 )

Fatalaii fac legea in parlament si ne conduc din guvern, smecherii fac legea pe strada iar oamenii cu bun simt dorm pe ei. Somn usor!

z a spus: (februarie 24th, 2022 at 04:55 )

da, patrick, ai dreptate, nu era „banatean get-beget”, ca doar aia-i fruncea! avea doar numere de TM. aia era problema! vai de capu’ tau, somn usor!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”

Malurile Begăi vor ajunge la fel cum erau în 1966, o zonă de care să se bucure toţi timişorenii, spun reprezentanţii USR Timiş, însoţind afirmaţia cu o fotografie din anul invocat. O zonă de odihnă, liniște și promenadă, iar nu una de care să profite doar unii.  Zona de pe malurile Begăi trebuie să redevină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât o arată scorul pe Rapid Bucureşti în etapa a 5-a a sezonului regular. A fost 37-14 (11-3) pentru echipa bănăţeană. Per-total, meciul a avut încărcătură, s-a pus umărul serios, de ambele părţi, Rapidul a dat o replică bună, dar a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţia fiind de 14,7 milioane de lei.  Lucrarea a fost recepţionată în prezența reprezentanților Aquatim, ai constructorului, ai Primăriei Moşniţa Nouă, ai ADI Apă Canal, Consiliului Județean Timiș etc. Valoarea lucrărilor de extindere a canalizării, conform procesului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

autostrada belgrad

Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

România se va putea apuca, în curând, de realizarea autostrăzii care va lega Timișoara de granița cu Serbia, singura problemă este că nu se știe dacă va avea la ce să se ”lege” de partea cealaltă. Sorin Grindeanu spune că există un acord, la nivel de state, pentru continuarea și pe partea sârbă a autostrăzii....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul autostrăzii spre Moravița, studiu de fezabilitate în iunie. Va avea legătură în Serbia?

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce să să crească artificial prețurile de despăgubire pentru unele terenuri aflate pe traseul viitorului drum expres Lugoj – Filiași, pe ultima sută de metri, pentru că nu vor fi plătiți. Aici, în iunie ar urma să se termine prima etapă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți
Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’. În următoarele 2-3 săptămâni vor fi finalizate toate procedurile necesare pentru ca toate cabinetele să se mute în dispensar.  Consiliul Local Ghiroda a atribuit această denumire în onoarea doctor Grațian Miclăuș, medic primar în Radiologie și imagistică medicală, originar din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda
Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţia fiind de 14,7 milioane de lei.  Lucrarea a fost recepţionată în prezența reprezentanților Aquatim, ai constructorului, ai Primăriei Moşniţa Nouă, ai ADI Apă Canal, Consiliului Județean Timiș etc. Valoarea lucrărilor de extindere a canalizării, conform procesului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare
Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la sfârşit. Au fost câteva zile extraordinare, care lansează astfel o provocare şi pe anul următor. Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, care crește de la an la an, a devenit un eveniment emblematic pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător
Malurile Begăi vor ajunge la fel cum erau în 1966, o zonă de care să se bucure toţi timişorenii, spun reprezentanţii USR Timiş, însoţind afirmaţia cu o fotografie din anul invocat. O zonă de odihnă, liniște și promenadă, iar nu una de care să profite doar unii.  Zona de pe malurile Begăi trebuie să redevină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş: „Pe 9 iunie tu alegi dacă vrei să redai puterea interlopilor sau dacă Timișoara va continua pe un drum corect și modern”
Un nou weekend efervescent, cu evenimente pentru întreaga familie vă așteaptă la Iulius Town Timișoara. La Retro Parada vei descoperi 10 mașini de colecție, iar în cadrul Florall – Festivalul Artei Florale sunt pregătite aranjamente realizate din mii de flori. În Iulius Town sunt pregătite și provocări pentru copii: la Caravana Dințișorului își pot învinge...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Retro Paradă cu mașini din anii `20, festival cu mii de flori, Caravana Dințișorului și teatru de păpuși, în weekend, la Iulius Town
Top