Garda de Mediu Timiș a descoperit luni, în Timișoara, în urma unei sesizări, trei exemplare de broască țestoasă de apă (Emys orbicularis), pe domeniul public. Din fericire, broaștele au fost ajutate să ajungă ”acasă”.
Aceasta este singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României, fiind clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor. Populațiile sunt amenințatate de poluare, desecări, colectarea în scopul comercializării și uciderea deliberată sau accidentală. Broaștele au fost luate de cei de la Garda de Mediu, iar după verificarea stării de sănătate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Sănătatea Animalelor Timiș, au fost eliberate în habitatul lor natural în Aria Naturală Protejată RO SCI 0115 Mlaștina Satchinez.
”Atenționăm asupra faptului că este interzisă capturarea sau uciderea speciilor de faună sălbatică, comerţul cu exemplare din speciile prevăzute în anexele la Regulamentul (CE) nr. 338/97 al Consiliului din 9 decembrie 1996 privind protecţia speciilor, faunei şi florei sălbatice și constituie infracţiune în conformitate cu OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice”, a anunțat Garda de Mediu.
Comentarii prin facebook